Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διπλωματούχοι και πτυχιούχοι Μηχανικοί στην εργασία και στην εκπαίδευση


ctsivel

Recommended Posts

CHOUTOS Ως πατέρας μαθητού που τελειώνει φέτος το λύκειο , έχω άποψη γιά την σημερινή εκπαίδευση σε σύγκριση με της δικής μας γενιάς .

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σήμερα .

Ετσι δεν υπάρχει θέμα γιά τους παλιότερους λαμβανομένης υπ' όψη και της εμπειρίας τους .

 

Αντίστοιχα βέβαια είναι τα πράγματα και γιά τους διπλωματούχους .

Ηταν ακόμα πιό ελίτ παλιότερα .

Link to comment
Share on other sites

@cna: Ναι αλλά αυτό που λες δεν έχει να κάνει με την όποια αξιοπιστία εξετάσεων που μπορεί να εποπτεύσει το ΤΕΕ. Απ' ότι έχω καταλάβει η καθολική άρνηση προέρχεται από το γεγονός ότι το ΤΕΕ για εσάς θεωρείται αναξιόπιστο. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος. Και ξαναλέω ότι με αυτή τη λογική ούτε και η εμπειρία μπορεί να αποτελέσει κριτήριο.

 

Γνώμη σου BAS και σεβαστή αλλά εγώ άλλα βλέπω και δε νομίζω να είμαι ο μόνος.

Link to comment
Share on other sites

Υποστηρίζεται από όλους εδώ ότι από τη στιγμή που τα ΤΕΙ γίναν ΑΤΕΙ με αντίστοιχη αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών θα πρέπει να έχουν και τα αντίστοιχα Ε.Δ. Υπάρχουν όμως πολλοί απόφοιτοι που αποφοίτησαν από τις σχολές ενόσω ήταν ΤΕΙ. Δεν καταλαβαίνω γιατί και αυτοί θα πρέπει να πάρουν τα αντίστοιχα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν ΑΤΕΙ, υπάρχουν μόνο ΤΕΙ. Έγινε μία αναπροσαρμογή του προγράμματος σπουδών αλλά δεν έγιναν θεαματικές αλλαγές. Εγώ έζησα την αλλαγή και οι ίδιοι καθηγητές έκαναν πάνω κάτω τα ίδια πράγματα με άλλο όνομα. Όπως και να έχει το πτυχίο των ΤΕΙ είναι ένα, όπως επίσης και των ΑΤΜ όταν το δίπλωμα ήταν 3.5 χρόνια και έγινε 5 δεν διαχωρίστικαν τα διπλώματα στα πριν και μετά.

Και τέλος υπάρχει ΝΟΜΟΣ που λέει πως τα πτυχία είναι ισότιμα πριν και μετά το 2001.

 

Το ΤΕΕ έχει ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ πως είναι αναξιόπιστο. Σύντομα θα δημιουργηθεί νέος φορέας πιστοποίησης στη θέση του ΟΕΕΚ. Αυτός ως ανεξάρτητος θα είναι αξιόπιστος να πιστοποιεί εμπειρία κτλ

Link to comment
Share on other sites

jimjires διευκρίνησέ μου λίγο τί περιλαμβάνει επαγγελματικά το επίπεδο υπομηχανικού. Δηλαδή έχουμε πχ τον Διπλωματούχο ο οποίος είναι η κεφαλή της ομάδας εργασίας-στην ουσία ο ελεγκτής-συντονιστής, τον υπομηχανικό ο οποίος εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία - πχ μια στατική μελέτη και πιθανώς τον σχεδιαστή - απόφοιτο ΙΕΚ ο οποίος κάνει τις χαμαλοδουλειές. Σε αυτή την περίπτωση αν ο υπομηχανικός κάνει μόνος του την στατική μελέτη γιατί να μην την υπογράψει ο ίδιος και να απαιτείται η συνυπογραφή διπλωματούχου; Αντίστοιχα σε ένα εργοτάξιο οικοδομικού έργου: έχουμε τον εργοταξιάρχη διπλωματούχο μηχανικό και τον υπομηχανικό βοηθό του εργοταξιάρχη. Τί είναι τόσο κρίσιμο που να μην μπορεί να ανελιχθεί σε εργοταξιάρχη ο υπομηχανικός; Στο εξωτερικό η διαβάθμιση προκύπτει από την εμπειρία ή/και τις μεταπτυχιακές σπουδές, όχι από το βασικό πτυχίο.

 

και άμα ξέρει και από χαμαλοδουλειές γιατί να μην κάνει και αυτές , μετά τη στατική μελέτη και να υπογράφει ? επίσης άμα είναι και ιδιοκτήτης μπορεί να πληρώνει και τον εαυτό του 3 μισθούς.

Έκαστος στο είδος του. Ο υπομηχανικός ελέγχει τους τεχνίτες και μηχανικός τους υπομηχανικούς, απλά πράγματα. Ειδικά σε μεγάλες επιχειρήσεις αυτή είναι η ιεραρχία, η οποία υπάρχει και τώρα(αει-τει-κοκ). Θες να είσαι υπομηχανικός που να υπογράφει?τότε τι τον θες τον ελεγκτή από πάνω σου?

