Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαγόρευση καπνίσματος (συγχωνευμένα θέματα)


nik mourouzis

Recommended Posts

Εγω θα ηθελα να δω στατιστικα στοιχεια για ποσοστα καπνιζοντων σε διαφορες χωρες καθως και μορφωτικο επιπεδο, επιπεδο ζωης κτλ των χωρων αυτων....

 

Εχετε κατι υποψη??

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 340
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Βρε howard_roark μπορείς να καταλάβεις ότι αυτά που γράφεις είναι ανυπόστατα; Το club στην Εκάλη δηλαδή είναι ενδεικτικό για τα "μαλλιοκέφαλα" που εικάζεις ότι θα πληρώνουμε; Βγαίνεις έξω καθόλου να δεις τι γίνεται; Ένα παράδειγμα σχετικά πρόσφατο που μπορώ να θυμηθώ (είναι τόσο λίγα γιατί πολύ απλά δεν εφαρμόζεται ο νόμος): στην ταβέρνα "Ιορδάνης" στο Χαλάνδρι. Δεν έπεφτε καρφίτσα στο μαγαζί επειδή έχει κήπο με ομπρέλες και "ημιυπαίθριο" χώρο με τραπέζια.

Ακριβώς απέναντι "trendy" εστιατόριο (δε μπορώ να θυμηθώ το όνομα) με καμιά 50αριά+ τραπέζια από όσο μπορούσα να δω όλα σε εσωτερικό χώρο. Τρία τραπέζια μόνο κατειλλημένα από παρέες 4-8 ατόμων. Το υπόλοιπο μαγαζί άδειο. Παρατηρούσα και τους έκανα χάζι. Ανά 15 λεπτά περίπου παρατούσαν τα τραπέζια και έβγαιναν σχεδόν μαζικά έξω στο πεζοδρόμιο να καπνίσουν (αφήνοντας καναδυό μέσα) και μας κοίταζαν (εμάς στον "Ιορδάνη") σχεδόν περίλυποι. Τι πιθανότητες δίνεις σε αυτό το μαγαζί να συνεχίσει για πολύ να επιβιώνει;

Σε μια πολύ γρήγορη αναζήτηση δες εδώ τι αλίευσα:

http://www.elladanews.gr/article/373243-me-lesxes-kapniston-apantoyn-stin-apagoreysi-toy-kapnismatos.html

http://www.elladanews.gr/article/384402-diadilosi-kai-gia-to-kapnisma.html

http://www.elladanews.gr/article/360250--pyr-ston-nomo-gia-to-kapnisma.html

Και είναι όλα εξελίξεις σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Δες και αυτό για την Αμερική:

http://www.elladanews.gr/article/332168-sto-keno-i-antikapnistiki-ekstrateia-stis-ipa.html

Πέρα από τα φαιδρά επιχειρήματα περί "αφοδεύσεων", μου κάνει εντύπωση που μια κατηγορία νοημόνων (υποτίθεται) ανθρώπων όπως οι Μηχανικοί, αδυνατούν πολλές φορές να είναι ορθολογιστές και να αποκομίσουν εμπειρίες από το παρελθόν. Έχουν γίνει άλλες 2 οικτρά αποτυχημένες απόπειρες κατά του καπνίσματος στο πρόσφατο παρελθόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιτύχει αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Το τσιγάρο είναι εθιστικό και γι'αυτό πολλοί καπνιστές συμπεριφέρονται σας φασίστες σε αυτό το θέμα.

 

Νομίζετε όμως ότι είναι μόνο η νικοτίνη που κάνει την ζημιά;

Τα τσιγάρα έχουν 599!!! πρόσθετες ουσίες. Εδώ είναι η λίστα με τις περισσότερες από αυτές.

http://quitsmoking.about.com/cs/nicotineinhaler/a/cigingredients.htm

 

Και μερικές συνοπτικές λίστες σε φωτογραφίες. Μια είκονα = 1000 λέξεις

http://www.la-cigarette.com/images/constituants-cigarette.jpg

http://ogikloavailable.files.wordpress.com/2010/01/rokok.jpg

http://www.nysmokefree.com/images/whatisincig.JPG

 

Το τσιγάρο περιέχει αρσενικό, υδράργυρο, μέχρι και πολώνιο!

Link to comment
Share on other sites

tpanag αν και τα επιχειρηματα που προβαλλεις ειναι παραλογα (τα υπολοιπα για 'φαιδρα', 'νοημονες' κλπ τα προσπερναω), θα σου απαντησω:

 

Κι εγω ειχα εθισμο με την ταχυτητα, γουσταρα να παω με 200km/h, αλλά ξερεις τι?

 

το εκοψα ρε φιλε.

 

Ξέρεις γιατι?

 

Γιατι η υπερβολικη ταχυτητα σκοτωνει. (εμενα και τους γυρω μου)

 

Το παθητικο καπνισμα, σκοτωνει επισης...

