Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα


ΥΔΡΑΙΟΥ ΝΤΙΝΑ

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,5k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πάντως πολλές (όχι όλες) από τις περιπτώσεις αα (δομικά και διακοσμητικά στοιχεία ακαλύπτων), στστ (πέργκολες), ιι (διαμόρφωση εδάφους) και ιβιβ (ύψος καμινάδας) της "νέας" κατηγορίας 3, παρόλο που υποτίθεται ότι πρέπει να ρυθμιστούν με 250ευρώ, στην πραγματικότητα με τον νέο νόμο δεν οφείλουν κανένα πρόστιμο δεδομένου ότι το άρθρο 30 προβλέπει ότι πλέον δεν απαιτείται για αυτές καμία άδεια (περιπτώσεις ια & ιβ, ιγ, ιζ και ιβ  αντίστοιχα). Κατά συνέπεια αυτές (αν δεν παραβιάζουν άλλες διατάξεις) όπως και πολλές άλλες περιπτώσεις που μέχρι σήμερα όφειλαν πρόστιμο αναλυτικού προϋπολογισμού (πχ ηλιακοί, κλιματιστικά, προστεγάσματα, διαστρώσεις ακαλύπτων, στεγασμένες είσοδοι οικοπέδων και γηπέδων) που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αυθαίρετες σύμφωνα με το άρθρο 30, δεν θα έχουν υποχρέωση να υπαχθούν.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή επισήμανση και +1. Σύμφωνα με το εδάφιο ιγ κατασκευή πέργκολας έως 50 τμ δεν θα απαιτεί πλέον καμία άδεια υπό την προυπόθεση ότι η κατασκευή δεν αντίκειται σε ειδικότερες διατάξεις. Άρα, το αντίστοιχο εδάφιο αα της κατηγορίας 3  του άρθρου 96 έχει νόημα για επιφάνειες άνω των 50 τμ.

Θεωρώ ότι το άρθρο 30 "εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας" είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και κυρίως προς την αποκατάσταση της "κοινής λογικής". 

Για παράδειγμα στο εδάφιο ιδ του άρθρου 30 επιτρέπεται η κατασκευή σκάλας, ράμπας, αντιρήδων, αναβαθμών σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδου. Οπότε όπως ορθά αναφέρεις, ανάλογες κατασκευές δεν θα "προστιμοποιούνται" με αναλυτικό.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα προσθήκη του ανωτέρω άρθρου (εδάφιο ια) αφορά πρόχειρα καταλύματα ζώων επιφάνειας έως 3 τμ, καθώς και τις υπόλοιπες κατασκευές  όπως τοποθέτηση αγαλμάτων, συντριβανιών, εικονοστασίων, πάγκων, λοιπών διακοσμητικών.

 

Υ.Γ Μήπως υπάρχει καμιά πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου για άρση της γενικής απαγόρευσης περίφραξης (υπό προϋποθέσεις) στη ζώνη των 500 μ από τις ακτές όπως ορίζεται από το ν. 1337/83; 

Link to comment
Share on other sites

για την πληροτητα του θεματος, να βαλουμε εδω το αρθρο 30 [να δουμε σε τι αφορουν οι "επιφυλαξεις"

και το 96/3

 

Άρθρο 30.
Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδοµική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίµακας

∆εν απαιτείται οικοδοµική άδεια, ούτε έγκριση εργασιών µικρής κλίµακας, για τις ακόλουθες εργασίες

µε την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που αφορούν στην περιοχή ή το κτίριο:
α)     εργασίες εσωτερικών χρωµατισµών, µικρών επισκευών θυρών και παραθύρων ή µεµονωµένων επισκευών για λόγους χρήσης και υγιεινής.
β) Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν µεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, συµπεριλαµβανοµένων των κατασκευών που απαιτούνται για τη µετακίνηση ή την κάθε µορφής εξυπηρέτηση των ατόµων µε αναπηρία ή εµποδιζόµενων ατόµων. ∆εν συµπεριλαµβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 4067/12.
γ) Εξωτερικοί χρωµατισµοί, ή αντικατάσταση κιγκλιδωµάτων, ή επισκευή επιχρισµάτων, ή επισκευή όψεων χωρίς χρήση ικριωµάτων.

