Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  ΤΕΕ – Διαδικασία επανόδου του μηχανικού ως μέλος του ΤΕΕ

  Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4488/2017 (ΦΕΚ 137Α), αποσυνδέθηκε η ασφάλιση από την ιδιότητα του Διπλωματούχου Μηχανικού, γεγονός που πρακτικά σημαίνει την ίση μεταχείριση πλέον όλων των ασφαλισμένων και τη σύνδεση της υποχρέωσης εισφορών με τη δραστηριότητα του κάθε ασφαλισμένου και το πραγματικό του εισόδημα από αυτή.

   

  Πιο συγκεκριμένα οι αυτοαπασχολούμενοι Διπλωματούχοι Μηχανικοί που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του πρώην Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ, από την ημερομηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή από τη ΔΟΥ, με αναδρομική ισχύ από 1.1.2017.

   

  Το ΤΕΕ λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω νέα δεδομένα, προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (απόφαση ΔΕ/ΤΕΕ A60/Σ31/2017 με ΑΔΑ: 78ΠΠ46Ψ842-45Ρ) ώστε η επάνοδος στο επάγγελμα να είναι διαδικαστικά απλή και χρονικά άμεση.

   

  Σε ότι αφορά την επάνοδο, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, είναι:

   

  • Αίτηση

  • Βεβαίωση επανόδου από την Περιφέρεια

  • Πληρωμή συνδρομής ΤΕΕ τρέχοντος έτους (αντίγραφο απόδειξης πληρωμής)

   

  Η πληρωμή της συνδρομής του τρέχοντος έτους είναι απαραίτητη ώστε να ολοκληρωθεί η επανεγγραφή του Μηχανικού.

   

  Τα δικαιολογητικά κατατίθενται στην Κεντρική Υπηρεσία, στα Περιφερειακά Τμήματα και ηλεκτρονικά στην διεύθυνση [email protected] Τα αιτήματα διεκπεραιώνονται από την Κεντρική Υπηρεσία.

   

  ΠΛΗΡΩΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΟΔΟΥΣ

   

  - Ταμεία Κεντρικής Υπηρεσίας και Περιφερειακών Τμημάτων ΤΕΕ

  Όταν ο μηχανικός προσέρχεται στην Κεντρική Υπηρεσία και στα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ, ακολουθείτε την παρακάτω διαδικασία στο πληροφοριακό σύστημα:

  Επιλέγετε τον ΑΜ του μηχανικού και πηγαίνετε στην καρτέλα «Οφειλές – Πληρωμές»

   

  Στη συνέχεια στο πεδίο «Χρεώσεις» δημιουργείτε τη χρέωση, όπως φαίνεται παρακάτω:

   

  Επιλέγετε το έτος και εισάγετε στο πεδίο «Τύπος Οφειλής» την επιλογή «Συνδρομή Μέλους»

   

  Τα ποσά των συνδρομών, όπως αυτά καθορίζονται από ΥΑ Δ16γ/01/37/Γ (ΦΕΚ Β 180/2004), είναι:

  Ετήσιες συνδρομές Μελών:

  1) 1-5 χρόνια άσκησης επαγγέλματος 20,00€

  2) 6-15 χρόνια άσκησης επαγγέλματος 55,00€

  3) 16 χρόνια άσκησης και άνω 65,00€

  Κατά την καταχώρηση θα ελέγχετε τα έτη άσκησης επαγγέλματος (δεν χρεώνονται και δεν συνυπολογίζονται τα έτη που είναι διαγραμμένο μέλος) ώστε να χρεώνεται η συνδρομή που αντιστοιχεί βάσει της νομοθεσίας.

   

  Στις παρατηρήσεις καταχωρείτε την αιτιολογία «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»

   

  - Τράπεζες – web banking

  Δίνεται η δυνατότητα στους μηχανικούς που είτε δεν έχουν πρόσβαση στην Κεντρική Υπηρεσία ή στα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ είτε κατοικούν στο εξωτερικό, να καταθέσουν (αφού πρώτα ενημερωθούν για το ακριβές ποσό) τη συνδρομή του τρέχοντος έτους στους κάτωθι τραπεζικούς λογαριασμούς:

  ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ GR5201600690000000083832797

   

  ALPHA BANK GR1901408020802002001001879

  Αναγράφοντας ως αιτιολογία το ονοματεπώνυμο τους και τη φράση «ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΕΕ 20…..(έτος συνδρομής)»

  Στις περιπτώσεις αυτές η καταχώρηση της πληρωμής θα γίνεται κατά τη διεκπεραίωση της αίτησης από την Κεντρική Υπηρεσία.

