Jump to content
 • HoloBIM Structural
  HoloBIM Structural


 • 9.342 επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίσματα σε όλη την χώρα

   Share


  Πονοκέφαλο συνεχίζει να προκαλεί το ζήτημα των ετοιμόρροπων  κτιρίων τόσο στην Αττική όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με τη νομοθετική ρύθμιση να έρχεται τελικά μετά τις εκλογές. Τη Δευτέρα, εγκαταλελειμμένο κτίσμα στο κέντρο της Αθήνας (Αιόλου και Αγίας Ειρήνης) τυλίχθηκε στις φλόγες και  λόγω του ότι ήταν ετοιμόρροπο η οροφή του κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
   
  Ο διάλογος για την καυτή πατάτα των ετοιμόρροπων κτιρίων άνοιξε για τα καλά μετά το θάνατο δύο εφήβων στη Σάμο το 2020, έπειτα από δυνατό σεισμό που έπληξε την περιοχή και οδήγησε στην κατάρρευση εγκαταλελειμμένου κτιρίου στο οποίο περνούσαν από κάτω.

  Οι σεισμικές δονήσεις, η χρόνια εγκατάλειψη και η μη συντήρηση των κατοικιών έχει αυξήσει σημαντικά τα εν δυνάμει κτίσματα – τραπουλόχαρτα, με τους ειδικούς να εξηγούν στον «Ελεύθερο Τύπο» πως πρέπει άμεσα να έρθει νομοθετική ρύθμιση και να προχωρήσουν με fast track διαδικασίες οι καταγραφές, οι συντηρήσεις και οι κατεδαφίσεις σε όποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο από τους μηχανικούς.

  Μόνο στην Αθήνα υπάρχουν 2.863 ετοιμόρροπα κτίρια, με την πρωτεύουσα να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά. Μεταξύ των περιοχών είναι η Ομόνοια, τα Εξάρχεια, το Ψυρρή, το Μοναστηράκι, τα Πετράλωνα κ.λπ, – γειτονιές οι οποίες έχουν αυξημένη κίνηση, κατοικίες και χώρους εστίασης.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν παραχωρήσει οι δήμοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αριθμός των ετοιμόρροπων κτιρίων ανέρχεται σε 9.342. Τα περισσότερα ετοιμόρροπα κτίρια είχε δηλώσει ο Δήμος Αθηναίων, 2.863, ενώ ακολουθούν οι Δήμοι Λήμνου με 1.500, Ορεστιάδας με 399, Μυτιλήνης με 285, Τεμπών με 249, Νάξου με 246 και Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου με 233 ετοιμόρροπα κτίρια.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κτίρια που θα μπορούσαν εν δυνάμει να καταρρεύσουν σαν τραπουλόχαρτα υπολογίζονται γύρω στις 10.000 σε όλη την χώρα, ενώ με τις επίσημες καταγραφές (2020) ανέρχονταν στα 9.342, χωρίς όμως να είχαν δηλωθεί από όλους τους δήμους της χώρας. Πρόκειται κυρίως για σπίτια που είναι είτε εγκαταλελειμμένα είτε  έχουν χαρακτηριστεί από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ως διατηρητέα.

  Στην επικράτεια το ΥΠΕΝ έχει χαρακτηρίσει 10.235 ως διατηρητέα και από αυτά τα 3.140 βρίσκονται στην πρωτεύουσα.

  Πάντως, όπως είχε επισημάνει πολλάκις το ΤΕΕ, χωρίς τον τυπικό επανέλεγχο παρέμεναν μέχρι πρότινος τα 25.000 από τα 80.000 δημόσια κτίρια της χώρας, παρά το γεγονός πως σε γενικές γραμμές έχουμε γερές κατασκευές. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται  να έχει ολοκληρωθεί ο Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Ελεγχος για 18.000 σχολεία και 2.500 νοσοκομεία.

  Προσεισμικός έλεγχος μόλις στο 25% από τα δημόσια κτίρια

  Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει σημειώσει πως μόλις στο 25% των δημόσιων κτιρίων έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος δομικής τρωτότητας. Στο ίδιο μοτίβο σχολεία και νοσοκομεία τα οποία κατασκευάστηκαν μέχρι το 1985. Σύμφωνα με το ΤΕΕ, το μόνο θετικό που έχει συμβεί είναι ότι έχουν ελεγχθεί όλες οι σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1959. Με δεδομένο όμως ότι πάνω από το 50% των κτισμάτων στη χώρα έχει κατασκευαστεί πριν το 1980, κάνει τόσο τους πολίτες όσο και τους μηχανικούς να ανησυχούν για το κατά πόσον είναι ασφαλείς οι κατοικίες – ενώ για ακόμα μια φορά επισημαίνεται η ανάγκη να υπάρξει έλεγχος και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα.

  Αντίστοιχα απογοητευτική παραμένει όμως και η εικόνα στον Δήμο Πειραιά. Εκτιμάται πως το 60% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα πριν από το 1970. Παράλληλα, το 55% των κτιρίων ανήκουν κατά μέσο όρο σε πάνω από 10 ιδιοκτήτες, ενώ στα μεγάλα το φαινόμενο της συνιδιοκτησίας φτάνει σε αδιέξοδες καταστάσεις.

  10 περιοχές με τα περισσότερα ετοιμόρροπα

  Αθήνα             2863

  Λήμνος           1500

  Ορεστιάδα         399

  Μυτιλήνη          285

  Τέμπη               249

  Νάξος               246

  Ρέθυμνο           233

  Ρέντη               169

  Δράμα              155

  Χαλκιδική         153


  Πηγή: https://eleftherostypos.gr/ellada/erevna-e-t-sos-gia-9-342-etoimorropa-ktismata-pinakas  Engineer
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  Βάλε και τα γεφύρια, τα λιμάνια, τις σήραγγες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τους δρόμους κ.λπ. και τότε μέτρα τα και ψάξε για ευθύνες συντήρησης, χρήσης, κατεδάφισης κ.λπ.

  Ούτε τα κάγκελα δεν μπορείς πια να εμπιστευτείς, όχι τα κτίρια...

  Link to comment
  Share on other sites

  13 hours ago, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

  Βάλε και τα γεφύρια, τα λιμάνια, τις σήραγγες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τους δρόμους κ.λπ. και τότε μέτρα τα και ψάξε για ευθύνες συντήρησης, χρήσης, κατεδάφισης κ.λπ.

  Ούτε τα κάγκελα δεν μπορείς πια να εμπιστευτείς, όχι τα κτίρια...

  Βάλε και την ψευδαίσθηση πως ό,τι φτιάχτηκε μετά το 1980-1985 θα στέκεται για πάντα. Σε 20-30 χρόνια θα αρχίσουν να καταρρέουν αν δε συντηρούνται.

  Άλλη μία παθογένεια μιας χώρας που νομίζει ότι είναι αρχαία αλλά είναι πρακτικά ~100 χρονών πολεοδομικά (λιγότερο για περιοχές εκτός Αθήνας).

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.