Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ Ν.4495/17] Κατασκευές που έγιναν μικρότερες από τις προβλεπόμενες της Ο.Α


Recommended Posts

Καλησπέρα στην κοινότητα. Θα ήθελα την γνώμη σας στο εξής ζήτημα.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης ενός καταστήματος ενω στην δεύτερη η κάτοψη της αδειας. Πέραν της αλλαγής στη θέση της εξωτερικής σκάλας και την προσθήκη της ''πολυγωνικής'' βιτρίνας στην πρόσοψη του κτιρίου υπάρχει η ''παράβαση'' του γραμμοσκιασμένου τμήματος. Το τμήμα αυτό έχει συμπεριληφθεί τόσο στην κάλυψη όσο και στην δόμηση (σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα μεγέθη της Ο.Α. παρ όλο που στο σχέδιο φαίνεται ως εσοχή). Έχω διπλοτσεκάρει και επαναϋπολογίσει τα μεγέθη και προκύπτει ότι ο τότε μελετητής έχει συμπεριλάβει το τμήμα αυτό στους υπολογισμούς του.

Πως να το καταχωρήσω απ' την στιγμή που δεν έχουμε υπέρβαση δόμησης ή/και κάλυψης;; Λαμβάνεται ως αυθαίρετο ή με δεδομένα τα μεγέθη της άδειας πρεπει να με απασχολήσει μόνο η αλλαγή χρήσης του τμήματος αυτού? Σε κάθε περίπτωση θα αναφερθούν στην τεχνική έκθεση λεπτομερώς τα δεδομενα αυτά.

ScreenHunter 644.png

εικόνα_Viber_2023-03-30_10-39-34-513.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 3/6/2020 at 2:39 PM, [email protected] said:

@geofun

 

Η απάντηση σε απευθείας συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΤΕΕ σε σχετικό ερώτημα είναι ότι δεν απαιτείται, αλλά αν ωστόσο ζητείται τότε δηλώνεται ως 1 παράβαση αναλυτικού.

Καλησπέρα σας,

Πως θα δηλώσουμε όμως την μείωση του εμβαδού του κτιρίου με αναλυτικό; 

Η απορία μου είναι δηλαδή πώς  θα συμπληρώσουμε τον  αναλυτικό ; Θα δηλώσουμε ποσότητες εργασιών που δεν έχουν εκτελεσθεί ; Βγάζει νόημα αυτό;

Η δική μου περίπτωση αφορά σε ισόγειο κτίσμα κατηγορίας 1 με τμήμα του περιγράμματος να είναι σε υποχώρηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο της άδειας και τμήμα του περιγράμματος να εξέχει. Το συνολικό εμβαδό όμως είναι μικρότερο της άδειας.

 

Ευχαριστώ εκ των προτερων

Link to comment
Share on other sites

16 ώρες πριν, DIMITKLADO said:

....Η δική μου περίπτωση αφορά σε ισόγειο κτίσμα κατηγορίας 1 με τμήμα του περιγράμματος να είναι σε υποχώρηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο της άδειας και τμήμα του περιγράμματος να εξέχει.....

απ ότι ξέρω εγώ έως τώρα όταν τμήμα του υφισταμένου είναι μικρότερο του τμήματος που δείχνει η οικοδομική άδεια και η μείωση αυτή δεν επηρεάζει την νομιμότητα του υπολοίπου, δεν συνιστά πολεοδομική παράβαση και δεν λαμβάνει πρόστιμο "τακτοποίησης".

άρα καμία σχέση με αναλυτικούς που θα υπολογίζουν κόστος έργου που δεν έγινε.

Συνοπτικά κοστολογούμε τις υπερβάσεις των οικοδομών ...... 

Edited by Didonis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 ώρες πριν, DIMITKLADO said:

..... σε ισόγειο κτίσμα κατηγορίας 1 με τμήμα του περιγράμματος να είναι σε υποχώρηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο της άδειας και τμήμα του περιγράμματος να εξέχει. ....

1. Υποβάλεις δήλωση υπαγωγής 4495, κατηγορίας 1 όπως λες.

2. Δηλώνεις ως Υπέρβαση Δόμησης και ταυτοχρόνως Υπέρβαση Κάλυψης ό,τι εξέχει του νόμιμου περιγράμματος. 

