Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Αλλο πολη και αλλο δημος...

Οταν σου ζηταει Πολη, εννοει Πολη....

 

Το Δημο τον οριζεις σε αλλο κελι που δε φαινεται στην 1η σελιδα....

 

Δε θα σου πει η συμβολαιογραφος τι να βαλεις στην Πολη

Μην τρελαθουμε τελειως...

Ακριβώς αυτό έχω κάνει . Και όμως είμαστε για να τρελαθούμε. Μιλούσε με ένα ύφος " Εγώ θέλω να αναγράφεται ο Δήμος...." Το βρίσιμο το γλύτωσε στο παρα πέντε ....

Link to comment
Share on other sites

Στο δικό μου το μυαλό πάντως, όταν μιλάμε για αστικά ακίνητα και όχι για χωριά, η πόλη ταυτίζεται με τον καποδιστριακό δήμο. Το να πεις Αθήνα ή Θεσσαλονίκη μου φαίνεται πολύ φλου. Και το να φαίνεται στην πρώτη σελίδα π.χ. Ελευθερίου Βενιζέλου Αθήνα, δεν βοηθάει και πολύ. Πρέπει να υπάρχουν πάνω από 20 τέτοιες οδοί στην Αθήνα.

Link to comment
Share on other sites

Οπως προειπε ο συναδελφος, ο ΤΚ προσδιοριζει ποια Βενιζελου ειναι αυτη.

Δεν παρεκκλινω αυτης της λογικης, ουτε προκειται για καμια συμβολαιογραφο

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι ανεβάζω εδώ το θέμα μιας και είναι αρκετά γενικό και δεν βρήκα πιο συγγενή κατηγορία:

Εν δυνάμει πελάτης που εντάχθηκε στο "εξοικονομώ" μου γνωστοποίησε ότι θέλει να κάνει κάποιες εργασίες για να αναβαθμίσει το σπίτι του.

Μου έδωσε το πρώτο ΠΕΑ που του έκανε άλλος συνάδελφος και με το οποίο ουσιαστικά υπάγεται στο πρόγραμμα αρχικά.

Στο οικόπεδο υπάρχουν δύο μικρά κτίρια, προγενέστερα του '55 αμφότερα, λειτουργικά εξαρτώμενα . Στο ένα άκρο του οικοπέδου το κυρίως κτίριο (περίπου 58τ.μ.) και στο άλλο άκρο μικρό κτίσμα (περίπου 10 τ.μ.) που χρησίμευε σαν αποθηκάκι-ξενώνας πριν το κτίριο εγκαταληφθεί.

α) Παρατηρώ ότι ο συνάδελφος στο πρώτο ΠΕΑ έλαβε υπόψιν ως τετραγωνικά μέτρα το σύνολο των 68 τ.μ. Είναι αυτό ορθό επικαλούμενος την λειτουργικά ενότητα των χώρων?(προφανώς σημειώνω ότι οικόπεδο και κτίσματα είναι αυτοτελής ιδιοκτησία ενός και μόνο ιδιοκτήτη)

β) Στο δεύτερο ΠΕΑ μετά την πραγματοποίηση των εργασιών, πρέπει ο δεύτερος μηχανικός να "κινηθεί" αποκλειστικά και απαράβατα με την επιθεώρηση των 68 τ.μ. και μόνο (λόγω του πρώτου ΠΕΑ)? η ερώτηση προκύπτει από το γεγονός ότι ο πελάτης σκέφτεται να κάνει μια μικρή προσθήκη κατ'επέκταση ώστε να μεγαλώσει τον ωφέλιμο χώρο του. στην δεύτερη επιθεώρηση τα πλεονάζοντα των 68τ.μ δεν εξετάζονται για το "εξοικονομώ"?

γ) Είναι ανάγκη να γίνουν όλες οι εργασίες που συστήνει ο α' μηχανικός για την αναβάθμιση ή μπορούν να παραλειφθούν κάποιες, αρκεί βεβαίως το σπίτι να αναβαθμίζεται μία κατηγορία?

ευχαριστώ.

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

α) Από τη στιγμή που είναι λειτουργικά εξαρτημένος χώρος, ορθώς ο συνάδελφος το συμπεριέλαβε στο πρώτο ΠΕΑ.

