Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπογραφικό & βεβαίωση μέσα από το σύστημα ΤΕΕ και το μπάχαλο που ξεκίνησε


Recommended Posts

Έχοντας διαβάσει τα περισσόερα topics που αφορούν τα περί βεβαίωσης αδόμητου οικοπέδου και του απαραίτητου τοπογραφικού, παραθέτω τη δική μου περίπτωση ώστε να ομαδοποιήσω τα συμπεράσματα που έβγαλα. Κάθε βοήθεια ή παρατήρηση ευπρόσδεκτη.

 

Γνωστός μου μου ζήτησε τοπογραφικό σε εντός σχεδίου και τη βεβαίωση αδόμητου οικοπέδου για να τη δώσει σε συμβολαιογράφο για μεταβίβαση. Το οικόπεδό του ήταν αρχικά διαμπερές με πρόσωπο σε δύο παράλληλους δρόμους. Κάποια στιγμή (πολλά χρόνια πριν) χωρίστηκε σε δύο οικόπεδα με συμβολαιογραφική πράξη (μάλλον για σύσταση καθέτου πρόκειται αλλά δεν ξέρει να μου πει ακριβώς και δε μου έχει δώσει ακόμα χαρτιά) όπου αναφέρει ποιο είναι το δικό του πλέον καθώς και το εμβαδό του. Τοπογραφικό όμως δεν υπάρχει (έχει περάσει πολύς καιρός, ο προηγούμενος συμβολαιογράφος απεβίωσε και μάλλον έχει χαθεί το τοπογραφικό) και δεν υπάρχουν σαφή όρια μεταξύ των δύο οικοπέδων καθώς πλεόν είναι όμορα με πρόσωπο σε κάθε ένα από τους δύο παράλληλους δρόμους και μάλλον ούτε ο ίδιος μπορεί να μου υποδείξει ακριβώς τα όρια (ούτε περίφραξη υπάρχει στο όμορο όριο ούτε τίποτα). Πως πρέπει να κινηθώ για να κάνω το τοπογραφικό αν όντως δε ξέρει τα όρια ενώ ξέρει εμβαδό βάσει αρχικού συμβολαίου?

 

Συνεχίζω:

 

1) Το τοπογραφικό που πρέπει να του δώσω δε χρειάζεται να είναι εξαρτημένο σωστά (εντός σχεδίου για μεταβίβαση)?

2) Για αυτό το τοπογραφικό θα κάνω συμφωνητικό και ΑΠΥ. Χρειάζεται επιπλέον να περάσει από το σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ? Από ότι κατάλαβα όχι. Επίσης, χρειάζεται να πληρώσω ΦΕΜ (καθότι δεν πάει σε δημόσια υπηρεσία) και αν ναι πρέπει να είναι 4% ο προκαταβλητέος φόρος?

3) Η βεβαίωση αδόμητου επίσης δεν πρέπει να περάσει από το σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ σωστά? Μόνο συμφωνηθείσα τιμή, συμφωνητικο (???), ΑΠΥ και ΦΠΑ. ΦΕΜ χρειάζεται να πληρώσω?

4) Για τα δύο παραπάνω (τοπογραφικό, βεβαίωση) πρέπει να κάνω δύο διαφορετικά συμφωνητικά και κατ'επέκταση δύο ΑΠΥ,ΦΠΑ κλπ, ή ένα και για τα δύο?

5) Κρατήσεις υπέρ ΤΕΕ υπερ πίστεως εννοείται, αλλά αν περάσει κάτι από τα ανωτέρω στο σύστημα του ΤΕΕ χρειάζεται ΤΣΜΕΔΕ - ΕΜΠ (μάλλον υπερ πίστεως και αυτά έτσι???)

6) Τα όποια συμφωνητικά πρέπει να ακολουθούν τους τελευταίους κανόνες που εξέδωσε το ΤΕΕ όπου πρέπει να τα ανεβάζουμε στο σύστημά του (μόνο εννοείται εφόσον περάσουν αυτά τα δύο έργα από σύστημα αμοιβών ΤΕΕ να υποθέσω).

 

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να βρεθεί ο αρχειοφύλακας του αποβιώσαντα συμβ/φου. Εκεί μάλλον θα βρεθεί το παλιό τοπογραφικό.

Αν δεν υπάρχει κανένα στοιχείο τελικά, πρέπει μάλλον σε συνεννόηση με τον συνιδιοκτήτη/γείτονα να γίνει νέος διαχωρισμός κατά τρόπο ώστε τα προκύπτοντα τμήματα να πλησιάζουν σε εμβαδόν τα αρχικά.

