Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

Προφανώς και οι κλειστοί κοινόχρηστοι χώροι, σε ακίνητο με ΣΟΙ, έχουν μετρήσει στο ΣΔ αυτού!

Επίσης, προφανώς μια ΟΙ του ακινήτου αυτού έχει προσδιορισμένα τ.μ. από τα του ΣΔ που της ανήκουν!

Με άλλα λόγια, όταν αυτή η ΟΙ "κλέβει" τ.μ. των κοινόχρηστων χώρων, που δεν της ανήκουν (και ανήκουν σε όλους τους συνιδιοκτήτες του ακινήτου) και τα προσαρτά αυθαίρετα στα δικά της, είναι ευνόητο ότι, αυτό σημαίνει αυθαίρετη αύξηση του εμβαδού της, που "τιμωρείται" για την έκδοση του προστίμου ρύθμισης, με Υπέρβαση Δόμησης!!! Ούτε με διαφορετική διαμερισματωση, ούτε με αναλυτικό κ.λπ. 

Προφανώς μέτρησαν στο ΣΔ αλλά για άλλον κι όχι για τη συγκεκριμένη ΟΙ.

Υ.Γ. Για εμένα είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος ρύθμισης που αποδέχομαι σε τέτοιες περιπτώσεις, εφαρμόζω και δέχομαι για τους πελάτες μου... Μέχρι σήμερα έχω γυρίσει πίσω για διόρθωση, 5-6 τέτοιες περιπτώσεις σε ελέγχους για πελάτες μου που αγόρασαν τα ακίνητα...

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 2
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

25 λεπτά πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Προφανώς και οι κλειστοί κοινόχρηστοι χώροι, σε ακίνητο με ΣΟΙ, έχουν μετρήσει στο ΣΔ αυτού!

Υπάρχουν και κοινόχρηστοι χώροι που δεν έχουν προσμετρηθεί στην δόμηση. Εκεί, συμφωνώ με ΥΔ.

Ειδάλλως δ. διαμερισμάτωση. Άλλωστε έχουμε και την Εγκ2:  "Στην περίπτωση που η διαμερισμάτωση αφορά και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, απαιτείται συναίνεση κατά το άρθρο 98."  

Edited by jbosdas
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου, η "διαφορετική διαμερισματωση ορόφου" νομικά προϋποθέτει την ανάμιξη τουλάχιστον δύο αυτόνομων και ανεξάρτητων οριζόντιων ιδιοκτησιών!

Όλα τα υπόλοιπα, ειδικά οι ερωταπαντήσεις και οι εγκύκλιοι του ΤΕΕ, είναι απλώς "για να έχουμε να λέμε"!

  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Τα πάμε, τα ξαναπάμε και μπερδεύουμε τον ΣΔ με το εμπράγματο...

Η μετατόπιση τοιχοποιίας προς κοινόχρηστους που έχουν προσμετρηθεί στην δόμηση,  δεν επιφέρουν καμία απολύτως επιβάρυνση στην συνολική πραγματοποιημένη δόμηση του κτίριου. 500τμ ήταν, 500 μένει. Καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Αν κλείσεις ΗΧ 20τμ αυξάνεται 520τμ. Αν επεκταθείς σε ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, σε πιλοτή, σε χώρο που δεν έχει προσμετρηθεί στην δόμηση τότε το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών προστίθεται στην συνολική δόμηση του κτιρίου και καταλήγει να έχει 200τμ παραπάνω. Το ίδιο ισχύει και για το απέναντι κτίριο, το ίδιο για την γειτονιά και τελικά ο δήμος έχει υπερβεί τον μέσο σδ σχεδιασμού του ΓΠΣ και δεν στέκει όλο αυτό περιβαλλοντικά και συνταγματικά. Άλλωστε αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που έπεσε ο 4014, επειδή δεν προέβλεπε την τράπεζα γης και είχε απλά εισπρακτικό χαρακτήρα. 

Τώρα εσυ μου λες ότι θα πρέπει να μπαίνουν οι χώροι που έχουν ήδη  προσμετρηθεί στην δόμηση, με πρόστιμο περιβαλλοντικού τέλους για να εξαγοράσουμε ποσοστά συνιδιοκτησίας. 

Δικό σας. 

  • Like 2
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Όταν το δικαίωμα της ανεκτής πολεοδομικής υπέρβασης αφαιρέθηκε από τα κοινόχρηστα και μοιράστηκε στα χιλιοστά των Ο.Ι. του οικοπέδου, το πολεοδομικό έγινε εμπράγματο.

Για αυτό, όσοι υποστηρίζουμε την άποψη του Ιάσονα, βάζουμε ΥΔ στις Ο.Ι. για να ελεγχθούν, η κάθε μια χωριστά και όλες μαζί μετά, για το καθορισμένο ανεκτό και πέραν αυτού πληρωτέο δικαίωμα. Αν βάλουμε και τα κοινόχρηστα μέσα θα γίνει μύλος ...

Πάντως οι συμβολαιογράφοι και με τη διαμερισμάτωση το λύνουν το πρόβλημά τους.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνει κανείς ότι "κοινή γραμμή" δεν θα προκύψει. Ωστόσο θα ήθελα να ρωτήσω για το παραπάνω:

On 3/16/2024 at 1:18 AM, kan62 said:

βάζουμε ΥΔ στις Ο.Ι. για να ελεγχθούν, η κάθε μια χωριστά και όλες μαζί μετά, για το καθορισμένο ανεκτό και πέραν αυτού πληρωτέο δικαίωμα. Αν βάλουμε και τα κοινόχρηστα μέσα θα γίνει μύλος ...

