Jump to content
 • Novatron
 • Engineer

  Αφαψίδωση της Γέφυρας Πλάκας, το μεγάλο crash test ξεκίνησε

  Sign in to follow this  

  Το πρωί της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου 2020 ξεκίνησε η διαδικασία της αφαψίδωσης στου κεντρικού τόξου της Ιστορικής Γέφυρας Πλάκας. Στην διαδικασία παρευρέθηκε εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής η Καθηγήτρια ΕΜΠ Ελισάβετ Βιντζηλαίου, ενώ εκ μέρους των μελετητών ήταν οι  Παναγιώτης Πλαΐνης, Χ. Γιαννέλος και Χ. Τάκος. Επίσης, παρευρέθηκε ο αρμόδιος διευθυντής του ΥΠΟΜΕ Δημήτρης Τασιόπουλος, καθώς και στελέχη από την αρμόδια επιβλέπουσα υπηρεσία. Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου επισκέφτηκε τη Γέφυρα για να ενημερωθεί για την εξέλιξη του φαινομένου ο Καθηγητής ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος, επικεφαλής της Ομάδας Έργου του ΕΜΠ για τη Γέφυρα Πλάκας.

  Η αφαψίδωση έγινε με μεγάλη προσοχή, ξεκίνησε σταδιακά από την περιοχή της κλείδας και συνεχίστηκε προς τα βάθρα ακολουθώντας επαναληπτική διαδικασία. Σε κάθε βήμα γινόταν έλεγχος των μετακινήσεων του τόξου σε χαρακτηριστικά σημεία με χρήση κατάλληλα διαμορφωμένου δικτύου μετρήσεων αλλά και ενσωματωμένους αισθητήρες.

  Το πρωί της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου είχε αφαψιδωθεί το κεντρικό τόξο, καθόλο το μήκος της περιοχής με τη μεγαλύτερη καμπυλότητα (καμπούρα). Η μετρηθείσα παραμόρφωση, η οποία αντιστοιχεί στην ελαστική παραμόρφωση, ήταν μόλις 3 mm στην περιοχή της κλείδας, στα όρια δηλαδή του στατιστικού λάθους σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν στη μελέτη της γέφυρας, συμπεριλαμβανομένου του σφάλματος της μεθοδολογίας μετρήσεων. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό (και μια ελπιδοφόρα ένδειξη για την πορεία της κατασκευής), δεδομένου του πλήθους των αβεβαιοτήτων που υπεισέρχονται στους υπολογισμούς και της ελάχιστης εμπειρίας του σύγχρονου τεχνικού κόσμου σε κατασκευές πέτρινων γεφυριών τέτοιου μεγέθους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τελευταία λίθινη γέφυρα με σχετικά μεγάλο άνοιγμα ξεκαλουπώθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

  Η στενή παρακολούθηση της εξέλιξης  του έργου είναι καθοριστικής σημασίας στη συνέχεια, καθώς αναμένεται η εκδήλωση των χρόνιων (ερπυστικών) παραμορφώσεων και μάλιστα στις συνθήκες του άγριου χειμωνιάτικου Άραχθου. Το μεγάλο crash test ξεκίνησε, αλλά το σύνολο των εμπλεκομένων στο έργο (ερευνητές, μελετητές, κατασκευαστές) περιμένουν με αισιοδοξία τα αποτελέσματα σε ένα στοίχημα που έτσι κι αλλιώς ήταν εξαρχής πολύ δύσκολο! Το ΕΜΠ, που βρέθηκε δίπλα στο Έργο από την πρώτη στιγμή, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του Έργου.

  84415214_2314940465472850_73820162459162
  84103645_2314940478806182_53545644183047
  84272761_2314940495472847_54743283358131
  84869668_2314940392139524_79151970938142
  83474638_2314940918806138_29908733664595
  84336389_2314940542139509_87725388116713

   

  Edited by Engineer

  Sign in to follow this  


  User Feedback
  Ο πρωτομάστορας που την έχτισε είχε επιστημονικούς συνεργάτες τον τεχνίτη, τον παραγιό και τα τσιράκια. Τόση φασαρία για μια κατασκευή που στο παρελθόν ήταν ψωμοτήρι. Έλεος τα πάντα έχουν γίνει επικοινωνία.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  8 λεπτά πριν, natsisb said:

  Ο πρωτομάστορας που την έχτισε είχε επιστημονικούς συνεργάτες τον τεχνίτη, τον παραγιό και τα τσιράκια. Τόση φασαρία για μια κατασκευή που στο παρελθόν ήταν ψωμοτήρι. Έλεος τα πάντα έχουν γίνει επικοινωνία.

