Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  ΤτΕ: Σε αρνητικούς ρυθμούς αναμένεται να κινηθούν οι επενδύσεις σε κατοικίες και το 2016

  Sign in to follow this  

  Οι επενδύσεις σε κατοικίες αναμένεται να κινηθούν σε αρνητικούς ρυθμούς και το 2016 καθώς, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των συναφών βραχυχρόνιων δεικτών η φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα και οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, όπως αναφέρει η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015, η οποία υποβλήθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

   

  Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στη διάρκεια του 2015 συνεχίστηκαν, αν και με μικρότερη ένταση, οι πιέσεις στις εμπορικές αξίες, τις τιμές και τα μισθώματα τόσο των κατοικιών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων. Στη δυσκολία ανάκαμψης της αγοράς έχουν συμβάλει, εκτός των άλλων, η οικονομική αβεβαιότητα, η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και η έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό ποσοστό ανεργίας και το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο (επικείμενη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών κ.ά.).

   

  Επιπλέον, οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων που καταγράφηκαν από τους τελευταίους μήνες του 2014 και σχεδόν έως το α τρίμηνο του 2015 ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών δεν είχαν συνέχεια.

   

  Στην αγορά των κατοικιών, η μείωση των τιμών συνεχίστηκε και το 2015, αν και με πιο συγκρατημένους ρυθμούς. Ειδικότερα, τα στοιχεία που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα δείχνουν ότι οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,0% τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, έναντι μείωσης κατά 7,5% το 2014. Σωρευτικά από το 2008 (μέσο επίπεδο) έως το γ τρίμηνο του 2015 οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν

  μειωθεί κατά 40,9%.

   

  Οι πτωτικές τάσεις στις τιμές των κατοικιών εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Η ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών αναμένεται με σχετική υστέρηση, καθώς συνδέεται κυρίως με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

   

  Στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από το α εξάμηνο του 2014 δεν συνεχίστηκε, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας. Παράλληλα, οι πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των ενοικίων συνεχίστηκαν κυρίως σε συνοικιακά καταστήματα, σε αποθηκευτικούς χώρους και σε λιγότερο πλεονεκτικά κτίρια γραφείων. Σημειώνεται ωστόσο ότι τα μισθώματα γραφείων υψηλών προδιαγραφών δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στα επίπεδα των ζητούμενων τιμών, καθώς το απόθεμα των κενών και διαθέσιμων χώρων υψηλών προδιαγραφών συρρικνώνεται. Πιο αναλυτικά, κατά το α εξάμηνο του 2015 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων για το σύνολο της χώρας παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με το β εξάμηνο του 2014. Αντίστοιχα, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων παρουσίασαν μείωση 4,4% για το σύνολο της χώρας, ενώ τα μισθώματα των καταστημάτων υποχώρησαν κατά 1,8% σε σχέση με το β εξάμηνο του 2014.

   

  Η δυναμική του κλάδου των αποθηκών υψηλών προδιαγραφών που καταγράφηκε το 2014, αλλά και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες κατά την ίδια περίοδο έχουν προσωρινά ανακοπεί, ωστόσο αναμένεται να ενισχυθούν εκ νέου με την αποκατάσταση του επιχειρηματικού κλίματος.

   

  Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=17273


  Sign in to follow this  


  User Feedback
  μπα και εγω που νομιζα οτι το 16 θα ερχοταν η αναπτυξη ;;; η κατασταση στην οικοδομη με εχει φερει σε τεραστιο προβληματισμο ... δεν ξερω τι να κανω ... να πληρωσω την ασφαλεια μου 2 χρονων στο ΤΣΜΕΔΕ ή να αγορασω διαμερισμα ;;;

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Θα αλλάξουν τα πράγματα γιατι η κυβέρνση θα δημιουργήσει "αναπτυξιακή τράπεζα " , η δραστηριοποίηση της οποίας θα ανατρέψει τις εκτιμήσεις της ΤτΕ.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Αν αποφάσιζε η κυβέρνηση να πιέσει με το αγγελιόσημο τα μέσα να σταματήσουν την υποτιμητική προσδοκία του κόσμου , ίσως άλλαζε το κλίμα . Αλλά όταν κάθε μέρα τρομάζεις τους πάντες τι να πούμε .

   

  Και μην μου πείτε ότι δεν γίνεται , γιατί μια χαρά έγινε το 1999 με το χρηματιστήριο και με την ισχυρή οικονομία του Σημίτη μετά το 2002 που ήθελαν  να πουλήσουν retail οι τράπεζες .