Τί σημαίνει ακριβώς; Καθορισμένο ανεκτό είναι η επιφάνεια που αντιστοιχεί στα χιλιοστά; Εντέλει πώς σχετίζεται με τις υπαγωγές;

Π.χ. έστω κάνουμε ξεχωριστές δηλώσεις για τις Ο.Ι. και μία για τους Κ/χ χώρους και συγκεκριμένα στην περίπτωση που έχουν μετρήσει όλα στον συντελεστή δόμησης κατά την άδεια.

- Αν έχουμε αύξηση επιφάνειας Ο.Ι. εις βάρους των Κ/χ, τότε Α) ρύθμιση της Ο.Ι με Υ.Δ.; και Β) στη ρύθμιση των Κ/χ τίποτα για την απομείωση ή κάτι άλλο;

- Αν έχουμε μείωση της επιφάνειας της Ο.Ι. προς όφελος των Κ/χ, τότε Α)τίποτα για την Ο.Ι. στη ρύθμισή της ή κάτι άλλο; και Β) Υ.Δ. στη ρύθμιση των Κ/χ ή κάτι άλλο;

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα σε όλους

Έχω την εξής περίπτωση. Σε ένα οικόπεδο όπου κτίστηκαν  3 συγκροτήματα, εξετάζω το διαμέρισμα Δ-7, το οποίο ναι μεν μεγάλωσε, αλλά συγχρόνως όλα τα άλλα διαμερίσματα και τα κλιμ/σια, μετακινήθηκαν σε σχέση με  ότι προβλέπονταν στην οικ άδεια και το ερώτημα μου είναι πρέπει να βάλω διαμερισμάτωση ή όχι, με δεδομένο τον ορισμό της κατά το άρθρο 100 

8. Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος. Ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη διαμερίσματος, υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του ορόφου. Στην περίπτωση αυτήν, ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ το παράβολο των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά όροφο.

image.png.91ba8e51251e4b8777e853b5db40d9ef.png 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα! Πράγματι, ιδιαίτερη περίπτωση. Αντιλαμβάνομαι σε επίπεδο ρύθμισης διαμερίσματος είναι πιο απλά τα πράγματα, όπου κατά τη γνώμη μου η ΥΔ είναι η σωστή αντιμετώπιση, καθώς δεν έχουμε διαφοροποίηση περιγραμμάτων ιδιοκτησιών εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του ορόφου/κτιρίου, αλλά επαύξηση επιφάνειας (λόγω αύξησης των διαστάσεων του αιθρίου, πχ η πλευρά 3.95).

Αν όμως ρυθμίζαμε συνολικά το κτίριο θα είχαμε το πρόβλημα, όπου έχει μετακινηθεί το μισό κτίριο και προεκταθεί το κεντρικό τμήμα. Άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί μετακίνηση κατηγορίας 3 σε όλο το κτίριο και θα ήταν σημαντικό να διαπιστώσουμε αν το άνω τμήμα έχει κατασκευαστεί στη σωστή θέση ως προς το οικόπεδο ή το κάτω.  Αν έγινε όπως στο σχέδιο που παρουσιάζεις τότε μάλλον θα έμπαινε (το άδικο) ΥΔ + ΥΚ + ίσως παραβίαση δ στα κάτω τμήματα. (ή κατηγορίας 3 αύξηση 5%, αν γινόταν), ενώ τα άνω θα ήταν σαν να μην κατασκευάστηκαν. Πραγματικά περίπτωση όπου μερική μετατόπιση κτιρίου κατηγορίας 3 θα ήταν η πιο ορθή αντιμετώπιση...Πάντα σε συνάρτηση με το αν προκύπτει ακριβής θέση του κτιρίου της άδειας ως προς το υφιστάμενο οικόπεδο.

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Εχω και εγώ μία ανάλογη περίπτωση, σε κτίριο του 1978. Στον τίτλο της αδείας δεν αναγραφόταν η ύπαρξη υπογείου, το οποίο όμως υπάρχει στην σύσταση. 

Σε αυτή αναφέρονται κάποιες διαστάσεις στις αποθήκες του τύπου Α Χ Β, χωρίς να διευκρινίζονται αν είναι εσωτερικές ή εξωτερικές. 

Στην πράξη αν τις δεχτούμε σαν εσωτερικές, έχουμε αύξηση κατά 10 εκ στην μία διεύθυνση και κατά 25 εκατοστά στην άλλη, οι οποίες επιφέρουν τις εξής μεταβολές.

Το υπόγειο καταλαμβάνει μικρό μέρος της κάλυψης του κτιρίου, οπότε η αύξηση των 25 εκ πηγαίνει στο άσκαπτο κατά την σύσταση τμήμα του οικοπέδου, ενώ αυτή των 10 εκ, γίνεται σε όλες τις αποθήκες, με αποτέλεσμα να έχουμε παράλληλη μετατόπιση τους και έτσι τελικά να πηγαίνει πάλι στο άσκαπτο κομμάτι του οικοπέδου η συνολική αύξηση.

Από την στιγμή που δεν φαίνεται στην άδεια το υπόγειο, πάμε ξεκάθαρα ως ΥΔΒΧ και το μόνο ερώτημα είναι αν υπάρχει διαμερισμάτωση, η οποία θα χρειαστεί την συναίνεση των υπολοίπων και όχι την μονομερή διόρθωση της σύστασης. 

Η συμβολαιογράφος λέει ότι δεν υπάρχει διαμερισμάτωση, αλλά δεν είναι και 100 % σίγουρη. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.