Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ξεκίνησε η πόντιση του δεύτερου καλωδίου Κρήτης-Αττικής


    Πρώτη ημέρα εργασιών την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, για την πόντιση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου στο πλαίσιο του εμβληματικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, που υλοποιείται από τη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, την “Αριάδνη Interconnection”.

    Όπως βλέπετε και στις αποκλειστικές φώτο που εξασφάλισε η ΝΕΑ Ματιά, το υπερσύγχρονο πλοίο Leonardo da Vincι της αναδόχου εταιρείας, της Ιταλικής Prysmian, βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή, κοντά στη θέση Κορακιά του Δήμου Μαλεβίζου, όπου είναι το σημείο προσαιγιάλωσης για την Κρήτη.

    Από την Κορακιά, το καλώδιο θα ακολουθήσει υπόγεια διαδρομή έως τον νέο υποσταθμό GIS Δαμάστας.

    Πρόκειται για την πόντιση του δεύτερου καλωδίου που θα συνδέσει την Κρήτη με την Αττική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Νέας Ματιάς, σε εξέλιξη βρίσκονται οι αντίστοιχες εργασίες του καλωδίου με αφετηρία το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη Μεγάρων στην Αττική, το οποίο έχει ποντιστεί μέχρι σήμερα έως το νησί της Μήλου. Εκτιμάται ότι έως τον επόμενο Μάρτη – Απρίλη θα έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο υποθαλάσσια καλωδιακά τμήματα. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν γίνει οι ποντίσεις για τα δύο καλώδια του δικτύου οπτικών ινών.

    2022-12-01-13_59_10-%CE%94%CE%B9%CE%B1%C 
     
    %CE%A0%CE%BB%CE%BF%CE%AF%CE%BF-2.jpg
     
    317478426_808158413585135_38819889776034
     
    315522064_1117859122246593_2738559745946
     
     Το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής αποτελεί επί του παρόντος τη μεγαλύτερη επένδυση για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που γίνεται στην Ελλάδα με στόχο τον τερματισμό της «ηλεκτρικής απομόνωσης» της Κρήτης από το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και την κάλυψη των αυξημένων μελλοντικών αναγκών του νησιού.

    Διαδρομή του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης

    Η διαδρομή της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης θα ξεκινήσει από τον Σταθμό Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Αττικής, πλησίον του ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Από εκεί δύο (2) καλώδια HVDC οδεύουν υπόγεια έως το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη Μεγάρων.

    Στην Πάχη Μεγάρων, τα δύο (2) καλώδια ποντίζονται στη θάλασσα και συνεχίζουν την υποθαλάσσια διαδρομή τους έως το σημείο προσαιγιάλωσης της Κορακιάς Μαλεβιζίου στην Κρήτη.

    Από την Κορακιά, τα δύο (2) καλώδια οδεύουν προς τον τερματικό Σταθμό Μετατροπής ΣΡ/ΕΡ Δαμάστας και τελικά η διασύνδεση με το δίκτυο της Κρήτης ολοκληρώνεται μέσω του νέου υποσταθμού GIS Δαμάστας.

    Για τη λειτουργία του συστήματος, θα λάβει χώρα η εγκατάσταση δυο (2) σταθμών ηλεκτροδίων, ο ένας στη νησίδα Σταχτορρόη Αττικής και ο δεύτερος στην Κορακιά Ηρακλείου.

    Οι ανάδοχοι του έργου είναι:

    Η Prysmian, για το πρώτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική.

    Η Nexans, για το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά στο δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο.

    Οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ για το τρίτο τμήμα το οποίο αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα.

    Η Prysmian, για το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση οπτικών ινών.

    Η κοινοπραξία Siemens – Τέρνα, ανάδοχος για τους Σταθμούς Μετατροπής της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

    Η διασύνδεση Κρήτη-Αττική περιλαμβάνεται στο «top 5» των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος (VC) πανευρωπαϊκά.

    • Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται τάση 500 KV DC και η πλέον σύγχρονη τεχνολογία (Voltage SourceConverter- VSC). 
    • Αποτελει την πρώτη διασύνδεση συνεχούς ρεύματος στη Μεσόγειο που αξιοποιεί την υπερσύγχρονη τεχνολογία μετατροπέων VSC.
    • Βρίσκεται στην πρώτη 3άδα υποβρύχιων διασυνδέσεων με το μεγαλύτερο βάθος παγκοσμίως.
    • Αποτελεί τη νησιωτική διασύνδεση με τη μεγαλύτερη ισχύ (1000 MW) παγκοσμίως, μαζί με τη Σαρδηνία.
    • Αποτελεί τη μοναδική διασύνδεση για την οποία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές καλωδίων στην Ευρώπη.

     

    2022-12-01-14_02_05-%CE%94%CE%B9%CE%B1%C Οι δύο κόκκινες γραμμές αντιστοιχούν στη μικρή και τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα ενέργειας.

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με το ειδικά εξοπλισμένο πλοίο “Normand Pacific” να βρίσκεται στο Ηράκλειο, για τις απαραίτητες προεργασίες ενόψει της έναρξης της πόντισης του δεύτερου καλωδίου της διασύνδεσης μεταξύ Κορακιάς και Πάχης Μεγάρων και των εργασιών προσαιγιάλωσης στην Κορακιά.

    Το εν λόγω πλοίο βρίσκεται εδώ στο πλαίσιο της εκτέλεσης του εμβληματικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, που υλοποιεί ως γνωστόν η

    Η παρουσία του πλοίου σχετίζεται με κάποιες προεργασίες που θα κάνει αυτή τη χρονική περίοδο το εν λόγω σκάφος βοηθητικής υποστήριξης, καθώς επίκειται στις αρχές Δεκεμβρίου (ίσως και στα τέλη Νοεμβρίου) η έναρξη των εργασιών προσαιγιάλωσης στην Κορακιά και πόντισης του δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

    Το 2ο καλώδιο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης θα έρθει να το ποντίσει το εντυπωσιακό, υπερσύγχρονο πλοίο “Leonardo da Vinci” της αναδόχου ιταλικής εταιρείας Prysmian, που αποτελεί τελευταίο απόκτημα και θεωρείται το “καμάρι” της εταιρείας, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο πλοίο τοποθέτησης υποβρύχιων καλωδίων στον κόσμο!


    Πηγή: https://neamatia.gr/xekinisan-oi-ergasies-pontisis-toy-de/%C2%A0%20%C2%A0



    ΝΙΚΟΣΤΡΙ

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.