  Η αίτηση θα συνοδεύεται απαραίτητα από αντίγραφο απόδειξης πληρωμής.

   

  Πηγή: http://tdm.tee.gr/tee-diadikasia-epanodou-tou-michanikou-os-melos-tou-tee/
  User Feedback
  Βεβαίωση επανόδου από την Περιφέρεια

   

   

   

  Αυτο τι ειναι?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Αυτο τι ειναι?

  Τα μητρώα της Περιφέρειας στα οποία ήσουν εγγεγραμμένος, πιθανότατα εννοεί.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Πότε εγγραφήκαμε σε αυτά ?!!!???

   

  Γιατί δεν θυμάμαι σαν Πολιτικός Μηχανικός [αφού τελείωσα το πολυτεχνείο στο ΑΠΘ και εγγράφηκα στο ΤΕΕ το '95] να έχω κάνει κάτι για να εγγραφώ σε τίποτα μητρώα της Περιφέρειας... ούτε που ξέρω "που πέφτουν"...

  Edited by georgegaleos

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Πότε εγγραφήκαμε σε αυτά ?!!!???...

  Ούτε εγώ το θυμόμουν ποτέ αλλά κάπου μας είχαν γραμμένους.

   

  Στο δια ταύτα αν είσαι Αθήνα πας Συγγρού κάπου στο Ν 80 ή 81 (απέναντι του ΦΙΞ) δεν θυμάμαι κι εκεί κάνεις αίτηση για διαγραφή αν θες να σταματήσεις το ΤΕΕ αλλά κι εκεί ξανά εγγραφή αν θες να επανέλθεις.

  Από τα λίγα που ξέρω είναι σχεδόν η μοναδική υπηρεσία που κάνεις την Αίτηση και σε μισή ώρα έχεις το χαρτί….

  (και για διαγραφή και για εγγραφή)

   

  Συνοπτικά αυτό είναι ευκολάκι …. 

  Edited by Didonis

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ποιοι με εγραψαν ερήμην μου :smile: ...εγω πληρωσα κατι που επαθα αυτο το πραμα ? Δηλαδη αν παω απο εκει θα παρω βεβαίωση οτι ειμαι γραμμένος ? .. ετσι να δω ποιος φρόντισε για 'μενα ... :smile: να τον ευχαριστήσω :smile:

   

  Σταλθηκε απο το tapatalk

  Edited by georgegaleos

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μη μου αγχώνεσαι, και στα κατάστιχα του στρατού σε έγραψαν ερήμην σου όταν ακόμα ήσουν στις πάνες …. :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen: (και έσκουζες για το γάλα της μαμάς)

   

  Τουλάχιστον εκεί σε μισή ώρα λαμβάνεις διαγραφή, επανεγγραφή κλπ κλπ…. Μη το γκαντεμιάσουμε, η μοναδική υπηρεσία του δημοσίου που λειτουργεί (δύο άτομα όλα κι όλα)…. 

  Edited by Didonis

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Φωναζουν απο το αλλο δωματιο γιατι γελαω μονος μου .... Σωστοοοος :smile:

   

  Σταλθηκε απο το tapatalk

  Edited by georgegaleos

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Στις περιφέρειες εγγράφονται οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί. Για πολιτικούς μηχανικούς και άλλες ειδικότητες δεν θυμάμαι κάποια υποχρέωση εγγραφής.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Αφορά δηλαδή σε   επάνοδο στο ΤΕΕ αυτοαπασχολουμένων μηχανικών μετά από κλείσιμο βιβλίων ΔΟΥ και διαγραφή τους από τον ΕΦΚΑ ; ...

   

  Αυτοί τότε θα μπορούν να εργαστούν θεωρώ ΜΟΝΟ σε υπαλληλική μορφή εξαρτημένης εργασίας, να μετέχουν σε άμισθες επιτροπές, αλλά που θα είναι ασφαλισμένοι όμως ;...