Link to comment
Share on other sites

Το αν σκοτώνει η ταχύτητα ή το κάπνισμα και πόσο, ας το αφήσουμε καλύτερα γιατί δεν είναι αυτό το θέμα μας και θα πάει μακριά η βαλίτσα.

 

Μπορείτε να μου εξηγήσετε δύο πραγματάκια;

 

1. Το να είναι κάποιος καπνιστής ή μη καπνιστής το καταλαβαίνω. Αντικαπνιστής τί ακριβώς σημαίνει;

 

2. Οι μη καπνιστές έχουν κάθε δίκηο και δικαίωμα να απαιτούν δημόσιους χώρους με καθαρή ατμόσφαιρα. Οι καπνιστές γιατί δεν έχουν αντίστοιχο δικαίωμα σε χώρους όπου θα μπορούν να καπνίζουν; Τί εννοεί το υπουργείο όταν λέει ότι η απαγόρευση είναι γενική για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός;

 

Και ναι, είμαι καπνιστής αλλά ποτέ δεν κάπνισα σε χώρο όπου υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να ενοχληθεί κάποιος, δεν καπνίζω σε σπίτια φίλων που δεν καπνίζουν, ούτε στο σπίτι μου παρά μόνο σε ένα δωμάτιο - γραφείο. Οσο για τα μέτρα με αφήνουν αδιάφορο. Δεν θα μπω σε μπαράκι, ταβέρνα κλπ στο οποίο δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για κάπνισμα και θα είμαστε όλοι ωραίοι. Το να βγω στο πεζοδρόμιο για τσιγάρο το θεωρώ αναξιοπρεπές και αυτόν που προσπαθεί να με υποχρεώσει να το κάνω ρατσιστή.

Link to comment
Share on other sites

Ωραιότατα και απλότατα tsak1. Όπως τα λες. Παρέθεσα πολλά στοιχεία μάλλον και χρησιμοποίησα επιχείρηματα που δε μπορούν να αντικρούσουν εύκολα και ζορίστηκαν και άρχισαν να λένε κουταμάρες οι υπόλοιποι.

Το υπουργείο που ρωτάς τι εννοεί, η απάντηση είναι τίποτα! Κουταμάρες λέει και αυτό. Προσπαθεί να χωρέσει δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη όπως κάνουν γενικά οι κυβερνώντες τον τελευταίο καιρό. "Ναι μεν απαραίτητος είναι ο φόρος από τα τσιγάρα και αυτά πωλούνται ελεύθερα, πρέπει πάσει θυσία να διατηρηθεί η κατανάλωση για να εισπράττουμε φόρους, αλλά όοοχι! Δεν θα τα καταναλώνετε πουθενά εκτός από το δρόμο και το σπίτι σας!". Το ίδιο γελοίο με το να μας πουν ναι θα αγοράζετε αυτοκίνητα, θα πληρώνετε τέλη κυκλοφορίας, θα επιβαρύνεστε με τεκμήρια, αλλά θα κάνω πεζόδρομους όλους τους δρόμους γιατί μου την κάρφωσε και αποφάσισα ότι είναι επικίνδυνο να συνυπάρχουν αυτοκίνητα και πεζοί και θα κυκλοφορείτε μέσα στο χωράφι σας μόνο.

Ε όχι λυπάμαι είστε γελοίοι. Όταν απαιτείτε κατανάλωση κάποιου προϊόντος, θα φτιάξετε και υποδομές για αυτό. Ο νόμος Αβραμόπουλου ήταν στο σωστό δρόμο. θα μπορούσαν να είχαν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που έθετε, να είχαν επιβληθεί οι υποδομές που προέβλεπε, να γινόταν αυτηρή εφαρμογή του με εξοντωτικά πρόστιμα για τους παραβάτες. Δυστυχώς λόγω ανεπάρκειας του κράτους (διανοητικής τελικά από ό,τι φαίνεται κυρίως των στελεχών του), έγινε ανενεργός για να έρθει ένας ...άλλος νόμος απλά βλακώδης ο οποίος δεν πρόκειται και αυτός να εφαρμοστεί, φέρνοντας μας (και σας τους άκαπνους) σε ακόμα χειρότερη θέση από αυτή που ήμασταν πριν 10 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

μας παραθετεις καποια αρθρα που λενε οτι ετοιμαζεται διαδηλωση απο τους καπνιστες, την περιμενω με αγωνια για να δω το μαζικο σας κινημα. το αλλο λεει παλι για καταστηματαρχες σε αγωνια, μου τα λες και μου τα ξαναλες ενω εχω πει απο την αρχη οτι διαφωνω με την απουσια επιλογης......

 

το δε φανταστικο αρθρο της ελευθεροτυπιας που λεει οτι εχει μεινει σταθερο το ποσοστο των καπνιστων στο 21% στις ΗΠΑ, μαλλον δεν το διαβασες......για να δουμε τι λεει (υπογραμμιση δικη μου):

 

Όπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα στοιχεία του Κέντρου για Έλεγχο και Πρόληψη Ασθενειών, ένας στους πέντε ενήλικες στις ΗΠΑ, καπνίζει τακτικά. Ίδιο είναι το ποσοστό και για τους ανήλικους καπνιστές.

