Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17 ] Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

Καλησπέρα, κάποια γνώμη για το προηγούμενο?

εξηγώ ξανά γιατί τα έχω γράψει λίγο ανακατεμένα, έχω την εξής περίπτωση:

κατοικία με υπόγειο (σχήμα 1+3, κάτοψη αδείας), 50cm τοίχο, που δεν προσμετράτε στην δόμηση και ενώνονται με εσωτερική σκάλα.

Στην πράξη έχουμε στο ισόγειο υπέρβαση δόμησης το σχήμα 2 και στο υπόγειο το σχήμα 4, καθώς αλλάζει και η χρήση του υπογείου σχ3, από βοηθητικό σε κύριο χώρο. Στο ισόγειο το σχ2 το δηλώνω ΥΔ και κάλυψης.

Ερωτήσεις:

1. Στο υπόγειο το σχ4 το δηλώνω με συντελεστή 0,30 αφού ενώνεται με το ισόγειο, μόνο ΥΔ, όχι κάλυψης αφού είναι υπόγειο, σωστά? μέρος αυτού έχει και υπέρβαση Δ < 20%, το επιλέγω και αυτό.

2. Την αλλαγή χρήσης του σχ3 (υπάρχον υπόγειο αδείας) από βοηθητικό σε κύριο χώρο, πως την δηλώνω?

3. επίσης δηλώνεται και το σκιαγραφημένο τμήμα ΥΔ 0,30 συντελεστή, αφού πλέον δεν είναι εξωτερική τοιχοποιία και λειτουργεί ως κύριος χώρος, σωστά?

Τέλος επισυνάπτω την τομή και μια φωτογραφία για την υπέρβαση ύψους, στο τοπογραφικό δεν γράφει υψόμετρα αλλά στην τομή-κάτοψη δείχνει ότι το ισόγειο απέχει από το έδαφος +0,80 αλλά το υπόγειο έχει χτιστεί πιο ψηλά, ουσιαστικά 0,80 βυθίζεται. Αφού δεν φαίνεται στο τοπογραφικό σε ποια υψομετρική έπρεπε να έχει χτιστεί, μπορώ να το δηλώσω σαν ξεμπάζωμα και όχι αλλαγή στάθμης υπογείου?

Ευχαριστώ!

κάτοψη.jpg

IMG_2313.JPEG

Κατόψεις.jpg

Όψη τομή.jpg

Τοπογραφικό διάγραμμά κάλυψη.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα συνάδελφοι, μπορεί κάποιος να με καθοδηγήσει ώστε να εφαρμόσω στο ηλεκτρονικό σύστημα σε φύλλο καταγραφής το άρθρο 100 παρ 7 και να προκύψει ως χρέωση μόνο το παράβολο των 250 ευρώ (όπως λέει η 1η πρόταση του νόμου); καθώς όταν συμπληρώνω 1 λοιπή Παράβαση μου βγάζει πρόστιμο 312,50 ευρώ...

Edited by a.petroulaki
Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρη, γιατί έχω καιρό να κοιτάξω αναλυτικά τα ποσα, νομίζω συμβαίνει λόγω των προσαυξήσεων που είχαν ανακοινωθεί. Δεν υπάρχει πλέον το 250. Αν ψάξεις στις τροποποιήσεις του 4495 για το χρόνο υπαγωγής και τα πρόστιμα θα το έχει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα

έχω περίπτωση αλλαγής χρήσης, σε εκτός σχεδίου, τμήματος κτιρίου από βιοτεχνία σε κατοικία. Πριν το αναλύσω περισσότερο σχετικά με συντελεστές  αλλαγής χρήσης κτλ. ήθελα να ρωτήσω το εξής:

α)Πάμε τελικά με κατηγορία 5 (που δε μπορούμε για την ώρα) επειδή η κατηγορία 4 αναφέρει αλλαγές χρήσης εντός σχεδίου?

β)Αν δεν ισχύει το α (ή έστω είναι μια από τις "προβληματικές" περιπτώσεις του νόμου), τσεκάρουμε για κατηγορία 4ή5 σε σχέση με τα τετραγωνικά που θα πάρουν συντελεστή αλλαγής χρήσης? Δλδ αν όλα είναι 700τμ και για κατοικία επιτρέπονταν 300 τμ, τα υπόλοιπα 700-300=400 τμ θα πάρουν συντελεστή αλλαγής χρήσης και θα θεωρηθούν και ΥΔ με αποτέλεσμα να μας οδηγήσει πάλι κατηγορία 5?