  Κάπου στην μέση είναι η αλήθεια. Όντως το έχουν κουράσει επικοινωνιακά το παιχνίδι. Άκου αφαψίδωση. Έλεος, πες το ξεκαλούπωμα, αφαίρεση του ξύλο-μέταλλο τύπου κλπ κλπ. Πάντως ποτέ δεν ήταν ψωμοτύρι τέτοιου μεγέθους έργου. Δες ποιοι και πώς τα χρηματοδοτούσαν, δες πόσοι δούλευαν, δες πόσες φορές π.χ. είχε αστοχήσει ξυλότυπος του Ζώγα Φρόντζου στο γεφύρι της Κόνιτσας κλπ κλπ.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  kan62

  Posted (edited)

  Σημειώστε, στα προηγούμενα σχόλιά σας, ότι η είδηση (και ο τίτλος της) είναι από ανάρτηση και δελτίο τύπου του ΕΜΠ.

  Επομένως οι εκπαιδευτικές προεκτάσεις ή σκόπιμες αναφορές για τη σωστή χρήση ελληνικών στην τεχνική ορολογία είναι θεμιτές.

   

  Όσο για τη διαφορά με το παρελθόν, άλλο είναι να υπάρχει η αγωνία για την επαλήθευση στην πράξη των μοντέλων προσομοίωσης της μελέτης και άλλο για να δεις αν στο επόμενο στήσιμο γεφυριού αρκεί η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα ή θα χρειαστεί και κάτι παραπάνω.

  Edited by kan62

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Για όποιον ενδιαφέρει το θέμα για περισσότερη εμβάθυνση, ο Σπ. Μαντάς εδώ έχει αφιερώσει τριάντα χρόνια από την ζωή του να μελετά την κατασκευή και διάσωση των ηπειρώτικων γεφυρών. Μελετά το θέμα -λιγότερο- από την τεχνική του πλευρά (χωρίς πάντως να απουσιάζει και αυτή...) και κυρίως από την ιστορική-πολιτισμική του διάσταση. Ο όγκος των πληροφοριών που παρέχει ΕΛΕΥΘΕΡΑ είναι εντυπωσιακός..

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Παράθεση

  Επομένως οι εκπαιδευτικές προεκτάσεις ή σκόπιμες αναφορές για τη σωστή χρήση ελληνικών στην τεχνική ορολογία είναι θεμιτές.

  +1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

    Η λέξη - έννοια "αφαψίδωση"   [απο-αψίδωση = βγάζω την αψίδα] είναι η μόνη που θα μπορούσε να αποδώσει την υποψιασμένη για την στατική λειτουργία της γέφυρας κατασκευή της σκαλωσιάς με την μορφή αψίδας κάτω από τον φορέα.  Δεν πρόκειται απλά για ...... "μιά ακόμη "Ελληνικούρα"  κι ας μη  ταράζονται κάποιοι από την χρήση της......    Εξ΄άλλου ακόμη και η λέξη "καλούπωμα" , "ξεκαλούπωμα"  πάλι Ελληνική ρίζα έχει από το αρχαίο "καλάπους"  σημερινό "καλούπι".

    Καλούπι όμως είναι αυτό το οποίο χρησιμοποιείται για να χυθεί μέσα σε αυτό ένα ρευστό υλικό, να πήξει εκεί μέσα, ώστε να πάρει το συγκεκριμένο σχήμα για το οποίο σχεδιάστηκε, και μετά να αφαιρεθεί.

  Εδώ όμως ΔΕΝ πρόκειται για κατασκευή με χυτό επί τόπου υλικό (π.χ beton) αφού το γεφύρι είναι ΠΕΤΡΙΝΟ και άρα η αφαίρεση της υποδομής  ΔΕΝ αφορά σε ξεκαλούπωμα. 

  image.png.591eff6beafc02660c57357893a8fde2.png

  Πέραν αυτού και κυρίαρχα,  η παρουσία του όρου "αψίδα"  είναι ακριβώς το διακριτικό γνώρισμα της μορφής του στατικού φορέα για την λειτουργία τόξου  με  αποφυγή κάμψης για να εξασφαλίζει στον φορέα την απουσία εφελκυστικών τάσεων αφού αυτές ΔΕΝ θα μπορούσαν ποτέ να αναληφθούν από μία πέτρινη κατασκευή και με οποιοδήποτε συνδετικό κονίαμα.  Τα moduls του φορέα της γέφυρας που είναι οι ειδικά πελεκημένες και τοποθετημένες  πέτρες  είναι υπολογισμένα να βρίσκονται υπό συνεχή θλίψη έστω και υπό ασύμμετρη φόρτιση (και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα των υπολογισμών). 

