Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πως επηρέασε η πανδημία την αγορά διαμερισμάτων στην Αθήνα


    Aξιοσημείωτη ανθεκτικότητα παρουσιάζει η αγορά διαμερισμάτων καθώς οι σταθεροποιητικές τάσεις της προηγούμενης χρονιάς καταγράφονται πλέον ως σαφείς αυξητικές προοπτικές όπως αναφέρει στην τελευταία της έκθεση “Παρατηρητήριο Διαμερισμάτων, για το πρώτο τρίμηνο του 2021” της η εταιρεία GEOAXIS
     
    Ειδικότερα και στις 5 περιοχές μελέτης (Αμπελόκηποι (Κέντρο), Μαρούσι (Βόρεια), Παλαιό Φάληρο (Νότια), Περιστέρι (Δυτικά), Χολαργός (Ανατολικά) σημειώνεται μέση άνοδος των πιθανών τιμών πώλησης άνω του 2% (1,86% στα νεόδμητα και 2,25% στα παλαιότερα διαμερίσματα). Στα νεόδμητα η υψηλότερη ετήσια αύξηση (2,77%) σημειώθηκε στο Περιστέρι ενώ η μικρότερη (0,90%) στο Χολαργό ενώ στα άνω 15ετίας ο Χολαργός κατέγραψε την υψηλότερη (4,51%) και το Μαρούσι την μικρότερη (0,27%) ετήσια αύξηση
     
    Τα πιο ακριβά νεόδμητα διαμερίσματα σύμφωνα με την GEOAXIS πωλούνται στον Χολαργό (2.589euro/ τμ από 2.566euro/τμ με ετήσια άνοδο 0,90%) και εν συνεχεία κατά σειρά στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου (2.217euro/τμ από 2.190/τμ με ετήσια άνοδο 1,23%), στο Μαρούσι (2.000 euro/τμ από 1.951euro/τμ με ετήσια άνοδο 2,51%), στους Αμπελόκηπους (1.822euro/τμ από 1.788euro/τμ με ετήσια άνοδο 1,90%) και τέλος στο Περιστέρι (1.520euro/τμ από 1.479euro/τμ με ετήσια άνοδο 2,77%). 
     
    Πιο ακριβός ο Χολαργός και στα διαμερίσματα παλαιότητας άνω 15ετίας, (1.368euro/τμ από 1.309euro/τμ με ετήσια άνοδο 4,51%) και ακολουθούν το Π. Φάληρο (1.124euro/τμ από 1.081euro/τμ με ετήσια άνοδο 3,98%), το Μαρούσι (1.114euro/τμ από 1.111euro/τμ με ετήσια άνοδο 0,27%), η περιοχή των Αμπελοκήπων (990euro/τμ από 981euro/τμ με ετήσια άνοδο 0,92%) και τέλος στο Περιστέρι (911euro/τμ από 897euro/τμ με ετήσια άνοδο 1,56%). 
     
    http://ered.gr/admin/uploads/1(22).jpg1(22).jpg
     
    Στροφή στην ενοικίαση
     
    Η εταιρεία προβλέπει οτι το διαχρονικό άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ αύξησης βασικού μισθού και αξίας ακινήτων έχει σαν αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό νέων να αδυνατούν να αποκτήσουν την δικό τους σπίτι Χαρακτηριστικό είναι για την Χώρα μας το γεγονός ότι μεταξύ 1998 και 2019 ο βασικός μισθός προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό έχει ελαφριά μειωθεί, όταν οι αξίες διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί κατά 57% με βάση τους δείκτες της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε αυτό ήρθαν να προστεθούν οι διαδοχικές οικονομικές κρίσεις, η αυστηροποίηση των κριτηρίων τραπεζικής δανειοδότησης, η εργασιακή ανασφάλεια, η παραμονή στην οικογενειακή εστία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μείωση των γάμων/γεννήσεων και η αδυναμία του κράτους να ρυθμίσει την αγορά μέσω προγραμμάτων ανέγερσης φθηνών κατοικιών.
     
    Αύξηση της ζήτησης για μεγαλύτερα και παλαιότερα διαμερίσματα
     
    Η εξάπλωση του Κορωναϊού (COVID-19), διαμορφώνει νέες συνθήκες, μια από τις οποίες είναι η τάση της εργασία από το σπίτι, με ενδεχομένως σημαντικές και μόνιμες επιδράσεις στην αγορά ακινήτων. Οι μέχρι τώρα μελέτες σε Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο συγκλίνουν στην εφαρμογή ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας, με βασικό στοιχείο την δυνατότητα τηλε-εργασίας. Η εταιρεία προβλέπει οτι η υιοθέτηση ενός τέτοιου μοντέλου εργασίας, με βασικό στοιχείο την δυνατότητα τηλε-εργασίας για 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα ο εργαζόμενος θα βρίσκεται σπίτι, θα δημιουργήσει αναμφίβολα την ανάγκη για μεγαλύτερα σπίτια, έτσι ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για απομόνωση. Ως εκ τούτου, αναμένεται αύξηση της ζήτησης για μεγαλύτερα και παλαιότερα διαμερίσματα, όχι κατ’ ανάγκη κοντά στην εργασία αφού αθροιστικά οι ημέρες και οι ώρες μετακίνησης θα μειωθούν σημαντικά σχετικά με την προ covid πενθήμερη ανάγκη καθημερινής μετακίνησης.  

    Πηγή: http://ered.gr/el/content/Pos_epirease_i_pandimia_tin_agora_diamerismaton_stin_Athina/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.