Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήλωση μηχανικού για μη ύπαρξη αυθαιρεσιών


Recommended Posts

Εγώ προσωπικά δεν θα έδινα, αν πρώτα δεν ρύθμιζα την αυθαιρεσία.

Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί συνάδελφοι που δεν θα τους απασχολούσε το συγκεκριμένο θέμα και θα έδιναν.

 

ΙΑΣΟΝΑΣ πως θα το δηλωνες τον κλειστό φωταγωγό ΥΔ+Κ.Χ. ή επειδή έχει μετρήσει στην κάλυψη με αναλύτικο?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Και υπάρχει και ακόμα ένα ενδεχόμενο. Σε δειγματοληπτικό έλεγχο τακτοποίησης, ή στα πλαίσια κάποιας καταγγελίας, ο μηχανικός να βρεθεί κατηγορούμενος από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη με το γνωστό επιχείρημα του ότι αυτος δεν ειναι μηχανικός και δεν γνώριζε, αλλά με κυριότερη κατηγορία από τις υπηρεσίες ότι στέρησε έσοδα από το δημόσιο γιατί, ενώ είδε τις αυθαιρεσίες δεν τις κατέγραψε ώστε να πληρωθούν πρόστιμα. Επίσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις πιστεύω ότι ο μηχανικός θα πρέπει ακόμα και να αρνηθεί την τακτοποίηση αν συντρέχουν λόγοι επικινδυνότητας της κατασκευής. Φυσικά κάθε άποψη σεβαστή.

Είμαστε με τα καλά μας? Ο δημόσιος υπάλληλος θα κατηγορήσει το ελεύθερο επαγγελματία που πληρώνει μόνος του την ασφάλειά του ότι στέρησε λεφτά από το κράτος?

 

Προχωρώ παρακάτω. Έχω ένα ''Προσύμφωνο μεταβίβασης ποσοστών εξ αδιαιρέτου οικοπέδου με δικαίωμα σύστασης οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας κατά τις διατάξεις του ................................................................''

Συνοπτικά: Εργολάβος εταιρία αναλαμβάνει την κατασκευή κατοικιών (μεζονέτες με υπόγειο) ...........................................................................................

Το έργο θα διέπεται από τις διατάξεις περί οριζοντίου και καθέτου ιδιοκτησίας ενώ το οικόπεδο και οι κοινοκτητοι και κοινόχρηστοι χώροι κι εγκαταστάσεις από από τις περί κοινωνίας διατάξεις ..................................................... .

Τελείωσε η κατασκευή. Δεν έχει γίνει περαιτέρω κάποιο άλλο συμβολαιογραφικό. Απούλητα τα σπίτια.

 

Ερωτήσεις:

 

1. Σε ένα οικόπεδο μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονα και οριζόντια και κάθετη ιδιοκτησία?

 

2. Έχουμε κάθετη ιδιοκτησία σε συγκρότημα κατοικιών. Για τη μια κατοικία-μεζονέτα, ανήκει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης ακάλυπτου χώρου οικοπέδου μπροστά και πλάγια της κατοικίας εκτάσεως μαζί με την κατοικία ...... τ.μ.

Πέραν των άλλων που τακτοποιήθηκαν, υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές όπως μπάρμπεκιου και κιόσκι τα οποία δεν συμπεριληφθηκαν στην τακτοποίηση και είναι εντός του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης του παραπάνω ακαλύπτου χώρου. Μπορεί να δοθεί βεβαίωση για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία? Αυτός ο ακάλυπτος δεν είναι κοινόχρηστος?

 

3. Το ακίνητο που μεταβιβάζεται, είναι η μεζονέτα άντε και το ποσοστό εξ αδιαρέτου? Ή στην έννοια του ακινήτου εμπίπτει και η αποκλειστική χρήση του άνω περιγραφόμενου ακαλύπτου? Έπραξα σωστά που έδωσα βεβαίωση?

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

Σε εξ 'αδιαιρέτου με οριζόντια σύσταση, δίνουμε βεβαίωση μόνο για το δικό μας τμήμα, αφού έχουν ρυθμιστεί οι παραβάσεις, πάλι μόνο στο δικό μας τμήμα , χωρίς να μας ενδιαφέρει τι έχει κάνει ο γείτονας? Συναίνεση σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται από το γείτονα?