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ρε BAS, θα μας τρελλάννεις? Η προταση σου ειναι δηλαδή με εκβιασμό/καρότο το αγελιόσημο, να βαλει η κυβερνηση την πρπαγανδα πως όλα πάνε καλά?

   

  Β. Κορέας αλλά ελληνικά....

  • Upvote 1
  • Downvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Δεν είναι παράλογη η λογική του bas από θέμα επίτευξης οικονομικων στόχων, η ψυχολογία του κόσμου είτε καλώς είτε κακώς επηρεάζεται από τα ΜΜΕ, θα μου πείτε αυτός που θα πέσει σε τέτοια λούμπα είναι πρόβατο. Παρόλα αυτά, ηθικό δεν είναι να συμβεί αυτό γιατί είναι σαν να κοροϊδεύει η κυβέρνηση και να μην λέει την αλήθεια στους πολίτες.

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Γιατί τώρα δεν κάνουν προπαγάνδα και επενδύουν στην τρομολαγνεία ? 

   

  Οσο και αν ενοχλεί ο ΕΝΦΙΑ , για ένα μέσο σπίτι , είναι 300-400 € τον χρόνο , όσο η ασφάλιση ενός μικρού αυτοκινήτου . Είναι λόγος για να μην αγοράσει κάποιος σπίτι αν έχει λεφτά ? 

   

  Οχι αλλά πουλάνε τρόμο . Και βέβαια να μην ξεχάσουμε ότι ένα σπίτι πληρώνει τον φόρο αλλά το έχεις και μένεις και αν θέλεις το πουλάς . 

   

  Να μην πούμε τι έπαθαν τα κρατικά ομόλογα , τα ομόλογα και οι μετοχές των τραπεζών , ακόμα και οι καταθέσεις που μπλοκαρίστηκαν και δεν ξέρουμε που θα καταλήξει αυτό , αφού είναι πλέον νόμος ότι η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση αν χρειαστεί θα φέρει κούρεμα στις καταθέσεις .

   

  Αρα μια χαρά τα λέω . 

   

  Να μην πούμε τι καταστροφή έφερε στην οικονομία και στον κόσμο το σταμάτημα της οικοδομής .

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Συνάδελφοι κατ'αρχάς να ξεκαθαρίσουμε για τι προσδοκίες υπάρχουν στην άνοδο της οικοδομής. Αν μιλάμε για μια άνοδο της τάξης του 5-10% μπορούμε να συνεχίσουμε.

  Δεύτερον, η άνοδος της οικοδομής (εκτός άλλων πολλών παραμέτρων), απαιτεί επενδύσεις και δη μείωση ανεργίας. Ομιχλώδες το τοπίο!

  Τρίτον, η άνοδος της οικοδομής δεν πρόκειται να έλθει από ένα 10-15% του πληθυσμού που έχει την οικονομική δυνατότητα να επενδύσει στα ακίνητα! Διότι ακόμη και η ψυχολογία να αλλάξει, ακόμη και η φορολογία να ελαφρυνθεί, τα προς πώληση ακίνητα είναι ως επι το πλείστον πολύ ανταγωνιστικότερα των δυνητικών νέων.

  Τέταρτον, η ανάγκη προς στέγαση δεν αφορά όλους, ενώ η ανάγκη προς επένδυση πλέον οδηγεί σε άλλες πολύ πιο επικερδείς/σίγουρες οδούς!

  Πέμπτον, προσθέστε την υπογεννητικότητα στο παζλ!

  Έκτον, οι πλειστηριασμοί θα δώσουν ένα ακόμη χτύπημα στο ήδη βεβαρυμένο πεδίο της οικοδομής.

  Έβδομον, οι τράπεζες δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

  Όγδοον, ας μην εθελοτυφλούμε!

  Edited by zenmechanics
  • Upvote 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Η άνοδος της οικοδομής , δεν σημαίνει ότι θα είναι ραγδαία . Ο μέσος όρος πωλήσεων διαχρονικά ήταν περί τις 80.000 τον χρόνο . Από το 2002-2008 έφτασε τις 200.000 και μετά είναι γύρω στις 10.000 . Προφανώς μια βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και της ψυχολογίας θα ανέβαζε τις πωλήσεις εύκολα στις 30.000 τον χρόνο . 