  τι προβλέπεται;

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Engineer
   Μια από τις δραστηριότητες του ΤΕΕ που δεν είναι γνωστή στην ευρεία κοινή γνώμη – όχι τόσο όσο οι πραγματογνωμοσύνες του ΤΕΕ – αλλά χρησιμοποιείται αρκετά από εταιρείες και ιδιώτες στην αγορά αλλά και εν μέρει από το κράτος είναι ο θεσμός της Διαιτησίας.  Και το αποτέλεσμα των διαιτησιών νοείται ως δικαστική απόφαση σύμφωνα με την ελληνική έννομη τάξη. Έμπειροι μηχανικοί, επιστήμονες και στελέχη αναλαμβάνουν, με ορισμό από τον ΤΕΕ μέσα από έναν κατάλογο που συντάσσεται κάθε δύο χρόνια με βάση την εμπειρία και την εξειδίκευση, να διαιτητεύσουν ανάμεσα σε διαφορές που προκύπτουν για διάφορα τεχνικά θέματα.
   Τόσο ο Κώδικας Πολιτικής ∆ικονοµίας, όσο και τα ειδικότερα κανονιστικά κείµενα για το Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος, προβλέπουν τη δυνατότητα άρσης αµφισβητήσεων επί τεχνικών ζητηµάτων µέσω της πραγµατογνωµοσύνης ή της διαιτησίας.
   Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 902 του ΚΠολΔ, που προβλέπει ότι τα Επιμελητήρια κλπ μπορούν να οργανώνουν διαιτησίες υπό προϋποθέσεις, εκδόθηκε το ΠΔ723/1979 «περί συστάσεως παρά τω Τεχνικώ Επιμελητηρίω της Ελλάδος μονίμου διαιτησίας». Στο άρθρο 1 αυτού ορίστηκε ότι, η μόνιμος διαιτησία αφορά επίλυση τεχνικών διαφορών, ως «τεχνικών διαφορών» νοουμένων των  πάσης φύσης διαφορών, που προέρχονται από συμβάσεις μελέτης, εκτέλεσης, συντήρησης, λειτουργίας, ή πάσης άλλης αναλόγου επέμβασης επί τεχνικών έργων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και εν γένει επί θεμάτων, που εμπίπτουν στις επιστημονικές γνώσεις, ή εμπειρίας, των μελών.
   Η επιλογή τόσο του πραγµατογνώµονα, όσο και του διαιτητή γίνεται από ειδικό κατάλογο που τηρείται στο ΤΕΕ και στον οποίο μετέχουν έμπειροι µμηχανικοί. Και οι δύο αυτές διαδικασίες προβλέπονται για όλες τις τεχνικής φύσης υποθέσεις, για παράδειγμα ενδεικτικά για εκτιμήσεις  κατασκευών και εγκαταστάσεων, τεχνικών εργασιών, κακοτεχνιών, για τον έλεγχο εφαρμογής τεχνικών προδιαγραφών και όρων σε κατασκευές, για θέµατα που άπτονται του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), ως τεχνικής φύσης ζητήματα πρέπει να θεωρούνται και ο έλεγχος σταδίου εξελίξεως έργου, ο έλεγχος τεχνικών μελετών, ή ο έλεγχος θορύβου ή ρυπάνσεως από τη λειτουργία εγκαταστάσεων.
   Και φέτος, με την έναρξη της χρονιάς, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Π.Δ. 723/1979 «Περί συστάσεως παρά τω Τ.Ε.Ε. μονίμου διαιτησίας», ανακοίνωσε  τον νέο Κατάλόγο Διαιτητών για τη διετία 2020– 2021, σύμφωνα με τη σχετική της απόφαση και τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν, ο οποίος ισχύει από 1.1.2020 μέχρι 31.12.2021. Σημειώνεται ότι στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον 100 μηχανικοί, ενώ αυτή τη φορά είναι αρκετοί περισσότεροι – σε μεγάλους αριθμούς σε κάποιες ειδικότητες, σε μικρότερους σε άλλες.
   Μπορείτε να δείτε ή να κατεβάσετε τον πλήρη κατάλογο από το παρακάτω link Κατάλογο της Μόνιμης Διαιτησίας του ΤΕΕ για τη διετία 2020-2021
    ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΕΕ
