Jump to content
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Η κρίση στο νερό τρώει το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2050


    Εάν η ανθρωπότητα δεν μεριμνήσει εγκαίρως, η παγκόσμια κρίση του νερού θα προκαλέσει καταστροφές στις οικονομίες, καθώς θα τεθεί σε κίνδυνο περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής, προειδοποιεί η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού, μια διεθνής ομάδα ηγετών και εμπειρογνωμόνων.

    Οι αδύναμες οικονομίες, η καταστροφική χρήση γης και η επίμονη κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων έχουν συνδυαστεί με την επιδεινούμενη κλιματική κρίση και έχουν θέσει τον παγκόσμιο κύκλο του νερού υπό πρωτοφανή πίεση, όπως αναφέρει η Επιτροπή. Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βρίσκονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία ή αστάθεια στη συνολική διαθεσιμότητα νερού.

    Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, υπολογίζεται ότι η απώλεια στο ΑΕΠ θα είναι 8% παγκοσμίως ως το 2050 και θα φτάσει έως και 15% στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

    «Σήμερα, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη αντιμετωπίζει λειψυδρία. Καθώς αυτός ο ζωτικός πόρος γίνεται όλο και πιο σπάνιος, η επισιτιστική ασφάλεια και η ανθρώπινη ανάπτυξη κινδυνεύουν και εμείς επιτρέπουμε να συμβεί αυτό», σημειώνει ο Γιόχαν Ρόκστρομ, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ και ένας από τους τέσσερις συμπροέδρους της Επιτροπής.

    Η έκθεση ζητά μια θεμελιώδη αναπροσαρμογή της θέσης του νερού στις οικονομίες, με αλλαγή παραδείγματος, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, από το τοπικό ως το παγκόσμιο επίπεδο, και την ενθάρρυνση των καινοτομιών και των επενδύσεων με βάση όχι το βραχυπρόθεσμο κόστος και όφελος, αλλά με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορούν να επιφέρουν σε ολόκληρη την οικονομία.

    Μεταξύ άλλων προτείνονται μετασχηματισμός της γεωργίας με κλιμάκωση της μικροάρδευσης, μείωση της εξάρτησης από λιπάσματα με βάση το άζωτο, διάδοση της αναγεννητικής γεωργίας και σταδιακή στροφή από τη διατροφή με βάση τα ζώα στη διατροφή με βάση τα φυτά. Επίσης, προστασία και αποκατάσταση των περιοχών που μπορούν να συμβάλουν καλύτερα σε έναν σταθερό κύκλο του νερού, κατά προτεραιότητα, αλλά και διατήρηση του 30% των δασών και αποκατάσταση του 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων ως το 2030.

    Η Επιτροπή προτρέπει, εξάλλου, για την πλήρη αξιοποίηση κάθε σταγόνας νερού με την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων, μείωση της αναποτελεσματικότητας της διανομής και ανάκτηση πολύτιμων πόρων. Μία από τις δράσεις που προτείνει είναι και η μετάβαση σε μια εποχή καθαρής ενέργειας και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την κατά πολύ χαμηλότερη ένταση νερού.

    Τέλος, είναι σημαντικό να τεθεί ως στόχος ότι ως το 2030 κανένα παιδί δεν θα πεθάνει από μη ασφαλές νερό. Σήμερα, υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από μη ασφαλές νερό.


    Πηγή: https://www.ered.gr/real-estate-news/h-krish-sto-nero-trwei-to-8-toy-pagkosmioy-aep-ews-to-2050



    Engineer

    User Feedback

    Recommended Comments

    o γείτονας μου φταέι!!! Ποτίζει ποτίζει, πλένει και το αυτοκίνητο του 2 φορές την εβδομάδα

    Link to comment
    Share on other sites

    Το να ποτίζει τα δέντρα δεν είναι κάτι αρνητικό. Μη ξεχνάμε τα οφέλη από τα δέντρα που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, δεσμεύοντας τον άνθρακα και απελευθερώνοντας οξυγόνο στο περιβάλλον. Το πλύσιμο του αυτοκινήτου με λάστιχο και όχι με κουβά σίγουρα καταναλώνει περισσότερο νερό. Όμως πριν αρχίσουμε και κατακρίνουμε για κακή πρακτική σε δουλειές του σπιτιού μήπως να ανοίξει η συζήτηση για τις μεγάλες καταναλώσεις σε πισίνες (οικιακές ή ξενοδοχειακές) και τα πλυντήρια αυτοκινήτων κλπ. Μήπως να ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο αδειοδότησης και τα κριτήρια που θα πρέπει να καλύπτει η λειτουργία όλων αυτών των μονάδων; Βεβαίως δεν είναι μόνο το θέμα του περιορισμού κατανάλωσης αλλά και της αποκατάστασης ή αντικατάστασης δικτύου αλλά και έργων υποδομής αποταμίευσης βρόχινου νερού. Η "τιμωρία" από μόνη της δεν αρκεί και δεν δημιουργεί συνειδήσεις εξοικονόμησης νερού. Είναι σαν την υπερφορολόγηση που γίνεται. Όσο ο πολίτης αισθάνεται ότι του ροκανίζουν άδικα το εισόδημα χωρίς ανταπόδοση σε έργα, τόσο θα ψάχνει τρόπους φοροδιαφυγής.

    Link to comment
    Share on other sites

    φυσικά και έχεις δίκιο και σίγουρα το πρόβλημα της έλλειψης νερού μένει, κάτι βροχές που έκανε τώρα τον Οκτώμβρη σώζουνε τον κόσμο με λίγα αποθέματα να έχουν μείνει τώρα στην Αθήνα. Και σωστά ήταν τα μέτρα που ανακοινωνόντουσαν πριν λίγες μέρες γιατί το πρόβλημα στην Αθήνα θα είναι τεράστιο. Εδώ ζει το 50% του πληθυσμού της χώρας και αν πεις σε κάποιον, κύριε θα βρεθούμε σε εποχή που το νερό θα λείψει, να μην ποτίζετε τους κήπους με γκαζόν, γιατί το γκαζόν με ελάχιστες εξαιρέσεις το τόσο απαραίτητο μας σε οξυγόνο δεν το δίνει! Και οι απαιτήσεις του αν έχετε ακούσει σε νερό είναι πολύ μεγάλες. 

    Link to comment
    Share on other sites



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.