Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural



  • Με... εύνοια αντιμετωπίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος περίπου 5.000 ιδιοκτήτες, που μπήκαν την περίοδο 2011-2013 στη διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων με εφάπαξ πρόστιμο αλλά δεν πλήρωσαν τις δόσεις τους και ταυτοχρόνως δεν έκαναν μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2014 «δήλωση γέφυρα» από το «νόμο Παπακωνσταντίνου», που κρίθηκε αντισυνταγματικός, στο νέο «νόμο Καλαφάτη».

     

    Με υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Ν. Ταγαρά αλλάζει η αρχική ρύθμιση, που προέβλεπε οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης κατηγορίας να πληρώσουν ξανά παράβολο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου από 500 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία και την επιφάνεια του αυθαιρέτου τους και προβλέπεται ως ηπιότερη «καμπάνα», ότι θα επιβαρύνονται με προσαύξηση του προστίμου τους κατά 1% για τις δόσεις που «τρέχουν» μετά τον περασμένο Φεβρουάριο.

     

    Συγκεκριμένα, η σχετική υπουργική απόφαση, που υπέγραψε ο κ. Ταγαράς, προβλέπει ότι «τα στοιχεία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4014/2011 («νόμος Παπακωνσταντίνου») και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή βρίσκονται σε αρχική υποβολή με πληρωμένο παράβολο, μεταφέρονται υποχρεωτικά στις διατάξεις του ν. 4178/2013 («νόμος Καλαφάτη»), με προσαύξηση 1% ανά μήνα καθυστέρησης μετά την παρέλευση του πρώτου εξαμήνου εφαρμογής του ν. 4178/2013 (δηλαδή μετά τις 6 Φεβρουαρίου 2014), το οποίο είχε οριστεί ως προθεσμία μεταφοράς».

     

    Μεταφορά αιτήσεων

     

    Ως γνωστόν το ΥΠΕΚΑ, μετά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ κάλεσε τους περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν την περίοδο 2011-2013 συνολικά 562.263 δηλώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων με το «νόμο Παπακωνσταντίνου», με καταλογισμό προστίμων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, να ενταχθούν στο «νόμο Καλαφάτη» με μια απλή αίτηση, μέσω ιδιώτη μηχανικού, στο ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων του ΤΕΕ, προκειμένου να θωρακιστούν από τις συνέπειες της απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Δηλαδή για να μην είναι ευάλωτοι σε προσφυγές και για να μην αντιμετωπίσουν εμπλοκές και προβλήματα σε πωλήσεις και μεταβιβάσεις των ακινήτων τους.

     

    Από τους 350.000 ιδιοκτήτες μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν υπαχθεί στο νέο νόμο περισσότεροι από 220.000 ιδιοκτήτες και έπεται συνέχεια. Σημειώνεται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και ακινήτων με πολεοδομικές υπερβάσεις, τόσο οι νέοι που θα κάνουν δήλωση για πρώτη φορά όσοι και οι 1,1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες που έχουν ήδη υπαχθεί στους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων (ν. 4014/2011 του Γ. Παπακωνσταντίνου και Ν. 3843/2010 της Τ. Μπιρμπίλη) μπορούν να ενταχθούν στο «νόμο Καλαφάτη» μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, δηλαδή στη διάρκεια της συνολικά 18μηνης ισχύος της εφαρμογής του.

     

    Τώρα με τη νέα ρύθμιση γίνεται υποχρεωτική υπαγωγή στο νέο νόμο μόνο για περίπου 5.000 ιδιοκτήτες, που δεν έκαναν εμπρόθεσμη μεταφορά της δήλωσής τους, έχοντας πληρώσει μόνο το παράβολο είτε οφείλοντας περισσότερες από δύο δόσεις του προστίμου μετά την παρέλευση της 6ης Φεβρουαρίου 2014. Για τους ίδιους και μόνον ισχύει επίσης η προσαύξηση του προστίμου κατά 1% μηνιαίως.

     

    Παράταση 10 μηνών

     

    Παράλληλα με την ίδια απόφαση που υπέγραψε ο κ. Ταγαράς, σχεδόν άλλους 10 μήνες θα έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, προκειμένου να καταθέσουν μέσω ιδιώτη μηχανικού και του ηλεκτρονικού συστήματος όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την τακτοποίηση. Το ΥΠΕΚΑ έδωσε παράταση στους μηχανικούς που μπαίνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ένταξης στο νόμο Καλαφάτη (4178/2013).

     

    Ετσι, θα μπορούν μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο να καταθέσουν αεροφωτογραφίες, έγγραφα δημόσιας αρχής που χρειάζονται για την ένταξη στο νόμο. Ο νόμος, ο οποίος είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 8 Αυγούστου 2013 (με καταληκτική ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2015), έδινε προθεσμία έξι μηνών για την ηλεκτρονική υποδοχή των στοιχείων.

     

    Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=428505 - Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Έχω ζαλιστεί με τον 4014 και την μεταφορά στον 4178.....!!! Δεν κατάλαβα τι λέει το άρθρο, όποιος μπορεί να το γράψει με δύο λέξεις...

    Link to comment
    Share on other sites

    να ρωτήσω , εγώ εχω δικό μου με 3843/2010 που δεν κατάφερα να πληρώσω δόσεις. Πότε δεν αναφέρουν τι γίνεται με εμάς.

    1.Μπορώ να μπώ στον 4178/2013?

    2. υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο?

    3. κάποια ποινή?

    4. το παράβολο το ξαναπληρώνω? 

    5. τα ποσά που έχω δόσει συμψηφίζονται?

    Link to comment
    Share on other sites

    Κάνεις δήλωση στο νέο νόμο , υπολογίζεις εκ νέου το ειδικό πρόστιμο με τις καινούργιες διατάξεις  πληρώνει το παράβολο και αφαιρείς ότι έχει ήδη πληρώσει Δεν έχεις μόνο κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαν όσοι το έκαναν στην προθεσμία που έθετε ο ν 4178 πχ τις περισσότερες δόσεις 

    Edited by terry
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Έχω ζαλιστεί με τον 4014 και την μεταφορά στον 4178.....!!! Δεν κατάλαβα τι λέει το άρθρο, όποιος μπορεί να το γράψει με δύο λέξεις...

     

    βολεμα και εκλογες

    Link to comment
    Share on other sites

    Με... εύνοια αντιμετωπίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος περίπου 5.000 ιδιοκτήτες, που μπήκαν την περίοδο 2011-2013 στη διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων με εφάπαξ πρόστιμο αλλά δεν πλήρωσαν τις δόσεις τους και ταυτοχρόνως δεν έκαναν μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2014 «δήλωση γέφυρα» από το «νόμο Παπακωνσταντίνου», που κρίθηκε αντισυνταγματικός, στο νέο «νόμο Καλαφάτη».

     

     

    Εγώ σταμάτησα να διαβάζω το άρθρο μετά από αυτό.

    • Upvote 4
    Link to comment
    Share on other sites

    Κάνεις δήλωση στο νέο νόμο , υπολογίζεις εκ νέου το ειδικό πρόστιμο με τις καινούργιες διατάξεις  πληρώνει το παράβολο και αφαιρείς ότι έχει ήδη πληρώσει Δεν έχεις μόνο κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαν όσοι το έκαναν στην προθεσμία που έθετε ο ν 4178 πχ τις περισσότερες δόσεις 

    πόσες είναι οι δόσεις? δεν είναι όσες λέει ο νόμος τώρα? ή τα απλήρωτα με 3843/2010 πάνε σε λιγότερες?

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.