Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  H παρακμή του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα

  Sign in to follow this  

  «Ασταθής» καταγράφεται η πορεία των επιβατών στις ράγες του τρένου στη χώρα μας, με τις διακυμάνσεις της επιβατικής κίνησης να εμφανίζονται έντονες χωρίς κάποια σταθερή τάση την τελευταία δεκαετία. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. (17), όπως εξετάζονται από τον ΟΟΣΑ, στη χώρα μας από το 2004 έως και το 2015 η μετακίνηση επιβατών στις ράγες έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2007 οπότε και καταγράφηκαν 1,93 δισ. επιβατοχιλιόμετρα, που αποτελεί τη μονάδα μέτρησης της μετακίνησης επιβατών ανά χιλιόμετρο διαδρομής. Το 2004 τα επιβατοχιλιόμετρα που διανύθηκαν με τον ΟΣΕ έφτασαν τα 1,669 δισ., την επόμενη χρονιά τα 1,854 δισ., για να μειωθούν και πάλι το 2006 στα 1,811 δισ. επιβατοχιλιόμετρα. Μετά την κορύφωση του 2007, η πορεία καταγράφηκε και πάλι πτωτική με το 2008 να εμφανίζει 1,657 δισ. επιβατοχιλιόμετρα και το 2009 ακόμα λιγότερα (1,414 δισ.). Η μειωμένη προτίμηση των επιβατών στο τρένο διατηρήθηκε έως και το 2013 οπότε και περιορίστηκαν στα 755 εκατ. επιβατοχιλιόμετρα για να ανακάμψει η πορεία από το 2014 (1,072 δισ. επιβατοχιλιόμετρα) και να ανέβει το 2015 στα 1,263 δισ. επιβατοχιλιόμετρα.

   

  Πέραν της συνολικότερης μείωσης της κινητικότητας κατά τα χρόνια της κρίσης, που εξηγεί εν μέρει την περιορισμένη μετακίνηση με τρένα, στα μέσα του 2010 περιορίστηκε σημαντικά το δίκτυο του ΟΣΕ στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης των ελληνικών σιδηροδρόμων. Στη συνέχεια ωστόσο, ορισμένα τμήματα δόθηκαν εκ νέου στην κυκλοφορία οδηγώντας σε αύξηση των επιβατοχιλιομέτρων. Στο μεταξύ όμως η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση τους κόστους μετακίνησης με Ι.Χ. (τιμή καυσίμων, κόστος συντήρησης και διοδίων) έστρεψε μέρος των μετακινούμενων στο τρένο, το οποίο αποτελούσε οικονομικότερη εναλλακτική δικαιολογώντας την αύξηση στα επιβατοχιλιόμετρα από το 2014 και μετά. Μέχρι τότε μάλιστα οι συστηματικές απεργίες των εργαζομένων στον ΟΣΕ στέρησαν από τα τρένα οποιαδήποτε αξιοπιστία, με αποτέλεσμα να απολέσει ο ελληνικός σιδηρόδρομος όποια ελκυστικότητα είχε.

   

  Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση (26η) πριν από τη Ρουμανία στον «Πίνακα αποτελεσμάτων της Ε.Ε. για τις μεταφορές», που αφορά τη συνολική αξιολόγηση του τομέα των μεταφορών. Στον Πίνακα αξιολογούνται οι επιδόσεις των κρατών-μελών σε 30 κατηγορίες μεταφορών.

   

  22s13treno-thumb-large.jpg

   

  Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, στο οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. βρίσκεται στην 8η θέση με τους περισσότερους θανάτους ανά επιβατοχιλιόμετρο. Τα στοιχεία κάνουν λόγο για 1,2 νεκρούς ανά εκατ. χιλιόμετρα με τον μέσο όρο της Ε.Ε. να διαμορφώνεται στο 0,3. Τις ίδιες επιδόσεις με την Ελλάδα έχουν η Ρουμανία και η Πολωνία, ενώ χειρότερες επιδόσεις έχουν οι Σλοβακία (1,4) και Λιθουανία (1,4). Τα λιγότερα θύματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο θρηνούν η Δανία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, που εμφανίζουν 0,1 νεκρούς ανά εκατ. χιλιόμετρο δικτύου, ενώ ακολουθεί η Τσεχία (0,2).

