Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α11] Σχέδια που απαιτούνται από το Ν. 4178/13


Recommended Posts

Ο Ν.4178 όχι.

Ο προηγούμενος προέβλεπε αλλά μόνο για την τομή σε κλίμακα 1:100.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα κύριοι,

ο προηγούμενος νόμος όριζε ότι διάγραμμα κάλυψης ανεβάζωμόνο όταν το γήπεδο είναι άρτιο-οικοδομήσιμο. Στο νέο νόμο δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Οπότε θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ανεβάζω διάγραμμα κάλυψης? Δλδ όταν δεν έχει εκδοθεί οα σε γήπεδο μη άρτιο-οικοδομήσιμο θα φτιάξω εγώ διάγραμμα κάλυψης? Ή σε περίπτωση λυομένου με τις άδειες επι Παπαδόπουλου όπου έβγαιναν σε γήπεδα μη άρτια-οικοδομήσιμα θα πρέπει να φτιάξω διάγραμμα κάλυψης??

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Έχω περίπτωση Ο.Α. με πάρα πολλές αλλαγές από το σχέδιο. Είναι πιο εύκολο και σαφές να γίνει νέο σχέδιο (με το περίγραμμα της αδείας να φάινεται) παρά να σημειωθούν οι αλλαγές στο υπάρχον σχέδιο.

Σε ερώτηση στο helpdesk μου απαντήσανε ότι μπορώ να κάνω ότι θέλω, δηλαδή είτε να χρησιμοποιήσω το παλιό σχέδιο είτε να κάνω νέο, αλλά σε κάθε περίπτωση να προκύπτει από το σχέδιο το τι αυθαιρεσία έχει γίνει.

Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:

1. Εσείς τι λέτε για τέτοια περίπτωση? Υπάρχον σχέδιο ή νέο?

2. Αν πάει το υπάρχον σαρώνετε μαζί και την πινακίδα του μηχανικού όπως το πήρατε από το αρχείο της υπηρεσίας δόμησης? Μπορώ να βάλω και τα δύο? Στο υπάρχον να σημειωθούν οι αυθαιρεσίες με περίγραμμα, περιγραφή και επιφάνεια και μαζί το νέο σχέδιο?

3. Βάζετε πινακίδα στα σχέδια ή 2-3 σειρές πάνω αριστερά στο υφιστάμενο σχέδιο? Τι άλλο βάζετε στα σχέδια?

4. Υπάρχει κανένα πρότυπο σχέδιο με το τι πρέπει να περιέχει ένα σχέδιο to be uploaded στο σύστημα?

5. Νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε ένα πινακάκι με τη δόμηση και την κάλυψη τόσο της αδείας όσο και αυτών που δηλώθηκαν με τον 4178. Αν αυτό ισχύει τι κάνουμε με τα τετραγωνικά της υπέρβασης δόμησης και κάλυψης? Βάζουμε τα δηλωθέντα στην υπ' όψιν δήλωση ή τα συνολικά του ορόφου? Π.χ. όροφος με δύο διαμερίσματα και δύο δηλώσεις. Σε κάθε μια κάτοψη πρέπει να γράφω και τα δηλωθέντα τετραγωνικά του άλλου διαμερίσματος?

6. Πάλι περίπτωση με τακτοποίηση 2 διαμερισμάτων στον ίδιο όροφο. Στο σχέδιο πρέπει να δείχνω και την τακτοποίηση που έκανα εγώ και στο άλλο διαμέρισμα?

 

Θα με βοηθούσε πολύ ένα πρότυπο σχέδιο, φυσικά χωρίς ονόματα, α/α κτλ΄, έτσι ένα γενικό με το τι βάζετε και ανεβάζετε. Να κλείνω σιγά σιγά τις δουλειές γιατί με τρώει...