δ)  Συντήρηση, επισκευή, διασκευή ή και τµηµατική αντικατάσταση εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων.
ε) Αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωµάτων και υαλοπινάκων στο ίδιο άνοιγµα.
στ) Συντήρηση, επισκευή στεγών ή δωµάτων χωρίς χρήση ικριωµάτων.
ζ) Μικρές διαµορφώσεις του εδάφους µέχρι συν/πλην 0,80 µέτρων από το φυσικό έδαφος.
η) Τοποθέτηση κλιµατιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρµανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, σε υφιστάµενα κτίρια σύµφωνα µε την παρ.10 του Αρθ-16 του ν.4067/12, εγκατάσταση συστοιχίας επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρµανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών, εγκατάσταση συστηµάτων τροφοδοσίας, ρύθµισης και µέτρησης φυσικού αερίου (ρυθµιστές, µετρητές, παροχετευτικοί αγωγοί), εγκατάσταση συστηµάτων Συµπαραγωγής Ηλεκτρισµού και Θερµότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), υπέργειοι σταθµοί διανοµής ή µέτρησης και ρύθµισης φυσικού αερίου σύµφωνα µε το Άρθρο 17 του ν.4067/12.
θ) Τοποθέτηση ηλιακών θερµοσιφώνων σύµφωνα µε την παρ. 2β και παρ. γ του άρθρου 19 του ν. 4067/12.
ι) Εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστηµάτων ή αντικατάσταση εξωτερικών κουφωµάτων ή τοποθέτησης/αντικατάστασης καµινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάµενων κτιρίων χωρίς χρήση ικριωµάτων στο πλαίσιο του προγράµµατος " Εξοικονόµηση κατ' οίκον ", εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστηµάτων ή αντικατάσταση εξωτερικών κουφωµάτων ή τοποθέτησης/αντικατάστασης καµινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάµενων κτιρίων χωρίς χρήση ικριωµάτων.
ια) Τοποθέτηση η εγκατάσταση εξοπλισµού σε κτίρια (π.χ. ντουλάπες, γλάστρες, κ.λπ.), αλλαγή, τοποθέτηση ή/και αφαίρεση διαχωριστικών στοιχείων εξωστών καθώς και τοποθέτηση µικρής έκτασης µόνιµων διακοσµητικών και χρηστικών στοιχείων όπως αγάλµατα, σιντριβάνια, εικονοστάσια, πάγκοι, τραπέζια ή πρόχειρων καταλυµάτων ζώων επιφάνειας έως 3 µ2 σε ακαλύπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων.
ιβ) Κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών µε τις καπνοδόχους τους σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων ή γηπέδων υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει κτίριο µε χρήση κατοικία, καθώς και σε κτίριο που διαθέτει οικοδοµική άδεια ή υφίσταται νόµιµα, εφόσον δε θίγονται τα φέροντα στοιχεία του κτιρίου µε χρήση κατοικίας
ιγ) Κατασκευή πέργκολας µε ή χωρίς προσωρινά σκίαστρα επιφανείας έως 50 τ.µ., σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια, βεράντες ισογείων, εφ’ όσον δεν απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις της περιοχής.
ιδ)  Κατασκευές όπως σκάλες, κεκλιµένα επίπεδα (ράµπες), αντηρίδες, πεζούλια σε ακαλύπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων

ιε) Τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων, περσίδων, προστεγασµάτων, τεντών.
ιστ)  ∆ιάστρωση δαπέδου ακαλύπτου χώρου υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν υπερβαίνει το 1/3 του ακαλύπτου χώρου.
ιζ) ∆ιαµόρφωση εδάφους έως 0,80µ. από το φυσικό έδαφος για λόγους βελτίωσης του φυσικού του ανάγλυφου, µε χρήση φυσικών ασύνδετων υλικών όπως
χώµα και λιθοδοµή χωρίς κονίαµα, χωρίς αλλοίωση της γενικής φυσικής γεωµορφολογίας του, της φυσικής κλίσης απορροής των οµβρίων υδάτων και των σταθµών αφετηρίας µέτρησης των υψοµέτρων.
ιη) Κατασκευές εντός οικοπέδου-γηπέδου για τη δηµιουργία χώρων εισόδου στα οικόπεδα και γήπεδα. Έως 2,50 µ ύψους, πλάτους 2,50 µ. βάθους 1.00 µ
ιθ) Κατασκευές για την τοποθέτηση µετρητών ηλεκτρικού ρεύµατος στα όρια των οικοπέδων γηπέδων ή εντός ακαλύπτων χώρων αυτών σύµφωνα µε τις ισχύουσες προδιαγραφές.
Οι παραπάνω εργασίες επιτρέπονται µε την προϋπόθεση ότι δεν αντίκεινται σε ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου ή σε άλλους κανονισµούς.
Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας µπορούν να συµπληρώνονται ή να τροποποιούνται οι εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση άδειας ή η έγκριση εργασιών δόµησης µικρής κλίµακας.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 96.
Κατηγορίες αυθαιρέτων κατασκευών και αλλαγών χρήσεων