   Ποια είναι τα στάδια και πως γίνεται μια πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ;
   Κατρχήν απαιτείται αίτηση του ενδιαφεροµένου πολίτη, η οποία πρέπει να περιλαµβάνει µία έκθεση του τεχνικού ζητήµατος, για το οποίο απαιτείται η συνδροµή του πραγµατογνώµονα, καθώς και τα ακριβή στοιχεία τόσο τα δικά του (πολίτη), όσο και της «αντίπαλης» πλευράς.
   Ακολούθως γίνεται πληρωµή αντίστοιχου παραβόλου και ορισµός πραγµατογνώµονα. Το έγγραφο διορισµού του πραγµατογνώµονα κοινοποιείται στα αντίδικα µέρη µαζί µε την αίτηση του ενδιαφεροµένου.
   Στη συνέχεια ο πραγματογνώμονας κάνει κατ’ιδίαν συναντήσεις µε τα µέρη και προσωρά σε διενέργεια αυτοψιών (όταν, αλλά συνήθως, απαιτείται). Ακολουθεί η σύνταξη έκθεσης πραγµατογνωµοσύνης στην οποία δεν πρέπει να περιέχονται αξιολογικές ή νοµικές κρίσεις.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πραγµατογνώµονας δεν καταλογίζει ευθύνες. Έτσι για παράδειγµα ο πραγµατογνώµονας πρέπει να καταγράψει την ύπαρξη υγρασίας στο ακίνητο του αιτούντος, η οποία οφείλεται στην µη επαρκή µόνωση και όχι να αποδώσει την ευθύνη της προσωπικά στον ιδιοκτήτη του γειτονικού οικήµατος. Πρέπει επίσης να σηµειωθεί ότι δεν επιτρέπεται να επιχειρηθεί από τον πραγµατογνώµονα οποιαδήποτε προσπάθεια συµβιβασµού των εµπλεκόµενων µερών. Όσον αφορά το συνολικό κόστος της πραγµατογνωµοσύνης αυτό περιλαµβάνει τόσο το ποσό προκαταβολής που έχει οριστεί στα 960,89 ευρώ, αλλά και το τελικό ποσό της αµοιβής των ή του πραγµατογνώµονα που υπολογίζεται κάθε φορά ανάλογα µε τη φύση και την περιπλοκότητα της υπόθεσης.
   ΔΙΑΤΗΣΙΑ ΤΕΕ
   Παράλληλα, ο θεσµός της διαιτησίας, όπως προβλέπεται στο προεδρικό διάταγµα 723/1979, αφορά επίσης µόνο την άρση αµφισβητήσεων αυστηρά ως προς τεχνικά ζητήµατα. Ο θεσµός της µόνιµης διαιτησίας στο ΤΕΕ διέπεται και από τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής ∆ικονοµίας (867επ) περί διαιτησίας και προβλέπεται και από την πρώτη παράγραφο του άρθρου 902 ΚΠολ∆.
   Ως τεχνικές διαφορές, νοούνται οι διαφορές, που ανακύπτουν από συµβάσεις, που έχουν ως άµεσο αντικείµενο τεχνικά έργα, κατασκευές, εγκαταστάσεις, ή θέµατα εµπίπτοντα στις επιστηµονικές γνώσεις, ή εµπειρίες των µελών του ΤΕΕ. Αποκλείονται τα ζητήµατα που αφορούν για παράδειγµα τις αµοιβές των µηχανικών.
   Ποια είναι όμως τα στάδια της υπαγωγής υποθέσεων στη µόνιµη διαιτησία του ΤΕΕ;
   Καταρχήν πρέπει να υπάρξει έγγραφη συµφωνία των «αντιδίκων» η οποία μαζί με τη σχετική αίτηση για την επίλυση της διαφοράς µέσω διαιτησίας θα κατατεθεί στο ΤΕΕ, το οποίο ορίζει ένας ή περισσότερους διαιτητές και ενός επιδιαιτητή. Μαζί ορίζεται και γραµµατέας του διαιτητικού δικαστηρίου ένας έμπειρος υπάλληλος του ΤΕΕ.
   Αξίζει να σηµειωθεί ότι όσον αφορά το κόστος της διαιτησίας, η αµοιβή και τα έξοδα των µελών του ∆ιαιτητικού ∆ικαστηρίου καθορίζονται διά της διαιτητικής απόφασης ή εφόσον οι διάδικοι υποβάλουν σχετική αίτηση, τότε την αµοιβή καθορίζει µε απόφασή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Το συνολικό κόστος, ακριβώς επειδή εν προκειµένω η διαιτητική απόφαση εξοµοιώνεται µε δικαστική απόφαση, άρα µε την επίλυση της διαφοράς είναι σίγουρα πολλαπλάσιο του κόστους της πραγµατογνωµοσύνης.

