Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαθέσιμη η εφαρμογή δήλωσης Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού


Engineer

Recommended Posts

21 ώρες πριν, maneni said:

εγώ σε απλά ελληνικά καταλαβαίνω ότι οι συναλλαγές που έχουν γίνει με μετρητά (εισπράξεις) κατατίθενται από τον ίδιο τον επαγγελματία (λήπτη της αμοιβής) στον τραπεζικό (του) δηλωμένο επαγγελματικό λογαριασμό.

 

Δεν λέει και προφανώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ποσά έως 499 ευρώ (προς το παρόν) τα εισπράττεις στο "χέρι" και τα ξοδεύεις όπως γουστάρεις, χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν. Μπορείς και να τα κάψεις (χωρίς να σε δουν).

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 305
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

αυτο ακριβώς λέει,  δεν ξέρουμε αν το εννοεί ή ο συντάκτης είναι αγράμματος

"δ) Οι συναλλαγές με μετρητά κατατίθενται στον Επαγγελματικό Λογαριασμό από τον δικαιούχο πληρωμής με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010 (νυν ν.4537/2018)."

η επιφυλαξη είναι για ποσά άνω των 500 όπου απαγορευονται τα μετρητά

στη σελίδα 3 ψηλά:

"Στον επαγγελματικό λογαριασμό, οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές με
ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές
άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με
μετρητά."

προφανώς τα μετρητά που καταθέτει ο πληρωτής στο λογαριασμό του δικαιούχου πληρωμής

το λάθος (αν υπάρχει) στη σύνταξη είναι στον πληρωτή και στο δικαιούχου πληρωμής

ή μπορει να αφορά τα σχετικά με του αρ 3 της πολ 1027/11

Άρθρο 3
Ρυθμίσεις επί ειδικών περιπτώσεων
1. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις συναλλαγών, που διενεργούνται σε ημέρες και ώρες μη λειτουργίας των Τραπεζών ή με πρόσωπα - ιδιώτες που για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η από μέρους τους εξόφληση, με τους τρόπους που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του προηγούμενου άρθρου 1 της απόφασης αυτής και καταβάλλονται μετρητά ή παραδίδονται συναλλαγματικές, οι οποίες εξοφλούνται εκτός τραπεζικού συστήματος, ακολουθείται ειδική διαδικασία ως ακολούθως:
2. Από τον επιτηδευματία - πωλητή, κατά το χρόνο είσπραξης μετρητών ή παραλαβής συναλλαγματικών (εκτός τραπεζικού συστήματος) από τον πελάτη - ιδιώτη, εκδίδεται λογιστικό παραστατικό «απόδειξη είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων».
Η ως άνω απόδειξη, εκδίδεται αθεώρητη από διπλότυπο, τουλάχιστον, στέλεχος και εφόσον είναι μηχανογραφική δεν απαιτείται η σήμανση αυτής μέσω Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ..
Στο περιεχόμενο αυτής αναγράφονται το ποσό, ο τρόπος εξόφλησης, η αιτιολογία της είσπραξης (π.χ. προκαταβολή, τμηματική καταβολή, εξόφληση) και ο αύξων αριθμός του παραστατικού (εφόσον έχει προηγηθεί η έκδοση αυτού).
Επί προκαταβολών, πριν την έκδοση του φορολογικού στοιχείου, αναγράφονται τα αντίστοιχα στοιχεία του οικείου ταμειακού παραστατικού, εφόσον εκδίδεται από την επιχείρηση.
3. Ο επιτηδευματίας υποχρεούται το ποσόν των μετρητών, που εισπράττει κατά το χρόνο έκδοσης της προαναφερόμενης απόδειξης ή κατά το χρόνο εξόφλησης των συναλλαγματικών, να το καταθέσει εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την έκδοσή τους, σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί σε οποιαδήποτε αναγνωρισμένη Τράπεζα ή Πιστωτικό Οργανισμό.
Τα εκδιδόμενα τραπεζικά παραστατικά, συσχετίζονται από τον επιτηδευματία με τις «αποδείξεις είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων» που αφορούν.
4. Οι εκδιδόμενες «αποδείξεις είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων», καθώς και τα τραπεζικά παραστατικά από τα οποία προκύπτουν τα δεδομένα της κατάθεσης, διαφυλάσσονται με ευθύνη του υπόχρεου, για όσο χρόνο προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 21 του Κ.Β.Σ..