   

  Αυτή την στιγμή υπάρχει κόσμος με 100-150.000 και "θέλει να αγοράσει" .  Λόγω του κλίματος και των προσδοκιών που έχουν αναδειχθεί , αυτοί δεν ψάχνουν σε περιοχές που οι τιμές παλιά ήταν γύρω στις 200.000 , αλλά εκεί που ήταν πάνω από 300.000 . 

   

  Μάλιστα πιέζουν και βρίζουν τους μεσίτες , γιατί δεν τους βρίσκουν την ευκαιρία της ζωής τους . Λένε , άσε δεν αγοράζουμε μέχρι να βρούμε την ευκαιρία . Αυτή η προσδοκία μπορεί εύκολα να αλλάξει αν διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα από τα ΜΜΕ και στραφούν στις σωστές περιοχές . 

   

  Το ίδιο συμβαίνει και με τις παραπάνω τιμές και χρήματα . Μιλώντας χτες με έναν μεσίτη μου έλεγε πόσο συχνό είναι το φαινόμενο τέτοιων τύπων που ψάχνουν εξευτελιστικές τιμές σε πολύ καλές περιοχές και τσαντίζονται που δεν τις βρίσκουν . 

   

  Αυτές οι λογικές είναι διαχρονικές στον ηλίθιο τύπο που αυτοαποκαλείται έλληνας καταναλωτής , που νομίζει ότι πάντα κάνει τις πιό έξυπνες συναλλαγές και ότι οι άλλοι είναι βλάκες . Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υστερία για τα ενεργειακά τζάκια , που από τα 700 € βρέθηκαν στις 3000 μέσα σε 60 μέρες υστερίας των ηλιθίων . Τώρα βέβαια που μπροστά τους , ο μαύρος θερμαστής από το Τζιμπουτί , φαίνεται μαχαραγιάς και το πετρέλαιο έχει πέσει 50 % , κλαίνε με μαύρο δάκρυ , κρυφά βέβαια , για να μην πέσει το image τους στον γείτονα .

   

  Οι τράπεζες όποτε θέλουν ξαναγίνονται όχι αυτές του 2002 , αλλά αυτές του 1998 . Υπογεννητικότητα έχουμε εδώ και 20 χρόνια . 

   

  Ακόμα ένας παράγοντας που αλλάζει το τοπίο , είναι η κατηγοριοποίηση των ενοικίων και η αύξηση αυτών στις καλές περιοχές που πλησιάζουν τις εποχές του 2004 τα ενοίκια . Αυτό θα επαναφέρει την λογική της ιδιοκατοίκησης .

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Συνάδελφε καλησπέρα! Τα τελευταία έτη που διανύουμε, οι πωλήσεις είναι περί των 5.000 ετησίως. Η υπογεννητικότητα αυξάνεται διαρκώς, και φυσικά όσο περνούν τα έτη, εμφαίνεται το πρόβλημα διότι πρόκειται για αθροιστικό φαινόμενο (η πτώση των γεννήσεων είναι έντονη μετά το 2010)!

  Οι τράπεζες θα ξαναγίνουν όπως αυτές του 1998, αλλά πότε? Δεν μιλάμε γενικά αλλά εντός ενός Time frame! Μέχρι το 2020 εγώ δεν θα περίμενα πολλές αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο.

  Ο δυνητικός αγοραστής που έχει την δυνατότητα σήμερα να αγοράσει, δεν θα προβεί στην αγορά εν μέσω τέτοιου πολιτικοοικονομικού περιβάλλοντος. Δεν είναι θέμα ψυχολογίας, δεν είναι θέμα ΜΜΕ, αλλά θέμα πραγματικών δεδομένων.

  Ξαναλέω, οτι ένα χώρος όπως η οικοδομή, δεν μπορεί να ανεβάσει ρυθμούς βασιζόμενος σε ένα 10-15% του πλυθησμου, την στιγμή μάλιστα που ένα μέρος εκ του 15% δεν ψάχνει αναγκαστικά για στέγαση αλλά για επένδυση!

  Όταν δούμε μια πραγματοποιήσιμη και επιτυχημένη φόρμουλα αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, τότε ίσως αξίζει περαιτέρω διερεύνηση.

