Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμψηφισμός προστίμων για αυθαίρετα με Εργασίες Ενεργειακή​ς Αναβάθμιση​ς και Στατικής Ενίσχυσης


stathis.mp

Recommended Posts

οπως και να χει ειναι θετικη εξέλιξη (=καλιο αργα παρα ποτε...) . Οπως φαινεται εξ'αρχης δλδ, να δουμε πως θα εξελιχθει και αν τυχον υπαρχξει καποια "εμπλοκη" στην πορεια...

 

Για τον κοσμο που ειναι ουτως ή αλλως σε ρυθμιση ειναι θετικοτατο. Απλα ειναι πολυ κακό το γεγονος της εξαιρεση του αρχικου παραβολου (γιατι δεν το καταλαβα...) και το ΦΠΑ...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 117
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Προσέξτε τη λογική τους:

 

Στο εξοικονομώ, που είναι επιδοτούμενο πρόγραμμα και το "τυράκι" για να μπεί ιδιοκτήτης στη διαδικασία είναι το μεγάλο ποσό της επιδότησης επιδοτούν και τον ΦΠΑ αφού τσιμπάει έτσι το κράτος ΦΠΑ από εργασίες που αλλιώς δεν θα γινόταν (δεν θα κάναν αιτήσεις στο εξοικονομώ) , και είναι και λεφτά επιδοτούμενα από ΕΕ...

 

Ενώ τώρα που ούτως ή άλλως θα του τα παίρνανε τα λεφτά με το πρόστιμο , επί της ουσίας μειώνουν το ποσό που πραγματικά επιδοτούν στο 30,80% αφού παίρνουν και ΦΠΑ από τις εργασίες..

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : έστω 123 τμ μονοκατοικία με πρόστιμο 10000 € (και παράβολο 2000€).

 

Έστω ότι θέλει να κάνει εργασίες να γλυτώσει ότι μπορεί να γλιτώσει . 

 

Άρα μπορεί να γλυτώσει 10000€ - 2000€(παράβολο) = 8000€ / 2 -> 4000€ (Το 50% του προστίμου αφαιρεμένου του παραβόλου)

 

Για να γλυτώσει 4000€ πρέπει να ξοδέψει με ΦΠΑ 4920 €

 

Έστω ότι κάνει μόνωση δώματος με 40€/τ.μ. (τιμή εξοικονομώ - τιμή με ΦΠΑ).

 

Αρα μόνωση 123*40 = 4920€ . 

 

Από το πρόστιμο όμως αφαιρείται το χωρίς ΦΠΑ ποσό , δηλαδή 4000€

 

Άρα το ενιαίο πρόστιμο+φπα που πρέπει να πληρώσει είναι τα 6000€ + 920€ = 6920 €  ("γλυτώνει" 3080€)

 

Άρα αυτά που πράγματι γλυτώνει δεν είναι το 50 % του προστίμου αλλά το 30,80% του προστίμου.

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

1)Για τους περαιωμένους τίποτα??

2)Αντί να λέει περί "Διεκδικούμε να αυξήσουμε κατά τουλάχιστον 50% τον προϋπολογισμό για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, στη νέα προγραμματική περίοδο." για΄τι δεν μας λέει ότι δεν έχουμε προσαρμοστεί με την κοινοτική οδηγία 244 (οικονομικά βέλτιστες τιμές U-value στον ΚΕΝΑΚ) και είμαστε εκπρόθεσμοι από τον 2/2013 με κίνδυνο όχι μόνο να φάμε άλλο ένα πρόστιμο αλλά να μην έχουμε πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού μας αποθέματος (τεράστια ποσά έχει προυπολογίσει η ΕΕ για αυτό τοπ σκοπό).???

3)Πώς θα λειτουργήσει, πάλι το σωστό κατά την φιλοσοφία του μέτρο, όταν ζητάει πάλι ένα κάρο δικαιολογητικά και εμπλέκονται ένα κάρο κόσμος (ΥΔΟΜ,προμηθευτές,μηχανικοί,ελεγκτές,κτλ)???

4)Ανεβοκατεβάζουν από την διαβούλευση τα περί στατικής επάρκειας κτλ.. πώς θα εφαρμοστεί ένα μέτρο που ήδη έχει βγεί εκπρόθεσμο??Ποιος θα το πληρώσει??Ποιος θα έχει την ευθύνη πάλι??Για τα περαιωμένα και μεταβιβασμένα????

5)Πώς θα τονώσει την κτηματαγορά με τέτοιου είδους μέτρα που κάποιος ακόμα και αν βρεί πελάτη και ξεπεράσει τον σκόπελο της οικονομικής επιβάρυνσης (φόροι υπεραξίας,ΦΠΑ,κτλ)  θα πέσει σε παγίδες τύπου αυθαιρέτων,ελεγκτών κτλ..?Τα ακίνητα του δημοσίου που πωλούνται τυχαία εξαιρούνται από όλες αυτές τις διαδικασίες???ΔΕΝ νομίζω!! 9,5/10 Έλληνες προτιμούν τα παιδιά τους να κληρονομήσουν ένα ακίνητο από το να τους το μεταβιβάσουν...κατάντια..

