Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι!

Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν έχουμε πρόσβαση στην όμορη ιδιοκτησία σε πολυκατοικία για να δούμε το πάχος της μεσοτοιχίας? Έχουμε την περίπτωση που φαίνεται στο σκαρίφημα που επισυνάπτω (με μωβ η υφιστάμενη κατάσταση). Η μεσοτοιχία φαίνεται να έχει μετακινηθεί εις βάρος μας 10 cm περίπου. Άγνοώντας το πάχος της μεσοτοιχίας πώς συνεχίζω? Πού θεωρώ το όριο στο μεσότοιχο εφόσον δεν γνωρίζω το πάχος? Κάνω τακτοποίηση με διαμερισμάτωση άνευ συναίνεσης και μετά θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύστασης από κοινού και με συναίνεση με τον όμορο?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ- michan.jpg

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ποτέ δεν έχουμε πρόσβαση στις όμορες ιδιοκτησίες και ακόμη και αν είχαμε το πάχος του τοίχου δεν θα μπορούσαμε να το βγάλουμε παρά εμμέσως, θα πω βοηθητικά στοιχεία. Συνήθως το πάχος τοίχου είναι 19 εκ δηλαδή όσο το μήκος του τούβλου (12-οπο) και για ευκολία λέμε 20 εκ. Έχε υπόψη ότι σε παλιές πολυκατοικίες έβρισκες μεσοτοιχίες ακόμη και δρομικές (10 εκ πάχος). Όταν μετράς, λόγω σοβά διαπιστώνεις από τις εσωτερικές μετρήσεις ότι τα μήκη σου είναι μικρότερα από 4-6 εκ λόγω πάχους σοβάδων στους δυο απέναντι τοίχους (αν υποθέσουμε ότι τηρήθηκε η χάραξη των εσωτερικών χωρισμάτων). Επιπλέον, ο συνήθης τρόπος εμβαδομέτρησης και παλιά αλλά και σήμερα είναι το πάχος της κοινής μεσοτοιχίας λαμβάνεται από μισό στην κάθε όμορη Ο.Ι, ενώ το πάχος τοίχου της Ο.Ι που εφάπτεται με κοινόχρηστο χώρο οικοδομής και με ακάλυπτο, λαμβάνεται εξ ολοκλήρου υπέρ της. Μήπως τώρα μπορείς να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα για την υπόθεσή σου;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε ισόγειο κλειστό γκαράζ οικοδομής βάσει οικ. αδείας έχει γίνει αυθαίρετη αλλαγή χρήσης σε διαμέρισμα. Επειδή το γκαράζ στην άδεια δεν είχε μετρήσει στο συντελεστή δόμησης το χρεώνω σαν ΥΔ ΚΧ. Κολλητά με το γκαράζ στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου έχει κατασκευαστεί αυθαίρετος κλειστός χώρος όπου τοποθετήθηκε το λεβητοστάσιο. Τμήμα του λεβητοστασίου έχει μπει μέσα στο χώρο που βάσει οικ. αδείας ήταν γκαράζ (στην άδεια ο χώρος του γκαράζ είναι ορθογώνιο ενώ στην πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί μια εσοχή λόγω του αυθαίρετου λεβητοστασίου που έφαγε τμ από το γκαράζ. Το τμήμα του λεβητοστασίου που έχει μπει μέσα στο χώρο που βάσει της οικ. αδείας είναι γκαράζ το χρεώνω ως αλλαγή χρήσης από ΒΧ σε ΒΧ, οπότε το υπολογίζω με αναλυτικό προϋπολογισμό. Το υπόλοιπο λεβητοστάσιο που χτίστηκε αυθαίρετα σε χώρο που βάσει οικ. αδείας ήταν ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου το χρεώνω σαν ΥΚ και ΥΔ ΒΧ. Το ερώτημα είναι αν εδώ πρέπει να χρεωθεί ΚΑΙ διαφορετική διαμερισμάτωση. Αν το λεβητοστάσιο φαινόταν στην άδεια και υπήρχε αυθαίρετη ανταλλαγή τμ μεταξύ του λεβητοστασίου και του γκαράζ τότε θα ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα περί ύπαρξης διαφορετικής διαμερισμάτωσης. Και τώρα όμως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι το περίγραμμα της οικ. αδείας του ισογείου έχει χωριστεί σε δύο τμήματα (διαμέρισμα και τμήμα λεβητοστασίου), το οποίο συνιστά διαφορετική διαμερισμάτωση. Είναι σωστή αυτή η ερμηνεία? Ποια η γνώμη σας?

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, pipakos said:

Είναι σωστή αυτή η ερμηνεία?

Όχι, δεν τίθεται καν θέμα διαφορετικής διαμερισμάτωσης.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα. Οριζόντια ιδιοκτησία -ήτοι διαμέρισμα ισογείου-διαχωρίζεται αυθαίρετα σε δυο διαμερίσματα. Το 2018 γίνεται αποδοχή κληρονομιάς που το αναφέρει ως ενιαίο.