3. Δεν ασχολείσαι με ό,τι "υποχωρεί" του νόμιμου περιγράμματος. 

4. Υποβάλεις νέα κάτοψη. 

Τελείωσες....

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@ΙΑΣΟΝΑΣ Ευχαριστώ παρα πολύ για την απάντηση!

Την άποψη για μη ενασχόληση με την υποχώρηση από το νόμιμο του περιγράμματος  την διάβασα στο παρον νήμα , όμως δεν μου ' κάθεται' καλά να μην αναφερθώ σε αυτήν την τροποποίηση στην δήλωση καθότι πρόκειται για τροποποίηση του  νόμιμου περιγράμματος και άρα συνιστά κάποιου είδους αυθαιρεσία. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το ίδιο με μια π.χ. μη υλοποίηση αυτόνομου γκαραζ ή αποθήκης. Τις παλαιότερες εποχές θα κάναμε μια αναθεώρηση της άδειας για να το δικαιολογήσουμε.

Αλλά και για συμβολαιογραφικούς λόγους το σκέπτομαι. Καθότι έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί η διαφορά των τ.μ. με αυτά της άδειας , δηλαδή Α τ.μ. λόγω υπέρβασης & Β τ.μ. λόγω απομείωσης άρα σύνολο Γ η διαφορά με την οικοδομική άδεια.

Και όλα κλείνουν όμορφα και ωραία..

edit:

Επιπρόσθετα ορίζεται ως πολεοδομική παράβαση   (παρ.3δ, Αρθ.81, Ν.4495/17): δ) η μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών του διαγράμματος δόμησης/κάλυψης (κάλυψη, δόμηση, ύψος), σε ποσοστό έως δέκα τοις εκατό (10%) και έως τα πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τμ) 

Με την υπέροχη Εγκ. 2/19 την μεταβολή την 'ερμηνεύει' ως υπέρβαση των εγκεκριμένων της άδειας.

Για αυτό και ο προβληματισμός μου..

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@DIMITKLADO

 

Σου απάντησε ο Ιάσωνας.

Ό,τι εξέχει από το περίγραμμα το δηλώνεις. Ό,τι υποχωρεί δεν το δηλώνεις αλλά το περιγράφεις στην τεχνική έκθεση. Υποβάλεις νέα κάτοψη αποτύπωσης. Στην ταυτότητα έχεις δικαίωμα να κάνεις 2 εγγραφές της ίδιας πράξης, μία με θετική μεταβολή στην επιφάνεια, μία με αρνητική έτσι ώστε το τελικό άθροισμα να αποδίδει την πραγματική επιφάνεια.

 

Για το τμήμα της κάτοψης που δεν υλοποιήθηκε υπάρχει ερωταπάντηση επίσημη στην εγκύκλιο 3 για το 4178, τη χρησιμοποιείς στην τεκμηρίωση

Edited by [email protected]
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στην περίπτωση που η κάτοψη της άδειας κι η πραγματική κατάσταση συμπίπτουν αλλά το νούμερο που γράφεται πάνω στο σχέδιο της άδειας συμπίπτει με το νούμερο της σύστασης και είναι μικρότερο από την πραγματική κατάσταση, τι γίνεται;

Link to comment
Share on other sites

Το Μπαλαμούτι

Είτε με μπαλαμούτι αντιμετωπίζεται, δηλαδή δίνεις ΗΤΚ βάσει αδείας (έλεγχος περιγράμματος απο κατόψεις και επιφάνεια απο εμβαδομέτρηση αδείας = με σύσταση)

Είτε το θεωρείς αυθαιρεσία, το βάζεις για κάποιο λόγο στον 4495 και διορθώνεις την επιφάνεια.

Είτε προσπαθείς να διορθώσεις την σύσταση (λέω προσπαθείς γιατί δύσκολο να υπογράψει το υπόλοιπο 99% της οικοδομής) έπειτα απο ενημέρωση.

Διαλέγεις ότι σε βολεύει

Edited by Gousgounis
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

καλημέρα έχω ίδια περίπτωση την επιφάνεια που την διορθώνω ?

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" (3 τελείες άνω δεξιά) και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by italos7
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.