 

Edited by zxgr
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλή σας μέρα.

Διαθέτω: στην AlphaBank, έναν "κανονικό" καθώς και έναν επαγγελματικό λογαριασμό, και στην Πειραιώς έναν επαγγελματικό λογαριασμό (έχουν δηλωθεί στο taxisnet).

Κατά την διάρκεια του 2019, αφού είχα συμβουλευτεί τη λογίστριά μου και μου είχε πει πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, έκανα ηλεκτρονικές πληρωμές για το χτίσιμο του αφορολόγητου και από τους τρεις αυτούς λογαριασμούς.

Με πήρε όμως τηλέφωνο προ ημερών και μου ανέφερε πως, κατά την υποβολή της φορολογικής μου δήλωσης, οι τράπεζες δεν έχουν στείλει καθόλου έξοδα που έχω κάνει από τους δύο επαγγελματικούς λογαριασμούς. Μου είπε βέβαια πως μπορεί να προσθέσει έξοδα και χειροκίνητα, και ότι λογικά είναι κάποια αμέλεια των τραπεζών που θα λυθεί συντόμως.

Σε τηλέφωνο που πήρα στην Alpha Bank, δεν μπορώ να βγάλω άκρη καθώς δεν γνωρίζουν και μου δίνουν αντικρουόμενες πληροφορίες, με παραπέμπουν στα κεντρικά και η γραμμή έχει μεγάλη αναμονή και δεν έχω καταφέρει να μιλήσω με κάποιον.

Γνωρίζετε τι ισχύει τελικά? Είχα μείνει με την εντύπωση ότι τα έξοδα και από αυτούς τους λογαριασμούς χτίζουν το αφορολόγητο.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Όταν πηγαίνεις στο e banking εκεί που έχει μια εφαρμογή για το αφορολόγητο με τις δαπάνες, έχει βγάλει το ποσό δαπανών;

Η δική μου παρατήρηση στο θέμα  εξόδων είναι ότι στην εφαρμογή του αφόρολόγητου, η τράπεζα δεν έκανε διάκριση στις δαπάνες μεταξύ επαγγελματικού λογαριασμού και μη επαγγελματικού. Πχ πληρωμή τηλεφώνου από επαγγελματικό λογαριασμό-έξοδο γραφείου, η εφαρμογή της τράπεζας παει και το βάζει στο αφορολόγητο. Αυτό που σου είπε για χειροκίνητη εισαγωγή εξόδων κάπου το έχω ξανακούσει με την λογική ότι ο τελικά υπεύθυνος για να παρουσιάσει δαπάνες μέσω τραπεζικών μέσων εξόφλησης είναι ο ίδιος ο φορολογούμενος, όπως στην περίπτωση που αναφέρω με τις εφαρμογές της τράπεζας για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

ΥΓ παραθέτω και μια εγκύκλιο (πηγή: www.taxheaven.gr)  για την μη επιβολή προστίμου σε περίπτωση που γίνεται χρήση επαγγελματικού λογαριασμού για εξόφληση μη επαγγελματικών δαπανών.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜ. ΛΟΓ.ΜΟΥ.pdf

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Καλησπέρα. Όταν πηγαίνεις στο e banking εκεί που έχει μια εφαρμογή για το αφορολόγητο με τις δαπάνες, έχει βγάλει το ποσό δαπανών;

Δυστυχώς στα αντίστοιχα web banking των δύο επαγγελματικών μου λογαριασμών (Alpha και Πειραιώς) έχει σαν "δαπάνες αφορολόγητου" το απόλυτο μηδέν, ενώ έχω κάνει σημαντικές πληρωμές.