Link to comment
Share on other sites

Και το 30,8% μειώνεται περαιτέρω με το ποσοστό φορολογικής ελάφρυνσης που θα είχε κάποιος έτσι και αλλιώς ή να γίνει και αρνητικό αν συνυπολογιστούν τα πιστοποιητικά, οι μελέτες και οι αμοιβές μηχανικού ...

Φανταστείτε το μεγάλο γέλιο αν τα ποσά αυτά τα αντικαταστήσετε με "στατική ενίσχυση"...

 

υ.γ. μήπως πρέπει να τροποποιηθεί ο τίτλος του θέματος ;

Link to comment
Share on other sites

φιλε Μπαμπη δεν τα υπολογισες καλα...Στην Ελλαδα τα υπολογιζουμε με αλλο τροπο: Στο παραδειγμα σου το κοστος των  εργασιες που "δικαιουσε" να απαλλαχθεις ειναι οντως 4.000€. Κανεις εργασιες για 2000 και σου κοβει ο "μαστορας" αποδειξη για 4000+φπα (του πληρωνεις το φπα για τα επιπλεον 2000€) . Ετσι λοιπον καλεισε να πληρωσεις 6920 - 2 χιλιαρικα που δεν εδωσες για τις εργασιες = 4920€ !!! Οριστε το 50% που μας διαφημιζουν.... :lol:  :lol:  :lol:

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Κανεις εργασιες για 2000 και σου κοβει ο "μαστορας" αποδειξη για 4000+φπα (του πληρωνεις το φπα για τα επιπλεον 2000€) . 

 

last year αυτά συνάδελφε...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν διοθρωσουν τα δυο θεματα του ανεφερα παραπανω (ΦΠΑ και παραβολο) τοτε ειναι ακρως δελεαστικη η αποφαση της οποια επεμβασης.

 

Αναλογα με το υψος του προστιμου, πολλοι θα ενδιαφερθουν.

Δεν μιλαμε για 800Ε προστιμο (500Ε παραβολο και 300Ε το υπολοιπο), να παει ο αλλος να δωσει 5000Ε για να γλιτωσει 150Ε!!!!

 

Υπαρχουν περιπτωσεις, στις οποιες τα προστιμα ειναι 20.000Ε, 30.000Ε, 40.000Ε.

Γιατι να μην προβουν σε καποια επεμβαση οι ιδιοκτητες αυτοι??

Εχουν να χασουν κατι? Ας γλιτωσουν και 10% του προστιμου.

Edited by terry
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ένα επιπλέον κίνητρο είναι, ασχέτως με τη δυσκολία των καιρών, κάποιος που μπαίνει σε διαδικασία τακτοποίησης έχει μια δυνατότητα να αναβαθμίσει και την κατοικία του. Λεφτά δεν υπάρχουν για τους περισσότερους αλλά δεν είναι και λίγοι αυτοί που έχουν και είναι πρόθυμοι να δώσουν, τουλάχιστον για το σπίτι τους. Μην περιμένετε νόμους για αυτούς που δεν έχουν, ο νόμος είναι στημένος για να μαζεύει χρήματα από όσους μπορούν να δώσουν. Κάποιος που δεν έχει να περάσει, η τελευταία του έννοια είναι να ενταχθεί σε νόμους τακτοποιήσεων της κατοικίας.

Τώρα σε σχέση με αυτά που διαβάζω, από τη στιγμή που εξαιρεί το φπα ουσιαστικά αυξάνει τα χρήματα που θα βγάλει από την τσέπη του κάποιος έως και 11,5%, αν μπει στη διαδικασία της αναβάθμισης. Επιπλέον, το παράβολο που θα σκεφτούν να βάλουν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο και τελικά σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για το 50% των συνολικών χρημάτων που πληρώνει ο ενδιαφερόμενος για τακτοποίηση.

Link to comment
Share on other sites

Στο θέμα με το παράβολο που λέτε πολλοί. Τελικά ισχύει μάλλον αυτό που λένε κάποιοι ότι το παράβολο ΔΕΝ πάει στο πράσινο ταμείο αλλά το τσεπώνει το κράτος. Κοινώς το παράβολο δεν το αγγίζει κανείς, έχει μπει στα έσοδα του κράτους και δεν μπαίνει σε επιδοτήσεις, εκπτώσεις κ.τ.λ.

 

Για το ΦΠΑ. Κοιτάξτε...στις περισσότερες επιδοτήσεις που ξέρω δεν μπαίνει το ΦΠΑ. Ο λόγος είναι να μην γίνονται κάποιες λαμογιές. 

 

Στο εξοικονομώ μπαίνει το ΦΠΑ. Όμως υπάρχει και σοβαρός έλεγχος. Μήπως αυτό τώρα είναι πιο..."χύμα" και φοβούνται λαμογιές με το ΦΠΑ ?

Link to comment
Share on other sites

Τα προγραμματα τα οποια εξαιρουν τον ΦΠΑ αφορουν επαγγελματιες. Αρα ο ΦΠΑ εκπιτπει γι'αυτους.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.