   

  Η ποιότητα του σιδηροδρομικού δικτύου διαμορφώνεται στο 2,84 έναντι 4,30 που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε. Χειρότερο δίκτυο από του ΟΣΕ συναντά κανείς μόνο στην Κροατία (2,73) και στη Ρουμανία (2,40). Γαλλία, Φινλανδία και Ολλανδία καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις με 5,84, 5,66 και 5,64 αντίστοιχα.

   

  Και στις οδικές μεταφορές, πάντως, οι επιδόσεις της χώρας μας είναι χειρότερες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Τα στοιχεία της Ε.Ε. δείχνουν λιγότερους θανάτους από τροχαία μεταξύ 2010 και 2015 (112 νεκροί το 2010, 73 το 2015, 35% μείωση), ωστόσο η χώρα παραμένει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο εμφανίζοντας 75 νεκρούς (το 2016, από το 2015 παρατηρείται και πάλι μια μικρή αύξηση) ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν ο ευρωπαϊκός μ.ό. είναι 70.

   

  Πηγή: http://www.kathimerini.gr/906325/article/epikairothta/ellada/h-parakmh-toy-sidhrodromoy


  Sign in to follow this  


  User Feedback
  Τον αφήνουν να ρημάξει για να τον χαρίσουν μετά.

  Σιγά σιγά θα υποδεχόμαστε τους ιδιώτες σαν μεσσίες.

  Παλιά καλή συνταγή.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  γιατί θέλετε να με τρελάνατε. Δεν έχουμε business trips εσωτερικά στην χώρα. Δεν μένουμε +50 μίλια μακρυά από την εργασίας μας. Τα τρένα στην Ελλάδα δεν είχαν ποτέ επιβατική κίνηση. Μεγαλοπιαστήκαμε όπως πάντα χωρίς ρεαλιστική μελέτη βιωσιμότητας. Το φτιάξε γρήγορο τρένο και ο κόσμος θα έρθει είναι μια τεράστια βλακεία απο την στιγμή που δεν έχουμε μεγάλα εταιρικά σχήματα με υπαλλήλους. Η λίστα στο άρθρο είναι ηλίθια διότι συγκρίνει ανόμοια πράγματα. Πως συγκρίνεις μια νησιωτική χώρα με καθαρά χερσαίες και με πολλαπλάσιο πληθυσμό μου κάνει εντύπωση. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

   Δεν έχουμε business trips εσωτερικά στην χώρα. Δεν μένουμε +50 μίλια μακρυά από την εργασίας μας. Τα τρένα στην Ελλάδα δεν είχαν ποτέ επιβατική κίνηση. Μεγαλοπιαστήκαμε όπως πάντα χωρίς ρεαλιστική μελέτη βιωσιμότητας. Το φτιάξε γρήγορο τρένο και ο κόσμος θα έρθει είναι μια τεράστια βλακεία απο την στιγμή που δεν έχουμε μεγάλα εταιρικά σχήματα με υπαλλήλους. Η λίστα στο άρθρο είναι ηλίθια διότι συγκρίνει ανόμοια πράγματα. Πως συγκρίνεις μια νησιωτική χώρα με καθαρά χερσαίες και με πολλαπλάσιο πληθυσμό μου κάνει εντύπωση. 

  Σωστός! Η βασικότερη μετακίνηση του πληθυσμού παραμένει η οικογενειακή, οπότε προτιμάται το Ι.Χ.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  κ. καθηγητά καλά τα λέτε αλλά μάλλον έχετε στο νού London & South East.
  Εκεί ισχύουν άλλα πράγματα (£££) που είναι 3 τάξεις μεγέθους πάνω από ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
  Τα business trips και commuters απο suburbs δεν είναι για μας, ούτε time tables και punctuality και άλλα κινέζικα.
  Επιβάτες υπήρχαν αλλα οι ΣΕΚ και ΟΣΕ εξυπηρετούσαν άλλους σκοπούς.
  Το τραίνο συνέδεε χωριά και πόλεις και μετέφερε εμπορεύματα απο λιμάνια, κάποτε έφτανες και στον προορισμό σου. Δεν ήταν ο σκοπός τους να βγάζουν δισεκατομμύρια αλλά να εξυπηρετούν.

  Ας συμφωνήσουμε ότι η παρακμή ήταν engineered.

