Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 30 - Ν. 4495/17] Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας


Recommended Posts

Pavlos το γνωρίζω αυτό και μάλλον μπερδεύτηκες γιατί λέω ότι την εργασία της διάνοιξης νέων ανοιγμάτων θα την κάνω με ΕΕΔΜΚ  και όχι με τη βεβαίωση.

Μikegad νόμιζα ότι μπορεί να θεωρηθεί σαν τέτοιο ως άνοιγμα με προσανατολισμό το νότο για συλλογή ηλιακής ενέργειας. Απλώς αφού τελικά δε μπορώ να το θεωρήσω σαν παθητικό ηλιακό σύστημα και να το εντάξω στη βεβαίωση του άρθρου 30 που θα βγάλω λέω τελικά να το βάλω στην ΕΕΔΜΚ που ουτοσιαλλως θα εκδώσω ως εργασία διάνοιξης νέων ανοιγμάτων. Μikegad δε θίγεται ο φέρων οργανισμός αφού θα γίνει φυσικά στα κεραμίδια και δε θα πειραχτούν τα δοκάρια. 

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα που έκανες ήταν το παρακάτω.

On 6/8/2023 at 12:49 ΠΜ, anpap said:

...ήθελα να ρωτήσω αν η κατασκευή ενός φεγγίτη στη στέγη μπορεί να γίνει με βεβαίωση βάση άρθρου 30 παρ1 ι).

Επομένως το μπέρδεμα δεν ήταν δικό μας.

Link to comment
Share on other sites

Οκ συνεχίζω να μην καταλαβαίνω που έγινε το μπέρδεμα αφού απάντησα στο αρχικό ποστ και νομίζω ότι ήμουν αναλυτική σε ότι έγραψα, αλλά δεν έχει και καμία σημασία γιατί εδώ σε ανθρώπους που συζητάνε από κοντά μπορεί να λέει αλλά ο ένας και άλλα να καταλαβαίνει ο άλλος, πόσο μάλλον μέσω του υπολογιστή.

Ευχαριστώ για τη βοήθεια σας όσον αφορά το ότι δε μπορώ να το θεωρήσω παθητικό ηλιακό σύστημα και επίσης για το που μπορώ να βρω στο eadies τη βεβαίωση.

Link to comment
Share on other sites

Σε ακίνητο που τακτοποιώ έχω διαπιστώσει κατασκευές μετά το 2011 οι οποίες εντάσσονται ενδεχομένως στο άρθρο 30 του 4495. Θα ήθελα ωστόσο μια επιβεβαίωση ότι όντως αυτές εντάσσονται στο άρθρο 30. Συγκεκριμένα:

1. Υπάρχει καπνοδόχος  που ξεκινά από τον α όροφο για την οποία δεν απαιτήθηκε ικρίωμα, ωστόσο αυτή βρίσκεται εκτός ρυμοτομικής γραμμής. Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; μπορεί να θεωρηθεί αρχιτεκτονικό στοιχείο και έτσι να μπορέσει να βρεθεί εκτός ρυμοτομικής;

2. Στο δώμα υπάρχει πακτωμενο μικρό γερανάκι για να φορτώνει ο ιδιοκτήτης ξύλα από τον ακάλυπτο και να τα στοιβάζει στο δώμα. Σκέφτομαι την ένταξη στη περίπτωση ια) τοποθέτηση ή εγκατάσταση εξοπλισμού σε κτίρια, όπως ντουλάπες και γλάστρες.