 

Το ποσοστό των καπνιζόντων, το οποίο είχε μειωθεί δραματικά από το 1960 μέχρι το 2000, παραμένει σταθερό απο το 2004 και μετά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στην μείωση των κονδυλίων για αντικαπνιστικές καμπάνιες και στην αντίστοιχη προώθηση του καπνίσματος από τις καπνοβιομηχανίες.

 

επειδη εχω ζησει λιγακι στο αμερικα, σε ενημερωνω οτι η φανατιλα των αντικαπνιστων εχει περασει πολυ παλιοτερα απο το 2000, τωρα με το sex and the city που καπνιζει η γκομενα εχει γινει παλι της μοδας και οι κακοι αρθρογραφοι στα περιοδικα της αμερικης γραφουν οτι προκειται περι σατανικου σχεδιου των καπνοβιομηχανιων για προωθηση του καπνισματος μεσω χολυγουντ, για καμμια 15 χρονια ειχε εξαφανιστει η εικονα του τσιγαρου στη μεγαλη οθονη και εδω και 5 χρονια βλεπουμε παλι πρωταγωνιστες να καπνιζουν.....τι σημασια εχει ομως αυτο με τα δικα μας δεν ξερω.

 

οι οικτρα αποτυχημενες προσπαθειες του παρελθοντος που σωστα επισημαινεις, εγιναν γιατι οπως καθε τι στη μπαχαλοχωρα, σχεδιαστηκε λαθος και εφαρμοστηκε λαθος. αμα ημασταν στην αγγλια θα το ειχατε ολοι κοψει μεσα σε μια εβδομαδα ή θα τουρτουριζατε στο ψιλοβροχο, αλλα επαναστατικα εμβατηρια στο συνταγμα ή στα λιονταρια στο ηρακλειο δεν θα ακουγαμε.

 

οι αλλοι συμμετεχοντες που παραθετουν επιχειρηματα περι των βλαβερων συνεπειων του τσιγαρου προφανως δεν εχουν αντιληφθει οτι το να μιλας σε καπνιστη για το κακο του τσιγαρου ειναι σαν να μιλας σε παπα για τις αντιφασεις της καινης διαθηκης, δηλαδη ματαιο και χασιμο χρονου, και σιγουρα μεγαλα παιδια ειστε και νουθεσιες δεν χρειαζεστε.

 

εντυπωσιαζει συνεχως στο στυλ των απαντησεων ομως η αδιαφορια ή η σιωπη για την καταπατηση και την ελλειψη καθε σεβασμου προς τους μη καπνιστες γυρω σας, αλλα πώς να δικαιολογηθουν τα αδικαιολογητα? οταν καποιος σε φτυνει και σε δερνει επι 50 χρονια καθε μερα οπου σε βρει, τι να του εξηγησεις? οταν βρεις την ευκαιρια του το ανταποδιδεις, εκει δυστυχως βρισκομαστε τωρα - επι δικαιων και αδικων ολοκληρωτικου τυπου επιβολη και απαγορευση συμπεριφορας - λυπαμαι, διαφωνω, συμπονω, καταλαβαινω, με ενοχλει που κι εγω καμμια φορα θελω ενα τσιγαρακι μετα απο ενα καλο γευμα ή ενα πουρο μαζι με κανενα καλο 15αρι ουισκακι, αλλα δακρυα φιλε μου δεν εχω για ολους εσας του ενος πακετου την ημερα. οπως στρωσατε θα κοιμηθητε τωρα, αυτο λεω.

 

εν πασει περιπτωση, περιμενα να δω καμμια σοβαρη αντιδραση στα λογια μου, που θεωρω οτι ειναι λιγο πιο ουσιαστικα απο τα επιχειρηματα περι αφοδευσης των αλλων φιλων και κυριως πιο μετριοπαθη, το ξαναλεω. αντι αυτων μας γραφεις οτι πηγες στον ιορδανη στο χαλανδρι και καπνιζανε, ΟΚ παω πασο.

Link to comment
Share on other sites

"Ξέρει δηλαδή ο καπνιστής, ή αισθάνεται βαθύτερα, μπορεί και εντελώς ασύνειδα, πάντως σίγουρα το βλέπει στον άλλον, πλάι του: ότι δεν είναι πάντα δύσκολο το κόψιμο του τσιγάρου, ίσα ίσα, συχνά είναι εντυπωσιακά απλό, ότι δεν απαιτείται σιδερένια θέληση και χαλύβδινος χαρακτήρας, ότι δε θα πάθει κάνα φοβερό στερητικό ούτε θα έχει καμιά φοβερή επίπτωση στην απόδοσή του στη δουλειά, στην έμπνευσή του κτλ. Όμως του αρέσει το τσιγάρο, είναι η απόλαυσή του."

 

Γιάννης Η. Χάρης

 

http://yannisharis.blogspot.com/2010/10/blog-post_16.html

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.