  Edited by AMHxaNos

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Πάντως το Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 20 λεπτά καθώς και το Αθήνα - Πάτρα σε λιγότερο από 2 ώρες θα βελτιώσουν σημαντικά αυτούς τους αριθμούς, καθώς ένα ποσοστό επιβατών θα προτιμήσει το τρένο έναντι του ΚΤΕΛ ή του αεροπλάνου.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Πάντως το Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 20 λεπτά καθώς και το Αθήνα - Πάτρα σε λιγότερο από 2 ώρες θα βελτιώσουν σημαντικά αυτούς τους αριθμούς, καθώς ένα ποσοστό επιβατών θα προτιμήσει το τρένο έναντι του ΚΤΕΛ ή του αεροπλάνου.

   

  ειδικά με τα διόδια ΝΑΙ. Το θέμα όμως είναι οτι με τον τρόπο αυτό οι δρόμοι θα γίνουν μοναχικοί !!! και εμείς θα πληρώνουμε ρήτρες !!!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Είναι γενικά επικίνδυνο να βγάζει κανείς εύκολα συμπεράσματα  όταν μεθοδευμένα ή ανοήτως παρουσιάζονται συγκριτικοί πίνακες όπου υποβόσκουν άνισα κριτήρια. Στον πίνακα λοιπόν παρουσιάζεται η Ελλάδα με τα 1930 εκ. επιβατοχιλιόμετρα της ως "ουραγός" της Ευρώπης στην ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου  αφού όμως δεν έχουν ληφθεί  υπ΄ όψη ο πληθυσμός και η έκταση κάθε χώρας ίσως γιατί έτσι βόλευε κάποιους.....   

  Η ανάπτυξη για την επάρκεια όμως ενός δικτύου κρίνεται από την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού και σε όλη την επικράτεια.

  Αν αναγάγουμε λοιπόν  τα επιβατοχιλιόμετρα της κάθε χώρας στον πληθυσμό της και την έκταση της, θα "ξεστραβωθούμε" βλέποντας σωστά ότι έχουμε 59% περισσότερο ανεπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο από την Ισπανία που εν πρώτοις φαινόταν τάχα να μας προσπερνάει  με τα 21857 εκ. επιβατοχιλιόμετρα της!

  Πράγματι :

  Επιβατοχιλιόμετρα:      Ελλάδας = 1930 εκ            Ισπανίας = 21857 εκ

  Έκταση :                   Ελλάδας = 132χιλ km2        Ισπανίας = 506χιλ km2

  Πληθυσμός :              Ελλάδας = 10 εκ                Ισπανίας = 47 εκ   

   

  Δείκτης ανάπτυξης δικτύου ανά εκατομ. κατοίκων Ελλάδας=   

  1930 / (10x132) =1,46

  Δείκτης ανάπτυξης δικτύου ανά εκατομ. κατοίκων Ισπανίας=

  21857 / (47x506)=0,92

  Επίσης:

  Δείκτης ανάπτυξης δικτύου ανά εκατομ. κατοίκων Αυστρίας=

   9580 /(9x84) =12,67 !!

   

  Ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα όμως, αν είχαμε σοβαρή πολιτική (εδώ γελάμε), έπρεπε να κυριαρχεί στις εμπορευματομεταφορές από το λιμάνι του Πειραιά προς Ευρώπη πράγμα που αποτελεί το μεγάλο κομμάτι πίτας που λυμαίνονται άλλοι...

  Έτσι μένει στην μιζέρια της υπολειτουργίας και των ζημιών ακόμη και από τους απανταχού της γης μετανάστες που καταλαμβάνουν τις γραμμές του .......

