Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα για την σύνταξη ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου


Recommended Posts

Άρα θέμα χρόνου να νομοθετηθεί και οι ειδικότητες μας Ηλεκτρολόγοι/Μηχανολόγοι να μην μπορούν να εκδώσουν το συγκεκριμένο πιστοποιητικό…

Τουλάχιστον το είπαν νωρίς να μην φάμε τον χρόνο μας τσάμπα…

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 163
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν ξέρω πόσο έχεις ασχοληθεί με πολεοδομικά ζητήματα ακινήτων, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολος ο έλεγχος νομιμότητας ενός ακινήτου. Έχω γράψει μερικά ποστ πιο πριν για το θέμα της ΗΤΚ, ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι απλώς μια καταγραφή και ανάρτηση δικαιολογητικών και δεν θέλω να κουράζω, επαναλαμβάνοντας. Αρκεί μόνο να δεις τα πάρα πολλά ερωτήματα που έχουν ήδη προκύψει για την ΗΤΚ στην ενότητα του φόρουμ, αλλά και τις συνεχείς δημοσιεύσεις μας, επιθυμώντας την αναστολή εφαρμογής της ΗΤΚ, για τους λόγους που πολλές φορές έχουμε αναφέρει. Πίστεψε με, τυχερός θα πρέπει να νιώθεις που δεν θα μπορείς να εμπλακείς στην έκδοση ΠΗΤ. Θα κοιμάσαι πιο ήσυχος τα βράδια. Πάντως, σήμερα, "κόφτης" ειδικοτήτων στο σύστημα δεν πρέπει λογικά να υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

14 ώρες πριν, stavk0n said:

Η απορία μου είναι αν η ειδικότητα μου Δίπλ. Ηλ. Μηχανικός μπορεί να εκδώσει Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου με βάση το παραπάνω…

αν συμμετέχει και κάποιος από τις αναφερόμενες ειδικότητες μπορείς...

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά στα κτήρια με άδεια με ΚΕΝΑΚ θα έπρεπε να ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ για την σύνταξη ΗΤΚ ομάδα με ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ μηχανικούς διαφορετικών ειδικοτήτων, έναν αρμόδιαο για αρχιτεκτονικά/στατικά/πολεοδομικά και έναν για τα Η/Μ.

Το ίδιο θα έπρεπε να απαιτείται και σε ειδικά κτήριο, π.χ. βιομηχανικά, όπου συχνά ο παραγωγικός εξοπλισμός είναι συνδεδεμένος με το ίδιο το κτήριο (δεξαμενές, φούρνοι, κινητήρες, διαχωριστές, ).

Επίσης αν υπάρχουν μηχανήματα έργων ένας μηχανολόγος μπορεί να αναγνωρίσει πιο εύκολα πιθανά ειδικές συνθήκες που προκύπτουν από τον τρόπο χρήσης του κτηρίου σε σχέση με έναν Π.Μ. (κραδασμούς, δυναμικά φορτία, κλπ).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό πρακτικά πώς μεταφράζεται; Εγώ σαν Τοπογράφος ΤΕ , θα μπαίνω, θα φτιάχνω την ΗΤΚ και δεν θα με αφήνει το πρόγραμμα να κλείσω την δουλειά,  γιατί θα πρέπει να υπάρχει μέσα στην ομάδα έργου αρμόδια ειδικότητα Μηχανικού; 

Link to comment
Share on other sites

η εκ μεταφοράς από το e-adeies έννοια της "ομάδας έργου" στην νομοθεσία της ΗΤΚ δεν υπάρχει πουθενά...ίσα ίσα που λέει ακριβώς το αντίθετο η νομοθεσία ότι: απαγορεύεται η συνυπογραφή.....η εισαγωγή της προφανώς είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού στη "μάχη" που έγινε...ώστε να βολεύει όλους...ή αλλιώς στριβειν μέσω της ομάδας!!!!!

Edited by comba
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

On 30/5/2022 at 1:01 ΜΜ, mechgiann said:

Κάποιος συνάδελφος υποστηρίζει ότι οι μηχανολόγοι/ηλεκτρολόγοι δεν έχουν δικαίωμα έκδοσης ΗΤΚ εκτός αν προστεθεί ως συμμετέχων μηχανικός κάποιος πολιτικός ή αρχιτέκτονας. Σε αυτή την περίπτωση καλύπτονται. Εχει λογική αυτό?

Η απόλυτη δικαίωση αυτού του «κάποιου»

Μια πληροφορία που είχα γράψει εδώ στο φόρουμ μας πριν περίπου ένα μήνα επιβεβαιώνεται τώρα από το ΤΕΕ.   

Επομένως αυτό που καταλαβαίνω από την ανακοίνωση του ΤΕΕ είναι ότι ένας μηχανολόγος η ηλεκτρολόγος ως διαχειριστης /εξουσιοδοτημένος μηχανικος με πρόσβαση στην πλατφόρμα της ΗΤ μπορεί να την εκδόσει μόνο αν υπάρχει συμμετέχων και κάποιος των αναφερόμενων ειδικοτήτων πχ πολιτικός.

 

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν νομίζω ότι αναφέρει αυτό η απόφαση. Οι άλλες ειδικότητες θα βρίσκονται στην ομάδα του έργου (πχ ως επιβλέποντες του έργου σε Η/Μ εγκαταστάσεις κλπ) αλλά ΠΗΤ θα εκδίδει μόνο ο διαχειριστής εξουσιοδοτημένος των ειδικοτήτων ΠΜ, ΑΜ, ΑΤΜ, και ΤΕ δομικών έργων. Θα επαναλάβω προς άρση ενδεχόμενων παρερμηνειών από συναδέλφους που δεν ασχολούνται με το αντικείμενο των ακινήτων, ότι η ΗΤΚ δεν αποτελεί απλώς μια καταγραφή  σχεδίων και λοιπών δικαιολογητικών, αλλά και μια διαδικασία γιατον έλεγχο πολεοδομικής νομιμότητας του ακινήτου. Με απλά λόγια, δεν σημαίνει ότι κάποιος πάει και παίρνει μια οικοδομική άδεια, ή μια δήλωση υπαγωγής σε νόμο αυθαιρέτων, από κάποιον άλλον, την ανεβάζει και μετά εκδίδει το ΠΗΤ. Θα πρέπει να ελέγξει το ακίνητο για να διαπιστώσει αν είναι νόμιμο συνδυάζοντας όλα τα στοιχεία που διαθέτει ή και αυτά που θα πρέπει να αναζητήσει.  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.