Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η Ελλάδα στο top 10 των χωρών με τα φωτοβολταϊκά ανά κάτοικο


    Η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών έχει αποκτήσει τεράστια δυναμική, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια.

    Στο τοπ 10 των χωρών παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη ισχύ από φωτοβολταϊκά ανά κάτοικο βρίσκεται η Ελλάδα με βάση τις εντυπωσιακές επιδόσεις της το 2022.

    Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Global Market Outlook 2023-2027 της SolarPower Europe η Ελλάδα βρίσκεται στη δεκάδα με τις κορυφαίες χώρες καταγράφοντας κατανάλωση 531W ανά κάτοικο. Στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνεται καμία από τις κορυφαίες χώρες, Κίνα, Αυστραλία και Ινδία και την πρωτιά έχει και φέτος η Αυστραλία με 1,191 W/κάτοικο. Το βάθρο συμπληρώνον η Ολλανδία με leading, ahead of 1,029 W/κάτοικο και η Γερμανία με 815 W/κάτοικο. H Ολλανδία μαζί με την Αυστραλία αποτελούν τις χώρες που έχουν ξεπεράσει σε εγκατεστημένη ισχύ ανά κάτοικο το 1kW και αναμένεται να διατηρήσουν τις ηγετικές τους θέσεις στην κατά κεφαλήν ηλιακή ενέργεια.

    Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις επιδόσεις στην Ελλάδα στην αυτοκατανάλωση. Όπως τονίζεται, τα πολύ καλά νέα έρχονται από αυτόν τον τομέα, καθώς για πρώτη φορά η ετήσια εγκατεσημένη ισχύς ξεπέρασε το ορόσημο των 100 MW (110,8 MW συνδέθηκαν το 2022) και το 2023 αναμένεται να είναι άλλη μια χρονιά ρεκόρ για τα συστήματα αυτοκατανάλωσης, με την αγορά να αναμένεται να τριπλασιάσει το μέγεθός της.

    Η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών έχει αποκτήσει τεράστια δυναμική, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια. Το 2022, 1,362 GW νέων φωτοβολταϊκών έργων συνδέθηκαν στο δίκτυο, με αποτέλεσμα η σωρευτική ισχύς να ανέλθει σε 5,5 GW. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση που έχει σημειώσει ποτέ ο ελληνικός ηλιακός τομέας. Παρόλα αυτά, φαίνεται μέτρια αν τη συγκρίνει κανείς με την αναμενόμενη επίδοση της αγοράς το 2023, η οποία αναμένεται να θέσει σε λειτουργία περίπου 2 GW ηλιακής ισχύος.

    Για άλλη μια φορά, το 2022, η ετήσια αγορά κυριαρχείται από έργα μεσαίου μεγέθους μεταξύ 10 και 1.000 kW. Ωστόσο, τα τμήματα της κλίμακας κοινής ωφέλειας και της οικιακής αυτοκατανάλωσης παρουσιάζουν για πρώτη φορά αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Ο φωτεινός καιρός σε όλη τη χώρα βοήθησε τα φωτοβολταϊκά να συμβάλουν περίπου στο 13,5% της συνολικής ελληνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, σπάζοντας ένα ακόμη ρεκόρ. Αυτό ξεπέρασε το αναμενόμενο μερίδιο 10% της ηλιακής ενέργειας στην κάλυψη της ακαθάριστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

    Γίνεται επίσης αναφορά στον εθνικό στόχο για την ηλιακή ενέργεια για το 2030 και τονίζεται ότι το σημαντικότερο εμπόδιο παραμένει η διαθεσιμότητα της χωρητικότητας του δικτύου.

    Τα περισσότερα από τα δίκτυα μέσης τάσης είναι πλέον υπερφορτωμένα, και σύντομα, το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και με τα δίκτυα υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Η κυβέρνηση παρουσίασε έναν κατάλογο προτεραιότητας για τη σύνδεση με το δίκτυο τον Αύγουστο του 2022 και στη συνέχεια ξανά τον Ιανουάριο του 2023, προκαλώντας αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, σημειώνεται στην έκθεση. «Για τον λόγο αυτό καταρτίστηκε ένας οδικός χάρτης για την επιβολή και την ανάπτυξη του δικτύου για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η όρεξη των επενδυτών υπερβαίνει αυτό το σχέδιο»


    Πηγή: https://www.ienergeia.gr/ananeosimes-piges-energeias/25305/i-ellada-sto-top-10-ton-xoron-me-ta-fotovoltaika-ana-katoiko



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.