Pavlos33 Δημοσιεύτηκε May 6, 2025 at 07:16 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε May 6, 2025 at 07:16 μμ @sikyonios Αναγράφεις τους δυο συνιδιοκτήτες όπως αυτοί αναφέρονται στον τίτλο. Αν σου έχει δώσει μόνο ο ένας την εντολή μπορείς να αναγράψεις μόνο τον ένα συνιδιοκτήτη με το ποσοστό του και σε δεύτερη σειρά αναγράφεις "λοιποί συνιδιοκτήτες" με το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το 100%. Η προσημείωση υποθήκης (έχει εγγραφεί λόγω του δανείου) αποτελεί ένα εμπράγματο βάρος και βαρύνει το ακίνητο του οφειλέτη, το ακολουθεί δηλαδή σε οποιαδήποτε μετέπειτα μεταβίβαση πραγματοποιηθεί, έως ότου εξαλειφθεί η χρηματική απαίτηση της δανείστριας τράπεζας. Εμείς ως μηχανικοί στα πλαίσια έκδοσης ΗΤΚ δεν εμπλεκόμαστε με αυτό το ζήτημα.
sikyonios Δημοσιεύτηκε May 6, 2025 at 07:43 μμ Δημοσιεύτηκε May 6, 2025 at 07:43 μμ ευχαριστώ πολύ συνάδελφε Κατατοπιστικότατος Να είσαι καλά. Καλό βράδυ.
Dimitrios1991 Δημοσιεύτηκε June 16, 2025 at 11:01 πμ Δημοσιεύτηκε June 16, 2025 at 11:01 πμ Καλησπέρα, έχω υπόθεση τακτοποίησης ισόγειας κατοικίας σε αγροτεμάχιο. Ο πελάτης μου ιδιοκτήτης του 60% εξ αδιαιρέτου ιδανικού μεριδίου θέλει να μεταβιβάσει το ποσοστό του. Για το εν λόγω αγροτεμάχιο το 60% με το 40% έχουν συρθεί στα δικαστήρια και οι ιδιοκτήτες του 40% δεν συναινούν σε καμία απολύτως ενέργεια (από καθάρισμα, μέχρι τακτοποίηση και καταχώρηση στην ταυτότητα κτιρίου) και με έχουν απειλήσει προσωπικά. Μου λέει ο δικηγόρος του πελάτη μου πως με κοινωνία δικαιώματος μπορώ να προχωρήσω και στην τακτοποίηση και στην ταυτότητα κτιρίου. Μπορώ να προχωρήσω ή θα μπλέξω;
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε June 16, 2025 at 11:13 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε June 16, 2025 at 11:13 πμ @Dimitrios1991 Καταρχάς η έκδοση ΠΠΗΤΚ και η σύνταξη ταυτότητας δεν απαιτεί καμία συναίνεση. Μπορείς να βάλεις τον ιδιοκτήτη του 60% ως υπόχρεο και σε δεύτερη σειρά "λοιποί συνιδιοκτήτες" με το 40%. Το ζήτημα είναι το πως θα μπορέσεις να κάνεις αυτοψία, ενδεχομένως νέο τοπογραφικό διάγραμμα και γενικώς να ελέγξεις το ακίνητο. Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης του 60% σου επιτρέπει να μπεις στο ακίνητο (σωστά ο δικηγόρος αναφέρει την πλειοψηφία στην κοινωνία της συνιδιοκτησίας) δεν έχεις να φοβάσαι κάτι. Κατά τη γνώμη και για επιπλέον διασφάλισή σου θα πρέπει να έχεις είναι μια Υ.Δ του ιδιοκτήτη ότι σου ανέθεσε τον έλεγχο (ή το τοπογραφικό) και σου επέτρεψε την είσοδο στο ακίνητο φέροντας την αποκλειστική ευθύνη έναντι τυχόν αντιρρήσεων των υπολοίπων συνιδιοκτητών, ώστε να εξαντλήσεις και το παραμικρό ενδεχόμενο ότι δεν θα μπλέξεις σε κάτι). Μπορείς στην ίδια την εξουσιοδότηση για την ΗΤΚ να προσθέσεις και τα παραπάνω. Προσοχή όμως. Η τακτοποίηση (τώρα το διάβασα) που αναφέρεις είναι άλλο θέμα. Αν διαβάσεις προσεκτικά το ν. 4495 αναφέρει ότι για την τακτοποίηση σε συνιδιόκτητο δεν λαμβάνεται καμία συναίνεση συνιδιοκτητών μόνο όταν το ακίνητο βρίσκεται εντός σχεδίου (παρ. 4 άρ. 98).
Dimitrios1991 Δημοσιεύτηκε June 16, 2025 at 09:52 μμ Δημοσιεύτηκε June 16, 2025 at 09:52 μμ On 6/16/2025 at 2:13 PM, Pavlos33 said: Προσοχή όμως. Η τακτοποίηση (τώρα το διάβασα) που αναφέρεις είναι άλλο θέμα. Αν διαβάσεις προσεκτικά το ν. 4495 αναφέρει ότι για την τακτοποίηση σε συνιδιόκτητο δεν λαμβάνεται καμία συναίνεση συνιδιοκτητών μόνο όταν το ακίνητο βρίσκεται εντός σχεδίου (παρ. 4 άρ. 98). Ευχαριστώ συνάδελφε. Όντως, δεν μπορώ να προχωρήσω και για άλλους λόγους δεν θέλω να προχωρήσω στην συγκεκριμένη υπόθεση. Ευχαριστώ όμως για την απάντηση. Καλή συνέχεια.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα