Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εργασίες Ενεργειακή​ς Αναβάθμιση​ς με Συμψηφισμό​ Προστίμων Αυθαιρέτων


Recommended Posts

Συνάδελφοι εχουμε τακτοποιησει απο ενα αυθαίρετο κτισμα το 90% αυτού (π.χ δηλαδη απο τα 100 τ.μ εχουμε τακτοποιησει τα 90 και εχει πληρωθει ενα προστιμο εφαπαξ 25.000 ευρώ). Τωρα θελουμε να τακτοποιησουμε και τα υπολοιπα 10 τα οποια εχουν ενα προστιμο 7000 ευρώ και να κανουμε ενεργειακη αναβάθμιση. Οπότε έχουμε 25000-2000=23.000/2=11.500 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση.

Κόβουμε τιμολόγια 7000 ευρώ και συμψιφίζονται στο ήδη περαιωμένο πρόστιμο, σωστη η λογική μου?

Υ.Γ μην με ρωτησετε γιατι τακτοποιησαμε μερος αυτου αυτο ηταν επιλογη του ιδιοκτητη.

 

Eπίσης μια ακόμη ερώτηση:

Σε κτίριο με μικτή χρήση κατάστημα στο ισόγειο και κατοικία στο όροφο θα βγάλουμε δύο ενεργειακά πιστοποιητικά? Αφου το καθε ΠΕΑ βγαίνει ανάλογα με την χρήση που έχει ο κάθε χώρος.

Edited by JOHNYMAL
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 303
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι γεια σας

Θέλω να κάνω μία διευκρινιστική ερώτηση. Έχω ένα οικόπεδο με δύο ιδιοκτήτες εξ'αδιαιρέτου, εντός του οποίου υπάρχουν δύο κτίσματα με αυθαιρεσίες. Σε μία δήλωση, λοιπόν, έχει γίνει υπαγωγή για το σύνολο της ιδιοκτησίας, δηλαδή για όλες τις αυθαιρεσίες (κτίσματα, περιβάλλων χώρος κτλ). Κάθε κτίσμα είναι ενεργειακά αυτόνομο και θα γίvoυν δύο ΠΕΑ. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Οι επιλέξιμες δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση αφορούν την ιδιοκτησία συνολικά ή κάθε κτίσμα; Πχ.  τα συστήματα σκίασης που είναι 2500 κατ'αποκοπή ποσό θα είναι για όλη την ιδιοκτησία ή 2500 για κάθε ενεργειακά αυτόνομο κτήριο;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι γνωρίζει κανείς τι γίνεται με συμψηφισμό προστίμου αυθαιρέτου τριτογενούς τομέα;

 

1. Έχω ένα ξενοδοχείο με ανεξάρτητα κτίρια αλλά με κοινά συστήματα ΖΝΧ. Ο πελάτης θέλει να αλλάξει το σύστημα ΖΝΧ με αντλία θερμότητας και ηλιακούς συλλέκτες. Αποφάσισα λοιπόν να εκδώσω κοινό ΠΕΑ για όλη την μονάδα. Το θέμα είναι ότι με τον οδηγό που έβγαλαν (προφανώς τον πήραν από το εξοικονομώ που αφορούσε μόνο κατοικίες) αναφέρει 1300 ευρώ για ηλιακά συστήματα ανά διαμέρισμα! Εδώ που έχουμε ξενοδοχείο πως θα υπολογίσουμε την αναλογία κόστους συλλεκτών.

 

2.Επίσης, στο εξοικονομώ προβλεπόταν (αν δεν κάνω λάθος) αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου, όπου έπρεπε να δικαιολογήσεις ότι ο λέβητας έχει κατεστραμμένη μόνωση κλπ. Γνωρίζει κανείς αν μπορεί στον συμψηφισμό να συμπεριλάβει λεβητα πετρελαίου σε κατοικία - πολυκατοικία, όταν ας πούμε υπάρχουν ηλεκτρικά σώματα ή θερμοπομποί;

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Για την ενεργειακή αναβάθμιση αυθαιρέτου υπάγονται τα κτίρια που κατασκευάστηκαν προ του έτους 2003 καθώς και τα λιθόκτιστα κτίρια προ της 28/04/2011 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του 4178/13 (φεκ Α' 174)

Υπάρχει πολυκατοικία η οποία κτίστηκα τμηματικά από το έτος 1998 έως το 2010, Δεν υπάρχει κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία. Οι περισσότερες αυθαιρεσίες έγιναν το 2010.Ο όροφος του κτιρίου που θα γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση (ηλιακός-ενεργειακό τζάκι κτλ...) προϋφίσταται του έτους 2003. Θα έχω κάποιο πρόβλημα να το εντάξω? Αναφέρει κάπου ο νόμος ότι οι αυθαιρεσίες του κτιρίου πρέπει να προϋφίσταται του έτους 2003??
Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

και εγω εχω σχετικη απορια.

 

Το αρχικο κτισμα ειναι προ του 2000. Μετεπειτα κατα το 2010 εγινε προσθηκη. Αυτο μπορει να ενταχθει στο συμψηφισμο?

Συμψιφιζουμε με ολο το προστιμο ή μονο με το προστιμο που αναλογει στην αρχικη αυθαιρεσια?

Link to comment
Share on other sites

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μου ειπανε πως γίνεται κανονικά και το μισό του προστίμου θεωρείται το μισό του ποσού προ της έκπτωσης. Εννοείται το παράβολο εκτός. Επίσης με συμβούλεψε να βαζω πληρωμή του 10% και να το αλλαζω αφού γίνουν οι εργασίες ούτως ώστε να μη βγαινω εκπροθεσμος στις διοριες των πληρωμων.

Link to comment
Share on other sites

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μου ειπανε πως γίνεται κανονικά και το μισό του προστίμου θεωρείται το μισό του ποσού προ της έκπτωσης. Εννοείται το παράβολο εκτός.

 

 

Εστω προστιμο 10000Ε με παραβολο 2000Ε. Συμψηφιζεις μεχρι (10000-2000)/2 = 4000Ε.

Και αυτος στην ουσια θα πληρωσει 2000Ε το παραβολο και 8000Ε-4000Ε(συμψηφισμος)-2000Ε(εκπτωση 20%) = 2000Ε?

 

 

Επίσης με συμβούλεψε να βαζω πληρωμή του 10% και να το αλλαζω αφού γίνουν οι εργασίες ούτως ώστε να μη βγαινω εκπροθεσμος στις διοριες των πληρωμων.

 

 

Αυτο δεν το καταλαβα. Εννοεις να βαλλεις δοσεις και να πληρωθει το 30% του προστιμου, ωστε να εχεις εκπτωση 10%?

Το θεμα ειναι οτι αν αλλαξει το εξαμηνο, μετα δεν εχεις δικαιωμα για την εκπτωση 20% στην εφαπαξ πληρωμη (τυπικα τουλαχιστον).

Link to comment
Share on other sites

Όντως αν αλλάξει το εξάμηνο χάνεται το δικαίωμα στην εφάπαξ έκπτωση. Η τηλεφωνική συνομιλία με ποιον ήταν? Στο hd κάποτε μου είχαν πει πως δεν μπορεί να συνδυαστεί ο συμψηφισμός του προστίμου με την έκπτωση 20%..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.