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Engineer
   Η εταιρεία καλύπτει ήδη το 57% της κατανάλωσής της από ΑΠΕ, ενώ προχώρησε σε δημοπρασία για την αγορά 500 GWh «πράσινης» ενέργειας, για ένα χρονικό διάστημα 8 ετών.
   Στην ηλεκτροδότησή της από το 2038 αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στοχεύει η εταιρεία των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn).
   Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Platts, η θυγατρική της DB Energie προκηρύσσει δημοπρασία για την αγορά 500 GWh «πράσινης» ενέργειας, καλύπτοντας ένα χρονικό διάστημα 8 ετών. Ο σχετικός διαγωνισμός για τις συμβάσεις PPA (Συμβάσεις Αγοροπωλησίας Ενέργειας) ολοκληρώνεται στις 18 Νοεμβρίου.
   Η εταιρεία καλύπτει ήδη το 57% της κατανάλωσής της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
   «Από το 2038, η DB θα λειτουργεί με 100% πράσινη ενέργεια, καθώς αντικαθιστούμε συστηματικά τις συμβάσεις προμήθειες ρεύματος που λήγουν, με συμβόλαια ανανεώσιμης ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της DB Energie Torsten Schein.
   Για το 2020, στοχεύει σε μερίδιο 61% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ετήσια κατανάλωσή της, ύψους 10 TWh, όπως δήλωσε ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης σιδηροδρόμων.
   Ωστόσο, η αύξηση σε 57% το 2018 από 44% το 2017 επιτεύχθηκε κυρίως με την εξασφάλιση «πράσινων πιστοποιητικών» για τον στόλο αμαξοστοιχιών μεγάλης απόστασης.
   Κατάργηση του άνθρακα
   Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της DB Energy περιλαμβάνουν προμήθεια ρεύματος από πυρηνικές (9,6%) και ανθρακικές μονάδες (25%), τις οποίες η Γερμανία σκοπεύει να αποσύρει.
   Στις πηγές προμήθειας, περιλαμβάνεται ενδεικτικά μια μακροπρόθεσμη σύμβαση με το υπό κατασκευή εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Datteln 4, ισχύος 1 GW, που θα λειτουργεί με καύσιμο άνθρακα.
   Η μοίρα μάλιστα του συγκεκριμένου εργοστασίου κρέμεται στον αέρα, καθώς η αρμόδια γερμανική επιτροπή έχει προτείνει να μην τεθούν σε λειτουργία νέες μονάδες με καύσιμο άνθρακα.
   Πάντως, η ιδιοκτήτρια εταιρεία η Uniper σχεδιάζει να ξεκινήσει το Datteln 4 το επόμενο καλοκαίρι.
   Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομοι, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης. Ο γαλλικός σιδηροδρομικός φορέας SNCF υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία αγοράς με την εταιρία ενέργειας Voltalia, για την παροχή 200 GWh ανά έτος.
   Η σύμβαση διάρκειας 25 ετών αφορά την παραγωγή τριών φωτοβολταϊκών πάρκων με συνδυασμένη ισχύ 143 MW στη νότια Γαλλία, τα οποία θα συνδεθούν στο δίκτυο έως το 2023.

   View full είδηση
  • By Engineer
   Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) δημοσιεύθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2016/797, 2016/798 και 2016/2370 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και άλλες διατάξεις (4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο).
   Το ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 159) υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδης, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Ιω. Βρούτσης και Υποδομών & Μεταφορών Κ. Καραμανλής.

   Με τον εν λόγω νόμο προωθείται η εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις των οδηγιών:
   -(ΕΕ) 2016/797 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαΐου 2016, σχετικά με τη διαλειτουργικότητα του σιδηροδρομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L138/44 της 26ης Μαΐου 2016).
   -(ΕΕ) 2016/798 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαΐου 2016, για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων (ΕΕ L 138/102 της 26ης Μαΐου 2016).
   -(ΕΕ) 2016/2370 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2016 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/34/ΕΕ όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς εσωτερικών υπηρεσιών σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών και τη διακυβέρνηση της σιδηροδρομικής υποδομής (ΕΕ L352/1 της 23ης Δεκεμβρίου 2016).
   Οι δύο πρώτες Οδηγίες αποτελούν μαζί με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/796 για τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 881/2004, τον τεχνικό πυλώνα του 4ου σιδηροδρομικού πακέτου που υιοθετήθηκε τον Μάϊο του 2016.
   Η Οδηγία για τη διαλειτουργικότητα καταργεί από 16.6.2020 την προγενέστερη Οδηγία 2008/57/ΕΚ για τη διαλειτουργικότητα και τις τροποποιήσεις της (2009/131/ΕΚ & 2011/18/ΕΕ), αναδιατυπώνοντας και τροποποιώντας τις διατάξεις τους.
   Αντίστοιχα και η Οδηγία για την ασφάλεια καταργεί από 16.6.2020 την προγενέστερη οδηγία 2004/49/ΕΚ για την ασφάλεια και τις τροποποιήσεις της (2008/110/ΕΚ & 2009/149/ΕΚ & 2014/88/ΕΕ), αναδιατυπώνοντας και τροποποιώντας τις διατάξεις τους.
   Η Οδηγία 2008/57/ΕΚ για τη διαλειτουργικότητα έχει ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη με το π.δ. 104/2010 (Α’181) και η Οδηγία 2004/49/ΕΚ για την ασφάλεια με το π.δ. 160/2007 (Α’201).
   Αναφορικά με την έναρξη ισχύος των παραπάνω Οδηγιών, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, η ισχύς του Α’ και του Β’ Μέρους του νόμου αρχίζει από 16.6.2019, εξαιρουμένων των διατάξεων του άρθρου 79 που ισχύουν από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
   Αντίστοιχα, η ισχύς του Γ’ Μέρους του νόμου αρχίζει από 25.12.2018, ενώ η ισχύς του Δ’ Μέρους αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