   View full είδηση
  • By Engineer
   Μια από τις δραστηριότητες του ΤΕΕ που δεν είναι γνωστή στην ευρεία κοινή γνώμη – όχι τόσο όσο οι πραγματογνωμοσύνες του ΤΕΕ – αλλά χρησιμοποιείται αρκετά από εταιρείες και ιδιώτες στην αγορά αλλά και εν μέρει από το κράτος είναι ο θεσμός της Διαιτησίας.  Και το αποτέλεσμα των διαιτησιών νοείται ως δικαστική απόφαση σύμφωνα με την ελληνική έννομη τάξη. Έμπειροι μηχανικοί, επιστήμονες και στελέχη αναλαμβάνουν, με ορισμό από τον ΤΕΕ μέσα από έναν κατάλογο που συντάσσεται κάθε δύο χρόνια με βάση την εμπειρία και την εξειδίκευση, να διαιτητεύσουν ανάμεσα σε διαφορές που προκύπτουν για διάφορα τεχνικά θέματα.
   Τόσο ο Κώδικας Πολιτικής ∆ικονοµίας, όσο και τα ειδικότερα κανονιστικά κείµενα για το Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος, προβλέπουν τη δυνατότητα άρσης αµφισβητήσεων επί τεχνικών ζητηµάτων µέσω της πραγµατογνωµοσύνης ή της διαιτησίας.
   Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 902 του ΚΠολΔ, που προβλέπει ότι τα Επιμελητήρια κλπ μπορούν να οργανώνουν διαιτησίες υπό προϋποθέσεις, εκδόθηκε το ΠΔ723/1979 «περί συστάσεως παρά τω Τεχνικώ Επιμελητηρίω της Ελλάδος μονίμου διαιτησίας». Στο άρθρο 1 αυτού ορίστηκε ότι, η μόνιμος διαιτησία αφορά επίλυση τεχνικών διαφορών, ως «τεχνικών διαφορών» νοουμένων των  πάσης φύσης διαφορών, που προέρχονται από συμβάσεις μελέτης, εκτέλεσης, συντήρησης, λειτουργίας, ή πάσης άλλης αναλόγου επέμβασης επί τεχνικών έργων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και εν γένει επί θεμάτων, που εμπίπτουν στις επιστημονικές γνώσεις, ή εμπειρίας, των μελών.
   Η επιλογή τόσο του πραγµατογνώµονα, όσο και του διαιτητή γίνεται από ειδικό κατάλογο που τηρείται στο ΤΕΕ και στον οποίο μετέχουν έμπειροι µμηχανικοί. Και οι δύο αυτές διαδικασίες προβλέπονται για όλες τις τεχνικής φύσης υποθέσεις, για παράδειγμα ενδεικτικά για εκτιμήσεις  κατασκευών και εγκαταστάσεων, τεχνικών εργασιών, κακοτεχνιών, για τον έλεγχο εφαρμογής τεχνικών προδιαγραφών και όρων σε κατασκευές, για θέµατα που άπτονται του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), ως τεχνικής φύσης ζητήματα πρέπει να θεωρούνται και ο έλεγχος σταδίου εξελίξεως έργου, ο έλεγχος τεχνικών μελετών, ή ο έλεγχος θορύβου ή ρυπάνσεως από τη λειτουργία εγκαταστάσεων.
   Και φέτος, με την έναρξη της χρονιάς, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Π.Δ. 723/1979 «Περί συστάσεως παρά τω Τ.Ε.Ε. μονίμου διαιτησίας», ανακοίνωσε  τον νέο Κατάλόγο Διαιτητών για τη διετία 2020– 2021, σύμφωνα με τη σχετική της απόφαση και τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν, ο οποίος ισχύει από 1.1.2020 μέχρι 31.12.2021. Σημειώνεται ότι στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον 100 μηχανικοί, ενώ αυτή τη φορά είναι αρκετοί περισσότεροι – σε μεγάλους αριθμούς σε κάποιες ειδικότητες, σε μικρότερους σε άλλες.
   Μπορείτε να δείτε ή να κατεβάσετε τον πλήρη κατάλογο από το παρακάτω link Κατάλογο της Μόνιμης Διαιτησίας του ΤΕΕ για τη διετία 2020-2021
    ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΕΕ
   Ποια είναι τα στάδια και πως γίνεται μια πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ;
   Κατρχήν απαιτείται αίτηση του ενδιαφεροµένου πολίτη, η οποία πρέπει να περιλαµβάνει µία έκθεση του τεχνικού ζητήµατος, για το οποίο απαιτείται η συνδροµή του πραγµατογνώµονα, καθώς και τα ακριβή στοιχεία τόσο τα δικά του (πολίτη), όσο και της «αντίπαλης» πλευράς.