 

β) Βάση της εμπειρίας μου μέχρι σήμερα, αν κάνεις το δεύτερο ΠΕΑ στα 68 τ.μ. (ενεργειακά αναβαθμισμένα) + προσθήκη κατ' επέκταση (αναγκαστικά θα τα μετρήσεις γιατί όταν θα πας να μετρήσεις, αυτό το κτίριο θα βρεις, και αυτό θα βγάλεις φωτογραφία) η τράπεζα θα σου κάνει νερά. Δεν είναι ότι θα κάνεις κάτι αυθαίρετο (αρκεί να γίνει η επέκταση βάση άδειας) απλά νομίζω ότι η τράπεζα θα ζητά διευκρινίσεις και τα λοιπά και μπορεί να μπλέξεις. Εγώ τουλάχιστον αυτό βίωσα. Καλύτερα συζήτησε το με τη τράπεζα. Μπορεί εγώ να έπεσα σε πρήχτες τραπεζικούς και κάηκε η γούνα μου.

 

γ) Δεν είναι ανάγκη να γίνουν όλες οι εργασίες, αρκεί το κτίριο να αναβαθμίζεται.

Link to comment
Share on other sites

Ο όρος λειτουργικώς εξαρτημένα κτίρια στα πλαίσια ΚΕΝΑΚ δεν αφορά κτίρια ανεξάρτητα και απομακρυσμένα (όπως τα παραπάνω που είναι το ένα στο ένα άκρο του οικοπέδου και το άλλο στο άλλο άκρο), που η χρήση του ενός εξυπηρετεί τις ανάγκες του άλλου.

Το πρώτο ΠΕΑ είναι λάθος. Δηλαδή τι λάθος; Η λέξη λάθος είναι πολύ λίγη για να το περιγράψει...

 

Σου προτείνω να συνενοηθείς με την ΕΥΕΠΕΝ ώστε να διορθωθεί το πρώτο ΠΕΑ και να βγάλεις ένα δεύτερο σωστό ΠΕΑ, αν δε θέλεις να φέρεις κι εσύ ευθύνη με ένα 2ο εντελώς λανθασμένο ΠΕΑ.

Το τι θα γίνει με το πρόγραμμα, δε ξέρω. Καλό είναι να το ρωτήσεις κι αυτό.

 

Εάν βέβαια τα 68 τμ μπήκαν μόνο στα τμ του κτιρίου και όχι στη ζώνη, η ζημιά είναι μικρή.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

hkamp, για ποιο λόγο θεωρείς ότι δεν υπάρχει η έννοια της λειτουργικής εξάρτησης?θέλεις να δώσεις κάποιες παραπάνω πληροφορίες?

να διευκρινίσω, μιας και αναφέρθηκε, ότι στο πρώτο ΠΕΑ τα αναγραφόμενα τ.μ. θερμικής ζώνης είναι 68 και πως τα κτίσματα είναι καθένα στο άκρο του οικοπέδου και τα χωρίζει μια αυλή 30τ.μ., μην θεωρηθεί δηλαδή ότι μιλάμε για κανένα οικόπεδο στρεμμάτων...100τ.μ. οκόπεδο είναι...

ευχαριστώ και τους δυο συναδέλφους..

Link to comment
Share on other sites

Να συμφωνήσω με hkamp

 

FAQ tee

Τι γίνεται στην περίπτωση ανέγερσης περισσότερων του ενός ανεξάρτητων κτηρίων, με επιφάνεια ανά κτήριο μικρότερη από 50 τ.μ. (π.χ. ενοικιαζόμενοι ανεξάρτητοι χώροι σε ξενοδοχειακή μονάδα);

Απάντηση

 

"Όταν σε ένα οικόπεδο ανεγείρονται περισσότερα του ενός ανεξάρτητα λειτουργικά μεταξύ τους κτίρια, τα οποία είναι όλα μικρότερα από 50 τ.μ., δεν απαιτείται η εκπόνηση Μ.Ε.Α. σύμφωνα με τον Κ.Εν.Α.Κ., αλλά ούτε έκδοση Π.Ε.Α"

 

Επίσης από

ε) η Εγκύκλιος "Διευκρινήσεις για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ" (οικ.2021/14/6/2012)

παράγραφος 6 (βλέπε συν.)

 

 

Πάντα κατά την άποψη μου

post-31791-0-16906400-1366734485_thumb.jpg

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε pirsogiannis

 

αν θέλεις να βγάλεις το 2ο ΠΕΑ σου συνιστώ να ΜΗΝ ακολουθήσεις το πρώτο λάθος του πρώτου επιθεωρητή. Συνενοήσου με την ΕΥΕΠΕΝ.

 

Η έκδοση ΠΕΑ αφορά ένα κτίριο όπως σου δείχνει ο συνάδελφος mixmentzos και όχι κτιριακά συγκροτήματα.

 

Δες λίγο και την ΤΟΤΕΕ2.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.