Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021


Recommended Posts

18 λεπτά πριν, Κων.Λαλ. said:

......Αν ναι, έχεις διαβάσει τη νομοθεσία για την ασφάλεια των συστημάτων υγραερίου και ότι απαγορεύονται οι φιάλες στους εξώστες και αλλού;

Συνάδελφε, σχετικά με την ασφάλεια των συστημάτων υγραερίου την γνωρίζω και ξέρω τι απαιτείται ... αυτό που μου διαφεύγει είναι οτι απαγορεύονται οι φιάλες στους εξώστες!

Μπορείς να παραθέσεις σχετική νομοθεσία που το αναφέρει?

Ευχαριστώ.

Edited by dib
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@Κων.Λαλ.  @pggiotas Αρχικά ευχαριστώ για το ενδοιαφέρον. Όσων αφορά την μεταβολή στο ποσοστό της εξοικονομήσης ενέργειας το έχω λάβει υπόψη και ο ιδιοκτήτης είναι ενήμερος για το πιθανό ''ψαλίδι'' της επιχορήγησης. Όσων αφορά τη δυνατότητα αυτό που καταλαβαίνω εγώ από τη πρώτη παράγραφο της σελίδας 47 του οδηγού του εξοικονομώ 2021 (που παρέθεσα και παραπάνω) είναι ότι το πρόγραμμα σου επιτρέπει να βάλεις μεγαλύτερο (εφόσον πιάνεις τον στόχο) αλλά σου πληρώνει μόνο τον προβλεπόμενο από το pgen. Αυτό που αναφέρεις για τον Β επιθεωρητή δεν γνώριζα ότι υπάρχει και μου φαίνεται εντελώς αντιφατικό σε σχέση με το τι αναφέρεται στον οδηγό.
 
Καλά κατάλαβες...διαμέρισμα είναι 140 τμ. Όσων αφορά τις εγκαταστάσεις του αερίου έχει χώρο στον ακάλυπτο να τοποθετήσει υπόγεια δεξαμενή σύμφωνα με τις απαιτούμενες διαστάσεις.

Edited by orestis_evg94
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Κων.Λαλ. said:

@orestis_evg94 Αρχικά λάβε σοβαρά υπόψιν σου την συμβουλή του συναδέλφου για την απώλεια της εξοικονόμησης γιατί το Εξ 2021 εμπεριέχει και την ποινή -για απώλεια εξοικονόμησης >10% της αρχικής υπολογισθείσας, 5% μείωση στο ποσοστό επιδότησης. Επίσης δεν ξέρω αν κάποιος από εσάς έχει δουλέψει ως Β εν επιθερωρητής σε προγράμματα αλλά στο τελικό έντυπο καταγραφής ο Β' Ενεργ Επιθεωρητής (που πλέον είναι κληρωτός) οφείλει να βεβαιώσει

α)Τα υλικά/συστήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση των ανωτέρω παρεμβάσεων πληρούν τις προδιαγραφές του Προγράμματος και τις ελάχιστες απαιτήσεις του Κ.ΕΝ.ΑΚ. (αφορά παρεμβάσεις που λαμβάνονται υπόψη στην ενεργειακή κατάταξη). & β) (Συμπληρώνεται μόνο για επιθεώρηση κτηρίου, όχι κτηριακής μονάδας) Για εγκατάσταση συστήματος λέβητα-καυστήρα άνω των 20kW: Η ισχύς του συστήματος ……kW που εγκαταστάθηκε δεν είναι μεγαλύτερη της ισχύος ………kW που προκύπτει βάσει της σχέσης 4.1 της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.-20701-1/2017 (Pgen) ή της μελέτης εφαρμογής θέρμανσης του κτηρίου, συνυπολογιζόμενου/μη συνυπολογιζόμενου (διαγράψτε) του θερμικού φορτίου για ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ).

Οπότε καλύτερα να μην απαντάμε "φυσικά και μπορείς" με τόσο ελαφρά την καρδία, γιατί δεν γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους και δύσκολα συνάδελφος που θα έρθει θα υπογράψει παράτυπα για να κλείσει μια αίτηση με λάθη. Υποθέτω με τόσο μικρό Pgen μιλάς για διαμέρισμα; Αν ναι, έχεις διαβάσει τη νομοθεσία για την ασφάλεια των συστημάτων υγραερίου και ότι απαγορεύονται οι φιάλες στους εξώστες και αλλού; Δεν ξέρω την αίτηση αν την έχεις μόνο ως σύμβουλος έργου  ή και ως σύμβουλος μηχανικός, αν είναι το δεύτερο, ερεύνησε καλύτερα τις επιλογές και νομοθετικά.

