Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΕΕ: Χρηματοδότηση 4 δισ ευρώ με επιχορηγήσεις για έργα καθαρής ενέργειας και αποθήκευσης


    Η ΕΕ ξεκίνησε στις 23/11 μια ευκαιρία χρηματοδότησης με επιχορήγηση ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα καθαρής ενέργειας ανάντη και κατάντη, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης ενέργειας.

    Η επιχορήγηση θα προέλθει από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, το οποίο χρηματοδοτείται από έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) του μπλοκ, ένα πρόγραμμα που στοχεύει να υποχρεώσει τους ρυπαίνοντες να πληρώσουν για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

    Έρχεται λίγες ημέρες αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τον νόμο Net Zero Industry Act (NZIA), ο οποίος επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη μπορεί να καλύψει το 40% των αναγκών της για ανάπτυξη καθαρής ενέργειας με εγχώρια κατασκευασμένα προϊόντα, σύμφωνα με το PV Tech .

    Η νέα ευκαιρία χρηματοδότησης χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες. Το μεγαλύτερο μέρος, που αντιστοιχεί σε 2,4 δισ. ευρώ, θα διατεθεί σε έργα «γενικής απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές», τα οποία είναι είτε μεγάλης κλίμακας (με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατ. ευρώ), μεσαίας κλίμακας (20-100 εκατ. ευρώ) είτε μικρής κλίμακας (€ 2,5-20 εκατομμύρια).

    Περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε έργα παραγωγής καθαρής τεχνολογίας που επικεντρώνονται στην κατασκευή εξαρτημάτων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας, αντλίες θερμότητας και παραγωγή υδρογόνου, με ελάχιστη κεφαλαιοποίηση 2,5 εκατομμύρια ευρώ).

    Άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε «πιλοτικά» έργα με ανώτατο όριο άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που επικεντρώνονται στη «βαθιά απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές».

    Το Ταμείο Καινοτομίας μπορεί να καλύψει έως και το 60% των σχετικών δαπανών ενός έργου, με ημέρες ενημέρωσης στις 30 Νοεμβρίου και στις 7 Δεκεμβρίου πριν από την προθεσμία υποβολής αιτήσεων στις 9 Απριλίου 2024.

    Ένα χωριστό σχέδιο 800 εκατ. ευρώ, με τη μορφή δημοπρασίας, θα επιδιώξει την κλιμάκωση της παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές. Η ΕΕ έχει ορίσει προθεσμία στις αρχές Φεβρουαρίου για αυτήν την πρωτοβουλία.

    Επενδύσεις σε μπαταρίες

    Τα νέα έρχονται καθώς το οικοσύστημα κατασκευής μπαταριών της Ευρώπης φαίνεται να υποφέρει από εκροές επενδύσεων μετά τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις φορολογίας των ΗΠΑ για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

    Πρόσφατα, η εταιρεία εργοστασίων ιόντων λιθίου-λιθίου με έδρα τη Νορβηγία, Freyr Battery, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω επένδυση στα ευρωπαϊκά της έργα για να επικεντρωθεί στην κλιμάκωση στις ΗΠΑ έως ότου η Ευρώπη καταλήξει σε μια κατάλληλη πολιτική απάντηση στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού.

    Το έργο Giga Arctic της εταιρείας στον τελευταίο γύρο επιχορηγήσεων του Ταμείου Καινοτομίας χρηματοδοτήθηκε με 100 εκατομμύρια ευρώ, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2023, όπως και μια μονάδα συναρμολόγησης συστήματος αποθήκευσης ενέργειας (ESS) στην Πολωνία από την ομότιμη Northvolt με έδρα τη Σουηδία της Freyr που έλαβε 75 εκατ. ευρώ . Ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης ESS που χρησιμοποιεί κυρίως μπαταρίες EV δεύτερης ζωής της Fenecon στη Γερμανία έλαβε επίσης μικρότερη χρηματοδότηση.

    Σε μια σχετική κίνηση, στις 13 Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ΕΕ υπέγραψε επίσης μια πολιτική συμφωνία για τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών. Ο νόμος ορίζει μια σειρά μέτρων για να διασφαλίσει ότι το μπλοκ έχει πρόσβαση σε μια «ασφαλή, διαφοροποιημένη, προσιτή και βιώσιμη» προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών, με την πράσινη ενέργεια, την ψηφιακή, την άμυνα και την αεροδιαστημική να σημειώνονται ως επωφελείς βιομηχανίες.


    Πηγή: https://www.worldenergynews.gr/ananeosimes/articles/550195/ee-xrimatodotisi-4-dis-evro-gia-erga-katharis-energeias-kai-apothikefsis



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.