Jump to content
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας 14 δήμοι της χώρας


    Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα λόγω του συναγερμού για λειψυδρία που έχει σημάνει σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Συνολικά 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.

    Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές την ίδια ώρα που η θερινή τουριστική περίοδος οδεύει προς την κορύφωσή της.

    «Πράγματι, φέτος σε πολλές περιοχές στα ανατολικά της χώρας υπάρχει για το διάστημα Οκτωβρίου 2023 με Απρίλιο 2024 μια μείωση των βροχοπτώσεων, σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, κατά 40-50%. Στην Αττική, για παράδειγμα, είχαμε μείωση 45% ενώ μείωση είχαμε και στην Κρήτη και ειδικά στην Ανατολική Κρήτη και στον Άγιο Νικόλαο, ήταν της τάξεως του 60%», εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου. Ωστόσο διευκρινίζει ότι λειψυδρία μπορεί να υπάρξει και χωρίς την ξηρασία.

    Όπως επισημαίνει η κ. Μιμίκου οι ξηρές χρονιές αλλά και η ανοικονόμητη κατανάλωση νερού προκαλούν λειψυδρία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, είναι ανάγκη να υπάρξουν περιορισμοί και να ληφθούν αποφάσεις.

    «Υπάρχει ένα έντονο καμπανάκι στην Ελλάδα. Πρέπει σε κάθε χρήση νερού είτε είναι υδρευτική είτε αρδευτική- κυρίως στην αρδευτική- να βελτιωθούν οι μέθοδοι άντλησης να μεγαλώσει ο λόγος παραγωγικότητας του αγροτικού νερού», εξηγεί η κ. Μιμικού και προσθέτει ότι χρειάζεται να μπει σε σωστές βάσεις το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων.

    Μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού στην τεχνητή Λίμνη Μόρνου και στο φράγμα Αποσελέμης στην Κρήτη 

    Μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού σε σχέση με το 2022 διαπιστώνεται σε δύο σημαντικούς ταμιευτήρες νερού στη χώρα μας, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση δεδομένων από την Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ. Συγκεκριμένα, στην τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα και στο φράγμα Αποσελέμης, στην Κρήτη, έπειτα από ανάλυση που εφάρμοσε το Beyond EO Centre NOA με δορυφορικές εικόνες Sentinel-2.

    κρητη

    Όπως εξηγεί η Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ ΕΑΑ, παραθέτοντας σχετικούς χάρτες «είναι φανερό ότι και στις δύο περιπτώσεις η στάθμη του νερού έχει μειωθεί και η διαφορά πτώσης μεταξύ του 2022 και του 2024 παρουσιάζεται με διαγράμμιση. Το εμβαδόν της επιφάνειας της διαφοράς τους καλύπτει περίπου 4700 στρέμματα και 600 στρέμματα αντίστοιχα στους 2 χάρτες».

    Η σελίδα climatebook λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 2 Ιουλίου 2023 διαπιστώνει ότι η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.5 km², ενώ στις 26 Ιουνίου 2024 υπολογίστηκε ~12.8 km² –  κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με την μέση τιμή από το 2010.

    μορνοσ

     Τα παραπάνω δεδομένα προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα που «χτυπάει» καμπανάκι και για την Αττική.

    «Ο Μόρνος έχει φτάσει στο όριο των 700 εκατομμυρίων κυβικών, που σημαίνει ότι τα καμπανάκια έχουν βαρέσει. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα μπορεί να αντέξει με την ίδια κατανάλωση και χωρίς μέτρα άλλα 2 χρόνια δεν ξέρω. Είναι ήδη οριακά. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε άλλο ένα τέτοιο έτος χωρίς να σκεφτούμε μέτρα εξοικονόμησης νερού, και κυρίως για το αγροτικό νερό, καθώς το 80% διατίθεται για αγροτική παραγωγή», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μιμίκου.

    Σε χαμηλά επίπεδα η στάθμη της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία

    Την ίδια ώρα, σημαντική μείωση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στην έκταση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το climatebook και λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η σελίδα από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 22 Ιουλίου 2023 (ένα χρόνο πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.6 km², ενώ στις 21 Ιουλίου 2024 υπολογίστηκε ~9.8 km².