Οι αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που έχουν συντελεστεί πριν την 28.07.2011 δύνανται να δηλωθούν και να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 89 υπάγονται σε πέντε κατηγορίες οι οποίες είναι οι εξής:
α)   ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1:
Αυθαίρετες κατασκευές σε κτίριο µε επικρατούσα χρήση κατοικία,  που υφίστανται προ του έτους 1975 και µε την επιφύλαξη των οριζοµένων στην παρ.1 του άρθρου 87 περί αυθαίρετης αλλαγής χρήσης.
Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόµου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ολοκληρώθηκαν προ της 09.06.1975 µε την καταβολή παραβόλου ποσού 250 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίµου. Για την υπαγωγή υποβάλλονται µόνο τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων 1-5, και 7 του άρθρου 99 και αποτύπωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας. Στις περιπτώσεις όπου έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία η υπαγωγή κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου υποβάλλεται υποχρεωτικώς ανά διηρηµένη ιδιοκτησία.
β)   ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2:
Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ της 01.01.1983.
Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόµου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ολοκληρώθηκαν προ του έτους 1983 µε την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίµου κατά τις διατάξεις του παρόντος. Για την υπαγωγή υποβάλλονται µόνο τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων 1-5,7,10 και 11 του άρθρου 99 και αποτύπωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας και δεν απαιτούνται λοιπά στοιχεία και σχέδια. ∆εν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας κατηγορίας στην περίπτωση που στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγµατοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν µεταγενέστερα του έτους 1983.

γ)   ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3:
Αυθαίρετες µικρές παραβάσεις.

Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόµου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης, µε την καταβολή παραβόλου ποσού 250 ευρώ και χωρίς την καταβολή ειδικού προστίµου, οι εξής παραβάσεις, ανεξαρτήτως του αριθµού αυτών:
αα) Τοποθέτηση δοµικών στοιχείων σε ακάλυπτο χώρο όπως φούρνοι, διακοσµητικοί κρουνοί και άλλα διακοσµητικά στοιχεία.
ββ) Μείωση του ποσοστού της  υποχρεωτικής  φύτευσης  του  ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου έως 20%.
γγ) Προσθήκη µόνωσης εξωτερικά στις όψεις.
δδ) Αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφανείας τους έως 20%. Συµπεριλαµβάνονται στην παρούσα περίπτωση και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης και ανοικτοί εξώστες που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης εφόσον εξασφαλίζεται κάτω από την επιφάνειά τους καθαρό ελεύθερο ύψος τουλάχιστον τριών 3 µέτρων.
εε) Αλλαγή των διαστάσεων των ανοιγµάτων και µετατόπιση αυτών
στστ) Κατασκευή πέργολας. κατά την παρ. 60 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79).
ζζ) Φύτευση υποχρεωτικής υπαίθριας θέσης στάθµευσης.
ηη) ∆εξαµενές αποχέτευσης  στεγανές  ή  απορροφητικές  καθώς  και δεξαµενές νερού
θθ) οικίσκοι που καλύπτουν αντλητικές εγκαταστάσεις εφόσον έχουν τις συγκεκριµένες διαστάσεις, που ορίζει το Π.∆. της 24-5-1985 (∆’ 270). Για την εν λόγω περίπτωση δεν απαιτείται η καταβολή παραβόλου.
ιι) Εργασίες διαµόρφωσης εδάφους ύψους έως 1,00 µέτρο.
ιαια) Υπέρβαση περιτοίχισης ύψους έως 1,00 µέτρο για κατοικίες και 2.00
µέτρα για βιοµηχανίες, ειδικά κτίρια.
ιβιβ) Υπέρβαση νοµίµου ύψους καµινάδας έως 1,50 µέτρο.
ιγιγ) Αποθήκη µέγιστης επιφάνειας 15 τετραγωνικά µέτρα. και ύψους έως
2,50 µέτρα.
ιδιδ) Υπέρβαση ύψους των επαγγελµατικών, βιοµηχανικών, βιοτεχνικών και αγροτικών αποθηκών έως 20% του ύψους που προβλέπεται στη σχετική οικοδοµική άδεια.
ιειε) Αλλαγή θέσης του προβλεποµένου µε οικοδοµική άδεια κτιρίου σε άλλη θέση εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδοµικές διατάξεις ή αλλαγή θέσης του προβλεποµένου µε οικοδοµική άδεια κτιρίου σε άλλη θέση λόγω κατασκευής µε εσφαλµένη αναστροφή της κάτοψης σε νόµιµη θέση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν µεταβάλλεται η τελική στάθµη του εδάφους. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση των οριζοµένων στην παρ. 10 του άρθρου 42 η ενηµέρωση του φακέλου της οικοδοµικής άδειας µε τις

