Jump to content
 • Novatron
 • stayros
  stayros

  Φοιτήτής του ΤΕΙ Καβάλας δημιούργησε το «έξυπνο» αντιτορπιλικό σύστημα THELXIOPE

  Sign in to follow this  

  Η THELXIOPE είναι χαμηλού κόστους, ρυθμιζόμενη, έχει διάρκεια ζωής αρκετών λεπτών, διαθέτει βιβλιοθήκη απειλών-ήχων, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για εξοπλισμό επί του σκάφους. Μπορεί να ενεργήσει είτε ακίνητη/στατική (stationary) είτε αυτοπροωθούμενη (self propelled) με ικανή ταχύτητα απομάκρυνσης σε τυχαίες τροχιές.

   

  Ο Παναγιώτης Ρίζος, ένας 25χρονος τελειόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας είναι ο δημιουργός του «έξυπνου» αντιτορπιλικού συστήματος «THELXIOPE».

   

  Μπορεί πλέον η χώρα μας να μην έχει πολλά πράγματα για να περηφανεύεται, όμως γι’ αυτό που δε φείδεται διαχρονικά, είναι τα μυαλά και η καινοτομία στη σκέψη που αυτά παράγουν. Ένα τέτοιο μυαλό βρίσκεται στο κεφάλι του Παναγιώτη Ρίζου, ενός 25χρονου φοιτητή, τελειόφοιτου του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

   

  Ο Παναγιώτης, μετά από τα δημιουργικά χρόνια στην Καβάλα, σήμερα κάνει την πρακτική του εξάσκηση σε ελληνική εταιρεία αμυντικών συστημάτων στην Αθήνα, τον Νοέμβρη θα βρεθεί ξανά στην πόλη μας για την ορκωμοσία του, ενώ έναν μήνα νωρίτερα, στις αρχές Οκτώβρη, θα ξεκινήσει τα μαθήματα για τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Καποδιστριακό, στην κατεύθυνση της Ηλεκτρονικής Φυσικής.

   

  thelxiope.png?w=614&h=90

   

  Το ξεκίνημα…

   

  Πέρυσι, στο πλαίσιο παρουσίασης πτυχιακής εργασίας, ο Παναγιώτης Ρίζος με τη συμφοιτήτριά του, Νικολέτα Μιχαηλίδου, κατασκεύασαν μια τορπίλη, με εξελιγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, η οποία εκτός από την ικανότητα να προκαλέσει πλήγμα στον στόχο της, έχει την ικανότητα να παραπλανά τα αμυντικά συστήματα του εχθρού.

   

  Η «έξυπνη» τορπίλη ονομάζεται ST14 (Smart Torpedo 2014) και αποτελεί αποτέλεσμα της δουλειάς των δύο νέων, που είχαν την έμπνευση να υλοποιήσουν ένα τόσο περίπλοκο όπλο στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής τους εργασίας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή, δρα Δημήτρη Πογαρίδη.

   

  Τον Οκτώβριο του 2014, στο πλαίσιο του πανελλαδικού Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής i2fest2014 στην Καβάλα, η πτυχιακή εργασία βραβεύτηκε με το ανώτερο βραβείο αρτιότητας από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

   

  smarttorpedoiii.jpg?w=566&h=377

   

  Η εξέλιξη και η «Σειρήνα» που έδωσε το όνομα στο σύστημα THELXIOPE

   

  Ο Παναγιώτης Ρίζος δεν έμεινε εδώ και φέτος εξέλιξε αυτή την ιδέα του, δημιουργώντας το σύστημα THELXIOPE (Θελξιόπη), που ανήκει στην κατηγορία των soft kill αναλώσιμων ακουστικών αντιμέτρων (ψευδοστόχων) αντιτορπιλικής άμυνας υποβρυχίων αλλά και πλοίων επιφανείας.

   

  Μιλώντας στο «Χ», ο 25χρονος φοιτητής επισήμανε ότι «το σύστημα “THELXIOPE”, είναι προσωπικής μου ιδιοκατασκευής. Εκτός του ότι υπάρχει τη δυνατότητα, να παραχθεί, και να αξιοποιηθεί στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία και ΠΝ, μπορεί να αποφέρει ζήτηση και στην παγκόσμια αγορά όπλων.

   

  Πρόκειται για έναν ακουστικό παρεμβολέα (acoustic jammer) παθητικών ακουστικών τορπιλών, ικανού να παράγει ήχους απειλών και σήματα συγκεκριμένων συχνοτήτων προσαρμοσμένης παραπλάνησης, ενώ μπορεί να εκτοξευθεί από υποβρύχια, πλοία επιφανείας ή ακόμα και να αφεθεί από ελικόπτερα κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου.