  Κοντολογίς λοιπόν  "ξεκαλούπωμα" θα μπορούσαμε να πούμε αν ο φορές ήταν από beton, αλλά βεβαίως τότε ΔΕΝ θα χρειαζόταν να έχει την μορφή τόξου (αψίδα)  αφού μιά χαρά και καργαρισμένη από σιδηροπλισμό θα δούλευε  μία κοινή ευθύγραμμη δοκός.....

       Η Ελληνική γλώσσα λοιπόν, ως η μόνη εννοιολογική γλώσσα,  μπορεί και υποδεικνύει ακόμη και την στατική λειτουργία του φορέα για τον υποψιασμό μας........  ;) ......

   

  Υ.Γ        Για την ιστορία,  το παλιό  γεφύρι χτίστηκε και έπεσε δυο φορές, το 1860 και το 1863. 

  Το 1863 έπεσε την ημέρα των εγκαινίων του!!

  Τελικά ξαναχτίστηκε το 1866, με πρωτομάστορα τον Κώστα Μπέκα.

  Τρείς κτίστηκε, τις δύο έπεσε .....!

  (να 'ταν λέει το προαναφερόμενο ψωμοτύρι χαλασμένο?....). 

   

   

  Edited by Anton_civeng

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ούτε μέσα στους καλαπόδες επεφτε κάτι ρευστό.

  Το καλούπι δεν μορφοποιεί αποκλειστικα κάτι ρευστό.

  Για τον όρο "αφαψίδωση" δεν εχω άποψη, αν και ακούγεται πολύ ασχημα, και κάποιες φορες αυτο ειναι και κριτήριο ορθότητας.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  αυτό για τους υποδηματοποιούς:

  image.png.01ab65907666dbedfee4aa473c8ff87b.png

  κι αυτό για τους μηχανικούς........:

  image.thumb.png.c1238b8590a8b32e26674a2328a34c70.png

  Όσο για το "αφαψίδωση" καθόλου άσχημα δεν ακούγεται αφού έρχεται μαζί με τα "αφύγρανση - αφυδάτωση - αφέψημα  ή και εφίδρωση κ.λ.π)  ....   Μόνο Ελληνικά (και στατικά) ακούγεται.....

  Μακάρι όμως να είχαμε την ίδια ενδοτικότητα και ένθερμη αποδοχή για ένα "αφαψίδωση" όπως στην χρήση αναβαθμιστικών νεολογισμών στην σύγχρονη "καθομιλουμένη" όπως π.χ το "μπαρίστας"  έναντι του παλιού "μπάρμαν" που "αναβαθμίζει "  σε κάτι ας πούμε "αρτίστας"  ή  "σπεσιαλίστας"  ......

   

   

  Edited by Anton_civeng

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Anton_civeng δυστυχώς δεν μπορώ να σου βάλω +1. Σε ευχαριστώ για την γλωσσολογική διευκρίνηση που κακώς και ατυχώς δεν έδωσα όση προσοχή έπρεπε εξαρχής στον επίμαχο όρο. Η διευκρίνηση σου είναι η ζωντανή απόδειξη του Γιανναρικού: "περί σημαινόντων και σημαινομένων".  