  Edited by zenmechanics

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Engineer
   Αποχώρησαν από την «επένδυση» του Ελληνικού κινεζική Fosun και η Eagle Hills με έδρα το Άμπου Ντάμπι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Lamda Development του ομίλου Λάτση, που αναλαμβάνει το έργο σε ποσοστό 100%.
   Σύμφωνα με τη Lamda Development «τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν συνομιλίες σε κλίμα καλής συνεργασίας με τους συμμετέχοντες στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group».
   «Ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω» τόνισε η εταιρεία ανακοινώνοντας ουσιαστικά την αποχώρηση από τη διεθνή κοινοπραξία επενδυτών, της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills με έδρα το Άμπου Ντάμπι.
   Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνεται, η Lamda Development αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%. «Στρατηγικές συνεργασίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων, προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον, στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής της εταιρείας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικού έργου» προσθέτει.
   Σύμφωνα με το tvxs.gr, στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου από τα κεφάλαια που αναμένεται να αντληθούν θα διατεθούν:
   ποσό €467 εκατομμυρίων θα διατεθεί για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100% θυγατρικής HELLINIKON GLOBAL I S.A.» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από αυτή για την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων του Τιμήματος Αγοραπωλησίας Μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της Σύμβασης και της ως άνω Τροποποιητικής Σύμβασης, ήτοι ποσό €300 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της πρώτης δόσης κατά την Ημερομηνία Μεταβίβασης και ποσό €167 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της δεύτερης δόσης κατά τη δεύτερη επέτειο από την Ημερομηνία Μεταβίβασης (υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν εκδοθεί άδειες δόμησης για όλα τα κτήρια –τοπόσημα (landmark buildings), όπως αυτά προσδιορίζονται στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης), ποσό €133 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση επιμέρους αναπτύξεων στο πλαίσιο της επένδυσης εντός τριών ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης , ποσό €40 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας εντός τριών ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης, ποσό €10 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης της προτεινόμενης αύξησης. Υπενθυμίζεται ότι η Lamda βρίσκεται σε συνομιλίες με ελληνικές και ξένες τράπεζες για δάνειο – μαμούθ, ώστε να χρηματοδοτήσει την «επένδυση»
  • By Engineer
   Αποχώρησαν από την «επένδυση» του Ελληνικού κινεζική Fosun και η Eagle Hills με έδρα το Άμπου Ντάμπι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Lamda Development του ομίλου Λάτση, που αναλαμβάνει το έργο σε ποσοστό 100%.
   Σύμφωνα με τη Lamda Development «τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν συνομιλίες σε κλίμα καλής συνεργασίας με τους συμμετέχοντες στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group».
   «Ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω» τόνισε η εταιρεία ανακοινώνοντας ουσιαστικά την αποχώρηση από τη διεθνή κοινοπραξία επενδυτών, της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills με έδρα το Άμπου Ντάμπι.
   Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνεται, η Lamda Development αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%. «Στρατηγικές συνεργασίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων, προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον, στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής της εταιρείας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικού έργου» προσθέτει.
   Σύμφωνα με το tvxs.gr, στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου από τα κεφάλαια που αναμένεται να αντληθούν θα διατεθούν:
   ποσό €467 εκατομμυρίων θα διατεθεί για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100% θυγατρικής HELLINIKON GLOBAL I S.A.» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από αυτή για την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων του Τιμήματος Αγοραπωλησίας Μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της Σύμβασης και της ως άνω Τροποποιητικής Σύμβασης, ήτοι ποσό €300 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της πρώτης δόσης κατά την Ημερομηνία Μεταβίβασης και ποσό €167 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της δεύτερης δόσης κατά τη δεύτερη επέτειο από την Ημερομηνία Μεταβίβασης (υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν εκδοθεί άδειες δόμησης για όλα τα κτήρια –τοπόσημα (landmark buildings), όπως αυτά προσδιορίζονται στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης), ποσό €133 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση επιμέρους αναπτύξεων στο πλαίσιο της επένδυσης εντός τριών ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης , ποσό €40 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας εντός τριών ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης, ποσό €10 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης της προτεινόμενης αύξησης. Υπενθυμίζεται ότι η Lamda βρίσκεται σε συνομιλίες με ελληνικές και ξένες τράπεζες για δάνειο – μαμούθ, ώστε να χρηματοδοτήσει την «επένδυση»