   

  Η THELXIOPE είναι χαμηλού κόστους, ρυθμιζόμενη, έχει διάρκεια ζωής αρκετών λεπτών, διαθέτει βιβλιοθήκη απειλών-ήχων, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για εξοπλισμό επί του σκάφους. Μπορεί να ενεργήσει είτε ακίνητη/στατική (stationary) είτε αυτοπροωθούμενη (self propelled) με ικανή ταχύτητα απομάκρυνσης σε τυχαίες τροχιές.

   

  Όσο για αυτό το πρωτότυπο, αλλά αρχαιοελληνικό στο άκουσμα, όνομα, ο Παναγιώτης εξηγεί ότι το έδωσε εμπνευσμένος «από την Θελξιόπη, μία εκ των Σειρήνων της Ελληνικής μυθολογίας, οι οποίες προσέλκυαν με το τραγούδι τους ναυτικούς».

   

  smarttorpedoii.jpg?w=581&h=387

   

  Ποιος ή τι σου έδωσε το ερέθισμα για να προκύψει η ιδέα για την κατασκευή μιας τορπίλης και τι είναι αυτό που την κάνει πρωτότυπη; Υπάρχει κάτι αντίστοιχο διεθνώς;

   

  «Ασχολούμαι με την σχεδίαση αμυντικών συστημάτων 5 χρόνια πριν αποφασίσω το θέμα της περσινής μου πτυχιακής εργασίας, της τορπίλης ST14 και πλέον κάνω και την πρακτική μου πάνω σε αυτό τον τομέα. Αξίζουν, βέβαια συγχαρητήρια στον κ. Πογαρίδη, ο οποίος με εμπιστεύτηκε τότε να υλοποιήσω κάτι τόσο παράξενο στα αυτιά και μάτια πολλών, όπως επίσης και για το ακούραστο μεράκι του στην διοργάνωση του πανελλαδικού θεσμού πλέον i2fest, που βοηθά στην ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης. Διεθνώς, υπάρχουν 3-4 εταιρείες οι οποίες ακολουθούν σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά και φιλοσοφία, χωρίς καινοτομίες και κινούνται σε σταθερό οικονομικό πλαίσιο, μιας και μιλάμε για αναλώσιμα αντίμετρα μικρής διάρκειας ζωής. Επίσης τα υποβρύχια τύπου 212 του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού διαθέτουν το σύστημα “CIRCE” για αποπροσανατολισμό παθητικών και ενεργητικών τορπιλών, ενώ οι φρεγάτες, όπως “Ψαρά V”, “Ύδρα V” το σύστημα NIXIE.

   

  Με βάση αυτά λοιπόν κατασκεύασα ένα αντίμετρο το οποίο να συνδυάζει αρχικά την διαφορετικότητα της εκτόξευσης (Υ/Β, Φ/Γ, ελικόπτερα), διαθέτει βασικές λειτουργίες και δομή οι οποίες είναι απαραίτητες για την άμεση εφαρμογή του αντιμέτρου, τον πειραματισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη, και αναδεικνύει την υλικό-οικονομική πλευρά ενός τελικού προϊόντος το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί στην Ελλάδα προσφέροντας θέσεις εργασίας.

   

  panagiotis-rizos-670x300.jpg?w=696&h=311

   

  Πόσο καιρό σου πήρε για να τελειοποιήσεις αυτό το σύστημα και ποιοι σε βοήθησαν στο εγχείρημα;

   

  «Το χρονοδιάγραμμά μου άρχισε με έρευνα αγοράς και σχεδίαση τον Απρίλιο και έφτασε στην υλοποίηση-κατασκευή, όπου τελείωσε τέλος Αυγούστου, με στόχο την παρουσίαση στο i2fest2015. Στο εγχείρημά μου, σημαντική βοήθεια αποτέλεσε η παγκόσμια βιβλιοθήκη του διαδικτύου, αλλά ακόμα και εκεί οι πληροφορίες είναι πάρα πολύ λίγες, λόγω του ευαίσθητου και απόρρητου αμυντικού τομέα. Τις περισσότερες γνώσεις τις αποκτάς στην πράξη και ήμουν τυχερός με την πτυχιακή μου εργασία πέρυσι, όπου οι πληροφορίες ήταν λίγο περισσότερες».

   

  Σε πλησίασε κάποιος από το Υπουργείο Άμυνας για το συγκεκριμένο πρότζεκτ;

   

  «Με έχουν πλησιάσει αρκετές φορές για την αξιοποίηση των όσων σχεδιάζω. Αναμένουμε το προσεχές μέλλον».