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Engineer
   Ολοκληρώθηκε από τον στρατό η εγκατάσταση γέφυρας Μπέλλεϋ στην τοποθεσία “Ματζάρα” του ρέματος της “Πλατιάς” στα Θέρμα Σαμοθράκης, που αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής για την ακώλυτη σύνδεση του βορειοανατολικού τμήματος του νησιού, κυρίως κατά τις περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.
   Σε ευχαριστήρια ανακοίνωσή του ο Δήμος Σαμοθράκης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής άμυνας, τον Αρχηγό  ΓΕΣ, το  Δ΄ Σώμα Στρατού (Διοίκηση Μηχανικού, 724 Τάγμα Μηχανικού, 732 Διεύθυνση Στρατιωτικών έργων), “για την ολοκλήρωση του έργου της μελέτης κατασκευής ακροβάθρων και ανάπτυξης της γέφυρας Μπέλλεϋ στην  περιοχή Θέρμα Σαμοθράκης, στη θέση «ΜΑΤΖΑΡΑ» στο ρέμα της «ΠΛΑΤΙΑΣ» ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, στη βάση της υπογραφείσας προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη διασύνδεση του οδικού δικτύου του βόρειου-ανατολικού άκρου της νήσου, ιδιαίτερα κατά τις περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.
   Το ανωτέρω έργο εκτελέστηκε άμεσα και άρτια τεχνικά, παραδόθηκε δε στις 27/1/2020, στη βάση των υφιστάμενων τεχνικών ιδιαιτεροτήτων, σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες συνέργειας και το κοινωνικό πρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων”.    
  • By Engineer
   Ολοκληρώθηκε από τον στρατό η εγκατάσταση γέφυρας Μπέλλεϋ στην τοποθεσία “Ματζάρα” του ρέματος της “Πλατιάς” στα Θέρμα Σαμοθράκης, που αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής για την ακώλυτη σύνδεση του βορειοανατολικού τμήματος του νησιού, κυρίως κατά τις περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.
   Σε ευχαριστήρια ανακοίνωσή του ο Δήμος Σαμοθράκης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής άμυνας, τον Αρχηγό  ΓΕΣ, το  Δ΄ Σώμα Στρατού (Διοίκηση Μηχανικού, 724 Τάγμα Μηχανικού, 732 Διεύθυνση Στρατιωτικών έργων), “για την ολοκλήρωση του έργου της μελέτης κατασκευής ακροβάθρων και ανάπτυξης της γέφυρας Μπέλλεϋ στην  περιοχή Θέρμα Σαμοθράκης, στη θέση «ΜΑΤΖΑΡΑ» στο ρέμα της «ΠΛΑΤΙΑΣ» ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, στη βάση της υπογραφείσας προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη διασύνδεση του οδικού δικτύου του βόρειου-ανατολικού άκρου της νήσου, ιδιαίτερα κατά τις περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.
   Το ανωτέρω έργο εκτελέστηκε άμεσα και άρτια τεχνικά, παραδόθηκε δε στις 27/1/2020, στη βάση των υφιστάμενων τεχνικών ιδιαιτεροτήτων, σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες συνέργειας και το κοινωνικό πρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων”.    

   View full είδηση
  • By Engineer
   Για διακοπή κυκλοφορίας τρένων στο τμήμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης μετά τις Σέρρες προς την Δράμα, μέχρι να υπάρξει νεότερη ανακοίνωση, ενημερώνει ο ΟΣΕ.
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο διαχειριστής της υποδομής ΟΣΕ διέκοψε την κυκλοφορία των τρένων στο συγκεκριμένο τμήμα «λόγω μετατόπισης γέφυρας από τις βροχές.
   Δρομολόγια με λεωφορεία
   Τα δρομολόγια Σέρρες – Αλεξανδρούπολη θα εκτελούνται με λεωφορεία, μέχρι νεοτέρας» όπως επισημαίνεται.
   Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Υποστήριξης Κυκλοφορίας του ΟΣΕ Μακεδονίας- Θράκης, Χρήστος Τούρτας, πρόκειται «για γέφυρα αποκλειστικά σιδηροδρομική, 1,5 χλμ έξω από τις Σέρρες. Χθες το βράδυ διαπίστωσε πρόβλημα ο υπέυθυνος υπάλληλος γραμμής και ενημερωθήκαμε άμεσα». Ο κ. Τούρτας επισήμανε ότι ήδη βρίσκονται στο σημείο «συνεργεία τεχνικών του ΟΣΕ προκειμένου να έχουν ακριβή εικόνα της κατάσταση και να αποκαταστήσουν το πρόβλημα στη σιδηροδρομική γέφυρα».
  • By Engineer
   Για διακοπή κυκλοφορίας τρένων στο τμήμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης μετά τις Σέρρες προς την Δράμα, μέχρι να υπάρξει νεότερη ανακοίνωση, ενημερώνει ο ΟΣΕ.
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο διαχειριστής της υποδομής ΟΣΕ διέκοψε την κυκλοφορία των τρένων στο συγκεκριμένο τμήμα «λόγω μετατόπισης γέφυρας από τις βροχές.
   Δρομολόγια με λεωφορεία
   Τα δρομολόγια Σέρρες – Αλεξανδρούπολη θα εκτελούνται με λεωφορεία, μέχρι νεοτέρας» όπως επισημαίνεται.
   Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Υποστήριξης Κυκλοφορίας του ΟΣΕ Μακεδονίας- Θράκης, Χρήστος Τούρτας, πρόκειται «για γέφυρα αποκλειστικά σιδηροδρομική, 1,5 χλμ έξω από τις Σέρρες. Χθες το βράδυ διαπίστωσε πρόβλημα ο υπέυθυνος υπάλληλος γραμμής και ενημερωθήκαμε άμεσα». Ο κ. Τούρτας επισήμανε ότι ήδη βρίσκονται στο σημείο «συνεργεία τεχνικών του ΟΣΕ προκειμένου να έχουν ακριβή εικόνα της κατάσταση και να αποκαταστήσουν το πρόβλημα στη σιδηροδρομική γέφυρα».

