Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 4 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι, 

θα ήθελα μια γνώμη για το εξής. 

έχουμε ένα κτήριο με άδεια του 2003, αναθεώρηση του 2005, χωρίς σύσταση Ο.Ι., που αποτελείται από Ισόγειο διαμέρισμα, διαμέρισμα α΄ ορόφου και μεζονέτα β΄ και γ΄ ορόφου.

Α) Στην στάθμη του γ΄ ορόφου, το "κοινόχρηστο" κλιμακοστάσιο που φαίνεται στην ο.α. δεν έχει κατασκευαστεί και έχει γίνει Υπνοδωμάτιο στην στάθμη του γ΄ορόφου της μεζονέτας. Εκτιμώ ότι επειδή προ ΝΟΚ 2012 μετρούσε το κλιμακοστάσιο στην δομηση δεν θα το τακτοποιήσω σαν υπέρβαση δόμησης με τ.μ. αλλά με αναλυτικό. Σωστά;

Β) Και βασικότερο. Για το ακίνητο έχουν τακτοποιηθεί Ημιυπαίθριοι χώροι με 3843/2010 σε όλες τις στάθμες συνολικής επιφάνειας 46,00 τ.μ. Σήμερα διαπιστώνω επιπλέον αυθαίρετες επιφάνειες, που δεν μπορούσαν να μπουν στον 3843/2010, συνολικής επιφάνειας 15,00 τμ... Τα 50 τ.μ. που αναφέρονται στην περίπτωση δγ) της παρ. 4 του άρ. 96, αφορούν στο σύνολο που προκύπτει από το άθροισμα και των αυθαιρεσιών του 3843 ή μόνο τις επιπλέον αυθαιρεσίες που θα ρυθμίσω με 4495;; Γιατί αν ισχύει το  πρώτο,  σε αυτήν την περίπτωση και λόγω ποσοστού δεν μπορούν να υπαχθούν σε κατηγορία 4, (46+15=61>50), και άρα δεν μπορούν να υπαχθούν πουθενά γενικα.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Ως προς το Α), νομίζω πως σημασία έχει αν αποφαίνεσαι ότι όντως είχε μετρήσει στον συντελεστή δόμησης της άδειας το κλιμακοστάσιο, άσχετα που είναι βασισμένη σε προ ΝΟΚ κανονισμό.

Ως προς το Β), εφόσον κάνεις εκ νέου υπαγωγή στον 4495 πρέπει να συνυπολογιστούν όλοι οι αυθαίρετοι κλειστοί χώροι στην επιλογή κατηγορίας. Επομένως η δγ' παράγραφος δεν ικανοποιείται. Ωστόσο, έλεγξες το ποσοστό ως προς τον επιτρεπόμενο συντελεστή και υπερβαίνει το 40%; Αν και αυτός ο έλεγχος δεν ικανοποιείται, θα μπορούσες (αν καταφέρεις να την αποκρυπτογραφήσεις) να καταφύγεις στη διάταξη

Quote

Ημιυπαίθριοι χώροι δε συνυπολογίζονται μέχρι του ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης, με την προϋπόθεση, ότι έχουν ενταχθεί στους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013,

που λογικά (με μεγάλη δόση αμφιβολίας) αναφέρεται στην περίπτωση κλεισμένων η/υ χώρων.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι, 

σε διώροφο κτήριο κατοικιών με ΣΟΙ ,το ισόγειο-ημιυπόγειο (κατοικία) λόγω κλίσης εδάφους έχει στην ΟΑ ένα χώρο ημιυπόγειο κολλητά στην κατοικία του ισογείου ,το οποίο στην παλιά του 1976 άδεια ήταν χαρακτηρισμένο ως αποθήκη. εν τω μεταξύ συνενώθηκε με την κατοικία και πάω να κάνω τακτοποίηση για την αλλαγή χρήσης του. Το ακίνητο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και είναι επιτρεπόμενη η χρήση στην περιοχή. Οι παραβάσεις που υπάρχουν σ αυτό, πέραν της αλλαγής χρήσης του απο ΒΧ σε ΚΧ ειναι κάποια διαφορετικά ανοίγματα και αλλαγή του τρόπου εισοδου  του.Η ΥΔΒΧ είναι πάνω απο 40%.Μπορώ να κάνω χρήση της &γγ  του αρθ 96 κατηγ 4?

όλα βρίσκονται εντός νομίμου περιγράμματος και αποτυπώνονται στα σχέδια της αδείας ,απλά  δεν υπάρχει στην άδεια το διάγραμμα κάλυψης.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Μου έχει ζητηθεί να δώσω προσφορά για την υπαγωγή κατοικίας με ΟΑ του 2001. Υπάρχουν 2 προσθήκες ανεξάρτητων βοηθητικών χώρων στο ισόγειο, αύξηση της επιφάνειας του ορόφου, ένα στέγαστρο και ένας ημιυπάιθριος.

1)Θα πρέπει λοιπόν να αποτυπώσω και να παραδώσω τις κατόψεις και μια χαρακτηριστική τομή και ίσως και ΜΣΕ αν οι αλλαγές φέρουν αύξηση στα φορτία μεγαλύτερη από 10%;

2)Αν προκύψει αλλαγή της κάλυψης ή στρέψη της θέσης του κτιρίου θα πρέπει να παραδοθεί και ΔΚ; 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα, μπορεί κάποιος να μου πει στα παρακάτω στοιχεία... πόσο είναι η υ.δ. και εαν ειναι κατηγορία 4 ;

υπόγεια αποθήκη ,εντός σχεδίου πόλης, που ξεμπαζώθηκε και έγινε κατοικία 33,80μ2  και σύμφωνα με την σύσταση οριζοντίου  έχει 25,90% επι του οικοπέδου και 7,05 μ2  αναλογία επι του οικοπέδου. 

