Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ο ήπιος χειμώνας άφησε την Ευρώπη με αποθέματα ρεκόρ σε φυσικό αέριο


    Η Ευρώπη πρέπει να βάλει σε αποθήκευση μικρότερο από το μέσο όγκο φυσικού αερίου φέτος, αφού ένας ήπιος χειμώνας άφησε την περιοχή με υψηλά αποθέματα ρεκόρ, σύμφωνα με το Reuters.
    Η μικρότερη ανάγκη και απαίτηση αναπλήρωσης επιβαρύνει τις τιμές για τις παραδόσεις αυτό το καλοκαίρι, αλλά επειδή η περιορισμένη αποθήκευση είναι μια ατελής αντικατάσταση των εισαγωγών, οι τιμές θα πρέπει πιθανώς να είναι υψηλές τον επόμενο χειμώνα για να περιοριστεί η κατανάλωση.

    Τιμή contango 

    Ως αποτέλεσμα, οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν μετακινηθεί σε ένα ολοένα και πιο απότομο contango (υψηλότερη από την τιμή σε μετρητά ή την τιμή για παράδοση τον επόμενο μήνα ή και από τις δυο τιμές),για να καλύψουν το κόστος αποθήκευσης, να δώσουν κίνητρα για περισσότερη κατανάλωση αυτό το καλοκαίρι, να εκτρέψουν μέρος του LNG σε άλλες αγορές και να ενθαρρύνουν τη διατήρηση τον επόμενο χειμώνα.
    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ικανότητα αποθήκευσης περίπου 1.129 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Gas Infrastructure Europe (GIE).

    Την 1η Απριλίου, την έναρξη της παραδοσιακής περιόδου αναπλήρωσης, η αποθήκευση ήταν πλήρης κατά 56% - υψηλό ρεκόρ για την εποχή του έτους - με αποθέματα 633 TWh («Συνολική αποθήκη αερίου αποθήκευσης», GIE, 14 Απριλίου).
    Τα τελευταία δέκα χρόνια, η αποθήκευση αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά +612 TWh από την 1η Απριλίου έως την αιχμή μετά το καλοκαίρι, με ετήσιες συσσωρεύσεις που κυμαίνονται από +468 TWh (2014) έως +779 TWh (2022).

    Εάν η αποθήκευση συμπεριφέρεται παρόμοια φέτος, τα αποθέματα προβλέπεται να φτάσουν το μέγιστο μετά το καλοκαίρι 1.245 TWh, με εύρος από 1.102 TWh έως 1.412 TWh.
    Δεδομένου ότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης μόνο 1.129 TWh, σχεδόν όλες αυτές οι προβλεπόμενες τροχιές είναι φυσικά αδύνατες.
    Το όριο της χωρητικότητας αποθήκευσης της Ευρώπης υποδηλώνει ότι έχει περιθώριο μόνο να προσθέσει έναν από τους μικρότερους όγκους φυσικού αερίου τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Βαθαίνοντας το contango 

    Οι τιμές και τα spread κινούνται πλέον αποφασιστικά για να περιορίσουν την ποσότητα φυσικού αερίου που προστίθεται στην αποθήκευση αυτό το καλοκαίρι.
    Οι τιμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί τον Ιούλιο του 2023, στο αποκορύφωμα της περιόδου αναπλήρωσης, μειώθηκαν στα 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 31 Μαρτίου από 80 ευρώ στις 30 Δεκεμβρίου και 177 ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου.

    Οι χαμηλότερες τιμές θα ενθαρρύνουν τις γεννήτριες με αέριο να λειτουργούν για περισσότερες ώρες και τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς χρήστες να επαναλειτουργήσουν ορισμένες μονάδες που έκλεισαν τον περασμένο χειμώνα για να μειώσουν το κόστος.
    Δεδομένου του περιορισμένου όγκου φυσικού αερίου που μπορεί να αποθηκευτεί, ωστόσο, πιθανώς θα χρειαστούν υψηλές τιμές για να ενθαρρυνθεί η προσεκτική κατανάλωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2023/24.

    Οι τιμές για παραδόσεις τον Ιανουάριο του 2024, συνήθως τον πιο κρύο χειμερινό μήνα, ήταν 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 31 Μαρτίου, μια πιο μέτρια μείωση από 84 ευρώ στις 30 Δεκεμβρίου και 174 ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου.
    Το αποτέλεσμα είναι ότι η εξάπλωση του καλοκαιριού/χειμερινού ημερολογίου από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024 μειώθηκε σε ένα contango 12 € στις 31 Μαρτίου από 4 € στις 30 Δεκεμβρίου και σε οπισθοδρόμηση 3 € στις 30 Σεπτεμβρίου.
    Η αποδυνάμωση της διαφοράς αντανακλά τόσο την αυξανόμενη αφθονία των αποθεμάτων όσο και το αυξανόμενο κόστος προσθήκης περισσότερων σε αυτά δεδομένης της έλλειψης αποθηκευτικού χώρου.

    Εποχή περιορισμένης αναπλήρωσης

    Βραχυπρόθεσμα, ο κρύος καιρός στις αρχές Απριλίου καθυστέρησε την έναρξη της αναπλήρωσης και μείωσε ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την εξάντληση της χωρητικότητας.
    Τα αποθέματα εκτιμάται ότι έφτασαν στα χαμηλά τους μετά το χειμώνα ήδη από τις 17 Μαρτίου σε σύγκριση με μια μέση ημερομηνία τα τελευταία δέκα χρόνια, στις 30 Μαρτίου.
    Ωστόσο, δεν υπήρξε καθαρή αύξηση μεταξύ 17 Μαρτίου και 6 Απριλίου λόγω της άφιξης του ψυχρότερου καιρού, πράγμα που αναβάλλει την έναρξη της περιόδου αναπλήρωσης.

    Η καθυστερημένη έναρξη της αναπλήρωσης πιθανώς απέτρεψε μια ακόμη πιο έντονη πτώση των τιμών και των ημερολογιακών περιθωρίων.
    Ωστόσο, ο αποθηκευτικός χώρος εξακολουθεί να είναι υπό πίεση.
    Επομένως, η αναπλήρωση το 2023 θα πρέπει να είναι πολύ πιο αργή και να τελειώσει πολύ νωρίτερα από το 2022, και ένα από τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί, πράγμα που σημαίνει χαμηλότερες τιμές και βαθύτερο contango για τον περιορισμό της συσσώρευσης αποθεμάτων.


    Πηγή: https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/543575/o-ipios-xeimonas-afise-tin-evropi-me-apothemata-rekor-se-fysiko-aerio-anamenontai-times-fotia



    Engineer
    • Like 1

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.