Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ σε κτίριο που εφαρμόστηκε ΚΕΝΑΚ


STAVION

Recommended Posts

Μέτρα τα υπνοδωμάτια με άτομα που διαμένουν. Όσο για το που θα κοιμούνται, είχα λύσει τέτοιο θέμα σε εξάμηνο στη σχολή όπου μας βάζανε να <<χωρέσουμε>> οικογένειες 4 άτομα σε 36τ.μ. διαμερίσματα. Οπότε κάναμε αλχημείες με έπιπλα και ολόκληρα δωμάτια που αλλάζανε ανάλογα με την ώρα της μέρας και τη χρήση. Δεν είμαι τελείως σίγουρος αλλά νομίζω ότι σε κατοικία υπολογίζεται γύρω στα 18-20τ.μ. ανά άτομο σαν όριο άνεσης, οπότε μπορείς και έτσι να βγάλεις τα άτομα που διαμένουν και μετά τα υπνοδωμάτια.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μια απορία. Η χρήση είναι σίγουρα κατοικία; 

Μήπως θα ήταν καλό να πάρεις στα χέρια σου την ΜΕΑ;

Δεν ξέρω, σωστά ακούγονται τα παραπάνω των συναδέλφων, αλλά ποτέ δεν ξέρεις....

Link to comment
Share on other sites

Μια απορία. Η χρήση είναι σίγουρα κατοικία; 

 

Μονοκατοικία (μεζονέτα) είναι ....

 

Μήπως θα ήταν καλό να πάρεις στα χέρια σου την ΜΕΑ;

 

Στα χέρια μου την έχω,  αλλά η πραγματικότητα είναι περίπου στο 65-70% της ΜΕΑ... για να μην πω παρακάτω

 

Το μόνο θετικό της υπόθεσης, είναι η ελκυστική αμοιβή... 400 + ΦΠΑ (συν. επιφάνεια περίπου 120τμ)

Link to comment
Share on other sites

Έχεις από την μία την ΜΕΑ, αλλά ότι δεν ισχύει το κρίνεις εσύ. Μπορεί να μην έχουν τηρηθεί πράγματα ή παραδοχές της ΜΕΑ να μην ισχύουν πλέον.

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω κάτι που δεν έχω καταλάβει 100% διαβάζοντας κάποιες σελίδες του θέματος. Δεν έχω κάνει ποτέ επιθεώρηση σε κτίριο με ΜΕΑ, είναι απλά θεωρητικές οι ερωτήσεις κάποιες από τις οποίες προέκυψαν διαβάζοντας το παρόν θέμα.

 

1) Αν ο ενεργειακός επιθεωρητής πάει να επιθεωρήσει μία τελειωμένη κατοικία στην οποία ο ιδιοκτήτης δεν έβαλε ακόμα τα κλιματιστικά (που στην ΜΕΑ προβλέπονται ως μονάδες ψύξης ας πούμε) αυτό προφανώς θα πρέπει να βάλει το θεωρητικό, έτσι δεν είναι; Τι γίνεται στην περίπτωση που με το θεωρητικό το κτίριο βγει διαφορετικής ενεργειακής κατάταξης από ότι στη ΜΕΑ; Και τι γίνεται στην περίπτωση που βγει ίδιο; Στην μία περίπτωση έχει πρόβλημα και στην άλλη όχι;

 

2) Κάπου διάβασα ότι στο στάδιο της κατασκευής είναι υποχρεωτικό να τραβάμε φωτογραφίες από τα διάφορα κατασκευαστικά στάδια. Μου φαίνεται πολύ σωστό και λογικό, μας το είχε προτείνει και ένα παιδί που μας έκανε τα σεμινάρια ενεργειακών επιθεωρητών, αλλά δεν ξέρω κανέναν να το κάνει. Γίνεται όντως;

 

3) Μπορεί κάποιος να ανεβάσει μία φωτογραφία από ένα πιστοποιητικό ή τιμολόγιο ή το αντίστοιχο έγγραφο για την θερμοχωρητικότητα των μονωτικών υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και αντίστοιχα για την σήμανση και την αεροστεγανότητα των κουφωμάτων για να δούμε πώς ακριβώς είναι γιατί δεν έχω δει;;;

 

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

1. Κανονικά σε κτίριο που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ΗΜ εργασίες (συμπεριλαμβανομένου και των κλιματιστικών εάν αυτά προβλέπονταν στη μελέτη) δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί η οικ. άδεια για ρευματοδότηση οπότε δεν θα έπρεπε να βγει ΠΕΑ.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι ενώ έπρεπε να γίνει κάτι δεν έγινε. Σε καμιά περίπτωση ως επιθεωρητής δεν θα θεωρήσεις ότι <<επειδή θα μπει ενώ δεν υπάρχει, το βάζω σαν να υπάρχει>>. Μέγα έγκλημα και σφάλμα. Και στην επθεώρηση αντί Β βγαίνει Γ. Τότε τον <<μπούλο>> (μετά συγχωρήσεως :) )

Στη επόμενη επιθεώρηση εντός ενός έτους θα πρέπει να βάλει αυτά που λείπανε ώστε να βγει Β.