    Σε σύγκριση με την μέση τιμή από το 2010 η έκταση της λίμνης σήμερα είναι 35-40% μικρότερη.

    ηλεια

    «Έρχονται και χειρότερα»

    Όπως εξηγεί ο φυσικός μετεωρολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του meteo.gr και του climatebook, Σταύρος Ντάφης, το 2008 που είχαν παρατηρηθεί επίσης φαινόμενα λειψυδρίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα νούμερα όσον αφορά την έκταση και τον όγκο νερού που είχαν οι ταμιευτήρες ήταν ακόμη χειρότερα. «Φέτος, αν και δεν έχουμε πλησιάσει ακόμα το 2008, μεσολαβούν ακόμα δύο μήνες σχεδόν μέχρι να αρχίσουν οι βροχές του φθινοπώρου, θα δούμε λίγο χειρότερα νούμερα τους επόμενους μήνες», σημειώνει.

    πηνειος φραγμα

     Από τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, οι βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί σχεδόν κάθε μήνα, είναι κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών.

    «Αυτό συμβαίνει κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, στα νησιά του Αιγαίου, Κρήτη και Δωδεκάνησα, και στην Πελοπόννησο. Εξαιρείται η Κυπαρισσία αλλά το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου βρίσκεται κι αυτό σε πορτοκαλί συναγερμό, στο θέμα έλλειψης βροχοπτώσεων αλλά και ξηρασίας του εδάφους», τονίζει ο κ. Ντάφης και προσθέτει ότι οι δύο καύσωνες του Ιουνίου και του Ιουλίου επιδείνωσαν αυτή την κατάσταση της ξηρασίας.

    «Το έδαφος μέχρι τον Μάιο, μέχρι τον Απρίλιο δεν ήταν και τόσο ξηρό σε αυτές τις περιοχές. Συνέβη όμως ξαφνική ξηρασία. Η ξαφνική ξηρασία ξεκινάει όταν έχουμε μία ξαφνική άνοδο της θερμοκρασίας φυσικά, ισχυρότερους από το κανονικό ανέμους και περισσότερες ώρες από το κανονικό ηλιοφάνεια, που ενισχύουν την εξάτμιση. Έτσι καταπονούνται και τα δέντρα μέσω της εξατμισοδιαπνοής, αλλά και το έδαφος χάνει στα πρώτα του εκατοστά αρκετό νερό», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντάφης.


    Πηγή: https://www.energodromio.gr/perivallon/sos-apo-tous-epistimones-gia-tin-leipsydria-prepei-na-lifthoun-apofaseis/




    User Feedback

    Recommended Comments

    Πρέπει από την μία να ληφθούν μέτρα και έργα όπου η κατανάλωση δε θα γίνεται πλήρως από το πόσιμο νερό αλλά από μονάδες επεξεργασίας, να γίνουν αντίστοιχες έρευνες αν η χρήση του επεξεργασμένου νερού είναι κατάλληλη για άρδευση από την στιγμή που η άρδευση είναι μια πηγή αλόγιστης κατανάλωσης νερού.

    Δεύτερον να γίνει μια ενημέρωση στους πολίτες καθώς και μια αυστηροποιηση στο θέμα της αλόγιστης κατανάλωσης καθώς και ρύπανσης των υδάτινων πόρων ειδικά των υπόγειων υδάτων. Να έχουμε υπόψιν ότι το ύψος πληρωμής  λογαριασμών νερού και αποχέτευσης είναι σχεδόν τίποτα συγκρίνοντας με τις υπόλοιπες παροχές κοινής ωφέλειας. Φυσικά δεν είμαι υπέρ να "φουσκωσουν" τα τιμολόγια, καθώς και απολύτως εναντίων στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Παρόλαυτα βλέποντας πχ στην αστική περιοχή ας πούμε παράδειγμα τα καθαριστήρια αυτοκινήτων, θα ήταν πιο ορθό να εκδίδονται ειδικοί λογαριασμοί ή ακόμα καλύτερα η παροχή τους να μην προέρχεται από αγωγούς πόσιμου νερού αλλά επεξεργασμένου και με κατάλληλα έργα εξοπλισμένο όπως φίλτρα για να μη προκληθεί καμία φθορά λόγω χρήσης του επεξεργασμένου νερού.

