Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

επεκτεινοντας την απαντηση του jedi.Yannis

 

τι πιστοποιητικο του 4178 απαιτειται,

εάν η αδεια ανοικοδομησης ειναι υπο καθεστως ΕΔ?

Link to comment
Share on other sites

το ότι  το κτίσμα βρίσκεται υπό ανέγερση δεν σημαίνει 

ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε μηχανικός να δώσει βεβαίωση νομιμότητας

για το στάδιο εργασιών στο οποίο βρίσκεται κατά το χρόνο έκδοσης της βεβαίωσης 

 

Στην προκειμένη ελέγχεις αν οι εξωτερικές διαστάσεις (Χ-Ψ-Ζ) του φέροντα οργανισμού

(μέχρι τον χ όροφο) συμφωνούν με αυτές των εγκ σχεδίων και αυτό το αναφέρεις και στην τεχν έκθεση

 

 

Έτσι και αλλιώς ο/η Συμβ/φος πάντα αναφέρει αν η σύσταση γίνεται προ της ανέγερσης ή και το στάδιο εργασιών   

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον αυτό θα κάνω. Βεβαίωση ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες με αναφορά στην τεχνική έκθεση για υπο ανεγερση κτισμα με τάδε άδεια.

Link to comment
Share on other sites

Σε δική μου περίπτωση, μου ζητήθηκε βεβαίωση για πώληση οικοδομής που ήταν στα μπετά. Έκανα αναφορά το στάδιο κατασκευής στα σχόλια και την έδωσα αφού διαπίστωσα πως ότι είχε κατασκευαστεί ήταν σύμφωνο με την Ο.Α.

Link to comment
Share on other sites

Θα έχει συζητηθεί και άλλη φορά αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες τελευταίες εξελίξεις. Συμβολαιογράφος μου ζητάει να δώσω βεβαίωση αδόμητου για να μεταβιβαστεί το δικαίωμα υψούν (μελλοντικός όροφος η αλλιώς "αέρας") σε ακίνητο που έχει γίνει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας κι έχουν δοθεί χιλιοστά στον μελλοντικό όροφο. Ρώτησα και δεύτερη συμβολαιογραφο και μου είπε ακριβώς το ίδιο, ότι οι οδηγίες δηλαδή που έχουν είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να λαμβάνουν τη βεβαίωση από τους μηχανικούς πως το "ακίνητο" είναι αδόμητο και όχι τη βεβαίωση ότι στο "ακίνητο" (δηλαδή το δώμα όπου θεωρητικά θα χτιστεί ο μελλοντικός όροφος) δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις. Ως "ακίνητο" δηλαδή εννοούν την οριζόντια ιδιοκτησία του υψούν κι όχι το οικόπεδο. Εγώ μέχρι σήμερα είχα την εντύπωση ότι δίνουμε βεβαιωση περί μη υπάρξης αυθαιρεσιών σε αυτές τις περιπτώσεις και όχι περί αδόμητου (κι έτσι το είχα χειριστεί σε παρόμοια περιπτωση και είχε γινει δεκτό από μια συμβολαιογράφο τότε με τον Ν.4014/11). Το ΤΕΕ λέει πως και οι δύο αυτές βεβαιώσεις είναι σωστές. Τι πιστεύετε εσείς? Θα υπάρχει πρόβλημα αν δώσω βεβαίωση ότι το "ακίνητο" (ο αέρας) είναι αδόμητο, όπως ζητάει η συμβολαιογράφος?