   View full είδηση
  • By Engineer
   Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) δημοσιεύθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2016/797, 2016/798 και 2016/2370 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και άλλες διατάξεις (4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο).
   Το ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 159) υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδης, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Ιω. Βρούτσης και Υποδομών & Μεταφορών Κ. Καραμανλής.

   Με τον εν λόγω νόμο προωθείται η εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις των οδηγιών:
   -(ΕΕ) 2016/797 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαΐου 2016, σχετικά με τη διαλειτουργικότητα του σιδηροδρομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L138/44 της 26ης Μαΐου 2016).
   -(ΕΕ) 2016/798 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαΐου 2016, για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων (ΕΕ L 138/102 της 26ης Μαΐου 2016).
   -(ΕΕ) 2016/2370 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2016 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/34/ΕΕ όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς εσωτερικών υπηρεσιών σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών και τη διακυβέρνηση της σιδηροδρομικής υποδομής (ΕΕ L352/1 της 23ης Δεκεμβρίου 2016).
   Οι δύο πρώτες Οδηγίες αποτελούν μαζί με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/796 για τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 881/2004, τον τεχνικό πυλώνα του 4ου σιδηροδρομικού πακέτου που υιοθετήθηκε τον Μάϊο του 2016.
   Η Οδηγία για τη διαλειτουργικότητα καταργεί από 16.6.2020 την προγενέστερη Οδηγία 2008/57/ΕΚ για τη διαλειτουργικότητα και τις τροποποιήσεις της (2009/131/ΕΚ & 2011/18/ΕΕ), αναδιατυπώνοντας και τροποποιώντας τις διατάξεις τους.
   Αντίστοιχα και η Οδηγία για την ασφάλεια καταργεί από 16.6.2020 την προγενέστερη οδηγία 2004/49/ΕΚ για την ασφάλεια και τις τροποποιήσεις της (2008/110/ΕΚ & 2009/149/ΕΚ & 2014/88/ΕΕ), αναδιατυπώνοντας και τροποποιώντας τις διατάξεις τους.
   Η Οδηγία 2008/57/ΕΚ για τη διαλειτουργικότητα έχει ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη με το π.δ. 104/2010 (Α’181) και η Οδηγία 2004/49/ΕΚ για την ασφάλεια με το π.δ. 160/2007 (Α’201).
   Αναφορικά με την έναρξη ισχύος των παραπάνω Οδηγιών, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, η ισχύς του Α’ και του Β’ Μέρους του νόμου αρχίζει από 16.6.2019, εξαιρουμένων των διατάξεων του άρθρου 79 που ισχύουν από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
   Αντίστοιχα, η ισχύς του Γ’ Μέρους του νόμου αρχίζει από 25.12.2018, ενώ η ισχύς του Δ’ Μέρους αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  • By Engineer
   Η εταιρεία καλύπτει ήδη το 57% της κατανάλωσής της από ΑΠΕ, ενώ προχώρησε σε δημοπρασία για την αγορά 500 GWh «πράσινης» ενέργειας, για ένα χρονικό διάστημα 8 ετών.
   Στην ηλεκτροδότησή της από το 2038 αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στοχεύει η εταιρεία των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn).
   Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Platts, η θυγατρική της DB Energie προκηρύσσει δημοπρασία για την αγορά 500 GWh «πράσινης» ενέργειας, καλύπτοντας ένα χρονικό διάστημα 8 ετών. Ο σχετικός διαγωνισμός για τις συμβάσεις PPA (Συμβάσεις Αγοροπωλησίας Ενέργειας) ολοκληρώνεται στις 18 Νοεμβρίου.
   Η εταιρεία καλύπτει ήδη το 57% της κατανάλωσής της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
   «Από το 2038, η DB θα λειτουργεί με 100% πράσινη ενέργεια, καθώς αντικαθιστούμε συστηματικά τις συμβάσεις προμήθειες ρεύματος που λήγουν, με συμβόλαια ανανεώσιμης ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της DB Energie Torsten Schein.
   Για το 2020, στοχεύει σε μερίδιο 61% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ετήσια κατανάλωσή της, ύψους 10 TWh, όπως δήλωσε ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης σιδηροδρόμων.
   Ωστόσο, η αύξηση σε 57% το 2018 από 44% το 2017 επιτεύχθηκε κυρίως με την εξασφάλιση «πράσινων πιστοποιητικών» για τον στόλο αμαξοστοιχιών μεγάλης απόστασης.
   Κατάργηση του άνθρακα
   Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της DB Energy περιλαμβάνουν προμήθεια ρεύματος από πυρηνικές (9,6%) και ανθρακικές μονάδες (25%), τις οποίες η Γερμανία σκοπεύει να αποσύρει.
   Στις πηγές προμήθειας, περιλαμβάνεται ενδεικτικά μια μακροπρόθεσμη σύμβαση με το υπό κατασκευή εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Datteln 4, ισχύος 1 GW, που θα λειτουργεί με καύσιμο άνθρακα.
   Η μοίρα μάλιστα του συγκεκριμένου εργοστασίου κρέμεται στον αέρα, καθώς η αρμόδια γερμανική επιτροπή έχει προτείνει να μην τεθούν σε λειτουργία νέες μονάδες με καύσιμο άνθρακα.
   Πάντως, η ιδιοκτήτρια εταιρεία η Uniper σχεδιάζει να ξεκινήσει το Datteln 4 το επόμενο καλοκαίρι.
   Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομοι, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης. Ο γαλλικός σιδηροδρομικός φορέας SNCF υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία αγοράς με την εταιρία ενέργειας Voltalia, για την παροχή 200 GWh ανά έτος.
   Η σύμβαση διάρκειας 25 ετών αφορά την παραγωγή τριών φωτοβολταϊκών πάρκων με συνδυασμένη ισχύ 143 MW στη νότια Γαλλία, τα οποία θα συνδεθούν στο δίκτυο έως το 2023.
  • By Engineer
   Οι Κινεζικοί σιδηρόδρομοι είναι κοντά στην ολοκλήρωση της μακρύτερης γραμμής εμπορευματικών μεταφορών στον κόσμο για την μεταφορά άνθρακα από τα βόρεια στα ανατολικά της Κίνας καθώς και στις κεντρικές τις επαρχίες.
   Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί το ύψους $30 δισ. έργο στον Haoji Railway το οποίο θα ξεκινήσει στο τέλος αυτού του μήνα και θα μεταφέρει έως και 200 εκατομμύρια τόνους προϊόντος από περιοχές «κλειδιά» του βορρά προς τον «καταναλωτικό» νότο.
   Το φορτίο είναι περισσότερο απ’ όσο χρησιμοποιεί η Ιαπωνία σε ετήσια βάση και θα μπορούσε να μειώσει το εγχώριο ναυτιλιακό εμπόριο άνθρακα κατά 10% μακροπρόθεσμα  σύμφωνα με προβλέψεις της Fenwei Energy Information Services Co.
   Ενας από τους βασικούς λόγους για την κατασκευή του μήκους περίπου 2.000 χλμ σιδηροδρόμου είναι να διευκολυνθεί η μεταφορά στην Κινεζική εφοδιαστική αλυσίδα. Η Κίνα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε άνθρακα με πόρους που συγκεντρώνονται στις βόρειες επαρχίες της εσωτερικής Μογγολίας, αλλά και σε Shanxi και Shaanxi όμως η κατανομή στην χώρα είναι άνιση.

   View full είδηση
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.