Τα όρια των ιδιοκτησιών υποδεικνύονται πάντα από τον ιδιοκτήτη

 

1) Όχι, δεν χρειάζεται εξαρτημένο

2) Καλό είναι να κάνουμε για όλες τις εργασίες συμφωνητικό, εφόσον εκδίδεται ΑΠΥ (δεν ξέρεις πότε θα αποφασίσουν να στο ζητήσουν). Δεν χρειάζεται να ορισθεί νόμιμη αμοιβή στο ΤΕΕ, ούτε το συμφ να κατατεθεί στο συστημα

3) Όχι, ούτε η βεβαίωση περνάει από το ΤΕΕ. Ούτε ΦΕΜ.

4) Ένα που να αναφέρεις τις δύο εργασίες.

5) Τίποτα

6) Και να κάνεις κάποια εργασία η οποία θα πρέπει να περάσει από το ΤΕΕ (άδεια, ρύθμιση...) θα κάνεις ένα απλό συμφωνητικό και όχι ότι κοτσάνες αραδιάσανε μια νύχτα με φεγγάρι σε ένα pdf οι άρχοντές μας. Δες την αντίστοιχη συζήτηση: http://www.michaniko...

Edited by sagiasd
Link to comment
Share on other sites

5) Κρατήσεις υπέρ ΤΕΕ υπερ πίστεως εννοείται, αλλά αν περάσει κάτι από τα ανωτέρω στο σύστημα του ΤΕΕ χρειάζεται ΤΣΜΕΔΕ - ΕΜΠ (μάλλον υπερ πίστεως και αυτά έτσι???)

5) Τίποτα

Τις κρατήσεις υπέρ ΤΣΜΕΔΕ και ΕΜΠ ακόμη τις πληρώνουμε.

Αναφερόμουν στο συγκεκριμένο έργο του συναδέρφου, για το οποίο αφού δεν θα περάσει από τις αμοιβές, δεν πληρώνονται εισφορές ΤΣΜΕΔΕ.

Άλλως οι εισφορές ΤΣΜΕΔΕ-ΕΜΠ πληρώνονται κανονικά.

Σόρρυ αν προκάλεσα σύγχηση...

Link to comment
Share on other sites

@sagiasd

Καμία παρανόηση, ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα επανέλθω με νεότερα σχετικά με το 'χαμένο' τοπογραφικό. Ωστόσο μήπως στο υποθηκοφυλακείο μπορώ να βγάλω καμία άκρη σχετικά με το σχέδιο που πιθανόν να κατατέθηκε με τη συμβολαιογραφική πράξη?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω στο υποθηκοφυλακείο δεν υπάρχουν τα σχέδια. Οι συμβ/φοι πάντως έχουν κάποιο σύστημα (σαν σύλλογος) στο οποίο μπορούν να αναζητήσουν τους αρχειοφύλακες. Επικοινώνησε με οποιονδήποτε έχεις γνωριμία και θα σε βοηθήσει...

Link to comment
Share on other sites

στο υποθ/κειο δεν υπαρχει τοπογραφικό...

Αν εχεις στα χερια σου το συμβολαιο...

εκει μεσα αναγραφει οτι "επισυναπτεται τοποραφικο υπογεγραμμενο απο τους συμβαλλόμενους και απο εμε τ συμβ/φο"

 

θα βρεις απο τον οικειο συμβ/κο συλλογο ποιος εχει το αρχειο και θα παρεις το τοπογραφικο σου...

 

εντιτ

 

sagiasd

 

μαζι γραφαμε...τα ίδια...

 

την καλησπερα μου

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Exει υποβαλλει κανεις και τοπογραφικο στο ΤΕΕ για εκδοση βεβαιωσης? Για τις παλιες τι θα γινει θα μας ζητησουν να υποβαλομε αναδρομικα τα τοπογραφικα ?

Link to comment
Share on other sites

Exει υποβαλλει κανεις και τοπογραφικο στο ΤΕΕ για εκδοση βεβαιωσης? Για τις παλιες τι θα γινει θα μας ζητησουν να υποβαλομε αναδρομικα τα τοπογραφικα ?

ο Ν.4117/2013 αναφέρει:

"Για την ενεργοποίηση

της παραπάνω δυνατότητας εκδίδεται διαπιστωτική

απόφαση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου

Ελλάδος."

Οπότε προς το παρόν δεν έχουμε κάτι νεότερο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.