Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ζήτηση ρεκόρ για τις ΑΠΕ στην Ευρώπη – Τι είναι οι Εγγυήσεις Προέλευσης


    Η ζήτηση ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη, όπως αυτή καταγράφεται στο Σύστημα Εγγυήσεων Προέλευσης (Guarantees of Origin-GO), αυξήθηκε κατά 8% το 2015 ξεπερνώντας τις 340 Τεραβατώρες.

     

    Το 2014 σημειώθηκε άνοδος 27,6% στις 314 Τεραβατώρες σε σύγκριση με το 2013.

     

    Πίσω από αυτή τη μεγέθυνση βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που αγοράζουν οικειοθελώς ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια μέσω Εγγυήσεων Προέλευσης.

     

    Σε εθνικό επίπεδο οι πέντε χώρες που καταναλώνουν τις περισσότερες «πράσινες» Μεγαβατώρες είναι η Γερμανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Ολλανδία και η Ιταλία. Αθροιστικά αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα της ζήτησης ηλεκτρισμού από ΑΠΕ στην Ευρώπη.

     

    Η Ολλανδία είναι η χώρα με την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά με αύξηση 12% από το 2014 στο 2015 και κατανάλωση 42,5 Τεραβατωρών.

     

    Μεγαλύτερη αγορά παραμένει η Γερμανία με 87 Τεραβατώρες από ΑΠΕ το 2015.

     

    Περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν τις Εγγυήσεις Προέλευσης σε συνεργασία με τον φορέα AIB (Association of Issuing Bodies).

     

    Στη δεύτερη ταχύτητα χωρών ανήκουν η Νορβηγία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Δανία, η Γαλλία και το Βέλγιο με σταθερή ζήτηση που κυμαίνεται από 10 ως 35 Τεραβατώρες ΑΠΕ ετησίως.

     

    Οι υπόλοιπες αγορές είναι σχετικά ανώριμες και αντιπροσωπεύουν μικρότερο μερίδιο της αγοράς.

     

    Η ζήτηση ηλεκτρισμού από ΑΠΕ μέσω του Συστήματος Εγγυήσεων Προέλευσης αντιπροσωπεύει πάνω από 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη (περίπου 3.200 TWh) και περίπου το 40% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στη Γηραιά Ήπειρο (1.100 TWh).

     

    —Τι είναι οι Εγγυήσεις Προέλευσης

     

    Η ηλεκτρική ενέργεια (ΜWh) που παρήχθη από μια συγκεκριμένη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας πιστοποιείται ως τέτοια μέσω του Συστήματος Εγγυήσεων Προέλευσης (Guarantees of Origin- GoO/GO).

     

    Οι Εγγυήσεις Προέλευσης εκδίδονται ηλεκτρονικά για μια συγκεκριμένη ποσότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1 GO/ 1 MWh) και θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με μια ετικέτα συστατικών ενός προϊόντος κατανάλωσης. Τα πιστοποιητικά αυτά (GO) μέσω μοναδικών κάθε φορά αριθμών, μεταφέρουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τις παραχθείσες Μεγαβατώρες, καθώς και χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης «πηγής ενέργειας».

     

    Οι Εγγυήσεις Προέλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας γίνονται αντικείμενα διαπραγμάτευσης και εξαγοράς στα διεθνή χρηματιστήρια ενέργειας, καθώς και σε δευτερογενείς αγορές, προκειμένου οι πάροχοι και προμηθευτές ενέργειας να τις χρησιμοποιήσουν ως αποδεικτικά στοιχεία προς τους πελάτες τους, σχετικά με την προέλευση και ποιότητα της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

     

    Αγοράζονται επίσης και από μεγάλες βιομηχανίες και εμπορικά σήματα, προκειμένου αυτές να πιστοποιήσουν ότι αγοράζουν «πράσινες» Μεγαβατώρες.

     

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του φορέα ΑΙΒ (Association of Issuing Bodies) αναπτύσσει και προωθεί ένα τυποποιημένο σύστημα εγγυήσεων προέλευσης, το επονομαζόμενο “European Energy Certificate System” (EECS-GO), έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι δομές και οι διαδικασίες που θα διασφαλίζουν την αξιόπιστη λειτουργία των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Εγγυήσεων Προέλευσης.

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2016/01/26/ape-egguiseis-proeleusis-128081/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Εμεις σε τι σταδιο είμαστε τι ποσοστό ΑΠΕ εχουμε στην συνολικη παραγωγή ρεύματος?Γιατι συνεχίζουμε να συντηρούμε τον λιγνίτη ο οποίος μπορεί μεν να παρέχει φθηνή ενέργεια αλλά μας κοστίζει σε πρόστιμα και στην υγεία μας.Ειναι τραγική ειρωνία μια φόρα με τόσο μεγάλα ποσοστά ηλιοφάνιας αλλα κυρίος ανέμων να είναι ουραγός σε αυτού του είδους την ανάπτυξη που στην τελική ειναι ανταποδοτική. 

    Link to comment
    Share on other sites

    ειμαστε  στην  φαση   να  μην  επιλύουμε  τα  προβλήματα  μας ,  μονοι  μας

    και  να  τα  περιμενουμε  όλα  από  την   Ε.Ε  ,

    είναι  περιεργο  που  στην  χωρα  μας  που  εχει  τριπλασια  ηλιοφανεια  από 

    την   γερμανια    παραγουμε   ελαχιστη  ενεργεια  από τις  ΑΠΕ 

    τωρα  βεβαια  θα  μου  πεις  η  κυβερνηση εχει  σοβαρη  δουλεια  πουλαει  επαναστατικα  μανιφέστα 

    στους  ιθαγενείς εναντιον  της  Ε.Ε   για  νεα  ψηφαλακια  ,  με  τις  ΑΠΕ  θα  ασχοληθεί   .

    Αυτά  είναι  για  τους  υποαναπτυχτους  ευρωπαιους .

    Link to comment
    Share on other sites

    Τι να γινει στην Ελλαδα, οπου σε όποια περιοχή αποφασίζεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ξεσηκώνονται όλοι?

    -Είμαστε τελευταίοι σε κοινωνική αποδοχή.

    Δεν γεννουν τα προβατα, δεν κατεβαζουν γαλα τα κουνουπια, μεταναστεύουν οι σαύρες και δεν ξερω γω τι αλλο σκεφτονται οι αμπαλοι.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.