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, προσωπικά όσες φορές έδωσα βεβαίωση για δικαίωμα υψούν, η βεβαίωση ήταν σχετικά με την υπάρξη ή όχι αυθαιρεσιών και όχι αδόμητου. Οι συμβ/φοι με τις οποίες συνεργάζεσαι που το στηρίζουν;

 

Δηλαδή αν όντως υπήρχαν αυθαιρεσίες στο δώμα τι θα γινόταν πάλι βεβαίωση αδόμητου θα σου ζητούσαν;

Link to comment
Share on other sites

Εγώ συμφωνώ μαζί σου, αυτό που με προβληματίζει είναι που μου είπαν το ίδιο δύο συμβολαιογράφοι. Υποθέτω πως το στηρίζουν στις οδηγίες που τους δίνει ο σύλλογός τους. Προσπαθώ να επικοινωνήσω και με μία τρίτη συμβολαιογράφο αλλά δεν την έχω βρει ακόμα. Υποθέτω αν υπήρχαν αυθαιρεσίες στο δώμα και αυτές δηλώνονταν τότε θα ζήταγε την βεβαίωση "Οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις, εμπίπτουν σε μια από τις εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν.4178/2013 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις απαγορεύσεις του άρθρου 2 του Ν.4178/2013", αφού σε αυτή την περίπτωση το δώμα δεν θα ήταν αδόμητο..

 

Ίσως με μία αναφορα στην τεχνική έκθεση της δήλωσης που θα συνοδεύει τη βεβαίωση ή στα σχόλια αυτής ότι το "ακίνητο" αφορά τον μελλοντικό όροφο και όχι το οικόπεδο να μπορούσα να εκδώσω βεβαίωση αδόμητου?

 

akis73 οι βεβαιώσεις περί μη αυθαιρεσιών για το δικαίωμα υψούν που εξέδωσες πόσο παλιές ήταν? Μήπως από τότε υπάρχει όντως κάποια πιο πρόσφατη οδηγία?

 

Edit

Ρώτησα μια τρίτη γνωστή συμβολαιογράφο και μου είπε και αυτή το ίδιο όπως οι άλλες δύο. Ότι δηλαδή για τον αέρα θα πρέπει να εκδώσω βεβαίωση για ακίνητο αδόμητο. Μήπως τελικά έχουν δίκιο?

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, θεωρώ πως και οι δύο απόψεις έχουν λογική.

Και η άποψη που λέει πως δεν είναι βεβαίωση για ακίνητο χωρίς αυθαιρεσίες (διότι δεν υπάρχει ακίνητο) αλλά και η άποψη που λέει δεν είναι βεβαίωση αδόμητου αφού αυτή αφορά οικόπεδα και το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι δομημένο!!!

Εγώ πάντως θα έδινα αδόμητου όπου στο θέμα θα ανέφερα τι αφορά η βεβαίωση (όπως ακριβώς το αναφέρει η Σ.Ο.Ι.).

Δηλ. π.χ. "Δικαίωμα ανέγερσης (Μελλοντική δόμηση) καθ'ύψος ή κατ'επέκταση μίας 4όροφου οικοδομής"

Βέβαια αν στον τίτλο αναφέρει και το κατ'επέκταση (όπως είναι το σωστό θεωρώ) τότε θα πρέπει να κάνεις έλεγχο και στο υπόλοιπο οικόπεδο!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως το ποιά από τις 2 βεβαιώσεις θα δώσεις δεν είναι ουσιαστικής σημασίας. Είναι καθαρά τυπικό το θέμα. Η ουσία είναι να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες. Προσωπικά δεν μου έχει τύχει να δώσω βεβαίωση για δικαίωμα υψούν αν και μάλλον κλίνω κι εγώ περισσότερο προς το "αδόμητο" δεδομένου ότι στην υπό εξέταση ιδιοκτησία δεν υπάρχει τίποτα κτισμένο. Έχω δει βεβαιώσεις συναδέλφων για αντίστοιχες περιπτώσεις και με τα 2 κείμενα. Ότι και από τα δύο να επιλέξεις δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα αφού σε κάθε περίπτωση θα αναφέρεις στα σχόλια περί τίνος πρόκειται.

Link to comment
Share on other sites

ειναι μια ΟΙ, "ανεξαρτητη"  με τα χιλιοστα της...που θα χτισθει στο μελλον.

 

Συμφωνω οτι ειναι "αδομητη"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.