Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προς απαγόρευση η... εκτός σχεδίου δόμηση


bnn7

Recommended Posts

Και καταλήγω: Μπρος στην ανελέητη δύναμη της "ανάπτυξης" εμπορικών δραστηριοτήτων, καταστρατηγείται ένα αναφαίρετο δικάιωμα, όπως αυτό της στέγασης.

Μπα, δεν βλέπετε όλο το όραμα.

 

Σε μερικούς μήνες θα βγει ένα ωραίο ΦΕΚ που θα επιτρέπει την ιδιωτική πολεοδομηση για την ανέγρση τουριστικής κατοικίας. ;)

 

Αλλά πως θα φτουρίσει το όραμα, όταν η γη έχει αξία; Πώς θα γίνουν φτηνες επενδύσεις;

Μονο άμα απαξιώσεις τη γη, καθιστώντας την ανεκμετάλλευτη και με βαριά φορολογία!

Ωστε όππιος την κατέχει να προσπαθεί άμεσα να την ξεφορτωθεί.

-----

Ο ted78 μιλισε πολύ ορθά για συνετερισμούς μικροιδιοκτητών.

Ίσως αν οι μικροϊδιοκτήτες προχωρούσαν σε συνένωση των ιδιοκτησιών τους φτιάχνοντας έναν συνεταιρισμό γης, να μπορούσαν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν την αξία της γης τους.

Αυτη είναι πράγματι μια πολύ καλή ιδέα.

 

Όμως είμαι βεβαιη πως οι Πολιτικοί μας, μολις το αντιληφθούν, και σε αυτές τις περιπτωσεις θα επιβαλλυν δυσβάσταχτη φορολογία, για να ναυαγήσει και αυτό.

Link to comment
Share on other sites

διαβάζοντας το σχέδιο νόμου με μια πρόχειρη ματιά δεν είδα να διευκρυνίζει πως ορίζεται ο όρος εκμετάλευση δηλαδή αν πρέπει να έχει την ιδιοτητα του αγρότη ή αν πχ έχει ελιές και τις διαθέτει χωρίς απαραίτητα να έχει το επάγγελμα του αγρότη σαν κύρια αποσχόληση Και το λέω γιατί πολλοί ασχολούνται παράλληλα (όπως και εγώ περιστασιακά) με αγροτικές εργασίες. Αυτό είναι εύκολο να αποδειχθεί με άλλους τροπους εκτός την εγγραφή σε μητρώα κλπ Τέλος παντων το σχέδιο νόμου πρέπει να γίνει έτσι που να μην αποκλείει τουλάχιστον τις περιπτώσεις των ανθρωπων της επαρχίας που θέλουν να κάνουν ένα σπίτι με κήπο που θα καλλιεργούν για ιδία χρήση και κάνουν άλλο επάγγελμα ας πούμε αλλιείς ή οικοδόμοι ή συνταξιούχοι κλπ. Τώρα όσο αναφορά την β παραθεριστική κατοικία , εκεί εγώ βλέπω με επιφύλαξη ίσως και θετικά τον νόμο γιατί νόμίζω ότι δεν πρέπει να γίνεται ανεξέλεκτα η κατασκευής τους επιβαρύνοντας το περιβάλλον εκτός σχεδίου χωρίς να καλύπτουν μια πραγματική ανάγκη στέγασης για να την δικαιολογήσω (αν και αυτό δεν με συμφέρει επαγγελματικά γιατί οι περισσότερες άδειες που έχω εκδόσει εκτός σχεδίου είναι για παραθεριστική κατοικία) Για μένα όλα αυτά σαν σκέψη έχουν νόημα κάτω από την λειτουργία ΓΠΣ σε κάθε δήμο

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Κάθε πλευρά και κάθε άποψη στο συγκεκριμένο topic έχει τα επιχειρήματά της, θέλω να πω όμως 2 πράγματα:

 

-Εάν οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι η εκτός σχεδίου δόμηση είναι καταστροφική για την χώρα (αν και η ζημιά έχει ήδη γίνει εδώ και δεκαετίες), θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η παρούσα περίοδος (κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, κράτος υπό καθεστώς χρεοκοπίας) είναι μία ευκαιρία να μπει τάξη στο πολεοδομικό καθεστώς κάθε σπιθαμής γης της χώρας. Το πως θα γίνει αυτό, σταδιακά ή όχι, το αν θα ευνοηθούν κάποιοι κλπ είναι παράλληλα θέματα συζήτησης, διαφορετικά όμως.

