Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ακίνητα: Ρύθμιση για έγκυρες μεταβιβάσεις ακόμα και με εσφαλμένα χιλιοστά


     

    Με τον νέο νόμο για το Κτηματολόγιο που ψηφίζεται στις 12 Δεκεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα μπορούν πλέον ελεύθερα να προβαίνουν σε μεταβιβάσεις των ιδιοκτησιών τους χωρίς να εξαρτώνται από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας. Για την ιστορία αναφέρεται ότι στις πολυώροφες πολυκατοικίες τα χιλιοστά επί του οικοπέδου που αντιστοιχούν σε όλες τις οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, αποθήκες, καταστήματα κ.ά.) πρέπει να είναι 1.000 και όχι περισσότερα.

    Όμως σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη την Ελλάδα το σύνολο των χιλιοστών των καταχωρισμένων ιδιοκτησιών στο ΚΑΕΚ του οικοπέδου, είτε από λάθη είτε από σκοπιμότητες στα επιμέρους συμβόλαια, ξεπερνάει τα 1.000. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πρώτον, οι ιδιοκτησίες να μην καταχωρίζονται στο Κτηματολόγιο και, δεύτερον, να μην μπορούν να μεταβιβαστούν.

    Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, αυτοί οι ιδιοκτήτες για να μπορέσουν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν το περιουσιακό τους στοιχείο θα πρέπει να πείσουν όλους τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες να προβούν σε διόρθωση της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του κτιρίου.

    Αυτό όμως στην πράξη είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατον να γίνει, διότι πρέπει να υπογράψουν/συμφωνήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας ή οι κληρονόμοι τους σε περίπτωση θανάτου.

    Τώρα με νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν θα λαμβάνεται σε πρώτη φάση υπόψη η υπέρβαση στο σύνολο των χιλιοστών. Θα γίνεται η καταχώριση της ιδιοκτησίας στα κτηματολογικά βιβλία, άρα και η πώληση/μεταβίβαση, αλλά θα καταγράφεται στο σύστημα πως υπάρχει η εκκρεμότητα της τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας.

    Τι προβλέπεται

    Η ρύθμιση υπάρχει στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη και από σήμερα ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι: «Οι συναλλαγές σε περιπτώσεις ακινήτων/διηρημένων ιδιοκτησιών (συστάσεις οροφοκτησίας) όπου επί της συστατικής πράξης της οροφοκτησίας έχει εμφιλοχωρήσει υπέρβαση χιλιοστών, μπορούν πλέον να καταχωρίζονται στα κτηματολογικά βιβλία με την επιφύλαξη του τεκμαιρόμενου ανάλογου ποσοστού στο κοινό έδαφος της οικείας διηρημένης ιδιοκτησίας, μέχρι τη συντέλεση τροποποίησης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας προς αποκατάσταση και άρση της υπέρβασης. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο επιλύεται το ζήτημα της μη καταχώρισης».

    Οπως τονίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο αρμόδιος επί του Κτηματολογίου υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, «ακόμη ένα πρόβλημα απόλυτου παραλογισμού στις μεταβιβάσεις ακινήτων λύνεται με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε στις 12 Δεκεμβρίου. Χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες παρέμεναν «εγκλωβισμένοι» επειδή το άθροισμα των κατά δήλωση χιλιοστών με βάση τα συμβόλαιά τους ξεπερνούσε τον αριθμό 1.000 και το σύστημα τους απέρριπτε. Θεωρούμε υποχρέωση του κράτους να απλοποιεί τις συναλλαγές και όχι να βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να ταλαιπωρεί τον πολίτη. Αλλάζουμε τον νόμο, αλλάζουμε το πληροφοριακό σύστημα ώστε να δώσουμε διέξοδο στους πολίτες που τόσα χρόνια ήταν όμηροι της γραφειοκρατίας».

    «Η σύνταξη και λειτουργία του Κτηματολογίου ανέδειξε το σοβαρό αυτό πρόβλημα που υπήρχε σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ δικηγόρος Στράτος Παραδιάς. «Η σημαντική αυτή διάταξη απεγκλωβίζει τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες επιτρέποντας τόσο την καταχώριση των ιδιοκτησιών όσο και τη σύνταξη μεταβιβαστικών συμβολαίων χωρίς την – πρακτικά αδύνατη – σύμπραξη όλων των συνιδιοκτητών», συμπληρώνει.


    Πηγή: https://www.tanea.gr/2023/12/05/economy/egkyres-metavivaseis-kai-me-lathos-xiliosta-online/



    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.