   Ακολούθως γίνεται πληρωµή αντίστοιχου παραβόλου και ορισµός πραγµατογνώµονα. Το έγγραφο διορισµού του πραγµατογνώµονα κοινοποιείται στα αντίδικα µέρη µαζί µε την αίτηση του ενδιαφεροµένου.
   Στη συνέχεια ο πραγματογνώμονας κάνει κατ’ιδίαν συναντήσεις µε τα µέρη και προσωρά σε διενέργεια αυτοψιών (όταν, αλλά συνήθως, απαιτείται). Ακολουθεί η σύνταξη έκθεσης πραγµατογνωµοσύνης στην οποία δεν πρέπει να περιέχονται αξιολογικές ή νοµικές κρίσεις.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πραγµατογνώµονας δεν καταλογίζει ευθύνες. Έτσι για παράδειγµα ο πραγµατογνώµονας πρέπει να καταγράψει την ύπαρξη υγρασίας στο ακίνητο του αιτούντος, η οποία οφείλεται στην µη επαρκή µόνωση και όχι να αποδώσει την ευθύνη της προσωπικά στον ιδιοκτήτη του γειτονικού οικήµατος. Πρέπει επίσης να σηµειωθεί ότι δεν επιτρέπεται να επιχειρηθεί από τον πραγµατογνώµονα οποιαδήποτε προσπάθεια συµβιβασµού των εµπλεκόµενων µερών. Όσον αφορά το συνολικό κόστος της πραγµατογνωµοσύνης αυτό περιλαµβάνει τόσο το ποσό προκαταβολής που έχει οριστεί στα 960,89 ευρώ, αλλά και το τελικό ποσό της αµοιβής των ή του πραγµατογνώµονα που υπολογίζεται κάθε φορά ανάλογα µε τη φύση και την περιπλοκότητα της υπόθεσης.
   ΔΙΑΤΗΣΙΑ ΤΕΕ
   Παράλληλα, ο θεσµός της διαιτησίας, όπως προβλέπεται στο προεδρικό διάταγµα 723/1979, αφορά επίσης µόνο την άρση αµφισβητήσεων αυστηρά ως προς τεχνικά ζητήµατα. Ο θεσµός της µόνιµης διαιτησίας στο ΤΕΕ διέπεται και από τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής ∆ικονοµίας (867επ) περί διαιτησίας και προβλέπεται και από την πρώτη παράγραφο του άρθρου 902 ΚΠολ∆.
   Ως τεχνικές διαφορές, νοούνται οι διαφορές, που ανακύπτουν από συµβάσεις, που έχουν ως άµεσο αντικείµενο τεχνικά έργα, κατασκευές, εγκαταστάσεις, ή θέµατα εµπίπτοντα στις επιστηµονικές γνώσεις, ή εµπειρίες των µελών του ΤΕΕ. Αποκλείονται τα ζητήµατα που αφορούν για παράδειγµα τις αµοιβές των µηχανικών.
   Ποια είναι όμως τα στάδια της υπαγωγής υποθέσεων στη µόνιµη διαιτησία του ΤΕΕ;
   Καταρχήν πρέπει να υπάρξει έγγραφη συµφωνία των «αντιδίκων» η οποία μαζί με τη σχετική αίτηση για την επίλυση της διαφοράς µέσω διαιτησίας θα κατατεθεί στο ΤΕΕ, το οποίο ορίζει ένας ή περισσότερους διαιτητές και ενός επιδιαιτητή. Μαζί ορίζεται και γραµµατέας του διαιτητικού δικαστηρίου ένας έμπειρος υπάλληλος του ΤΕΕ.
   Αξίζει να σηµειωθεί ότι όσον αφορά το κόστος της διαιτησίας, η αµοιβή και τα έξοδα των µελών του ∆ιαιτητικού ∆ικαστηρίου καθορίζονται διά της διαιτητικής απόφασης ή εφόσον οι διάδικοι υποβάλουν σχετική αίτηση, τότε την αµοιβή καθορίζει µε απόφασή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Το συνολικό κόστος, ακριβώς επειδή εν προκειµένω η διαιτητική απόφαση εξοµοιώνεται µε δικαστική απόφαση, άρα µε την επίλυση της διαφοράς είναι σίγουρα πολλαπλάσιο του κόστους της πραγµατογνωµοσύνης.
  • By Engineer
   Έπειτα από 18 χρόνια κατά τα οποία το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας λειτούργησε βάσει του π.δ. 295/2002 «Οργανισμός Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.)», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το νέο, επικαιροποιημένο προεδρικό διάγραμμα που καθορίζει εκ νέου την οργάνωση και τη λειτουργία του ΤΕΕ.
   Από το κείμενο του νέου Π.Δ. στο οποίο περιλαμβάνεται πλήθος λεπτομερειών για τη δομή και τη λειτουργία του επιμελητηρίου, ξεχωρίσαμε και παραθέτουμε τιην επίσημη αποστολή του ΤΕΕ:
   Μπορείτε να κατεβάσετε το νέο, επίσημο Π.Δ. από εδώ