   View full είδηση
  • By Engineer
   Αρκετές φορές έχει επισημανθεί η ανάγκη προώθησης των δράσεων που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή η ανάγκη δεν υπαγορεύεται μόνο από τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα μας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων, αλλά και από την υποχρέωση να βελτιωθεί η λειτουργικότητα των γερασμένου σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στην Αθήνα, κτιριακού αποθέματος.
   Σε παλιότερη έκθεσή της η εταιρεία ερευνών διαΝΕΟσις ανέφερε πως μόνο στην Αθήνα το 60% των κτιρίων είναι κατασκευασμένο πριν το 1960,  ενώ το 85% χρήζουν παρεμβάσεων για να παραμείνουν λειτουργικά. Σύμφωνα δε με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των κτιρίων της χώρας είναι 4.105.637 (απογραφή του 2011), με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών (79%) να αποτελεί κατοικίες. Τα τελευταία χρόνια τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη να υλοποιείται ένα πρόγραμμα εξοικονομώ το χρόνο. Παρά τα προβλήματα στο πρόγραμμα που αφορούν τις κατοικίες έγιναν σημαντικά βήματα. Την ίδια ώρα, θετικά μπορεί να αποτιμηθεί η εξαγγελία της κυβέρνησης για έκπτωση 40% στις δαπάνες που αφορούν την ανακαίνιση ή την αναβάθμιση των κτιρίων. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για την αναγγελία αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Ένας νέος κύκλος επενδύσεων στον κορεσμένο τομέα της οικοδομής, η διατήρηση δηλαδή του παραγωγικού υποδείγματος των τελευταίων δεκαετιών, χωρίς επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι αξιοπρόσεκτες οι παρατηρήσεις του καθηγητή οικονομικών Κώστα Μελά, ο οποίος μιλώντας στο ρ/σ στο Κόκκινο, την περασμένη βδομάδα, τόνισε πως «τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι και ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου δεν προχωράει. Το 2018 ήμασταν στο 11,07% του ΑΕΠ και θέλουμε να φτάσουμε περίπου στο 20%, τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτά τα 20 δισ. ευρώ που υπολογίζουμε ότι πρέπει να επενδυθούν κάθε έτος, είναι ένα ζητούμενο». Μάλιστα, υπογράμμισε πως χρειάζονται επενδύσεις στην ενέργεια και στα Logistics.
   Σε κάθε περίπτωση, η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει δείξει ότι θέλει να δώσει συνέχεια στην θετική πορεία των τελευταίων χρόνων. Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο Southeast Europe Energy Forum, στη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι «οι δράσεις για την κλιματική αλλαγή είναι στενά συνδεδεμένες με την 4η βιομηχανική επανάσταση. Πράσινη ενέργεια, αποθήκευση, εξοικονόμηση, έξυπνα δίκτυα –έξυπνες πόλεις - έξυπνα κτίρια, τεχνητή νοημοσύνη, όλα μαζί και πολλά άλλα από τα επιτεύγματα της ανθρώπινης διανόησης των τελευταίων ετών, διαμορφώνουν ένα προκλητικό μέλλον στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε με θετικά μέτρα».
   Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως το τοπίο είναι ξεκάθαρο. Σύμφωνα με αναλυτές απαιτούνται έργα δισ. για να υλοποιηθούν οι στόχοι. Το επιβεβαιώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος ανέφερε σε έκθεσή του πως για να μειωθούν κατά 76% οι εκπομπές CO2 χρειάζονται δράσεις που αφορούν την ενεργειακή απόδοση. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία πρόσφατα τόνισε ότι τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης θα πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Για να γίνει αυτό, η ενεργειακή αποδοτικότητα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιηθεί σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο ενεργειακό σύστημα, ως ο καλύτερος τρόπος να οικοδομήσουμε εκ νέου τις οικονομίες μας.
   του Δημήτρη Αβαρλή
  • By Engineer
   Αρκετές φορές έχει επισημανθεί η ανάγκη προώθησης των δράσεων που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή η ανάγκη δεν υπαγορεύεται μόνο από τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα μας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων, αλλά και από την υποχρέωση να βελτιωθεί η λειτουργικότητα των γερασμένου σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στην Αθήνα, κτιριακού αποθέματος.
   Σε παλιότερη έκθεσή της η εταιρεία ερευνών διαΝΕΟσις ανέφερε πως μόνο στην Αθήνα το 60% των κτιρίων είναι κατασκευασμένο πριν το 1960,  ενώ το 85% χρήζουν παρεμβάσεων για να παραμείνουν λειτουργικά. Σύμφωνα δε με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των κτιρίων της χώρας είναι 4.105.637 (απογραφή του 2011), με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών (79%) να αποτελεί κατοικίες. Τα τελευταία χρόνια τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη να υλοποιείται ένα πρόγραμμα εξοικονομώ το χρόνο. Παρά τα προβλήματα στο πρόγραμμα που αφορούν τις κατοικίες έγιναν σημαντικά βήματα. Την ίδια ώρα, θετικά μπορεί να αποτιμηθεί η εξαγγελία της κυβέρνησης για έκπτωση 40% στις δαπάνες που αφορούν την ανακαίνιση ή την αναβάθμιση των κτιρίων. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για την αναγγελία αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Ένας νέος κύκλος επενδύσεων στον κορεσμένο τομέα της οικοδομής, η διατήρηση δηλαδή του παραγωγικού υποδείγματος των τελευταίων δεκαετιών, χωρίς επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι αξιοπρόσεκτες οι παρατηρήσεις του καθηγητή οικονομικών Κώστα Μελά, ο οποίος μιλώντας στο ρ/σ στο Κόκκινο, την περασμένη βδομάδα, τόνισε πως «τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι και ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου δεν προχωράει. Το 2018 ήμασταν στο 11,07% του ΑΕΠ και θέλουμε να φτάσουμε περίπου στο 20%, τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτά τα 20 δισ. ευρώ που υπολογίζουμε ότι πρέπει να επενδυθούν κάθε έτος, είναι ένα ζητούμενο». Μάλιστα, υπογράμμισε πως χρειάζονται επενδύσεις στην ενέργεια και στα Logistics.
   Σε κάθε περίπτωση, η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει δείξει ότι θέλει να δώσει συνέχεια στην θετική πορεία των τελευταίων χρόνων. Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο Southeast Europe Energy Forum, στη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι «οι δράσεις για την κλιματική αλλαγή είναι στενά συνδεδεμένες με την 4η βιομηχανική επανάσταση. Πράσινη ενέργεια, αποθήκευση, εξοικονόμηση, έξυπνα δίκτυα –έξυπνες πόλεις - έξυπνα κτίρια, τεχνητή νοημοσύνη, όλα μαζί και πολλά άλλα από τα επιτεύγματα της ανθρώπινης διανόησης των τελευταίων ετών, διαμορφώνουν ένα προκλητικό μέλλον στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε με θετικά μέτρα».
   Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως το τοπίο είναι ξεκάθαρο. Σύμφωνα με αναλυτές απαιτούνται έργα δισ. για να υλοποιηθούν οι στόχοι. Το επιβεβαιώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος ανέφερε σε έκθεσή του πως για να μειωθούν κατά 76% οι εκπομπές CO2 χρειάζονται δράσεις που αφορούν την ενεργειακή απόδοση. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία πρόσφατα τόνισε ότι τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης θα πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Για να γίνει αυτό, η ενεργειακή αποδοτικότητα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιηθεί σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο ενεργειακό σύστημα, ως ο καλύτερος τρόπος να οικοδομήσουμε εκ νέου τις οικονομίες μας.
   του Δημήτρη Αβαρλή

