Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξώστης ή Ημιυπαίθριος;


Recommended Posts

On 13/11/2020 at 11:20 ΠΜ, killertomato said:

διάβασε ξανά τους ορισμούς Η/Χ και εξώστη, αν οι κολόνες που δείχνεις στο γκρι hatch πατάνε στο έδαφος τότε είναι Η/Χ αν δεν πατάνε και είναι αρχιτεκτονικά στοιχεία τότε έχουμε εξώστη (αφου προεξέχει της όψης)

Συγγνώμη αλλά γιατί πρέπει να πατάνε στο έδαφος? Αν υπάρχει υποχρεωτική στοά δεν θα μπορούνε να πατάνε στο έδαφος και για αυτόν τον λόγο δεν θα είναι Η.Χ.?

 

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα,

επισυνάπτω φώτο από στεγασμένο υπόστυλο χώρο στην είσοδο ισόγειας μονοκατοικίας για να μου πείτε την άποψη σας

ευχαριστω

φωτο.pdf

Link to comment
Share on other sites

ναι η πρώτη είναι μακρινή και η δεύτερη κοντινή...Λόγω κολονών ε? 

Αν χτίστηκε προ του 75 αλλάζει κάτι? Γιατί το έχω σε ρύθμιση αυθαιρεσιών

Link to comment
Share on other sites

tetris αυτή η κατασκευή αν φαίνεται στα σχέδια της οικ. άδειας και έχει μετρήσει στον όγκο κτιρίου που πραγματοποιείται, το κτίριο αυτό χτίστηκε με ΓΟΚ '73 οπότε αν εμφανίζεται στα σχέδια της άδειας και το έχει μετρήσει στον όγκο κτιρίου που πραγματοποιείται, να πάρουμε πρώτα την πιο εύκολη περίπτωση, δεν είναι αυθαίρετο. 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Quote

 

Εξώστες και στεγασμένοι χώροι κτιρίων με τυχόν οριζόντια φέροντα ή κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήματα ηλιοπροστασίας

Οι κλειστές πλευρές του ανοικτού ημιυπαίθριου χώρου μπορεί να είναι στοιχεία του φέροντα οργανισμού του κτιρίου ή στοιχεία πλήρωσης του φέροντα οργανισμού συμπεριλαμβανομένων των ανοιγμάτων (κουφώματα) των στοιχείων πλήρωσης.

Διευκρινίζεται ότι ελεύθερα φέροντα ή μη στοιχεία (πχ. υποστύλωμα, τοιχίο, τοίχος, κλπ) που ορίζουν το περίγραμμα του ανοικτού ημιυπαίθριου χώρου και δεν περιλαμβάνονται στο περίγραμμα των κλειστών χώρων του κτιρίου, δεν προσμετρούνται στον σ.δ.

 

 

Επειδή εμπίπτει και στις 2 περιπτώσεις βάσει των άνω,  αν έχουμε τοίχο (ή τοιχείο ω/σ που δεν φτάνει στο έδαφος) σε έναν πρόβολο στις 2 κάθετες στην όψη πλευρές, αυτός είναι ανοικτός εξώστης ή ΑΗΧ?

πχ. στην περίπτωση των παραδειγμάτων, χωρίς οι πλάγιες πλευρές να περιέχουν φέροντα στοιχεία

image.png.5fa5f6d4a04066d1971b249322a559df.png

Edited by analysis
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα,

Έχω Η.Χ, χώρος ισογείου ορόφου κάτω από τον οποίο βρίσκεται cour anglaise για να μπορεί να έχει φωτισμό ο χώρος κύριας χρήσης που βρίσκεται σε υπόγεια στάθμη (η οροφή του υπογείου προεξέχει 1,20 από τον έδαφος). Δείτε το σχεδιάγραμμα... Ο Η/Χ χώρος ισογείου είναι 20.70 τμ. Τι Η/Χ θα υπολογίσω στην στάθμη του ακαλύπτου?

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-02-15 163936.png

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-02-15 163914.png

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@maraki17Τα cour anglaise είναι κατασκευές που επιτρέπονται στον ακάλυπτο χώρο (άρθρο 17), ο ΑΗΧ εξ ορισμού δεν είναι ακάλυπτος χώρος επομένως δεν επιτρέπεται αυτή η λύση που σχεδιάζετε.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Επειδή ενδεχομένως να αποκτήσεις πρόβλημα ύψους και για λόγους ασφάλειας κυκλοφορίας στον ΗΧ, βάλε μια διαφάνεια ή μεταλλική σχάρα και μην το ονομάζεις cour anglaise. ΗΧ θα είναι όλα τα 20,7 μ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.