   View full είδηση
  • By Engineer
   Έπειτα από 18 χρόνια κατά τα οποία το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας λειτούργησε βάσει του π.δ. 295/2002 «Οργανισμός Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.)», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το νέο, επικαιροποιημένο προεδρικό διάγραμμα που καθορίζει εκ νέου την οργάνωση και τη λειτουργία του ΤΕΕ.
   Από το κείμενο του νέου Π.Δ. στο οποίο περιλαμβάνεται πλήθος λεπτομερειών για τη δομή και τη λειτουργία του επιμελητηρίου, ξεχωρίσαμε και παραθέτουμε τιην επίσημη αποστολή του ΤΕΕ:
   Μπορείτε να κατεβάσετε το νέο, επίσημο Π.Δ. από εδώ
  • By katsibox
   Από τεχνική εταιρεία με πολυετή παρουσία και έδρα στην Πάρο, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη και κατασκευή πολυτελών κατοικιών ζητείται μηχανικός εργοταξίου (ΑΕΙ/ΤΕΙ) ως υπεύθυνη/ος έργων για πλήρη απασχόληση. 
   Απαραίτητη: 
   • η όρεξη για ενσωμάτωση σε μια ομάδα ανθρώπων με διεθνείς εμπειρίες κι επαφές, σύγχρονες μεθόδους μελέτης, διαχείρισης και κατασκευής έργων,
   • η προσήλωση στο brandname και την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος,
   • η γραπτή και προφορική ευχέρεια στην Αγγλική γλώσσα,
   • το ΙΤ literacy
   • η επιθυμία για μάθηση και επαγγελματική εξέλιξη σε ένα σταθερό και ευχάριστο περιβάλλον.
    
   Επιθυμητή:
   • η εμπειρία συντονισμού και διαχείρισης όλων των διαδικασιών παραγωγής έργων (συντονισμός συνεργείων, ζήτηση παραγγελιών και σύγκριση προσφορών, σύνταξη προϋπολογισμών, πραγματοποίηση προμετρήσεων/επιμετρήσεων, έλεγχος εργασιών και σύνταξη πιστοποιήσεων, εκπόνηση και παρακολούθηση χρονοδιαγραμμάτων, κ.ο.κ.), 
   • η γνώση επιπλέον ξένων γλωσσών με προτίμηση στα Γαλλικά ή Γερμανικά.
   Εάν σας ενδιαφέρει η εργασία σε ένα από τα ελκυστικότερα  νησιά της Ελλάδας σε ένα αναπτυσσόμενο περιβάλλον, στείλτε το βιογραφικό σας στο email: [email protected] με θέμα: PCMmgr.
     
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.