Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης


    Έγγραφο στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες με αφορμή απόφαση της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, απέστειλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας.

    Αποδέκτες της επιστολής ήταν οι Γενικοί Γραμματείς: Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, Πληροφοριακών Συστημάτων Χαράλαμπος Τσαβδάρης και Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης.

     

    Η επιστολή ανέφερε:

    "Είναι γνωστό ότι με την έγκριση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΥΑ Δ6/Β/οικ. 5825/30-3-2010 - ΦΕΚ407/Β'/9-4-2010) από τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2002/91/ΕΚ «Για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων», θεσπίστηκε για πρώτη φορά, το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή στην Ελλάδα του «ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού των κτιρίων με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους, και την εξοικονόμηση ενέργειας»

     

    Η πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθ. 14 της ΚΥΑ, ότι: «Σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δε θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται ενώπιον της ισχύον ΠΕΑ» θεσμοθετεί ουσιαστικά την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ για κάθε μίσθωση ακινήτου, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της ΚΥΑ, και αναθέτει το καθήκον του ελέγχου της τήρησης της υποχρέωσης στην αρμόδια φορολογική αρχή, στην οποία προσκομίζεται, προς θεώρηση, το μισθωτήριο έγγραφο.

     

    Ο Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων του ΥΠΟ, με την ΠΟΛ.: 1013/07-01-2014 θεσμοθέτησε την υποχρέωση υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, για τις νέες μισθώσεις ή τροποποιήσεις μισθώσεων ακινήτων.

    Η παραπάνω απόφαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα βήμα για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών προς όφελος του πολίτη, όμως με διάταξη της, καταργεί την υποχρέωση της δήλωσης από τον πολίτη του αριθμού πρωτοκόλλου ΠΕΑ στην αρμόδια φορολογική αρχή, όπως προέβλεπε η παράγραφος 3 του άρθ. 14 της σχετικής ΚΥΑ.

     

    Θεωρούμε ότι το πνεύμα αυτής της πρόβλεψης ήταν να καταστεί αδύνατη η θεώρηση μισθωτηρίου συμβολαίου από την αρμόδια φορολογική αρχή, εάν για το ακίνητο δεν δηλωνόταν αριθμός πρωτοκόλλου ΠΕΑ. Η απόφαση ΠΟΛ.: 1013/07-01-2014 του Γ. Γ. της Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων του ΥπΟ, επιτρέπει την καταχώρηση δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητου ακόμα και χωρίς την δήλωση αριθμού πρωτοκόλλου ΠΕΑ.

     

    Κατά την γνώμη μας, στο συγκεκριμένο σημείο, η απόφαση του Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Γνωρίζουμε όλοι, ότι η επιτυχία οποιασδήποτε θεσμικής πρόβλεψης εξαρτάται από το βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών και των αρμόδιων υπηρεσιών με τις υποχρεώσεις που αυτή επιβάλει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει αποδειχτεί ότι μετά την εφαρμογή της σχετικής Απόφασης του Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων, πολλοί πολίτες δεν προχωρούν στη έκδοση ΠΕΑ για το ακίνητο που μισθώνουν, ως οφείλουν.

     

    Δεδομένου ότι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής των κτιρίων, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν βασικούς στόχους του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2011 – 2020, προτείνουμε να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την:

     

    Α. Προσαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με το πνεύμα των προβλέψεων της ΚΥΑ.

    Β. Τροποποίηση της Απόφασης του Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων και

    Γ. την τροποποίηση της ΚΥΑ Δ6/Β/οικ. 5825/30-3-2010, εάν κρίνεται απαραίτητη, ώστε μετά την κατάργηση της θεώρησης μισθωτηρίων συμβολαίων από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, να προβλεφθεί η υποχρέωση δήλωσης αριθμού πρωτοκόλλου ΠΕΑ στην ηλεκτρονική δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας".





    Inzaghi

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Συνάδελφοι έχει κοιτάξει κανείς να δει αν λειτουργεί το σύστημα του ΤΕΕ με τα ραντεβού για τις

    εξετάσεις ενεργ. επιθεωρητών.

    Δε βγηκαν νεα τμηματα

    Link to comment
    Share on other sites

    1) Διερωτώμαι με ποιόν τρόπο προστατεύεται το περιβάλλον με την κατάταξη των υφιστάμενων κτηρίων σε κατηγορίες, με χρέωση του ιδιοκτήτη.

