Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατάρρευση εξώστη σε πολυκατοικία στο Χαλάνδρι - Εκκενώθηκε το κτίριο


Engineer

Recommended Posts

Αναστάτωση στο Χαλάνδρι νωρίς το πρωί της Παρασκευής, καθώς σύμφωνα με την ΕΡΤ έπεσε μπαλκόνι πολυώροφης πολυκατοικίας, στην οδό Κούρτεση 27, λόγω διάβρωσης. 

Οι αναφορές κάνουν λόγο για τσιμεντένια προέκταση μπαλκονιού στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας, η οποία είχε χτιστεί τη δεκαετία του '90.

Ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί, καθώς την ώρα της κατάρρευσης, δεν υπήρχαν άνθρωποι στο μπαλκόνι ή στον αίθριο χώρο της πολυκατοικίας.

 

Λίγο αργότερα, ζητήθηκε η εκκένωση της πολυκατοικίας από πυροσβεστική και αστυνομία για να εξεταστεί η στατικότητα του κτιρίου.  Οι ένοικοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε χώρους φιλοξενίας.

xalandri_mpalkoni__1_

 

xalandri_mpalkoni__3_

 

xalandri_mpalkoni__2_

 

 

xalandri_mpalkoni__4_


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Διάβρωση κατά τα γνωστά η αφορμή (βλ. προσφάτως και στο Miami 12 ώροφο), αλλά ένας βασικός δαίμονας της ζημιάς είχε ενσωματωθεί στο κτίριο από την ημέρα που καλουπώθηκε - σιδερώθηκε η ΠΛΑΚΑ ΠΡΟΒΟΛΟΣ ως ΠΛΑΚΑ ZOELLNER με αποτέλεσμα η θλιβόμενη ίνα της διατομής να διαθέτει ..μπόλικο φελιζόλ αντί beton....! 

Θλιβερό φαινόμενο που δυστυχώς συναντάται σε πλείστες οικοδομές ως προιόν ημιμάθειας για το πεδίο εφαρμογής των πλακών zoellner.

Θέμα βεβαίως έχει και η δοκός πρόβολος που ως φαίνεται απ΄εκεί ξεκίνησε η κατάρρευση.

Κατά τα άλλα τώρα βρέθηκε και ο δαίμονας της παραπληροφόρησης περί αυθαιρέτου τάχα "..κάνουν λόγο για τσιμεντένια προέκταση μπαλκονιού στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας.." !!

Και βεβαίως ο δαίμονας με το αναγκαστικό γραφειοκρατικό πρωτόκολλο της εκκένωσης για μία ζημιά ΑΣΧΕΤΗ με την υπόλοιπη στατικότητα του κτιρίου .(κι αυτό υπό την αίρεση της τυχόν επανειλημμένης κακοτεχνίας στους υπόλοιπους εξώστες..)

Ενστερνίζομαι τους ανθρώπους που ξεσπιτώνονται χειμωνιάτικα και για τι άλλο ακόμη τους περιμένει...!

EDIT:

Πράγματι, όπως σημειώθηκε παρακάτω, με δυσκολία διακρίνω στην φωτο κι εγώ (αφού ξαναήρθα στο γραφείο) ότι δεν πρόκειται για εξώστη με πλάκα πρόβολο zoellner.  Μου ήρθε όμως ο συνειρμός από πλείστους εξώστες - πραγματικούς προβόλους που δυστυχώς έχουν γίνει με zoellner και βιαστικός ών πήγε εκεί το μυαλό μου. Η πλάκα του εξώστη ως φαίνεται θεωρήθηκε από την μελέτη στηριζόμενη περιμετρικά στις 4 δοκούς (οι τρεις ανεστραμμένες) και τότε θα επιτρεπόταν να γίνει και zoellner, αλλά  το τι και πως έγινε πάει μακρυά και για πολύ.... 

 

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Πάντως η αστοχία φαίνεται να προκλήθηκε από εξάντληση της ''απομένουσας'' καμπτικής αντοχής της μιας δοκού (βλ.και πάχος επικάλυψης, διάβρωση..), η οποία μετέτρεψε την στατική λειτουργία της 3-ριστης πλάκας σε πρόβολο, ΧΩΡΙΣ!! εμφανή άνω οπλισμό στο σώμα της πλάκας (μπαμπέσικο μεν αλλά αχ αυτά τα προβολοδόκαρα!!).