το οικόπεδο είναι  271,08 Μ2

επιτρεπόμενη και πραγματοποιούμενη δόμηση 510 μ2 και Σ.Δ.  1,8

ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 

Συνάδελφοι είναι σωστός έτσι ο υπολογισμός; 

0,0259*1,8*271,08=12,63 

άρα   33,80/12,63=26,74%         άρα κατ 4

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Αν και έχει ερωτηθεί μερικές φορές νομίζω δεν έχει δοθεί ξεκάθαρη απάντηση. Η περίπτωση δγ) της Κατ.4 ισχύει για το σύνολο ενός κτιρίου όπου θα πρέπει να γίνει επιμερισμός βάσει του ποσοστού συγκυριότητας της Ο.Ι. ή ισχύει για κάθε Ο.Ι. (πολύ ιδανικό);

Link to comment
Share on other sites

@CADCR118 Aναφέρεις...

"Συνάδελφοι είναι σωστός έτσι ο υπολογισμός; 

0,0259*1,8*271,08=12,63  άρα   33,80/12,63=26,74%         άρα κατ 4 "

...ενώ το ποσοστό σου είναι 33,80/12.63*100%=267,62%>>>40% (κατηγορία 5). Όμως υπάρχει διάταξη στο εδάφιο δδ) για αλλαγές χρήσης εντός Ρ.Σ που μπορείς να πατήσεις σε αυτό για να βγει κατ. 4.

 δδ. αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, εφόσον έχουν συντελεστεί σε περιοχές εντός σχεδίου και με την προϋπόθεση, ότι η εν λόγω χρήση είναι σύμφωνη με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της περιοχής, 

@Tim22 Σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει όπως και σε πολλά θέματα του νόμου. Η δική μου υπόθεση είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κάθε Ο.Ι (ακίνητο αποτελεί και αυτή) χωρίς επιμερισμό (το θεωρώ σαν ένα από τα δώρα του νομοθέτη για να γλιτώσει την κατ. 5 μετά την κατάργησή της από 9/2020 και ύστερα).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

pavlos33,  ευχαριστώ πολύ!

 

16 ώρες πριν, Tim22 said:

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Αν και έχει ερωτηθεί μερικές φορές νομίζω δεν έχει δοθεί ξεκάθαρη απάντηση. Η περίπτωση δγ) της Κατ.4 ισχύει για το σύνολο ενός κτιρίου όπου θα πρέπει να γίνει επιμερισμός βάσει του ποσοστού συγκυριότητας της Ο.Ι. ή ισχύει για κάθε Ο.Ι. (πολύ ιδανικό);

και για εμένα είναι ανά   Σ.Ο.Ι  διαφορετικά δεν θα έβγαινε με τίποτα άκρη! άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός κάθετης η οριζόντιας ιδιοκτησίας... ο καθένας τα δικά του ποσοστά και τις συνέπειες  που του αναλογούν.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα,  θα ήθελα τη βοήθεια σας στην παρακάτω υπόθεση:

Διώροφη οικοδομή με άδεια, εντός σχεδίου, χωρίς σύσταση και με εξαντλημένο Σ.Δ..

Αυθαίρετες κατασκευές:

(1) 50τ.μ. υπόγεια αποθήκη με εξωτερική πρόσβαση σε αυτή (δεν προβλεπόταν υπόγειο στην Ο.Α.+ τώρα υπάρχει πράγματι το κλασικό υπόγειο με Η=1,80μ)

(2) απόληξη κλιμακοστασίου 10τμ στο δώμα και σε επαφή με αυτό δωμάτιο-αποθήκη 7τμ +ύψους 2μ πάνω από το επιτρεπόμενο.

(3) υπέρβαση δόμησης 30τμ στον όροφο (ο εξώστης μετατράπηκε σε δωμάτια) χωρίς υπερβ. κάλυψης.

  • ΕΥΡΕΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: αν θεωρήσω ότι το υπόγειο δεν μετραει στο Σ.Δ. και η απόληξη κλιμακοστασίου πάει με αναλυτικό τότε τα τετραγωνικά που συμμετέχουν στην εύρεση κατηγορίας είναι 7+30=37τ.μ.. Όμως αν και στην υπερβάση δόμησης και κάλυψης είμαι <20%, στο ύψος είμαι >20% και πάω ΚΑΤ.5. Σκέφτομαι λοιπόν αν μπορώ να ενταχθώ στην περίπτωση (δγ) της κατηγορίας 4? [δγ)    αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα πενήντα (50) τ.μ. σε συνολική δόμηση]
  • ΕΥΡΕΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΦΥΛΛΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ: Το υπόγειο και η απόληξη κλιμακοστασίου δεν συμμετέχουν στην εύρεση των συντελεστών (αφού δεν έχουν και υπέρβαση κάλυψης) οπότε θα δηλώσω στο φύλλο καταγραφής τα τετραγωνικά του υπογείου με συντελεστή Υ.Δ.<50%.

Πως τα ακούτε όλα αυτά? Ευχαριστώ προκαταβολικά για τυχόν απαντήσεις!

Link to comment
Share on other sites

Το υπόγειο θα προσμετρήσει στους υπολογισμούς εύρεσης κατηγορίας καθώς είναι αυθαίρετο και δεν αφορά αλλαγή χρήσης όπως αναφέρεται στο σχετικό εδάφιο του νόμου.

Αν έχεις κλείσιμο εξώστη τότε έχεις Υ.Δ+Υ.Κ.

Η αποθήκη στο δώμα μπορεί να υπολογιστεί και με κατηγορία 3 (αν τυχόν δεν σου βγαίνει εξαιτίας της η κατηγορία 4).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.