   View full είδηση
  • By Engineer
   "Διέρχεστε με δική σας ευθύνη”. Το μήνυμα αυτό θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε περίπου 7.000 γέφυρες, σε όλη την Ελλάδα, των οποίων την κατάσταση- τις πιθανές φθορές και το βαθμό τρωτότητας- δεν έχει εκτιμήσει ποτέ η ελληνική πολιτεία. Ο αριθμός αυτός θα αυξανόταν σε 10.000, εάν δεν είχε προχωρήσει η παραχώρηση της Αττικής Οδού, όπως και των μεγάλων εθνικών οδών (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκ. Αιγαίου, Ε-65, Μορέας). Αυτό προκύπτει από απάντηση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών (ΔΟΥ) του αρμόδιου υπουργείου σε κοινοβουλευτική ερώτηση, βάσει της οποίας και η Εγνατία Οδός εξαιρείται από την λίστα των αυτοκινητοδρόμων με γέφυρες δυνητικά επικίνδυνες.
   Γιατί δεν έχουν ελεγχθεί
   Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της ΔΟΥ, στη χώρα μας δεν υπάρχει έως σήμερα Μητρώο Γεφυρών, δηλαδή κάποια συστηματική καταγραφή του συνόλου των γεφυρών, σε πανελλαδική κλίμακα, με ταυτοποίηση αυτών σε ένα γενικό κοινό κωδικοποιημένο σύστημα (με τη μορφή μιας ενιαίας ψηφιακής βάσης δεδομένων). Και κυρίως, "δεν έχει εκτιμηθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάθε μία από αυτές από άποψη φθορών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει έως τώρα ένα ενιαίο σύστημα επιθεώρησής τους, με ταυτόχρονη εκτίμηση της τρωτότητας του φέροντα οργανισμού τους”.
   Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τους οδικούς άξονες που έχουν παραχωρηθεί, την Αττική και την Εγνατία Οδό. Να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις γέφυρες του αυτοκινητοδρόμου, σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της Κομισιόν για την μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, είναι "δυνητικά επικίνδυνες, αν και δεν έχει υπάρξει εμφανής αλλαγή” στην κατάστασή τους. Ωστόσο, κατά τους επαΐοντες, ο χαρακτηρισμός αυτός δεν συνεπάγεται την ύπαρξη ισχυρών πιθανότητες κατάρρευσης κάποιας από τις γέφυρες της Εγνατίας, αλλά αποτελεί περισσότερο μία κατηγοριοποίηση, βάσει διεθνών προδιαγραφών.  Υπολογίζεται ότι σε Εγνατία και Αττική Οδό, όπως και στους αυτοκινητοδρόμους παραχώρησης υπάρχουν συνολικά 4.000 γέφυρες για τις οποίες όμως, υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης.
   Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το έγγραφο της υπηρεσίας του υπουργείου Υποδομών, το... βάρος πέφτει στις 6.000 γέφυρες που έχουν άνοιγμα μεγαλύτερο από 6 μέτρα και βρίσκονται στα τμήματα των παλαιών, νέων εθνικών οδών, όπως και των δρόμων του επαρχιακού και δημοτικού δικτύου. Σε αυτές προστίθενται 1.000 σιδηροδρομικές γέφυρες, με άνοιγμα μεγαλύτερο από 4 μέτρα.
   Στα αζήτητα τα εγχειρίδια αυτοψίας και αξιολόγησης