     

    Καλύτερη ενεργειακή κατηγορία -> χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας -> χαμηλότερο κόστος λειτουργίας -> υψηλότερη τιμή πώλησης. Δίνεται ουσιαστικά στον ιδιοκτήτη ή στον κατασκευαστή κίνητρο για κατασκευές ενεργειακά καλύτερες.

     

    2) Θα προτιμούσα να ενθαρρύνω την ανέγερση νέων κατασκευών, με υψηλές απαιτήσεις σε βιοκλιματικό, έξυπνο σχεδιασμό, ..., παρά να αναγκάζω τον κόσμο να με αμοίβει υποχρεωτικώς για μια υπηρεσία που πρακτικά δεν του προσφέρει τίποτα.

     

    Με τους περιορισμούς που υπάρχουν από ΝΟΚ, κτιριοδομικό, θέση και γεωμετρία οικοπέδων, πάλι τα ίδια κτήρια θα κατασκευάζαμε. Μόνο τα ΗΜ και η μόνωση ίσως να ήταν καλύτερα, οι έννοιες "βιοκλιματικό" και "έξυπνος σχεδιασμός" δεν είναι επιθυμητές από τους κατασκευαστές επειδή κοστίζουν και στερούν ωφέλιμα μ². Με το μ² χρεώνεται το κτήριο, όχι με την οικονομία και αυτό επειδή δεν υπάρχει ενεργειακή παιδεία.

     

    3) Πιστεύετε ότι πολιτικές όπως τα ΠΕΑ ενθαρρύνουν την ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου;

     

    Ναι, επειδή τα περισσότερα κτήρια είναι ενεργοβόρα και με την αύξηση του κόστους θέρμανσης και την παράλληλη μείωση της αγοραστικής δύναμης του κόσμου η εξοικονόμηση ενέργειας είναι όλο και πιο επιθυμητή από τον κόσμο. Το ΠΕΑ είναι το εργαλείο που ενημερώνει τους ιδιοκτήτες για τους πιο συμφέροντες τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο ακίνητό τους. Αρκετοί ιδιοκτήτες ακολουθούν τις συμβουλές του ενεργειακού επιθεωρητή και προχωρούν σε εργασίες βελτίωσης του ακινήτου.

     

    4) Πιστεύετε πως η κλιματική αλλαγή είναι πράγματι 100% ανθρωπογενής;

     

    Ναι. Η παγκόσμια ισχύς όλων των πηγών ενέργειας από ανθρώπινες δραστηριότητες το 2014 ήταν περίπου 17.7ΤW, η θερμότητα που παράγει ο πλανήτης από ραδιενεργό διάσπαση στοιχείων είναι 20TW. https://en.wikipedia.org/wiki/World_energy_consumption#cite_note-IEA-Report-keyworld-2014-2

     

    5) Θεωρώ πως είναι κρίμα οι πολιτικές, παγκοσμίως, για την προστασία του περιβάλλοντος (είτε πρόκειται για την ισορροπία των φυσικών κύκλων, είτε καθαρά από αισθητική άποψη) να έχουν πραγματικό στόχο την μεσοπρόθεσμη είσπραξη, είτε αυτό λέγεται ΠΕΑ, είτε τακτοποίηση(!!!) αυθαιρέτων.

     

    Μην συγκρίνουμε το ΠΕΑ με την τακτοποίηση. Το ΠΕΑ έχει ως σκοπό την ενημέρωση του ιδιοκτήτη, των υποψηφίων αγοραστών και ενοικιαστών για την ενεργειακή συμπεριφορά του ακινήτου και κατ'επέκταση για το κόστος ψύξης και θέρμανσης.

     

     

     

    Το ΠΕΑ στην πιάτσα πέθανε.Το προαιρετικό στο taxis έβαλα την ταφόπλακα.Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και σκέφτεται να δώσω ακόμα και ένα 50ευρο.Καληνύχτα στο ΤΕΕ είναι πλέον αργά.

    Ο πωλητής θα πάρει πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την πώληση του ακινήτου ή αν το νοικιάζει θα πάρει επίσης αρκετές χιλιάδες ευρώ στα 10 έτη που ισχύει το ΠΕΑ.

    Πλέον έχω αρχίσει να πιστεύω πως όσοι λένε για ΠΕΑ με 50€ είναι μεσίτες ή εισοδηματίες που θέλουν να πείσουν κάποιους να κάνουν ΠΕΑ με τόσα λίγα.

    Με 50€ δεν βγαίνουν ούτε οι φόροι και το ΤΣΜΕΔΕ της ημέρας.

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.