Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α07] Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαίρετων κατασκευών (γενικά)


Recommended Posts

Δες αυτήν την Ε/Α του ΤΕΕ Πελοποννήσου. Μάλλον όπως τα λέει ο Παύλος είναι...και εγώ σαν και εσένα ήμουν αρνητικός στην αρχή αλλά τώρα το ξανασκέφτομαι.

 

343. Αυθαίρετα κατασκευασμένη αποθήκη στην στάθμη του μεσοπατώματος (=παταριού) που έχει πρόσβαση από το κλιμακοστάσιο της κατά τα άλλα νόμιμης πολυκατοικίας πώς δηλώνεται; (Σημείωση: το μεσοπάτωμα αφορά πατάρι καταστήματος που συνδέεται αποκλειστικά με το υποκείμενο κατάστημα με εσωτερική σκάλα).

 
Αν η επιφάνεια είναι μικρότερη από 15m2 και το ύψος μικρότερο από 2,50m, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παράγραφος Γ.ιγ του άρθρου 9.
Αν όχι θα πρέπει να διερευνηθεί αν μπορεί να γίνει χρήση του μειωτικού συντελεστή ως πατάρι. Η εγκύκλιος 4 έθεσε την παράμετρο ότι η αναφορά στο άρθρο 2 του ΝΟΚ αφορά μόνο τον ορισμό της σοφίτας. Επομένως δεν εξετάζουμε τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΝΟΚ για τον χαρακτηρισμό ενός χώρου ως πατάρι (π.χ. η λειτουργική εξάρτηση με τον υποκείμενο χώρο). Στο κτίριο υπάρχει νομίμως υφιστάμενη στάθμη παταριού, ίδια με την αυθαίρετη κατασκευή. Συνεπώς είναι δυνατή η χρήση του μειωτικού συντελεστή παρότι ο χώρος είναι λειτουργικά ανεξάρτητος
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, ξέρει κανείς αν η έκθεση αυτοψίας της πολεοδομίας αποτελεί αποδεικτικό δημόσιο έγγραφο κι αν κατισχύει του ε9. Ευχαριστώ! 

Link to comment
Share on other sites

Αποτελεί δημόσιο έγγραφο, αλλά το θέμα είναι κατά πόσο η επιφάνεια που μέτρησες, ταυτίζεται με αυτή της αυτοψίας. Αν οι αποκλίσεις είναι στα πλαίσια του ανεκτού θεωρώ ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. 

Δεν τίθεται θέμα "ανταγωνισμού" εγγράφων για το πιο υπερισχύει. Τα χρησιμοποιείς και τα δυο, αν υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις επιφάνειες και τις χρήσεις της τότε αυτοψίας. Βεβαίως με τη χρήση της τότε αυτοψίας, έχεις αν όχι απόδειξη, τουλάχιστον μια πολύ ισχυρή ένδειξη παλαιότητας. Με διόρθωση του Ε9 με βάση τη σημερινή αποτύπωση και τη σωστή χρονολογία ύπαρξης κτιρίου, έχεις πλήρη απόδειξη.

Link to comment
Share on other sites

καλυτερα θα ηταν να ελεγες

τι περιγραφει η εκθεση

και σε τι διαφερει το Ε9

 

εδιτ

[στο μεταξυ ειχε απαντησει και ο παυλος...

με το "αυτο"  περιεχομενο...

τωρα το προσεξα

 

φυσικα συμφωνω ...]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Για ένα κτίσμα το οποίο είναι αυθαίρετο κτισμένο με τσιμεντόλιθους θα μπορούσε να τεκμηριωθεί με έκθεση μηχανικού ο χρόνος κατασκευής του 1977-1979 που είναι σύμφωνα με δήλωση ιδιοκτήτων? χωρίς άλλο δημόσιο έγγραφο (που δεν υπάρχει)?

αεροφωτογραφία γι' αυτά τα έτη από που μπορεί να ληφθεί?

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά εγώ δεν θα μπορούσα με όσα γνωρίζω από κατασκευές και με βάση μια απλή οπτική παρατήρηση να γνωματεύσω ότι ένα κτίριο από τσιμεντόλιθους κατασκευάστηκε το 77 -79. Μη σου πω ούτε ακόμα μεγαλύτερο φάσμα χρονολογίας πχ 65-95… οπότε δεν θα τεκμηρίωνα με λόγια με τίποτα.