µελέτες του υφισταµένου κτιρίου προκειµένου να εκδοθεί η ταυτότητα κτιρίου.
ιστιστ) Αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράµµατος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησίας έως 5% και εφόσον δεν µεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού 5% και κατά παρέκκλιση της περ. α, β, γ της παρ.2 του άρθρου 89.
ιζιζ) Παραβάσεις του Κτιριοδοµικού Κανονισµού (Υπουργική Απόφαση 3046/304/30-1/3-2-1989, (59 ∆’). Για τις παρούσες παραβάσεις γίνεται ειδική µνεία στις βεβαιώσεις των Μηχανικών, κατά την τεχνική έκθεση.
ιηιη) Πρόχειρες, προσωρινές κατασκευές από πανί, νάϋλον ή άλλα ευτελή υλικά που χρησιµοποιούνται για αυτοστέγαση ή την προσωρινή αποθήκευση υλικών και προϊόντων εµπορίου σε βιοµηχανικά, βιοτεχνικά κτίρια µε νόµιµη άδεια.
ιθιθ)      Πρόχειρες  ξύλινες  κατασκευές  βοηθητικής  χρήσης  έως  8  τ.µ  και
µεγίστου ύψους 2,50 µ. που τοποθετούνται στον ακάλυπτο χώρο.
Για την υπαγωγή υποβάλλεται αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, τεχνική έκθεση Μηχανικού καθώς και φωτογραφίες, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος.
Σε περίπτωση παραβάσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των διαστάσεων που τίθενται µε την παρούσα κατηγορία εφαρµόζεται η παρ. 5 του άρθρου 100, µε την επιφύλαξη της περίπτωσης (ιστ) για την οποία εφαρµόζονται οι γενικές διατάξεις υπολογισµού του προστίµου του ίδιου άρθρου.

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

βρισκω αυτο πολυ ενδιαφερον -αλλαζει καποια δεδομενα- αν και η διατυπωση του εχει καποια θεματα.

Υπερβασεις υψους κατω απο το επιτρεπομενο (σημερινο?) της περιοχης με αναλυτικο!

 

 

 

αρθρο 100

10. Σε περιπτώσεις υπέρβασης ύψους η κάλυψης νομίμως υφιστάμενων κτιρίων ή τμημάτων τους, στις οποίες δεν συντρέχει υπέρβαση δόμησης, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται χωρίς να πολλαπλασιάζεται ο συντελεστής δόμησης του Παραρτήματος Α αλλά ο συντελεστής  0,20 για υπερβάσεις αυτών έως  20% του επιτρεπόμενου ύψους και συντελεστής 0,40  για υπερβάσεις μεγαλύτερες του 20% του επιτρεπόμενου ύψους. Ως επιτρεπόμενο ύψος θεωρείται το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής όπου βρίσκεται το ακί νητο και όχι το ύψος της οικοδομικής άδεια. Στην περίπτωση υπέρβασης ύψους οικοδομικής άδειας χωρίς την υπέρβαση του ύψους της περιοχής, το ειδικό πρόστιμο για την υπέρβαση ύψους υπολογίζεται κατά την παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου.

Edited by Largy
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

εγώ δεν καταλαβαίνω τι θα γίνεται αν μετά την ψήφιση του Ν σε α.δ που βρίσκεται σε ισχύ 

προβώ σε μια οποιαδήποτε εργασία απ' αυτές του άρθ 30 (που δεν απαιτούν καμιά α.δ)

 

Έστω π.χ ότι έκανα μια πέργκολα που δεν την εμφάνιζα στα σχέδια της α.δ

Τι πρέπει να κάνει ο Ε.Δ? (να αναφέρει στο πόρισμα κάτι ή όχι!)