    Σε γενικές γραμμές, ξέρουμε το πρόβλημα, λύσεις υπάρχουν ,άλλα το παρανοϊκό (που ξέρουμε βαθιά μέσα μας) είναι ότι δε λαμβάνονται οι λύσεις...

    Link to comment
    Share on other sites

    Το 8% - 10% της παραγωγικής ενέργειας της ΔΕΗ προέρχεται από τους ΥΗΣ και ΜΥΗΣ και θα μπορούσε να γίνει και μεγαλύτερο. Αλλά τα έχουμε ξαναπεί. Ενός κακού (δοθέντος) μύρια έπονται. 

    Link to comment
    Share on other sites

    Οι έρευνες για την καταλληλότητα των επεξεργασμένων εκροών έχουν γίνει ήδη και η ιδέα είναι λειτουργική. Δε συμφέρει να εφαρμοστεί παντού όμως.

    Γενικώς νερά υπάρχουν όπως φαίνεται από τις πλημμύρες που προκαλούν. Αλλά πρέπει να αποθηκεύονται και σωστά.

    Link to comment
    Share on other sites

    Κανονικά έπρεπε να υπάρχουν ήδη έτοιμες ωριμες μελέτες για σχετικά τεχνικά έργα, τα οποία θα υλοποιούνται από τα λεφτά του ταμείου ανάκαμψης.

    Αντί αυτού, βλέπουμε ψηφιακό βοηθό, αναβάθμιση κάποιας πλατφόρμας κάθε τρείς και λίγο, και γενικότερα τζάμπα λεφτά σε ημέτερους.

    Αλλά αν είσαι χώρα χωρίς μέλλον, μπανανία του φαίνεσθαι τι να κάνεις.

    Τέλος πάντων δεν υπάρχει πρόβλημα, θα βρέξει. Το πρόβλημα είναι ξενόφερτο, και θα το λύσουμε με την απραξία.

    Link to comment
    Share on other sites

    On 3/8/2024 at 5:30 ΜΜ, georgios_m said:

    Γενικώς νερά υπάρχουν όπως φαίνεται από τις πλημμύρες που προκαλούν. Αλλά πρέπει να αποθηκεύονται και σωστά.

    Ακριβώς. Απλώς πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός της ταμίευσης υδάτων (όχι τώρα αλλά χθες) και να προσαρμοστεί στα νέα κλιματικά δεδομένα. Δυστυχώς, απ' ότι φαίνεται, αυτά τα νέα δεδομένα ήρθαν για να μείνουν.

    Link to comment
    Share on other sites

    Αυτό όμως είναι πολύ γενικό.

    Χρειάζεται μια συγκεκριμένη πρόταση αλλαγής που να αναφέρεται στο τι (από όσα γίνονται) δεν γίνεται σωστά και θα έπρεπε να αλλάξει.

    Γιατί είναι διαφορετικό να λέμε ότι το πρόβλημα οφείλεται στη μη εφαρμογή ενός κατά τα άλλα σωστού σχεδιασμού από το να λέμε ότι ο εφαρμοζόμενος σχεδιασμός είναι ακατάλληλος.

    Link to comment
    Share on other sites

    Καλησπέρα Γιώργο, είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός αποταμίευσης υδάτων σε περίοδο παρατεταμένης λειψυδρίας μιας και οι περισσότεροι ταμιευτήρες υπολογίστηκαν με μετεωρολογικές συνθήκες του 1960 - 70, όταν φτιάχτηκαν και τα περισσότερα έργα. 

    Λύσεις δεν έχω, δεν είμαι αρμόδιος για γεωλογικά ζητήματα, αλλά μια ιδέα που ακούγεται τον τελευταίο καιρό αρκετά είναι αυτή των φραγμάτων ανάσχεσης με ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα

    Και μερικές άλλες ακόμη.

    Link to comment
    Share on other sites



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.