Επειδή δεν απαιτούνταν βεβαίωση προχωράω εγώ σε ρύθμιση ως ΔΔ και μετά έκδοση 2 ταυτοτήτων για τη τροποποίηση της σύστασης και τη μεταβίβαση; 

ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Πριν την αποδοχή και μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4014/11 υπήρξε κάποιο μεταβιβαστικό συμβόλαιο; Αν όχι και προφανώς εσφαλμένα έδειξαν το διαχωρισμένο διαμέρισμα, σαν ενιαίο, θα γίνει η διόρθωση σήμερα. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να γίνει αρχικά διόρθωση της αποδοχής κληρονομιάς. Υπαγωγή στο Ν. 4495 και έκδοση δυο ΗΤΚ με αρχειοθέτηση της αρχικής. Συζήτησέ το με την συμβολαιογράφο της υπόθεσης, για το αν χρειάζεται και η αρχική ΗΤΚ (αυτή που να αφορά το αρχικό διαμέρισμα).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Διαμέρισμα προ 75 έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με την σύσταση και διαφέρει αρκετά από την άδεια.

Κλασσική περίπτωση διαμερισμάτωσης δηλαδή όπου βάζουμε κάτοψη σύστασης πήραμε την αμοιβή και γεια σας

Όμως....ενώ η κάτοψη σύστασης μετρημένη διάσταση - διάσταση είναι σύμφωνα με την πραγματικότητα όταν κάνεις polyline το περίγραμμα του διαμερίσματος έχεις διαφορά 5μ2 μεταξύ εμβαδού τίτλου - σύστασης και polyline area. Δηλαδή ενώ στον τίτλο το εμβαδόν είναι 50μ2 στην πράξη η κάτοψη σύστασης μετρημένη στο ότοκαντ είναι 55μ2. 

Αν δεν σκανάρει κάποιος το σχέδιο και το βάλει στο ότοκαντ δεν μπορεί να το καταλάβει και προφανώς αν δεν αναφέρω τίποτα δεν θα το μάθει και κανείς εκτός αν κάτσει κάποιος μηχανικός στο μέλλον και το ψάξει έτσι όπως λέω.

Ξαναλέω δεν έχω επέκταση ή απομείωση στην πράξη σε σχέση με την σύσταση. Εξαρχής από την σύσταση το διαμέρισμα δεν μετρήθηκε σωστά. Η απόκλιση είναι 10% μεγαλύτερη του 2% και επίσης δεν ξέρω αν τακτοποιείται κάτι τέτοο χωρίς να μπλέξω με συναινέσεις κτλ.

Τι κάνω τώρα ? Εγώ λέω να κάνω μία διαμερισμάτωση χωρίς μεταβολή εμβαδού να τελειώνω. Τι λέτε ?

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Ξέχνα για λίγο τη σύσταση και δες κυρίως και πρωτίστως την άδεια! Σύγκρινε "πραγματικότητα" και εγκεκριμένο άδειας. Από εκεί θα προκύψουν οι τυχόν "διαφορές - αποκλίσεις", τις οποίες οφείλεις ν' αντιμετωπίσεις.... Μετά ασχολείσαι και με τη σύσταση... κ.λπ.

Link to comment
Share on other sites

.... και φυσικά αν όλα πάνε καλά με την τακτοποίηση, τότε έχεις κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να κάνεις μια σωστή εμβαδομέτρηση με τα σημερινά ισχύοντα ... το τι δήλωσε ο μηχανικός της σύστασης ως εμβαδόν δεν μας ενδιαφέρει ... ας πάνε να τον βρούνε να τους τα εξηγήσει αν δεν τους αρέσει... εμείς απολογούμαστε για αυτά που υπογράφουμε και κρινόμαστε για αυτά και μόνο ... όχι για αυτά που υπέγραψαν παλιότερα άλλοι με ότι ίσχυε τότε !!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@ΙΑΣΟΝΑΣ ...εχει αποκλίσεις με την άδεια. Τις υπολόγισα αυτές και σου λέω είναι όπως στην σύσταση το διαμέρισμα. Το πολεοδομικό  θέμα είναι ξεκάθαρο. Νομικό είναι το πρόβλημα μου. Θα κανω διαμερισματωση οκ. Αλλά όταν θα γράψω εμβαδόν στην κατοψη μου της τακτοποίησης ή στην ηλεκτρονική ταυτότητα θα γράψω ένα εμβαδόν που δεν ισχύει στην πράξη παρά μόνο στον τίτλο. 

@ppanag δεν ειναι τοσο απλο να αλλάξεις εμβαδον τιτλου. Οι συμβολαιογραφοι κολλάνε και σου λενε π.χ. αυτά τα 5μ2 που μέτρησες παραπάνω που τα βρήκες ? Σε όμορη Ο.Ι. ? Σε κοινόχρηστο ? Θέλουν να τους περιγραψεις π.χ. τα 3μ2 είναι προς το όμορο διαμέρισμα τάδα...άρα φέρε μου συναίνεση του γείτονα, τα 2μ2 είναι προς κλιμακοστάσιο κτλ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.