Link to comment
Share on other sites

Ερωτηση (ζηταω συγνωμη αν εχει χιλιοαπαντηθει):

Εξακολουθει το συστημα του ΤΕΕ να επιτρεπει χορηγηση ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ, διχως Αριθμο εργου απο το συστημα αμοιβων?

Link to comment
Share on other sites

Μεταβίβαση ισόγειας μονοκατοικίας 50 τ.μ. στα προσφυγικά στο Κερατσίνι, από τη δεκαετία του 30. Δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ. (εκτός από ένα παλιό τοπογραφικό που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενη συμβολαιογραφική πράξη). Τί κάνουμε; Μη μου πείτε για ανασύσταση, θα κοστίσει περισσότερο κι από την ίδια τη μονοκατοικία...Από την άλλη να ελέγξω και να βεβαιώσω για ποιο πράγμα;

 

 

Clemenza: Μέχρι πριν 10 μέρες επιτρεπόταν. Λογικά δεν έχει αλλάξει κάτι.

Edited by Christos
Link to comment
Share on other sites

Δεν το λέει κανένας νόμος!

Το λέει η ...επαγγελματική δεοντολογία, το επάγγελμα του μηχανικού και κυρίως το που βάζουμε τη σφραγίδα και την υπογραφή μας!!!!

Το λένε τα ....σχέδια. η τεχνική έκθεση, η κάτοψη, το διάγραμμα κάλυψης, οι φωτογραφίες, η υπεύθυνη δήλωση κ.λπ. τα οποία θα σφραγίσεις και θα υπογράψεις και στα οποία δεν θα αποτυπώσεις π.χ. μια "παράβαση" που προϋπάρχει!!!!!!

Δεν υπάρχει ...."δικαιολογία" του στυλ: "Ο ιδιοκτήτης μου είπε να μην το βάλω και δεν το έβαλα"!!!!

 

Νομίζω φίλε μου ότι κάνεις λάθος εδώ. Τακτοποιείς ή νομιμοποιείς αυθαιρεσίες που θέλει να δηλώσει και σου αναθέτει με εξουσιοδότηση ο ιδιοκτήτης. Δεν κάνεις εσύ αυτοψία αυτεπάγγελτη ή μετά από καταγγελία, και δεν είσαι εξουσιοδοτημένος και για κάτι τέτοιο. Αν κάποιος έχει ένα αυθαίρετο σπίτι στο οικόπεδό του και ένα αυθαίρετο μπάρμπεκιου στον ακάλυπτο, και λόγω λόξας θέλει να δηλώσει-τακτοποιήσει μόνο το φουρνάκι του, δεν βλέπω που υπάρχει το πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Ερωτηση (ζηταω συγνωμη αν εχει χιλιοαπαντηθει):

Εξακολουθει το συστημα του ΤΕΕ να επιτρεπει χορηγηση ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ, διχως Αριθμο εργου απο το συστημα αμοιβων?

 

Nαι από την τελευταία φορά που έβγαλα βεβαίωση.

Link to comment
Share on other sites

....

....

Αν κάποιος έχει ένα αυθαίρετο σπίτι στο οικόπεδό του και ένα αυθαίρετο μπάρμπεκιου στον ακάλυπτο, και λόγω λόξας θέλει να δηλώσει-τακτοποιήσει μόνο το φουρνάκι του, δεν βλέπω που υπάρχει το πρόβλημα.

Νομίζω πως θέλει μεγάλη προσοχή αυτό και να μη αντιμετωπιστεί ως μικρό ζήτημα.

 

πράγματι αν μια ιδιοκτησία έχει 5 παραβάσεις αλλα ο ιδιοκτητης θέλει να τακτοποίηση μονο την μια ή τις 2 ο μηχανικός δεν έχει την ευθύνη να τακτοποίηση και τις 5.

Όμως ο μηχανικός εκ του νομου είναι υποχρεωμένος να κάνει αυτοψία και να δείξει την υπάρχουσα κατάσταση ως έχει.

Άρα και τις 5 παραβάσεις.

Η λύση που μπορεί να θεωρηθεί ως η ορθότερη (μέχρι νεωτέρας) είναι.