Τι πρέπει να κάνω εγώ? (να ενημερώσω το φάκελο ή οχι!)

Link to comment
Share on other sites

Ναι το χω γραψει και γω παλαιότερα....Αυτο με το ύψος είναι πολύ σημαντικό. Διότι είναι πολλές οι περιπτώσεις

που το 3 ο οροφος εγινε 3,20-3,30 στην πράξη χωρίς να υπερβαίνεται το μέγιστο ύψος της περιοχής όπου 

με τα σημερινά δεδομένα για πάνω απο 5% (κατ3) επαιρνε πρόστιμο και η νόμιμη επιφάνεια. Μικρό σχετικά μεν,

καθως επαιρνε τον συντελεστη "χωρις υπέρβαση" στην δόμηση, αλλά πρόστιμο δε.

 

Οσον αφορά τις πέργκολες, το άρθρο 30, ουσιαστικά πλέον δε θα μπλέκεται ο μηχανικός πουθενα επίσημα

παρα μόνον το μαστορι που θα την φτιάχνει...Καθώς αφοτου πλέον δεν θα απαιτείται εεμκ ώστε να εξετάζεται

η νομιμότητα του κτιριου κλπ κλπ.....

Edited by laxanos
Link to comment
Share on other sites

Προς τη σωστή κατεύθυνση φαίνεται το παραπάνω σχετικό με το ύψος όταν δεν συντρέχει αυθαιρεσία υπέρβασης δόμησης. Για τους συντελεστές 0,20 ή 0,40 δεν έχουμε διαφοροποίηση σε σχέση με τον τρέχων νόμο. Η διαφορά είναι ότι πλέον υπέρβαση ύψος (στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη αυθαιρεσία) σε σχέση με την Ο.Α, ενώ ταυτόχρονα δεν προκαλείται υπέρβαση του ύψους της περιοχής θα υπολογίζεται με αναλυτικό. 

Βεβαίως το ερώτημα είναι τι προυπολογισμό εργασιών θα κάνει κανείς. Θα μπορούσαν αντί να θέτουν παραμέτρους να βάλουν ένα ποσό ανάλογα με το ύψος ή τον όγκο. Ο αναλυτικός σε μεταβολή ύψους είναι απλά ένα τυπικό στοιχείο που πρακτικά δεν θα υπολογίζεται.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Προς τη σωστή κατεύθυνση το ύψος.

 

Αλλά κι αυτό πως το το βρίσκετε (σχετικά με όρους δόμησης που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσής της Ο.Α.) ?? Έχουν καταβληθεί πρόστιμα σε περιοχές όπου λόγω ΓΠΣ έχει μειωθεί δραματικά ο ισχύων Σ.Δ. (έστω και προσωρινά)

Το καταλαβαίνω λάθος ??

 

δ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4: Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόµου και αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων κατά τις διατάξεις του παρόντος µετά την υπαγωγή, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίµου, µε την επιφύλαξη εφαρµογής των οριζοµένων στο άρθρο 97, οι εξής αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης: αα) Αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό µεγαλύτερο του 20% τα πολεοδοµικά µεγέθη κάλυψης και δόµησης και ύψους που προβλέπονται από τους ισχύοντες όρους δόµησης της περιοχής, ή αυτούς που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσης της ββ) Αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό µεγαλύτερο του 40% τα πολεοδοµικά µεγέθη κάλυψης και δόµησης και σε ποσοστό µεγαλύτερο του 20% το πολεοδοµικό µέγεθος του ύψους, που προβλέπονται από τους ισχύοντες όρους δόµησης της περιοχής, ή αυτούς που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσης της οικοδοµικής άδειας και δεν υπερβαίνουν: ββ1) τα 250 τετραγωνικά για χρήση κατοικίας ανά ιδιοκτησία και µέχρι τα 1000 µ2 κτιρίου συνολικά ββ2) τα 1000 τετραγωνικά για τις λοιπές χρήσεις

 

Ταυτόχρονα όμως

 

άρθρο 100

2. Για τον υπολογισµό των ανωτέρω συντελεστών τετραγωνιδίων, τα µεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων, συγκρίνονται µε τους επιτρεπόµενους όρους και περιορισµούς δόµησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου και σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου µε το µέρος των επιτρεποµένων µεγεθών, που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας έκαστου συγκύριου.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.