Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM

Αμοιβές μηχανικών - Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ


Recommended Posts

H αμοιβή για την ενεργειακή επιθεώρηση μιας μονοκατοικίας για υπαγωγή στο εξοικονομώ συνολικής επιφάνειας 90 τ.μ. εκ των οποίων η θερμαινόμενη επιφάνεια είναι 80 τ.μ. και ο μη θερμαινόμενος χώρος 10 τ.μ., πώς υπολογίζεται ?

Link to post
Share on other sites
  • Replies 256
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Αν όταν αντικατασταθεί είναι το ίδιο έργο και πρόκειται για διόρθωση (η περίπτωση ανάκλησης που αναφέρεις, που λες και ο ίδιος ότι γίνεται από υπαιτιότητα δική σου στο αρχικό έργο) τότε ΝΑΙ. Τώρα που

Οχι. Ο οδηγος το αναφερει. Δεν επιδοτουνται πληρωμες με μετρητα.

αμετρητο. 

Posted Images

Σε ευχαριστώ dib, άρα προσμετρά και ο ΜΘΧ στις αμοιβές...

Link to post
Share on other sites

Είμαστε σίγουροι για αυτό?

Το λεκτικό του οδηγού κάνει λόγο για ωφέλιμη επιφάνεια.

Από την βοήθεια του τεε κενακ έχουμε:

" Ωφέλιμη επιφάνεια (m2). Εισάγεται η μεικτή επιφάνεια δαπέδων των κλειστών στεγασμένων χώρων του κτηρίου που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κύριας χρήσης του, μετρούμενη βάσει εξωτερικών διαστάσεων. Στην ωφέλιμη επιφάνεια δεν προσμετρώνται οι ανεξάρτητοι βοηθητικοί χώροι, όπως χώροι αποθήκευσης, στάθμευσης και εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του κτηρίου, η επιφάνεια των κοινόχρηστων κλιμακοστασίων και του ανελκυστήρα (όταν είναι μη θερμαινόμενοι χώροι), η επιφάνεια των αιθρίων και όλων των διαμπερών ανοιγμάτων ή οδεύσεων που λειτουργούν ως φωταγωγοί ή ως αγωγοί κυκλοφορίας του αέρα για τον κλιματισμό του κτηρίου"

Επομένως για τον παραπάνω μη θερμαινόμενο χώρο δεν πρέπει να διερευνηθεί αν είναι εξαρτημένος ή ανεξάρτητος από την κύρια θερμική ζώνη?

Αν είναι εξαρτημένος μπαίνει στην ωφελιμη επιφάνεια και στην αμοιβή, αν είναι ανεξάρτητος δεν μπαίνει ούτε στην ωφέλιμη ούτε στις αμοιβές.

Τί λετε?

Link to post
Share on other sites

Ειδικά στις μονοκατοικίες, στη συνολική επιφανεια προσθέτουμε όλα τα τμ που ακουμπάνε στη ΘΖ (δηλ. όλους τους ΜΘΧ).

Στην ωφέλιμη βάζουμε μόνο τα τμ της ΘΖ.

Συνεπώς αφου εξετάζεις όλους αυτούς τους χώρους η αμοιβή είναι 62 + (1,86 * Χ τμ) = ..... με ΦΠΑ (με max 310 Ε)

Link to post
Share on other sites

Ειδικά στις μονοκατοικίες, στη συνολική επιφανεια προσθέτουμε όλα τα τμ που ακουμπάνε στη ΘΖ (δηλ. όλους τους ΜΘΧ).Συμφωνούμε

Στην ωφέλιμη βάζουμε μόνο τα τμ της ΘΖ. Με την επιφύλαξη του ορισμού..Δηλαδή αν είναι μθχ αλλά εξαρτημένος από την θ.ζ. δεν πρέπει να μπεί στα μ2 της ωφέλιμης? εγώ αυτό καταλαβαίνω..

Συνεπώς αφου εξετάζεις όλους αυτούς τους χώρους η αμοιβή είναι 62 + (1,86 * Χ τμ) = ..... με ΦΠΑ (με max 310 Ε) οκ τους εξετάζεις όλους, αλλά ο οδηγός είναι σαφής , σελ 27, κάνει λόγο για ωφέλιμη επιφάνεια.

Link to post
Share on other sites

Συνάδερφοι, αυτό με την ωφέλιμη επιφάνεια είναι και ο λόγος που έκανα την ερώτηση. Έχω την αίσθηση ότι οι ΜΘΧ των μονοκατοικιών αν και μελετούνται κανονικά, δεν αμοίβονται επειδή είναι "μη ωφέλιμη επιφάνεια".

Στη περίπτωσή μου έχω 80 τμ κατοικίας και 10 τμ ανεξάρτητο κλιμακοστάσιο προς το δώμα εντός του περιγράμματος της μονοκατοικίας.

Θα ήθελα να παρακολουθήσω και τις υπόλοιπες απόψεις εάν υπάρχουν..

Edited by yian
Link to post
Share on other sites

Εφόσον πρόκειται για ανεξάρτητο κλιμακοστάσιο προς το δώμα:  κατά την άποψη μου μελετάται στο ΠΕΑ (μθχ, διαχωριστική επιφάνεια κλπ) ωστόσο δεν εισάγεται στην ωφέλιμη επιφάνεια του ΠΕΑ, και κατά τον οδηγό του εξοικονομώ δεν "αμοίβεται", δηλαδή η αμοιβή είναι: 62 + 1,86*80 = 210,80 με ΦΠΑ.

Δίκιο έχεις, ας ακούσουμε κι άλλες απόψεις, δεν είναι αμελητέο ζήτημα..

Link to post
Share on other sites

Πιστεύω και εγώ ότι η αμοιβή αφορά δυστυχώς τη ωφέλιμη επιφάνεια γιατί σ'αυτή γίνονται επεμβάσεις για εξοικονόμηση και αυτή πρέπει να επιδοτηθεί και ας χρειάζεται να μελετηθεί πχ και ο ΜΘΧ.

Αυτό προκύπτει και από την περίπτωση της πολυκατοικίας, όπου η αμοιβή αφορά την συνολική επιφάνεια, αφού στην πολυκατοικία επεμβαίνεις για εξοικονόμηση και στο κλιμακοστάσιο.  

Έχει μια λογική και ας μη μας συμφέρει.

Edited by nick_61
Link to post
Share on other sites

Γεια σε ολες/ους

 

Αν δεν κάνω λάθος το κόστος του ΠΕΑ δεν μπορεί να είναι διαφορετικό (μικρότερο ή μεγαλύτερο) από αυτό που προβλέπει ο οδηγός.

 

Δλδ  δεν μπορεί κάποιος επιθεωρητής να "ρίξει την τιμή" (ειδικά σε περίπτωση πολυκατοικιών) και το κόστος του ΠΕΑ να καλυφθεί τελικά από το πρόγραμμα.

 

Αυτό το ρωτάω γιατί σκοπεύω να επισκεπτώ πολυκατοικία και στην περίπτωση που αντιμετωπίσω δυσανασχετήσεις για το κόστος ΠΕΑ, θα ήθελα να είμαι σίγουρος ότι δεν έχει νόημα καμία διαπραγμάτευση.

 

Ευχαριστώ,

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.