   Όπως επισημαίνει η ΔΟΥ, στο παρελθόν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνέταξε και ενέκρινε Εγχειρίδια Αυτοψίας και Αξιολόγησης Γεφυρών, τα οποία είχαν σκοπό την καθοδήγηση των επιθεωρητών του δημοσίου κατά τις αυτοψίες υφισταμένων γεφυρών και την υποβοήθησή αυτών στην αξιολόγηση και στη βαθμολόγησή τους. Τα συγκεκριμένα εγχειρίδια διανεμήθηκαν προς χρήση στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στις Τεχνικές Υπηρεσίες των Περιφερειών της Ελλάδας. Ωστόσο, ελάχιστα αξιοποιηθήκαν, λόγω της ανυπαρξίας θεσμικού πλαισίου υποχρεωτικής επιθεώρησης και συντήρησης, "σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς εμπειρίας των στελεχών τους στα εξειδικευμένα θέματα επιθεώρησης, καταγραφής βλαβών και αξιολόγησης υφιστάμενης κατάστασης γεφυρών”.
   Η Διοικητική Αρχή Γεφυρών
   Όπως αναφέρει το υπουργείο, μετά και την κατάρρευση γεφυρών σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθίσταται αναγκαία η άμεση καταγραφή, συστηματική επιθεώρηση και συντήρησή τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υποδομών προχωράει στη θεσμοθέτηση της Διοικητικής Αρχής Γεφυρών (ΔΑΓ), η οποία θα διασφαλίζει τις διαδικασίες και θα ελέγχει την τήρηση ενιαίου εθνικού θεσμικού πλαισίου για την καταγραφή, επιθεώρηση, αξιολόγηση και συντήρηση όλων των γεφυρών (οδικών σιδηροδρομικών καθώς και πεζογεφυρών).
   Ως εκ τούτου, προκύπτει η ανάγκη σύνταξης "Κανονισμού Επιθεώρησης και Συντήρησης Γεφυρών (Κ.Ε.ΣΥ.ΓΕ.)", ο οποίος είναι απαραίτητος για τον καθορισμό τού θεσμικού πλαισίου, που θα τηρείται από όλους τους αρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς Φορείς, υπεύθυνους για τη Διαχείριση των Γεφυρών (Βαθμίδες Αποκεντρωμένης Διοίκησης Παραχωρησιούχοι, κλπ) και θα ελέγχεται από τη ΔΑΓ.
   Αυτή τη στιγμή, συντάσσεται ο κανονισμός επιθεώρησης και συντήρησης γεφυρών, που αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία της υπό σύσταση διοικητικής αρχής γεφυρών. Μεταξύ άλλων, ο εν λόγω κανονισμός θα περιλαμβάνει το μητρώο γεφυρών, ένα λογισμικό, που έχει υλοποιηθεί, και επιτρέπει, σε μορφή βάσης δεδομένων, την καταχώριση των απαιτούμενων δεδομένων ταυτοποίησης, όπως και των ευρημάτων των επιθεωρήσεων, αξιολογήσεων και πιθανών επεμβάσεων.
   Ανησυχία και στην Ευρώπη
   Και στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν περισσότερα από 1.234 χιλιόμετρα γεφυρών άνω των 100 μέτρων, δεν κοιμούνται... ήσυχοι όσον αφορά στο επίπεδο της ασφάλειας των συγκεκριμένων υποδομών. Σύμφωνα με μελέτες, στη Γαλλία, όπου χθες μια μικρή γέφυρα κατέρρευσε στην Τουλούζη, εκτιμάται ότι το 1/3 των 12.000 γεφυρών χρειάζεται εργασίες συντήρησης. Στην Ιταλία υπολογίζεται ότι 300 γέφυρες κινδυνεύουν με κατάρρευση.
   Στη Γερμανία, σε κακή κατάσταση βρίσκεται ένα χαμηλό διψήφιο ποσοστό γεφυρών, με όσες βρίσκονται στην Ανατολική πλευρά της χώρας να έχουν ανακατασκευαστεί τη δεκαετία του 2000, μετά τη γερμανική επανένωση.
   [email protected]

   View full είδηση
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.