Ευχαριστώ

Edited by aspire
Link to comment
Share on other sites

Ας το πιάσουμε από την αρχή το θέμα και με σωστά δεδομένα. Έχεις ένα γήπεδο, επιφάνειας.;;; εκδόθηκε Ο.Α (έτος;) για χρήση βιομηχανία (πόσα τ.μ δόμηση και κάλυψη;). Σήμερα, έχει εγκατασταθεί αυθαίρετα κατοικία (πόσα τ.μ) σε μέρος του βιομηχανοστασίου. Η γενική αρχή είναι ότι η καλυπτόμενη από τον ΣΔ χρήση παει με αναλυτικό και η πλεονάζουσα επιφάνεια με Σ.Α.Χ. Παράδειγμα. έστω ότι εκδόθηκε Ο.Α στα 4.000 τμ για βιομηχανία με ΣΔ=0,90 και έστω ότι κατασκευάστηκαν 2.000 τμ. Υποθετικά, 400 τμ άλλαξαν αυθαίρετα χρήση σε κατοικία. Το πρόστιμο θα είναι 200 τμ με αναλυτικό και 200 τμ με Σ.Α.Χ. Δεν θα μπει Υ.Δ πουθενά, παρά μόνο αν έχουμε και αυθαίρετη προσθήκη, κατ΄επέκταση ή καθ ύψος 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Σ ευχαριστω για την απαντηση.. Με καλυψες κατα πολυ..

Λεπτομερειες για τη συγκεκριμενη περιπτωση:

Αδεια 1980: Ισογεια βιοτεχνια επιφανειας περιπου 250τμ περιπου σε γηπεδο 6 στρ.

Προσθηκη κατ επεκταση και οροφου (το 1983) με τελικη καλυψη 280τμ και δομηση 280*2=560 τμ σε γηπεδο 6 στρ

προσθηκη (1990)κατεπεκταση ακομα 600 τμ περιπου ισογειας αποθηκης σε γηπεδο 10 στρ (αυξηθηκε η επιφανεια του γηπεδου)

οι τιμες ειναι στο περιπου γιατι δεν τα εχω μπροστα μου τα σχεδια αυτη τη στιγμη  και ολα αφορουσαν βιοτεχνια, ενω σε κατοικια εχει μετατραπει ο 2ος οροφος

Ωστοσο στο πρωτο ερωτημα συνεχιζω να εχω την απορια... Να υποθεσω οτι τελικα δε χρειαζεται να το θεωρησουμε με τα δεδομενα που περιεγραψες κι εσυ στο παραδειγμα σου οτι παει απ ευθειας κατηγορια 5 λογω εκτος σχεδιου; (Κατηγορια 4 δδ)

Edited by aspire
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,γενικά,όποια αλλαγή χρήσης δεν είναι η αλλαγή χρήσης της δδ της κατ.4,δεν κατατάσσεται αυτομάτως στην 5,αν αυτό ρωτάς.Θα κάνεις κανονικά τον έλεγχο της δβ για την κατάταξη,συνυπολογίζοντας την επιφάνεια αλλαγής χρήσης από την οποία επέρχεται αύξηση του σ.δ.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Αν το χειριστώ με τον τρόπο που περιγράφει ο pavlos33 παραπάνω, εγώ έχω 10 στρέμματα γήπεδο στα οποία επιτρέπονται 300 τμ κατοικία με τα τότε δεδομένα της άδειας. Χωρίς να έχω άλλες υπερβάσεις δόμησης αλλά μόνο την αλλαγή χρήσης σε 230 τμ του ορόφου σε κατοικία, καταλήγω ότι δεν έχω πουθενά συντελεστή αλλαγής χρήσης παρά μόνο αναλυτικό.Συνεπώς και κατηγορία 4 (η αλλαγή χρήσης έγινε 2004-2011)

Όπως είπαμε δε μπαίνουμε στη διαδικασία ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει εκεί μέσα από επιφάνεια για το οποίο βγήκε η άδεια βιοτεχνίας να το συμπεριλάβουμε στο συντελεστή αλλαγής χρήσης από τα 300 τμ και πάνω.

Κάνω κάπου λάθος?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.