Edited by Charlie
Link to comment
Share on other sites

Το σωστό είναι να γίνει ένα νέο σχέδιο από την αρχή, όπου να σημειώνονται οι αυθαιρεσίες με μία διαγράμμιση και να τονίζονται στην εμβαδομέτρηση για την κάτοψη π.χ. σε ένα διαμέρισμα που έκλεισε δύο εξώστες

Εμβαδόν Διαμερίσματος 1(συνολικό): 5,00x10,00 = 50,00 τ.μ.

Αυθαίρετα τμήματα : 1,00x2,00 + 1,50x2,50=2,00+3,75=5,75τ.μ.

Ανάλογα και στο διάγραμμα κάλυψης,

Πραγματοποιούμενα στοιχεία:

Δόμηση Διαμερίσματος 1: 5,00x10,00 = 50,00 τ.μ. < 100,00 τ.μ. (επιτρεπόμενο κατ' αναλογία ποσοστού)

Αυθαίρετα τμήματα: 1,00x2,00 + 1,50x2,50=2,00+3,75=5,75τ.μ. = 5,75% (επιτρεπόμενο κατ' αναλογία ποσοστού)

Κάλυψη: 50,00 τ.μ. < 70,00 τ.μ. (επιτρεπόμενη)

Αυθαίρετα τμήματα: 5,75 τ.μ = 8,21% (επιτρεπόμενης)

στην κάλυψη όταν έχουν οριζόντιες ιδιοκτησίες δεν νοείται ποσοστό κάλυψης, στις κάθετες ιδιοκτησίες πιστεύω πως ναι.

Ύψος διαμερίσματος 1: 3,00 μ=επιτρεπόμενο

Πλάιες αποστάσεις,

τμημά 1 (π.χ. το 1,00χ2,00): 5,00>2,50μ. (επιτρεπόμενη)

τμήμα 1(π.χ το 1,50χ 2,50): 2,00<2,50μ.(επιτρεπόμενο) με ποσοστό εντός 20%

 

Ο συντάκτης του νόμου φυσικά θεώρησε οτι όλοι οι καλοί συνιδιοκτήτες θα συναινέσουν στην κοινή τακτοποίηση μιάς πολυόροφης οικοδομή, αλλά μάλλον μας ξέχασε οτι δεν έιμαστε Ελβετία. Οπότε και εμείς βλέπουμε αποκλειστικά την μία οριζόντια και δεν ασχολούμαστε με τις υπόλοιπες (εκτός και αν όντος γίνεται μία κοινή δηλωση).

Έτσι κινούμενος λοιπόν, παίρνεις την κάτοψη της άδειας, και αν δεν έχεις πολλές αυθαιρεσίες και σημειώνεις ανάλογα με τα παραπάνω, κάτω (πάνω, δίπλα) απο τις υπάρχουσες εμβαδομετρήσεις τα νέα δεδομένα, βάζεις και την δήλωση " το παρόν σχεδιάγραμμα συνοδεύει την υπ' Α/Α .... δήλωση του Ν. 4178/2013 και θα υποβληθεί (ή υποβληθηκε) εντός της προθεσμίας κ.τ.λ. Υπογράφεις, το σκανάρεις και το ανεβάζεις στο σύστημα, το δίνεις στον ιδιοκτήτη. Ούτε πινακάκια, ούτε τίποτε άλλο. Αν το επεξεργαστείς στον υπολογιστή, το σώζεις pdf και το ανεβάζεις χωρίς υπογραφή και το τυπώνεις υπογράφεις και το δίνεις στον ιδιοκτήτη.

Αν έχεις πολλές αυθαιρεσίες, κάνεις νέο σχέδιο γιατί θα σκοτωθείς στα γράψε σβήσε, με δικό σου πινακάκι και το περίγραμμα των άλλων ιδιοκτησιών "βάσει άδειας". 