Αν τώρα βγει Β, μάλλον (για την ώρα) τη γλιτώνει. Δεν ξέρω τι θα γίνει αργότερα, όταν μαζί με το πιστοποιητικό θα πρέπει να προσκομίζεται στην ΥΔΟΜ και φύλλο παρατηρήσεων του επιθεωρητή και τι θα γράφει μέσα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το κλιματιστικό. Ισχύει και για την περίπτωση που π.χ. μπήκε κάποια διαφορετική μόνωση από αυτό της ΜΕΑ και ενώ το δομικό υλικό έχει μεγαλύτερο U από το επιτρεπόμενο του ΚΕΝΑΚ, παρόλα αυτά το κτίριο βγαίνει Β.

 

2. Και βέβαια τραβάμε φωτογραφίες. Οσο πιο πολλές και πιο αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες έχεις, τόσο περισσότερο κατοχυρώνεσαι και κατοχυρώνεις τον ιδιοκτήτη. Αν τώρα δεν ξέρεις κανένα συνάδελφο που ενώ έπρεπε να το κάνει δεν το κάνει, θα σου πρότεινα να διευρίνεις τον κύκλο γνωριμιών σου με πιο σοβαρούς συναδέλφους.

 

3. Μπες σε ιστοσελίδες σοβαρών κατασκευαστών και θα βρεις εκεί (πιστοποιητικά, σημάνσεις κλπ). Τα δελτία αποστολής (και όχι απλά τιμολόγια, το ξαναλέω) είναι λίγο πονεμένη υπόθεση. Εκεί θα πρέπει τουλάχιστον να αναγράφεται σαφώς το υλικό που μεταφέρεται. Υπάρχει εκεί ένα θέμα με την νοοτροπία των εμπόρων να αναγράφουν πάνω στα δελτία αποστολής γενικά και ασαφή στοιχεία των υλικών που μεταφέρουν.

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντα εύστοχος...

αν όμως βγαίνει πάλι Β ενώ δεν υπάρχουν κλιματιστικά ; 

(άποψή μου παρεπιμπτόντως ότι δύσκολο να "χάσεις" το Β με θεωρητικό σύστημα κλιματισμού)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι,

Η δικιά μου μεγάλη απορία στα νέα κτίρια με ΚΕΝΑΚ, σχετική με όλα τα παραπάνω, είναι η εξής:

 

Αν υποθέσουμε ότι καλούμαστε να κάνουμε πρώτο ΠΕΑ σε νεόδμητη κατασκευή που για οποιοδήποτε λόγο, δικαιολογημένο ή μη, δεν βγαίνει Β (ή ότι άλλο λέει η ΜΕΑ), αλλά Γ ή και παρακάτω.

 

Τι κάνουμε;

 

Απ’ ότι έχω καταλάβει μέχρι τώρα, εκδίδουμε κανονικά το υποβαθμισμένο ΠΕΑ και το παραδίδουμε στον πελάτη, ο οποίος φαντάζομαι ότι θα μπορεί έτσι να κάνει μια χαρά τη δουλειά του (ενοικίαση, πώληση, κλπ), κι ας μην είναι Β η κατηγορία του.

 

Έχουμε όμως εμείς και κάποια άλλη υποχρέωση;

Να συμπληρώσουμε κάποιο φύλλο παρατηρήσεων ίσως; ( και αν ναι, προς ποιόν; )

Να ενημερώσουμε την ΕΥΠΕΝ;

Να του χτυπήσουμε τη πόρτα μετά από ένα χρόνο για να δούμε αν έκανε αλλαγές;

 

Πώς τέλος πάντων υλοποιείται στη πράξη η εντολή του νομοθέτη που υποχρεώνει τον πελάτη να συμμορφωθεί εντός ενός έτους;

Ποιός του τραβάει το αφτί;

Edited by vagom
Link to comment
Share on other sites

Αν είναι κατασκευασμένο κατά ΚΕΝΑΚ και έχει ολοκληρωθεί και σου ζητηθεί το ΠΕΑ για όλο το κτήριο τότε αν δεν βγεί Β, δεν εκδίδεις ΠΕΑ, αλλά του κάνεις υποδείξεις το τι πρέπει να κάνει ώστε εντός ενός έτους να σε ξαναφωνάξει και να το εκδώσεις. Δεν εκδίδεις το ΠΕΑ αν είναι Γ κλ.

Υ.Γ. Πως διασφαλίζεις ότι ο ιδιοκτήτης δεν θα πάει σε άλλον επιθεωρητή, ο οποίος και θα του βγάλει το ΠΕΑ Β είναι ένα ζήτημα. Έχει ειπωθεί ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις έχεις ανοίξεις κανονικά καρτέλα στο buildingcert για το συγκεκριμένο κτήριο και αν δεν βγαίνει Β ενημερώνεις το Buildingcert και επομένως δεν θα μπορεί να εκδοθεί ΠΕΑ από άλλον για το συγκεκριμένο κτήριο. Τώρα πως θα γίνεται η ταυτοποίηση αυτό δεν το ξέρω (και μεταξύ μας αμφιβάλω αν θα γίνεται η παραπάνω διαδικασία...)

Link to comment
Share on other sites

...αν δεν βγεί Β, δεν εκδίδεις ΠΕΑ...

 

Δε νομίζω ότι είσαι υποχρεωμένος να μην εκδώσεις ΠΕΑ.

Το εκδίδεις κανονικά, σαν Γ ή Δ ή ότι βγει.

(τουλάχιστον αυτό μου έχει πει η ΕΥΠΕΝ σε τηλεφωνική ερώτηση και αυτό μας έλεγαν και στα σεμινάρια)

 

Το αναπάντητο ερώτημα είναι τι διαδικασία ακολουθείται μετά, ώστε να δεσμευτεί ο πελάτης σε συμμόρφωση εντός του έτους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.