Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΥΠΕΝ: Σχεδιασμός για τη διάσωση των διατηρητέων κτιρίων


    Η προστασία και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου και ο χαρακτήρας ολόκληρων εθνών, πολιτισμών και εποχών διαφαίνονται μέσα από το σύνολο των αρχιτεκτονικών έργων τους. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό πολιτιστικό πλούτο και κατέχει μια αξιόλογη θέση στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

    Λόγω της μακράς και πλούσιας ιστορίας της αποτελεί μια από τις χώρες που διαθέτουν πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Το πολιτιστικά μνημεία καθώς και το πλήθος των ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος κτιρίων που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε πόλη της αποτέλεσαν και αποτελούν χαρακτηριστικές εικόνες της χώρας και αναγνωρίζονται διεθνώς ως επιτεύγματα ιδιαίτερης ιστορικής αλλά και καλλιτεχνικής αξίας.

    Ωστόσο, η ανεπανόρθωτη καταστροφή επί σειρά ετών ενός τεράστιου τμήματος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας είναι, δυστυχώς, γεγονός αναμφισβήτητο. Η ανάγκη διατήρησης, προστασίας και επανάχρησης αξιόλογων και διατηρητέων κτιρίων υπαγορεύεται επιπλέον από την αναγκαιότητα αντίστασης στην καθημερινή υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος σαν σύστημα ισορροπίας, ποικιλίας και μέτρου για το σύγχρονο αστικό περιβάλλον.

    Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπου ο ρόλος των πόλεων έχει αναδειχθεί ως ο πλέον σημαντικός για το παρόν και το μέλλον της ανθρώπινης κοινωνίας και δραστηριότητας, ένα νέο πρόγραμμα με ολοκληρωμένες δράσεις για την αναγέννηση αξιόλογων, αλλά επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια, κτισμάτων έχει προετοιμαστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Αντικείμενο του προγράμματος είναι η προστασία και η ανάδειξη της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα των ιστορικών και αξιόλογων κτιρίων μέσω ενός χρηματοδοτικού εργαλείου (προγράμματος) που απευθύνεται στους ιδιοκτήτες ή άμεσα επωφελούμενους των εν λόγω ακινήτων και φέρει τον τίτλο «Διατηρώ».

    Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με εκτιμώμενο προϋπολογισμό τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Στην ανωτέρω προσπάθεια προστίθεται η ενεργοποίηση του εργαλείου της Τράπεζας Γης και της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης που θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων να δώσουν τους τίτλους του υπόλοιπου συντελεστή και να μπορέσουν με τα χρήματα που θα πάρουν να αποκαταστήσουν το κτίριο.

    Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσπάθεια, η οποία για πρώτη φορά ενεργοποιεί μηχανισμούς και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να καταστεί δυνατόν να μην καταρρεύσουν ή εγκαταλειφτούν τα διατηρητέα και αξιόλογα κτίρια της χώρας.

    * Ο Ευθύμιος Μπακογιάννης είναι γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Εφημερίδα "Τα Νέα"

    Πηγή: http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=616917



    steve aris

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Αρχικά θα πρέπει ο ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένος κατά 50 % και αν το ακίνητο παραμένει στον ίδιο ιδιοκτήτη για πάνω από 30 χρόνια , να είναι μηδενικός ο ΕΝΦΙΑ.

    Δεν μπορούμε να έχουμε γέροντες που πληρώνουν ακριβά το σπίτι που γεννήθηκαν και δεν μπορούν ταυτόχρονα να το αξιοποιήσουν .

    Επίσης σε επιχειρήσεις που πηγαίνουν σε κτίρια διατηρητέα και τα ανακαινίζουν θα πρέπει να απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για σημαντικό αριθμό ετών , ανάλογα με το κόστος της επένδυσης αποκατάστασης .

    Link to comment
    Share on other sites

    Καλά εντάξει, βαρεθήκαμε να ακούμε για το πόσο σημαντικά είναι τα διατηρητέα και ότι πρέπει να διασωθούν.

    Μέτρα και κίνητρα περιμένουμε. Τα 200 εκ. ευρώ είναι καλά μόνο υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει και άλλο πρόγραμμα με πολύ περισσότερα. Για ακίνητα μεσαίας ή μεγάλης κλίμακας που άνετα το κόστος αναπαλαίωσης μπορεί να αγγίζει τα 0.5 με 1 εκ. ευρώ, τα 200 εκ. ευρώ είναι σταγόνα στο ποτήρι, επίσης νόημα θα υπάρχει μόνο αν μιλάμε για επιδότηση με κατώτατο ποσοστό το 90-95%, οτιδήποτε άλλο απλά ελάχιστοι θα σπεύσουν να το αξιοποιήσουν.

    Απαλλαγές από πάσης φύσεως φόρους όπως κατοχής, μεταβίβασης, δημοτικών τελών, εισοδήματος από ενοίκια, μη εφαρμογή τεκμηρίων και αντικειμενικών δαπανών, έπρεπε να είχαν θεσπιστεί εδώ και δεκαετίες αν θέλουνε να μιλάμε για τα αυτονόητα. Να μην μιλήσουμε για το νομοθετικό μπάχαλο και τον κυκεώνα αδειοδοτήσεων και γραφειοκρατίας και επιπλέον εξόδων που αντιμετωπίζει ο ιδιοκτήτης αν θέλει να κάνει από μια πολύ μικρή εργασία ως μια πολύ μεγάλη.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.