Αποτυπώνει ο μηχανικός την ιδιοκτησία ως έχει και δεν κρύβει τίποτα.

Στα Φύλλα Καταγραφής που έχει το σύστημα του TEE συμπληρώνει μονο τα 2 (πχ) που επιθυμεί να κάνει τακτοποίηση ο ιδιοκτητης.

Στην τεχνική έκθεση (που είναι σημαντικότατη) καταγραφει και τις υπόλοιπες 3 παραβάσεις που υπάρχουν συμπληρώνοντας ότι η ιδιοκτησία δεν επιθυμεί την ένταξη τους. Επισυνάπτει υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτητη με γνήσιο υπογραφής για αυτό.

Με αυτό τρόπο και το κόστος προστιμου βγαίνει με βάση τις 2 παραβάσεις που ο "λοξός" ιδιοκτητης επιθυμεί μονο να τακτοποιήσει, αλλα και ο μηχανικός δείχνει την πραγματικότητα και δεν έχει κάνει μπαλαμούτι για το οποιο φέρει ακέραια την ευθύνη ατομικά.

 

Το βασικό λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, καλή Τεχνική έκθεση και Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτητη.

 

Μονο έτσι εξασφαλίζει ο μηχανικός ότι έκανε σωστά την δουλειά του.

 

Αν όχι τότε και έχει ευθύνες έναντι του κράτους που δεν έδειξε την πραγματικότητα

Αλλα και ο ιδιοκτητης ή οι κληρονόμοι ή αγοραστές θα μπορούσαν στο μέλλον να απαιτήσουν αποζημιώσεις ότι τους έβλαψε με τακτοποίηση μερική που παραμένει το ακίνητο ατακτοποίητο.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Didonis σωστά τα λές, συμφωνώ... αλλά δυστυχώς σε τέτοιου είδους περίπτωση, έτσι και τα πείς αυτά που αναφέρεις παραπάνω στον ιδιοκτήτη που επιθυμεί να αποκρύψει κάτι, τότε "έχεις φύγει" το επόμενο λεπτό (για να μην πώ με τις κλωτσιές....), το θέμα λοιπόν είναι ότι πρέπει να τους πέιθουμε ότι ΠΡΕΠΕΙ από τη στιγμή που εντάσσουν το ακίνητο στο νόμο να τα δηλώνουν ΟΛΑ... εγώ έτσι το χειρίζομαι πάντως, με διάλογο και επιχειρήματα, και μέχρις στιγμής πιάνει...

Edited by kontegr
Link to comment
Share on other sites

....

έτσι και τα πείς αυτά που αναφέρεις παραπάνω στον ιδιοκτήτη που επιθυμεί να αποκρύψει κάτι, τότε "έχεις φύγει" το επόμενο λεπτό (για να μην πώ με τις κλωτσιές....),

.....

 

Σίγουρα φιλε μου η καλύτερη λύση είναι ο λοξός όπως ειπώθηκε ιδιοκτητης να ισιώσει, εγώ απλά προσδιόρισα την διαδικασία που πρέπει ο μηχανικός να τηρεί διότι έχει την ευθύνη ορθής υποβολής.

 

Όσο για αυτό που λες, δεν είναι απλά σενάριο μελλούμενων αλλα συμβαίνει και τώρα.

Πριν λίγες μέρες σε συνάδερφο μας μηχανικό ο ιδιοκτητης έστειλε 2 φουσκωτούς και τώρα ο μηχανικός είναι στην εντατική.

Ο λόγος

Ζήτησε να ελέξει το κτίριο που ήταν επιβλέπων πριν υπογράψει οριστική παραλαβή, διότι όπως τους είπε θα υπάρξει και έλεγχος από τους ελεκτές δόμησης.

Του είπαν υπόγραψε εσύ και μη σε απασχολεί πως θα υπογράψει μετά από εσένα ο ελεκτής.

Κάπου δεν συμφώνησε και τον ανέλαβαν οι φουσκωτοί.

Βορειοδυτικά προάστια το θέμα.

Δεν κατάφερα ακόμα να το βρω στις ειδήσεις πουθενά και ελπίζω κάτι να βγει από το επιμελητήριο μας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.