   

  Ενδιαφέρθηκε κάποιος άλλος πέρα από τη χώρα μας; Έχεις κάποια πρόταση για να δουλέψεις στο εξωτερικό;

   

  «Όχι. Βέβαια, είχα προσπαθήσει αρκετά στο να κάνω την πρακτική μου στο εξωτερικό, αλλά στον τομέα των αμυντικών συστημάτων είναι σχεδόν αδύνατον, αφού χρειάζεσαι πάνω από κάποια χρόνια διαμονής, κάρτες εθνικής ασφαλείας, κλπ

  Ποιοι είναι οι στόχοι σου, αμέσως μετά την παρουσίαση στο Φεστιβάλ;

   

  «H THELXIOPE είναι σχεδιασμένη ώστε να δέχεται περαιτέρω ανάπτυξης και πάνω σε αυτό το σχέδιο θα εργασθώ».

   

  Από τον Δημήτρη Μπουντά

   

  Πηγή: http://aienaristeyein.com/2015/09/17/%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%BE%CF%85%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%81%CF%80%CE%B9/


  Sign in to follow this  


  User Feedback
  Υπήρξε φοιτητής μου ο Παναγιώτης, θυμάμαι που μου είχε ζητήσει συστατική για να πάει έξω αλλά έκατσε τελικά. Για το παιδί έχω να πω τα καλύτερα και ναι ήταν απο τα παιδιά που ξεχώριζαν. Μπράβο Παναγιώτη... Ας ελπίσουμε να μην χαθεί στη χώρα ή να μην αναγκαστεί να φύγει έξω...

  • Upvote 9

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μπράβο Παναγιώτη, μόνον με φαιά ουσία και γνώση του χώρου του Defence και απο το τίποτα έκανες την ιδέα σου πραγματικότητα και κατασκεύασες fully functioning prototype.
  Καλή σταδιοδρομία, Thales, BAE ή ότι θες, μεταγραφή για US και Pentagon contracts. Tο security clearance μετά είναι εύκολο.
   

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μπράβο . Μακάρι να μπορέσει η αμυντική μας βιομηχανία να προχωρήσει . Αρκεί να σκεφτούμε τι αμυντική βιομηχανία είχαμε 80 και πλέον χρόνια πριν με τα δεδομένα εκείνης της εποχής .

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μπραβο στο παληκαρι!

  Υγεία να εχει και απ' οτι φαινεται το επαγγελματικό του το έλυσε.

  Ελπιζω να φυγει μακρια απο αυτον τον τόπο. Δεν του αξίζει.

  • Upvote 1
  • Downvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Συγχαρητήρια στον νέο και του εύχομαι να διαβεί όλη την λαμπρή πορεία που του αξίζει.  Εύχομαι ακόμη να αξιοποιηθούν επιτέλους τέτοιες  γνώσεις και  επιτεύγματα στον τόπο που γεννήθηκαν γιατί δυστυχώς μέχρι τώρα κάτω από άτιμα προσχήματα, υπόγεια συμφέροντα και πολιτικές υπονομεύσεις έχουν υποδαυλιστεί και αφανιστεί όπως το οπλικό σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ του μεγάλου επιστήμονα Γκιόλβα και άλλα πολλά.....

   

  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2013/11/blog-post_8360.html

  ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.pdf

  • Upvote 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Καλά ντάξει το Αρτεμις 30 ήταν της πλάκας, χωρίς σύστημα ελέγχου πυρός, και ειδικά αν το συγκρίνεις με αντίστοιχα (ακριβά) ευρωπαϊκά ή  (φθηνότερα) του ανατολικού μπλοκ χάνει στο value for mοney από όλους.

   

  Ας μην αναφέρουμε την ΕΑΒ την οποία η πολεμική αεροπορία και η αεροπορία στρατού δεν θέλουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστή και τρώει μπαν ακόμα και σε πολύ απλά προτζεκτ λόγω ανελέητων υπερκοστολογήσεων. Μια αεροπορική "βιομηχανία" που για συντηρήσεις κινητήρων πληρωνει απίστευτα φράγκα σε αεροναυπηγούς και λοιπούς.

   

  Τεσπα, καλή σταδιοδρομία στο παλικάρι. αλλά μεγάλη προσοχή όταν μπέκεις με οπλάδες.

  • Upvote 2
  • Downvote 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μακάρι κάποια στιγμή στο μέλλον να μην σταδιοδρομεί κανένας στον τομέα αυτό γιατί δεν θα χρειάζεται. 

  Εντούτοις, καλή σταδιοδρομία του!

  • Upvote 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Τορπίλη η οποία όταν πλησιάζει τον στόχο μπερδεύει το σύστημα ανίχνευσης του εχθρού.

   

  Πολύ ενδιαφέρον.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.