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον tanasi. Σε γενικές γραμμές αν έχω εκτατεμένες αλλαγές στα σχέδια τότε φτιάχνω νέα με βάση τα εγκεκριμένα. Στο σύστημα ανεβάζω και τα αρχικά εγκεκριμένα ώστε σε περίπτωση ελέγχου να μπορεί να γίνει αντιπαραβολή. Στο υπόμνημα εμβαδομετρώ τους χώρους και κάνω αναφορά στα ποσοστά υπέρβασης και στην κατηγορία αυθαιρεσίας χωρίς όμως αναλυτικούς υπολογισμούς.

 

Η σφραγίδα σκαναρισμένη με υπογραφή. Κλίμακα σχεδίου συνήθως 1:50 αλλά έχει τύχει να κάνω και 1:100.

Link to comment
Share on other sites

akis73 καλησπέρα!

Ανεβάζεις στο ίδιο αρχείο το παλιό σχέδιο με το νέο? Σαν ένα μεγάλο σχέδιο? ή ανεβάζεις 2 διαφορετικά αρχεία (αν γίνεται αυτό?).

Επίσης, προβλέπεται να ανεβάσουμε νέο σχέδιο? Στο ΦΕΚ λέει ότι αν υπάρχει Ο.Α. ανεβάζουμε το σχέδιο της άδειας και σημειώνουμε εκεί τις αυθαιρεσίες. Συμφνώ ΑΠΟΛΥΤΑ ότι πολλές φορές ΠΡΕΠΕΙ να γίνει νέο σχέδιο γιατί αλλιώς υπάρχει μπάχαλο. Είμαστε όμως καλυμμένοι? Ή πρέπει να πάμε με το γράμμα του νόμου?

Link to comment
Share on other sites

Αυτό με την υπογραφή στο σύστημα είναι διφορούμενο. Τα αρχεία εκτός απο την αναφορά της δήλωσης (το πεντασέλιδο) δεν μπορεί να τα δεί κανείς, εκτός προφανώς από τους διαχειριστές του ΤΕΕ-ΥΠΕΚΑ, και τον μηχανικό. Οπότε η υπογραφή είναι πλεονασμός θα έλεγα, αφού έτσι και αλλιώς μόνο ο μηχανικός ανεβάζει αρχεία, άσε που μπορεί ο οποιοσδήποτε να σκανάρει μια υπογραφή σου, και να την χρησιμοποποιεί.

Περάσαμε στην ηλεκτρονική εποχή και βαδίζουμε σε θολά νερά, θα έλεγα.

Link to comment
Share on other sites

Ανεβάζω στο ίδιο πεδίο, πχ κάτοψη αν χρειαστεί 2 σχέδια το εγκεκριμένο της άδειας και αυτό που έχω φτιάξει εγώ. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα αν πχ ανεβάσεις όπως λες ένα μεγάλο σχέδιο ή ότι άλλο σχετικό.

 

Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν γίνει νέο σχέδιο, όταν λες "καλυμμένος" τι εννοείς; πιστεύω ότι ειδικά στο θέμα των σχεδίων ο νόμος δεν είναι ιδιαίτερα σαφής - ίσως το αφήσαν έτσι λόγω των παρα πολλών περιπτώσεων και της πολυπλοκότητας των παραβάσεων.

 

Σε κάθε περίπτωση αν ανεβάζεις τα αρχεία που προβλέπει ο νόμος και είσαι σε θέση να αιτιολογήσεις αν ποτέ χρειαστεί (λέμε τώρα, υποτίθεται ένα 15% θα ελεγχθεί και έπεται ο ελεγκτής δόμησης στις κατ.5) τότε είσαι 100% καλυμμένος, αν αυτό εννοείς.

 

ΥΓ

 

tanasi: σωστός, απλά τώρα με τα αυθαίρετα, την ηλεκτρονική έκδοση αδειών και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου θα γίνει και της μόδας η "σκαναρισμένη" σφραγίδα μηχανικού.

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.