Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Όλα τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδοτήσεων με κονδύλια ως 2 δισ. ευρώ


    Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές για τη δημιουργία νέων εγγυοδοτικών εργαλείων που θα ανοίξουν τον δρόμο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να λάβουν δάνεια άνω των 3,7 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, τους επόμενους μήνες και μέχρι τα τέλη του έτους αναμένονται νέα προγράμματα επιδοτήσεων από το ΕΣΠΑ που θα ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ, ενώ ενεργοποιείται και το Equifund II που θα δημιουργήσει νέα επενδυτικά fund για την υποστήριξη startups και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Αναλυτικά, την τελευταία εβδομάδα του μήνα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), το οποίο πρόκειται να διαχειριστεί 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την βελτίωσή της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση. Ακόμη 100 εκατ. ευρώ θα διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

    Τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία τριών εγγυοδοτικών εργαλείων. Το πρώτο είναι το χαρτοφυλάκιο βιωσιμότητας το οποίο θα υποστηρίζει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ενεργειακή αναβάθμιση και την πράσινη ενέργεια. Το δεύτερο θα υποστηρίζει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το τρίτο εργαλείο θα υποστηρίζει την καινοτομία και την έρευνα και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αφού προχωρήσουν οι συμφωνίες με τις τράπεζες τα προγράμματα αυτά θα παρέχουν εγγυήσεις από 50% έως και 70% των δανείων με στόχο να διατεθούν δάνεια 1,5 δισ. ευρώ.

    Ακόμη 500 εκατ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

    Τα νέα εγγυοδοτικά εργαλεία από το EIF θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ που όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, είναι το μεγαλύτερο Ταμείο Επιχειρηματικότητας που έχει γίνει ποτέ .

    Το ΤΕΠΙΧ θα δίνει και εγγυήσεις αλλά και επιδοτήσεις δανείων με χαμηλότοκα δάνεια. Ειδικότερα, ο εγγυοδοτικός πυλώνας του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα παρέχει εγγυήσεις για έως το 80% των επιχειρηματικών δανείων και επιδότηση του επιτοκίου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο πυλώνας των επιδοτήσεων θα παρέχει δάνεια κατά τα οποία θα υπολογίζεται μηδενικό επιτόκιο για το 40% του ποσού και για το υπόλοιπο 60% του ποσού το επιτόκιο θα μειώνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ το «τρέχει» η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) σε συνεργασία με τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες. Το ΤΕΠΙΧ έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και στόχος είναι με τη μόχλευση να διατεθούν δάνεια 2,2 δισ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

    Πόροι 200 εκατ. ευρώ για το Equifund II

    Τέλη του μήνα αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία με το EIF για τη σύσταση του Equifund ΙΙ με 200 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα fund of funds που θα τρέξει με την υποστήριξη του EIF σε συνέχεια του Equifund που δημιουργήθηκε το 2016 με κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους τα οποία συνεπενδύθηκαν με ιδιωτικά κεφάλαια για τη δημιουργία funds τα οποία επενδύουν σε startup αλλα και σε μικρομεσαίες εταιρείες που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Το Equifund κινητοποίησε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ για περισσότερες από 130 καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

    Οι νέες επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες

    Στο «μέτωπο» των επιδοτήσεων άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει το «Ερευνώ – Καινοτομώ» του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, για την υποστήριξη της διασύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Η νέα προδημοσίευση του προγράμματος έγινε τον προηγούμενο μήνα. Ακόμη, εντός της χρονιάς, αναμένεται και το πρόγραμμα για την «Στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, για τις παραγωγές ταινιών και σειρών στη χώρα μας.

    Μια ακόμη δράση στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το Πάσχα και να ξεκινήσει πιθανότατα τον Σεπτέμβριο και αφού έχουν καθοριστεί με ακρίβεια τα αδιάθετα κονδύλια από τη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» που δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση. Όπως έχει γράψει το insider.gr τα αδιάθετα κονδύλια προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ.


    Πηγή: https://www.insider.gr/oikonomia/316874/erhontai-2-dis-koinotiko-hrima-stis-mme-ola-ta-programmata-eggyiseon-kai



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.