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδια αυτό το υπομηχανικός στα Αγγλικά πως μεταφράζεται; Sub-engineer? Under-engineer? Στα γερμανικά; Ιταλικά; Σουηδικά; Σουαχίλη;

Δεν υπάρχουν υπομηχανικοί. Ελληνικη πατέντα είναι για να βγάζουν τη δουλειά οι μεν και να παίρνουν τα λεφτα οι δε. Απλά χάλασε η συνταγή όταν αυτοί που έβγαζαν τη δουλειά ζήτησαν και τα λεφτά...

Link to comment
Share on other sites

ρε παιδιά μην τσακώνεστε για το ποιος είναι άξιος και ποιος όχι

είναι άκοσμο και βαρετό

 

οι μεν των ΤΕΙ ή ΑΤΕΙ ή όπως αλλιώς θέλετε ξεκολλείστε με το κόμπλεξ που σας

διακατέχει

οι δε των ΑΕΙ ξεκαβαλείστε το καλάμι ότι εμείς είμαστε και κανένας άλλος

 

φωνάξτε και τσακωθείτε για κάτι πιο εποικοδομητικό

παλέψτε να καταργηθούν τα τει.

ενιαία εκπαίδευση και μόνο.

τώρα όλα τα άλλα είναι μπούρδες κύριοι

 

τα παιδιά των τει (σαν το βασιλάκη τον καίλα) που κάνουν όλη τη δουλειά και τους παίρνουν

τα λεφτά τα παιδιά των ΑΕΙ (τα "πλουσιόπαιδα").μπούρδες.

ξεχάσατε όταν είσασταν φοιτητές τις

συνθήκες που επικρατούσαν στα τει και μου μη μου πείτε ότι αυτά γίνονταν και στα αει

και επίσης το γεγονός ότι αρκετοί απόφοιτοι των τει είναι τσακάλια οφείλεται μόνο σ'αυτούς

και την προσωπική τους προσπάθεια

 

 

από την άλλη τα μυαλά των ΑΕΙ που συμπεριφέρονται σαν τον καρατζαφέρη. ήρθαν οι "πακιστανοί"

οι "κατώτεροι" από τα τει χωρίς μόρφωση και θέλουν και ΕΔ.μπούρδες. το γεγονός ότι είχαμε καλύτερες συνθήκες στη σχολή από το τει είναι που πειράζει πολλούς από μας που βλέπουμε αποφοίτους των τει να είναι πιο γατόνια από μας.

 

η αλήθεια είναι στη μέση.

Link to comment
Share on other sites

η κατάργηση των τ.ε.ι με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Το έχω πει και παραπάνω ότι δεν έχει νόημα η ύπαρξη μηχανικών 2 ταχυτήτων σε θέμα γνώσεων και σπουδών.Μπλέκονται τα πράγματα έτσι.

Link to comment
Share on other sites

Όταν ιδρύθηκαν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ υπήρχε η λογική τα ΑΕΙ να βγάζουν μηχανικούς οι οποίοι θα κάνουν τις μελέτςες και την επίβλεψη και τα ΤΕΙ να βγάζουν τεχνίτες οι οποίοι θα κάνουν τις εργασίες σύμφωνα με τις μελέτες.

 

Πλέον υπάρχουν τα ΤΕΛ, τα ΙΕΚ, τα ΚΕΚ κτλ, που προσφέρουν τεχνική εξειδίκευση, μπαίνοντας έτσι στον τομέα των ΤΕΙ. Παράλληλα τα ΤΕΙ έχυν αποκτήσει κάποια δικαιώματα στις μελέτες (μέχρι κάποιο όριο), οπότε τα πράγματα έχουν μπλέξει.

 

Υ.Γ.

Όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί η αγορά των διπλωματούχων μηχανικών είναι ήδη κορεσμένη. Αν μπουν οι απόφοιτοι ΤΕΙ και εξωτερικού στο παιχνίδι, από 100.000 που είμαστε θα πάμε στους 200.000+. Στον καθένα μας θα αντιστοιχούν λιγότεροι πελάτες απ'όσα μέλη έχει το σόι μας και μάλλον θα εργαζόμαστε για την οικογένεια όπως παλιά. Μόνη διαφορά είναι ότι αντί να είμαστε στα χωράφια θα είμαστε σε ένα γραφείο.

 

Δωρεάν παιδεία ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ θέλουμε και αυτό θα φάμε (στην μάπα μας).

Link to comment
Share on other sites

Παλιά υπήρχαν σχολές τεχνιτών, εργοδηγών κτλ Δεν ήταν οι απόφοιτοι ΤΕΙ οι τεχνίτες. Τα ΤΕΙ ιδύθηκαν το 1983 για να βγάζουν μηχανικούς κατά τα fachhochschule. Ούτε υπομηχανικούς, ούτε τεχνίτες, ούτε τίποτα.

Όσο για το τους απόφοιτους εξωτερικού κτλ ΟΛΟΙ εχουν μπει στην αγορά εργασίας, πλέον και των κολεγίων, εκτός των Μηχανικών ΤΕ. Και η λογική "για να μην έχω λιγότερους πελάτες εγώ, να μην έχεις καθόλου εσύ" είναι για κλάματα. Σε ευνομούμενη πολιτεία όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Έχει ο κάτοχος Bsc Βουλγαρίας πλήρη ΕΔ στην Ελλάδα; ΝΑΙ! Ε τότε ΠΡΕΠΕΙ να έχω και εγώ. Θα μου πείτε τώρα τι σχέση έχει η ΤΕΕλλαδα με ευνομούμενη πολιτεία. Καμία και εκεί είναι το πρόβλημα, όχι ο κάθε ένας που λέει ότι του κατέβει...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.