Jump to content
 • HoloBIM Structural
  HoloBIM Structural


 • Ξεκινά ο δειγματοληπτικός έλεγχος για 67.000 δηλώσεις αυθαιρέτων


  Μπαράζ ελέγχων ξεκινούν οι ελεγκτές δόμησης τους επόμενους μήνες σε περισσότερα από 67.000 αυθαίρετα, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις υπαγωγής τους στους νόμους περί τακτοποίησης και έχουν πληρώσει μέρος ή το σύνολο των σχετικών προστίμων, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

  Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που προβλέπονται μεν από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων, αλλά από το 2011 έως και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει.

  Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έχουν καταλήξει ακόμα στον ακριβή μηχανισμό αντιμετώπισης των παρατυπιών, πιθανότατα όμως τα απλά λάθη να μπορούν να διορθώνονται ακόμη και από τον ίδιο τον μηχανικό ο οποίος υπέβαλε τη δήλωση, ώστε να μην οδηγείται το σύνολο των περιπτώσεων σε προσφυγές στα δικαστήρια.

  Θα εξετάζεται σειρά παραμέτρων, όπως η πληρότητα και η εγκυρότητα των δικαιολογητικών, αλλά και συγκεκριμένες αποκλίσεις. Στις περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων, πάντως, θα υπάρχουν κυρώσεις τόσο για τον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου όσο και για τον μηχανικό που υπέγραψε τη δήλωση, ο οποίος θα έρχεται αντιμέτωπος ακόμα και με το ενδεχόμενο απώλειας της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

  Το ποινολόγιο

  • Σε δηλώσεις που αφορούν σε σφάλματα που δεν κρίνονται σοβαρά. Για αυτά τα λάθη ο μηχανικός, ο οποίος έχει διαχειριστεί τη δήλωση, θα έχει τη δυνατότητα να ξαναμπεί σε αυτήν και να τα διορθώσει. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται, π.χ., η ελαφριά απόκλιση στα δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα μιας αυθαιρεσίας, μικροί χώροι που δηλώθηκαν ως βοηθητικοί αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν χώρους κύριας χρήσης. Τα στοιχεία αυτά θα διορθώνονται από τον μηχανικό και ακολούθως θα επαναπροσδιορίζεται το ύψος του προστίμου, το οποίο καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου.
  • Σε εκείνες στις οποίες ο ελεγκτής δόμησης θα επιμείνει στο λάθος της αρχικής δήλωσης αυθαιρέτων και θα υπάρχει διαφωνία με τον μηχανικό που υπέβαλε την αρχική δήλωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ΤΕΕ θα κληθεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή με στόχο, εάν αυτό καταστεί εφικτό, να μη φτάσουν στα δικαστήρια οι υποθέσεις που δεν ενέχουν δόλο.
  • Σε όσες δηλώσεις χαρακτηριστούν ψευδείς και αφορούν, για παράδειγμα, περιπτώσεις αυθαιρέτων, οι οποίες δεν θα έπρεπε εξαρχής να έχουν υπαχθεί στους νόμους περί τακτοποίησης, όπως τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί μετά τον Ιούλιο του 2011 ή βρίσκονται σε περιοχές που εξαιρούνται της τακτοποίησης (δάση, αναδασωτέες εκτάσεις κ.λπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις η δήλωση υπαγωγής στον νόμο θα ακυρώνεται, η αναστολή κατεδάφισης θα ανακαλείται, θα επιβάλλονται τα υψηλά προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ δεν προβλέπεται επιστροφή των ποσών που έχουν πληρωθεί ως δόσεις του προστίμου τακτοποίησης. Κυρώσεις όμως θα έχει και ο μηχανικός, καθώς στις περιπτώσεις που θα αποδειχθεί ότι εν γνώσει του υπέβαλε ψευδή δήλωση θα περνά από Πειθαρχικό Συμβούλιο, με κίνδυνο αφαίρεσης ακόμα και της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

  Πηγή: https://www.newsbeast.gr/financial/arthro/6024232/sto-mikroskopio-67-000-aythaireta-varia-prostima-gia-pseydeis-diloseis  Engineer

  User Feedback

  Recommended Comments  7 λεπτά πριν, sissy_arch said:

  προσχομεεεεεεεεν

  το προσχομεεεεεεν  ελέγκτρια  Ε.Δ αφορά ή όχι

  Link to comment
  Share on other sites

  το πρόσχομεν αφορά την έναρξη των προσευχών....σε όποια μεριά και να είμαστε θα....αρχίσει ο κλαυσίγελος...