Ε9 οι ιδιοκτήτες το έχουν φροντίσει να το δηλώσουν ότι ήταν από τότε?

Αεροφωτογραφίες Γεωγραφική υπηρεσία στρατού

Επικουρικά μερικοί δήμοι ή και κοινότητες έχουν αεροφωτογραφίες που θα μπορούσες να ρίξεις μια ματιά τι υπαρχει και αν είναι εμφανές.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ didonis. όχι δεν το έχουν δηλώσει ποτέ στο Ε9 του (τσεκαρισμένα πρόσφατα) και δεν υπάρχει άλλο δημόσιο έγγραφο. είναι παντελώς αυθαίρετο. 

οπότε μου μένει αεροφωρογραφίες στις υπηρεσίες που λες αν θέλουν να μειωθεί λίγο το πρόστιμο...

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Για ένα κτίσμα το οποίο είναι αυθαίρετο κτισμένο με τσιμεντόλιθους θα μπορούσε να τεκμηριωθεί με έκθεση μηχανικού ο χρόνος κατασκευής του 1977-1979 που είναι σύμφωνα με δήλωση ιδιοκτήτων? χωρίς άλλο δημόσιο έγγραφο (που δεν υπάρχει)?

αεροφωτογραφία γι' αυτά τα έτη από που μπορεί να ληφθεί?

Δεν έχει κανένα νόημα μια τέτοια γνωμάτευση ακόμη και αν υποθέσουμε ότι μπορούσε να γίνει, ή είχες προσωπική γνώση για το ακίνητο.

Η εγκ. 4 έδωσε το δικαίωμα να γνωματεύσει ο μηχανικός παλαιότητα κτισμάτων προ 55 και μόνο, με αναλυτική τεκμηρίωση στην τεχνική έκθεση βασιζόμενος σε μορφολογικά-κτιριοδομικά στοιχεία ή σε οτιδήποτε άλλο κρίνει σκόπιμο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα παίδες.

Το παρόν ποστ είναι αποτέλεσμα μιας συζήτησης που είχαμε χθες στο φορουμ σχετικά με την αλλαγή χρήσης από βιοτεχνικό κτίριο σε ΚΥΕ.

Πελάτης μου πρόσφατα ενοικίασε (χωρίς να με συμβουλευθεί...για να ευλογαμε και λιγο τα γένια μας...)  μία οριζόντια ιδιοκτησία ενός βιοτεχνικού κτιρίου, που αναγέρθηκε το 1999, προκειμένου να ιδρύσει ΚΥΕ (καφετέρια). Στην περιοχή, που σημειωτέον είναι εκτός σχεδίου, το ΓΠΣ επιτρέπει την ίδρυση χώρων συνάθροισης κοινού.

Αλλαγή χρήσης δεν μπορεί να γίνει όμως, καθώς η άδεια εχει εκδοθεί με της παρκκλίσεις του άρθρου 4 του ΠΔ της εκτός σχεδίου δόμησης. Αλλάζοντας την χρήση του σε χώρο συνάθροισης κοινού, αυτομάτως μιλάμε για άρθρο 1, όπου οι όροι δόμησης είναι δυσμενέστεροι και υπάρχει παραβίαση κάποιων από αυτους (ΥΚ + αποστάσεις).

 

Έπειτα από γνώμες συναδέλφων και συζήτηση με την οικεία Δ/νση Δόμησης, φαίνεται ότι μονόδρομο πλέον αποτελεί η τεκμηρίωση αλλαγής χρήσης πριν την 28-7-2011, προκειμένου να γίνει τακτοποίηση. Δεν με ενδιαφέρει να θεωρηθεί  ότι η η αλλαγή χρήσης εγκαταστάθηκε το 2004 και όχι παλαιότερα, αλλά να αποδείξω ότι δεν εγκαταστάθηκε μετά το 2011. Τί δικαιολογητικά να αναζητήσω? Να ξεκινήσω με ένα Ε9 του 2010?

Edited by msxoin
Link to comment
Share on other sites

Ζητάς συμβουλή για να κάνεις μαϊμουδιά? Πρέπει να βρείς αποδεικτηκό λειτουργίας χώρου σαν ΚΥΑ δηλαδη προγενέστερη άδεια λειτουργίας καφετέριας, εστιατόριο κλπ 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.