Όσο και αν έψαξα πάντως δεν είδα πουθενά κάποια ρητή αναγραφή ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τέτοιους λογαριασμούς για δαπάνες. Και αυτό που έστειλες Παύλο επίσης συνηγορεί υπέρ αυτού. Μπλέξιμο, στο τέλος χειρόγραφα θα το βάλω, και να δω τι θα βάλω καθώς θα πρέπει να τα τσεκάρω ένα ένα όλα τα έξοδα του έτους μόνος μου και να κάνω την σούμα... Για να δούμε αν θα αλλάξει κάτι, πιστεύω αφορά και άλλο κόσμο που απλά δεν δοκίμασε ακόμα να υποβάλει φορολογική δήλωση..

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, ως δηλωμένο επαγγελματικό έχω τον όψεως τον κλασικό της ΕΤΕ. Απο αυτόν εκτελώ παράλληλα και επαγγελματικές και μη δαπάνες διότι δεν έχω άλλον στην ΕΤΕ και, κυρίως, βαριέμαι-θεωρώ μη πρακτική τη συνεχή μεταφορά! Ομως, τώρα με βάζετε σε σκέψεις...Η αλήθεια είναι ότι στις κληρώσεις για τα 1000 ρικα, κάθε μήνα συμπεριλαμβάνεται το συνολικό ποσό που πληρώνω μέσω αυτής της κάρτας-λογαριασμού πλην των ποσών για ΕΦΚΑ εφορία κλπ. Απο αυτο θεωρώ ότι προσμετρούν κανονικά τα εν λόγω ποσά στο αφορολόγητο μου. 

Ο χαρακτηρισμός στους επαγγελματικους των μηχανικών ώς εκτος αφορολόγητου στην εφαρμογή των επαγγελματικών, αφορά, σύμφωνα με γνωστό μου λογιστή, το ότι όταν μας πληρώνει κάποιος το ποσό αυτό δεν συμμετέχει στο αφορολόγητο του. Όπως γίνεται με τον ΕΦΚΑ κλπ. Επειδή οι δαπάνες των μηχανικών δε συμμετέχουν. 

edit: Μόλις τσέκαρα και την εφαρμογή του e-banking μου σχετικά με το αφορολόγητο και όντως προσμετρούν αυτά που αναφέρω. Βεβαια, με προβληματίζει ότι εντός αυτών είναι και κάποιες συναλλαγές που είναι και επαγγελματικά έξοδα. Αλήθεια αυτά πως τα υπολογογίζουμε-εξαιρούμε? Χειροκίνητα στη δήλωση?

Edited by laxanos
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δεν πρόκειται να μπω στην διαδικασία διαχωρισμού δαπανών. Ότι βγάλει η εφαρμογή αφορολόγητου της τράπεζας αυτό θα είναι και το ποσόν και παρεμπιπτόντως να πω και μια παρατήρηση που έκανα πηγαίνοντας το τελευταίο διάστημα σε 3 ιατρεία και 2 καταστήματα λιανικού εμπορίου που δεν διέθεταν pos. Mάλιστα οι ιδιοκτήτες καταστημάτων με μεγάλη άνεση μου είπαν ότι έτσι απλά δεν το βάζουν. Εμείς οι μηχανικοί φορτωθήκαμε το άχρηστο "μηχανάκι" για να πληρώνουμε τα κερατιάτικα κάθε μήνα και εδώ και 2 χρόνια να μην έχει γίνει ουτε μια συναλλαγή με αυτό.  Μάλλον από ότι φαίνεται ο νόμος έχει και.."παρεκκλίσεις" τελικά..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 8 months later...

Καλησπέρα,

Θα πρέπει να δηλωθεί ως επαγγελματικός και ο λογαριασμός είσπραξης κάποιου 

επιδόματος (πχ επίδομα στέγασης, έκτακτο επίδομα για μηχανικούς κτλ);

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.