3. Υπάρχει στην είσοδο του κλιμακοστασίου εκτός ρυμοτομικής ξύλινο προστεγασμα με κεραμίδι. Η κατασκευή είναι βιδωμένη στον τοίχο. Σκέφτομαι να το εντάξω στην ιε) τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων, περσίδων, προστεγασμάτων και τεντών. Ωστόσο δεν καταλαβαίνω αν η παράγραφος αναφέρεται σε προσωρινά προστεγασματα ή γενικώς προστεγασματα. Τα προσωρινά προστεγασματα ποια είναι εξαλλου; Ο ορισμός προσωρινή κατασκευή από τον ορισμό που παραθέτω δε νομίζω ότι βρίσκει εφαρμογή στα προστεγάσματα. Συγκεκριμένα στο άρθρο 2 του ΝΟΚ αναφέρεται: "  Προσωρινή κατασκευή είναι η κατασκευή που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ξηρή δόμηση και εγκαθίσταται σε ελαφρά βάση ή με σημειακή θεμελίωση επί του εδάφους, τοποθετείται και απομακρύνεται σε λυόμενα μέρη, δεν απαιτεί εκτεταμένη υποδομή ώστε να αλλοιώνει σοβαρά το φυσικό έδαφος και δεν απαιτεί μόνιμη εγκατάσταση συλλογής αποβλήτων. Τοποθετείται για συγκεκριμένο σκοπό και διάρκεια σε οικοδομήσιμο ή μη χώρο." Το προστεγασμα δεν εγκαθίσταται με σημειακή ,θεμελίωση επί του εδάφους, ούτε σε ελαφριά βάση γιατί είναι οριζόντια κ όχι κατακόρυφη κατασκευή. Θεωρώ λοιπόν ότι εδώ ο όρος προσωρινή ερμηνεύεται ως μην μόνιμη δηλαδή λυόμενη. Κατά τα άλλα για το προστεγασμα θα πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις ύψους και θέσης ως προς το πεζοδρόμιο που υπάρχουν και για τους εξώστες, σωστά; (επικουρικά παραθέτω Παρ. 3 άρθρου 16 ΝΟΚ :Για εξώστες, αρχιτεκτονικά και λοιπά δομικά στοιχεία που κατασκευάζονται σε ύψος μικρότερο των 5,00 μ., αλλά πάντοτε μεγαλύτερο από 3,00 μ., αυτοί πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 0,50 μ. μέσα από το άκρο του...και παρ. 7 ίδιου άρθρου: Σε καταστήματα και εισόδους κτιρίων πάνω από κοινόχρηστους χώρους επιτρέπεται να κατασκευάζονται μόνιμα προστεγάσματα χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα.)

 

Αυτά τα ολίγα...γράφω από κινητό οπότε συγχωρήστε μου τα ανισομεγέθη γράμματα...

Link to comment
Share on other sites

για το 1. οι καπνοδόχοι αν εξέχουν της ρυμοτομικής γραμμής, απέχουν τουλάχιστον 0,50 μ. από το άκρο του κρασπέδου του πεζοδρομίου και προς την πλευρά της ρυμοτομικής γραμμής σε οριζόντια προβολή.

για το 2. κάνε πως δεν το είδες. Εκτός και αν είναι κανένα θηρίο

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα, ισχύει ακόμα να υποθέσω ότι οι εργασίες βάσει του άρθρου 30 μπορούν να εκτελεστούν και σε αυθαίρετο κτίσμα, σωστά?

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα .

θέλω να εκδώσω μια βεβαίωση του άρθρου 30 σε ακίνητο που απαιτείται έγκριση Σ.Α.

Πρώτα περνάω από Σ.Α και μετά εκδίδω ή εκδίδω αλλά γράφω μέσα ότι απαιτείται έγκριση Σ.Α ;

Link to comment
Share on other sites

Από το λεκτικό του νόμου, αντιλαμβάνομαι ότι σε πηγαίνει προς ενημέρωση της Ο.Α και όχι προς έκδοση βεβαίωσης , καθώς η βεβαίωση αφορά την μη απαίτηση εγκρίσεων. Άρα , από τη στιγμή που απαιτούνται εγκρίσεις, η βεβαίωση αυτή δεν θα έχει νόημα καθώς θα βεβαιώνει κάτι ψευδές.

Πριν την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, συντάσσεται υποχρεωτικά ηλεκτρονική βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού, που εκδίδεται από πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), ότι στην περιοχή του ακινήτου για τις παραπάνω  εργασίες  δεν  απαιτείται  έγκριση  από  κάποιον  φορέα.  Σε  περίπτωση  που  απαιτούνται  εγκρίσεις  από  άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα γίνεται ενημέρωση φακέλου με τις παραπάνω εγκρίσεις. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.