 

-Για ποιες στεγαστικές ανάγκες μιλάμε, όταν τα αδιάθετα δομημένα ακίνητα στην χώρα υπολογίζονται σε 300.000 περίπου?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι όπως λένε κανένας δεν κατέχει τη μοναδική αλήθεια.....εγω θα συμφωνήσω με όλους τους προλαλήσαντες,καθώς όλοι έχουν κάποιο δίκαιο σε όσα λένε.

 

Κατ`αρχάς συμφωνώ απόλυτα οτι πρέπει να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση ολοκληρωτικά για κάθε χρήση με την προυπόθεση να γίνον τα ΓΠΣ παντού....αν και φοιτητής το θέτει σε σωστές βάσεις ο ntanos.

 

Είναι καιρός να αρχίσει να οργανώνεται το κράτος σε σωστές βάσεις...αυτό το μ...ο δεν αντέχεται πλέον!!!

 

Τώρα που με τους νόμους που βγήκαν και αλλάζουν άρδην το επάγγελμά μας, είναι ευκαιρία να θεσμοθετηθούν και όλα τα υπόλοιπα για να βρούμε μια άκρη.

 

1.ΓΠΣ παντού και να τελειώσει το Κτηματολόγιο επιτέλους

2.Όποιος θέλει να οικοδομήσει στα παλιά εκτός σχεδίου να αναγκάζεται να περάσει μέσα απο τους μηχανισμούς του κράτους που θα εκδίδουν τοπικό σχέδιο για την περιοχή όπως και εξω.

3.ΖΟΕ στα εντός σχεδίου με πιο αυστηρούς κανόνες.

4.Όλες οι επεκτάσεις των σχεδίων να περιλαμβάνουν οικόπεδα με αρτιότητα τουλ 800 τ.μ., κεντρικές οδούς με πλάτος τουλ. 15μ κτλ

3.Κατάργηση του ΓΟΚ και όλης της χαώδους νομοθεσίας !!!!Τώρα που οι ευθύνες πεφτουν αποκλειστικά επάνω μας θα πρέπει επιτέλους να διεκδικήσουμε νεο απλοποιημένο ΓΟΚ που αν είναι δυνατόν να καταργεί τις περισσότερες βλακείες που εναφέρονται εκεί μέσα.Ας πάρουμε παράδειγμα απο εξωτερικό...δόμηση,κάλυψη και όγκος Τέλος.....ας μαζέψουν επιτέλους όλες τις τροποποιήσεις των νόμων σε ενα ΦΕΚ ...μηχανικοί είμαστε και οχι δικηγόροι....

 

P.S.: Πιστεύει κανένας οτι και ο ίδιος ο Καλατράβα ή ο Γκαουντί θα υπήρχε περίπτωση αν άνοιγαν γραφείο στην Ελλάδα να μπορέσουν να εκδόσουν Ο.Α.??!?!? ...........200 παρατηρήσεις θα είχε ο καθένας τους στις μελέτες, δεν θα παιρνούσαν απο τις αρχιτεκτονικές επιτροπές, οι στέγες τους θα ξεπερνούσαν το επιτρεπόμενο ύψος,δεν θα είχαν πλάγιες αποστάσεις,στατικά δεν θα μπορούσε να επιλυθεί καμιά κατασκευή τους ή να ελεγχθεί κτλ....κατάντια....

 

Το επάγγελμα μας θέλει επαννεκίνηση.....θέλει κάτι που να μας επιτρέψει να λεγόμαστε και πάλι μηχανικοί...να δημιουργούμε....να να να....βαρέθηκα εδω πέρα...το επάγγελμα που εξασκούμε λίγη σχέση έχει ,ιδίως σήμερα με τα αυθαίρετα, με την επιστήμη του μηχανικού...μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό?....ο καρός θα δείξει....

