Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τα εφτά (7) έργα που είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη


    Ταμπέλες με την επιγραφή «Έργα σε εξέλιξη» βλέπουν συχνά οι Θεσσαλονικείς αλλά και οι επισκέπτες σε διάφορα σημεία της πόλης. Η συμπρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα που με την ολοκλήρωσή τους θα αλλάξει καθολικά η εικόνα της. Τα μεγάλα έργα που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα βάλουν την πόλη σε αναπτυξιακή τροχιά, μετατρέποντάς τη σε συγκοινωνιακό και διαμετακομιστικό κόμβο.

    Το μετρό

    Από την πλειάδα κατασκευαστικών έργων στην κορωνίδα βρίσκεται το μετρό της πόλης, το οποίο 18 ολόκληρα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του είναι πλέον θέμα λίγων μηνών για να τεθεί σε λειτουργία, που υπολογίζεται το β’ εξάμηνο του έτους.

    Στους βασικούς στόχους του υπουργείου είναι η ολοκλήρωση του σταθμού «Βενιζέλου» και η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων. Το έργο αποτελείται από τη βασική γραμμή μήκους 9,6 χιλιομέτρων με 13 σταθμούς και την επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά, μήκους 4,8 χιλιομέτρων, η οποία θα αποτελείται από 5 σταθμούς.

    Το FlyOver αλλάζει τον συγκοινωνιακό χάρτη

    Το έργο που θα προσδώσει νέα αναπτυξιακή λογική και θα αλλάξει τον συγκοινωνιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης είναι η κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής της Θεσσαλονίκης, γνωστής ως FlyOver. Πρόκειται για το πιο μεγάλο οδικό έργο που εκτελείται σήμερα μέσω ΣΔΙΤ.

    Η Θεσσαλονίκη σε τέσσερα χρόνια από σήμερα θα διαθέτει μια νέα, σύγχρονη και ταχεία λεωφόρο, με τις πλέον υψηλές προδιαγραφές οδικής ασφάλειας, συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων χωρίς διόδια. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο τεχνικό έργο, το οποίο θα επιτρέπει την οικονομικότερη, ασφαλέστερη και ταχύτερη παράκαμψη του αστικού ιστού της πόλης, προσδοκώντας στην οριστική επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που καταγράφονται. Το έργο για την αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο εναέριο τμήμα αυτοκινητοδρόμου που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Ελλάδα, μήκους 4 χιλιομέτρων σε συνεχή γέφυρα, 9 ανισόπεδους κόμβους, 10 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες. Τα οφέλη για οδηγούς, κατοίκους και μετακινούμενους από την ολοκλήρωση του έργου, πολλαπλά. Μεταξύ αυτών, αύξηση της οδικής ασφάλειας, μείωση του όγκου των κυκλοφορούντων οχημάτων εντός του κέντρου, αύξηση της μέσης ταχύτητας των οχημάτων για τις περιφερειακές διαδρομές και σημαντική βελτίωση της προσβασιμότητας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Στη Θεσσαλονίκη είναι σε εξέλιξη ένα ολιστικό πρόγραμμα έργων, μεταξύ αυτών σημαντικά οδικά, αντιπλημμυρικά, κτηριακά και σιδηροδρομικά έργα.

    Επέκταση της λιμενικής υποδομής στον 6ο προβλήτα

    Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των φακέλων για το πρώτο στάδιο που αφορά την προεπιλογή για την ανακήρυξη του αναδόχου του έργου για τον 6ο προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την επέκταση της λιμενικής υποδομής. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν τέσσερα σχήματα, μεταξύ αυτών η εταιρεία Archirodon group NV, η Κ/Ξ ΑΒΑΞ ΑΕ - Etermar SA, η ένωση οικονομικών φορέων ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ και η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ ΑΕ. Με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου, εντός του Ιανουαρίου οι προεπιλεγέντες θα κληθούν από την ΟΛΘ ΑΕ να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για τη συμμετοχή τους στο δεύτερο και τελικό στάδιο του διαγωνισμού που αφορά την εκτέλεση του έργου. Πρόκειται για ένα κρίσιμης σημασίας έργο που με την ολοκλήρωσή του θα διπλασιαστεί η ικανότητα μεταφοράς εμπορευμάτων και θα κάνει την πόλη κόμβο εμπορευμάτων προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

    Ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκη - Έδεσσα

    Το έργο, το οποίο έχει περάσει στη δεύτερη φάση του, αφορά τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη - Έδεσσα και συγκαταλέγεται στα μεγάλα οδικά έργα ΣΔΙΤ που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται σε τέσσερα χρόνια από σήμερα και το κόστος με ΦΠΑ θα αγγίξει τα 444,91 εκατ. ευρώ.

    Σύνδεση του ΟΛΘ με την ΠΑΘΕ

    Η οδική σύνδεση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ από την ΑΚΤΩΡ αφορά τη σύνδεση του 6ου προβλήτα με το δίκτυο αυτοκινητόδρομων, με αναθέτουσα αρχή την Εγνατία Οδό, έργο που αναμένεται να παραδοθεί το επόμενο διάστημα. Με την ολοκλήρωσή του θα αυξηθούν σημαντικά η δυνατότητα συνδυασμένων μεταφορών αλλά και η συνολική ανταγωνιστικότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ η ανάπτυξή του θα φέρει μεγάλες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη και θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας.

    Δύο δικαστικά μέγαρα

    Μικρότερα έργα, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, είναι η δημιουργία των νέων δικαστικών μεγάρων στις Σέρρες και στην Έδεσσα και η αναβάθμιση του υφιστάμενου μεγάρου στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2021. Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και για το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, μια μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η νέα υποδομή θα κατασκευαστεί στη βορειοδυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο, με δωρεά 150 εκατ. ευρώ του ιδρύματος και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2025.


    Πηγή: https://www.political.gr/wp-content/uploads/2024/01/POLITICAL-T-809.pdf



    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.