  Link to comment
  Share on other sites

  Και λόγω της <<ακρίβειας>> και <<σαφήνειας>> των Ν.4495 και Ν.4178 κλπ είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα...

  Link to comment
  Share on other sites

  με τέτοια διαφορά βεβαιώσεων μεταβίβασης όλα θα πάνε καλά!

   

   

  111111.thumb.jpg.aadf317768b0e078973df8a6b579c51d.jpg

   

   

   

   

  βεβαιωσεις Ν αυθαιρέτων -διαφορές _Page_1.jpg

  βεβαιωσεις Ν αυθαιρέτων -διαφορές _Page_2.jpg

  βεβαιωσεις Ν αυθαιρέτων -διαφορές 1.jpg

  Edited by ΚΑΝΑ
  Link to comment
  Share on other sites

  Δεν είναι κακό να αρχίσουν να βρίσκουν μερικές καραμπινάτες άκυρες δηλώσεις. Το έχω ξαναπεί πολλές φορές, στον 4495 κάποια πράγματα είναι αντικειμενικά. Π.χ. τιμή ζώνης, παλαιότητα, εντός-εκτός σχεδίου, απαγόρευση υπαγωγής. Ας βρούνε αυτά για αρχή και βλέπουμε. Με ψειρίσματα δεν νομίζω να ασχοληθούν ή τέλος πάντων θα λύνονται εύκολα μέσω ΤΕΕ.

  Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε. Κυκλοφορούν κωδικοί τεε μηχανικών που δεν ασχολούνται με το αντικείμενο και γίνονται δηλώσεις στο όνομα τους. Δεν πρέπει να υπάρχουν ευθύνες ? 

   

  Link to comment
  Share on other sites

  Δεν ειναι κακο όντως για καποιες προφανώς τελείως λαθος υπαγωγές. Απλα φοβάμαι οτι θα εμφανιστούν πολλοί μυγιάγγιχτοι και «πενταποντακηδες» και τοτε θα αρχίσουν τα ζόρια

  Link to comment
  Share on other sites

  Λένε  τεχνικοί κύκλοι ότι τουλάχιστον στο 30% θα βρεθούν λάθη σε κάποιο δημοσίευμα . Εγώ λέω το ανάποδο στο 70%.Ποιός θα πάρει τις ευθύνες για τις εγκύκλιους και ερωταπαντησεις κτλ.Ακομα και τους νόμους τους ίδιους. Ποιός θα κρίνει το λάθος και σωστό?Μπορεί να πεσεις σε έναν δεκαποντακια η σε έναν ζαμαν φου  ελεγκτή,Α/Φ Ποιός θα παρέχει?. Πρέπει να μπει ένας ένας μηχανισμός διόρθωσης γενικός για δηλώσεις- βεβαιώσεις  κτλ με προσαυξήσεις προστίμων πχ χωρις πολλα πολλα.Αν δεν το κάνουν τώρα δεν θα το κάνουν  πότε.Το ΦΕΚ των διαδικασιών ελεγχου δεν λέει βεβαια αυτά που γράφονται ,απλα οτι θα πρέπει να διορθώσεις σε 30 ημέρες. Ευτυχώς δεν έχω κάνει αυθαίρετα και δεν είμαι ελεγκτής  για αυτό ακριβώς  τον λόγο 

  Edited by Elounda
  Link to comment
  Share on other sites

  Εγώ πάντως, αν κληρωθώ, σκέφτομαι να μην κάνω καμία αν δεν δοθούν σαφής εντολές για ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις..... Κάτι που δεν πρόκειται να γίνει οπότε θα λήξει και η ενασχόλησή μου με το αντικείμενο....

  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.