Edited by Alsterwasser
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

P.S.: Πιστεύει κανένας οτι και ο ίδιος ο Καλατράβα ή ο Γκαουντί θα υπήρχε περίπτωση αν άνοιγαν γραφείο στην Ελλάδα να μπορέσουν να εκδόσουν Ο.Α.??!?!? ...........200 παρατηρήσεις θα είχε ο καθένας τους στις μελέτες, δεν θα παιρνούσαν απο τις αρχιτεκτονικές επιτροπές, οι στέγες τους θα ξεπερνούσαν το επιτρεπόμενο ύψος,δεν θα είχαν πλάγιες αποστάσεις,στατικά δεν θα μπορούσε να επιλυθεί καμιά κατασκευή τους ή να ελεγχθεί κτλ....κατάντια....

Μα για αυτά δεν βγαίνει οκοδομική άδεια.

Γίνεται 'ειδική ρυθμιση' δηλαδή εκδίδεται ΦΕΚ από το ΥΠΕΚΑ

Link to comment
Share on other sites

Aν τον 5 αιώνα π.χ., υπηρχε ΓΟΚ, Σηφουνάκης και ΥΠΕΚΑ , δεν θα υπήρχε ο Παρθενώνας.

 

εντάξει τουλάχιστον τώρα δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς.. είναι προ του ΄55 :grin:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με όλα τα παραπάνω στα οποία συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, πως μπορούμε να αντιδράσουμε? Βλέπουμε οτι οι προδότες πουλάνε την Ελλάδα, εκφυλίζουν τις περιουσίες μας,πουλάνε εμάς. Όλα τα ξένα πρακτορεία ενημέρωσης διαδίδουν οτι οι Έλληνες είναι ο μοναδικός λαός που έχει ιδιόκτητες κατοικίες, πρόσφατα άκουσα έναν τρόμπα από αυτούς τους ατσίδες που έχει ξαμολήσει ο Σηφουνάκης να λένε οτι η οικοδομική δραστηριότητα δεν αποτελεί επένδυση ανάπτυξης και προοπτικής γιατί δεν είναι επένδυση συνεχής αποδοτικότητας. Δυστυχώς συνάδελφοι έτσι βλέπουνε την οικοδομή ή τουλάχιστον έτσι τους λένε να την βλέπουν. Στην πραγματική οικονομία η απόδοση και οι ανάγκες που έχει μία οικοδομή είναι γι' αυτούς ένα ευτελές ποσό..... Να δούμε πόσους ΓΑΠηδες έχει πια αυτή η χώρα!!Γεμάτη είναι η πουτ......νααααα.!!!!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα....

Πριν μήνες είχα ανοίξει ένα θέμα ωρυώμενος για το κεφάλαιο περί "Πολεοδομικής ωρίμανσης" του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπροθέσμου.

Εκεί όπως είχα αναφέρει άνοιξε ο δρόμος του ξεπούληματος της Ελλάδας στους "επενδυτές". Στον εφαρμοστικό νόμο περιγράφεται πως θα μπορεί να εκδίδονται Π.Δ με όρους ευνοικούς και κατά παρέκκλιση των ισχυόντων για περιοχές όπου θα γίνονται "επενδύσεις".

Επίσης περιγράφεται ότι θα μπορεί να γίνεται τροποποίηση στους όρους και περιορισμούς από μια περίπτωση ενός Ο.Τ εντός σχεδίου έως ΖΟΕ κλπ. Με λίγα λόγια Π.Δ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ... ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ ΔΛΔ!!!!

 

Αν σε αυτό το πλαίσιο προσθέσουμε το παρόν θέμα .. δηλαδή ότι με την απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης .... δλδ την απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων τα οποία αξιοποιούνται αγροτικώς... ανοίγει ο δρόμος για τη συγκέντρωσή μεγάλων εκτάσεων αντί ευτελούς αντιτίμου από φιλόδοξους "επενδυτές" .. ξένους (κατά κύριο λόγο) και Έλληνες!!!

Στη συνέχεια Τι κι άν απαγορεύεται η δόμηση...... θα εκδίδεται ένα Π.Δ το οποίο θα τροποποιεί τη ΖΟΕ, ΓΠΣ ότι υπάρχει τέλος πάντων ... με κατά παρέκκλιση (φυσικά ευνοϊκότερους) όρους δόμησης που θα αφορούν στη δόμηση, κάλυψη, πλάγιες αποστάσεις, ύψη κλπ....... ΚΑΙ ΝΑ ΠΩΣ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΧΡΗΣΤΗ ΓΗ!!!!!

 

Εεεεε ρε Γουδί που χρειάζεται!!!!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.