Link to comment
Share on other sites

Δεν βλέπω τριέρειστη και δεν βλέπω zoellner ...

Βλέπω πλήρη αστοχία σχεδιασμού ... το μπαλκόνι έχει οπλιστεί ως πλάκα με στήριξη τη δοκό του μετώπου. Ο κύριος οπλισμός έχει αποσχιστεί πλήρως και είναι ολόκληρος στην κάτω παρειά της πλάκας και κάθετος στην παραπάνω δοκό.

Οι φωτογραφίες είναι κακές, αλλά υπομονή στο σχολιασμό γιατί σε λίγο θα βγουν και οι ξυλότυποι της μελέτης. Προφανώς θα ενδιαφέρονται και οι ένοικοι των υπολοίπων ορόφων γι' αυτούς...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι λόγω της απειρίας μου αλλά και τα κενά που έχω θέλω να θέσω κάποιες ερωτήσεις.

1)Ο πρόβολος δεν έχει άνω οπλισμό ή δε βλέπω καλά?

2)Στις πλάκες zoelner δεν προβλέπεται άνω οπλισμός??

3)Η υγρασία είναι δυνατόν να προσχωρήσει μέσω του φελιζόλ στην πλάκα?

4)Σε τέτοιες περιπτώσεις πως μπορεί ο ιδιοκτήτης να προβεί σε εργασίες συντήρησης?

5)Οι κάτω πρόβολοι-πλάκες δεν φαίνονται να έχουν προβλήματα με υγρασίες.

 

Edited by Panagiotis Andrianopoulos
Link to comment
Share on other sites

Είναι ξεκάθαρο από την παρακάτω εικόνα ότι δεν υπάρχει άνω οπλισμός παρά μόνο κάτω.

Αν αυτό προέβλεπε η μελέτη, τότε ο Μελετητής καλύτερα να φτιάχνει φασολάδα, και ο Επιβλέπων να συνεχίσει να πετάει ανενόχλητος το χαρταετό του.

Είμαι σίγουρος λόγω του μετωπιαίου δοκαριού πως όπλισαν την πλάκα σαν κλασική τετραέρειστη.

Επίσης εδώ φαίνεται το πόσο σημαντική είναι η ορθή όπλιση του συστήματος δοκός επί δοκού.

 

mpalkoni3sooc-960x600.jpg.5fc40c50ea497f0f61285990febd9e10.jpg

Link to comment
Share on other sites

Εγώ παρατηρώ οτι δεν υπάρχει πάνω οπλισμος στον εν λόγω πρόβολο, αλλα αν είναι έτσι δεν θα είχε καταρεύσει πολύ νωρίτερα? ίσως να υπάχει άνω οπλισμός και να μην φαίνεται απο τις φωτογραφίες, οπότε σε περίπτωση που ισχύει ο λόγος περί διάβρωσης του οπλισμού τότε πολύ πιθανό να μην υπήρχε η σωστή επικάλυψη βάση μελέτης, αλλά λιγότερη οπότε δικαιολογείται από που προήλθε η διάβρωση.

Edited by Παναγιώτης Γκιόκας
Link to comment
Share on other sites

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/7906710/fotografies-kai-vinteo-apo-to-balkoni-polykatoikias-pou-epese-sto-chalandri

Αυτό που φαίνεται είναι η έλλειψη άνω οπλισμού.

Link to comment
Share on other sites

2 λεπτά πριν, krisna said:

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/7906710/fotografies-kai-vinteo-apo-to-balkoni-polykatoikias-pou-epese-sto-chalandri

Αυτό που φαίνεται είναι η έλλειψη άνω οπλισμού.

Ευχαριστούμε. παρα-παρα πολυ κακή όπλιση. Καλο πράγμα η υπερστατικοτητα, εδω δεν υπήρχε

Link to comment
Share on other sites

17 λεπτά πριν, kan62 said:

Δεν βλέπω τριέρειστη

Θεωρείς δηλ. ότι δεν στηρίζεται - άρα και επέτεινε το φαινόμενο της αστοχίας - στα προβολοδόκαρα η πλάκα?? (αν θεωρείς βέβαια την ακολουθία της αστοχίας που περιέγραψα πιθανή)

Ως προς τον κακό σχεδιασμό έχεις δίκιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.