 

Πολύς ντόρος και υπερανάλυση για το τίποτα...ο καθένας απαντάει σχετικά με την εμπειρία του και το πως αντιλαμβάνεται τις ερμηνείες. 

Link to comment
Share on other sites

@dib Το είχα διαβάσει στον εξής κανονισμό, αν θυμάμαι καλά. Αν τώρα κάνω λάθος γιατί δεν είναι της ειδικότητας μου και δεν ασχολούμαι με μελέτες υγραερίου, πες μου να το διορθώσω στο ποστ μου.

Αποφ-31856/03   (ΦΕΚ-1257/Β/3-9-03)
[ΙΣΧΥΕΙ από 3-9-03]   (ΦΕΚ-1257/Β/03)
Τεχνικός Κανονισμός εγκαταστάσεων υγραερίου στα κτίρια (πλην βιομηχανιών - βιοτεχνιών)

Link to comment
Share on other sites

On 25/10/2023 at 12:16 ΜΜ, Κων.Λαλ. said:

@dib Το είχα διαβάσει στον εξής κανονισμό, αν θυμάμαι καλά. Αν τώρα κάνω λάθος γιατί δεν είναι της ειδικότητας μου και δεν ασχολούμαι με μελέτες υγραερίου, πες μου να το διορθώσω στο ποστ μου.

Αποφ-31856/03   (ΦΕΚ-1257/Β/3-9-03)
[ΙΣΧΥΕΙ από 3-9-03]   (ΦΕΚ-1257/Β/03)
Τεχνικός Κανονισμός εγκαταστάσεων υγραερίου στα κτίρια (πλην βιομηχανιών - βιοτεχνιών)

@Κων.Λαλ.Στους εξώστες κατοικιών (μπαλκόνι το λέω εγω), επιτρέπεται η εγκατάσταση μέχρι 4 φιαλών (100Kg), σύμφωνα με την παργ. 6.4.3 του κανονισμού υγραερίων που αναφέρεις.

Αλλά το αρχικό ερώτημα μου, αναφερόταν απο πολεοδομική άποψη (ΝΟΚ, ΣΟΚ 😜, Κτηριοδομικό, κλπ.).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@dib Ευχαριστώ για το input να το έχω στο μυαλό μου. Από πολεοδομική άποψη τώρα, η αλήθεια είναι επειδή οι φιάλες υγραερίου πάνε πακέτο με τον λέβητα, δεν υπάρχει για αυτές κάποιος συγκεκριμένος πολεοδομικός περιορισμός, αλλά οι επιμέρους τεχνικοί κανονισμοί που συζητούσαμε. Η κρέμαση του επίτοιχου λέβητα μπορεί να γίνει με το αρθ.30 του Ν4495 &παρ 10 αρθ 16 ΝΟΚ,  "σε υφιστάμενα κτίρια  επιτρέπεται να εξέχουν μέχρι πενήντα (50) εκατοστά και μόνο όταν δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί των εξωστών ή των δωμάτων, να τοποθετούνται σε ύψος μεγαλύτερο των τριών (3,00 μ.) μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου και με πρόβλεψη κατάλληλης απορροής των παραγόμενων συμπυκνωμένων υδρατμών, για κτίρια που βρίσκονται στην οικοδομική γραμμή και η λειτουργία τους δεν υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου. "

Ωστόσο ίσως αυτό διαφέρει σε παραδοσιακούς οικισμούς, διατηρητέα και σε περιοχές που μπορεί να ορίζεται διαφορετικά, δεν το γνωρίζω, δεν έχω ασχοληθεί με το σπορ των διατηρητέων. Πχ στο κτήριο του γραφείου μου απαγορεύεται να τοποθετηθεί λέβητας στην πρόσοψη επί πεζοδρόμου (δεν υπάρχει μπαλκόνι), βάση κανονισμού πολυκατοικίας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα @Κων.Λαλ. κι ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.

Δεν θυμόμουν το συγκεκριμένο άρθρο 30 του Μ 4495 και το 16 του ΝΟΚ.

 

Link to comment
Share on other sites

"Προειδοποίηση Λήξης Προθεσμίας Ολοκλήρωσης του Έργου". Λογικά ειναι αυτοματοποιημένο μήνυμα εφόσον δεν εχει προχωρήσει ακόμη η διαδικασία του Β' ΠΕΑ. Έχει μιλήσει κανείς με helpdesk?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, 

Ναι και εμενα μου ηρθε μήνυμα 12:08 το ξημέρωμα 

Χθες ετυχε να μιλήσω με help desk και μου είπαν οτι η κληρωση ήταν να ανοίξει στις 30/10 ..

Φυσικά δεν ανοιξε .. Αναμονή μου είπαν

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.