   View full είδηση
  • By Engineer
   Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε επενδύσεις (σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της) από το σχέδιο Γιούνκερ που έχει ήδη κινητοποιήσει 424 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη, αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
   Ειδικότερα, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων του σχεδίου Γιούνκερ θα πρέπει πλέον να δημιουργήσει πρόσθετες επενδύσεις, ύψους 424 δισ. ευρώ στην ΕΕ.
   Τον Ιούλιο, οι εγκεκριμένες στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ πράξεις αντιπροσωπεύουν χρηματοδότηση ύψους 76,9 δισ. ευρώ στα 28 κράτη μέλη.
   Περίπου 967.000 νεοσύστατες, καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

   Επί του παρόντος, οι πέντε πρώτες χώρες σε επενδύσεις, σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Πολωνία.
   Η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 55,8 δισ. ευρώ για έργα υποδομών και καινοτομίας, γεγονός που αναμένεται να κινητοποιήσει 256,9 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.
   Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), μέρος του ομίλου της ΕΤΕπ, έχει εγκρίνει συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες και ταμεία για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ με συνολικό ποσό 21,1 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει 167,1 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.
   Λεπτομέρειες σχετικά με τις επενδύσεις ανά χώρα διατίθενται στον ιστότοπο του σχεδίου Γιούνκερ.

   View full είδηση
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.