Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • PV Stegi: Έφτασαν τις 2.000 οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στέγης με μπαταρίες


    Τις 2.000 έχουν φτάσει τα συστήματα φωτοβoλταϊκών στέγης με μπαταρία που βρίσκονται σε λειτουργία μέσω του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» και έπονται 8.700 συστήματα ακόμη που έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ και αναμένεται να συνδεθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η πρώτη «παρτίδα» των 2.000 συστημάτων που πλέον λειτουργεί αθροίζεται στα 12 Μεγαβάτ ενώ εν αναμονή για λειτουργία φτάνουν τα 60 μεγαβάτ. Τα παραπάνω «μεγέθη» μεταφράζονται, όπως αναφέρουν ίδιες πληροφορίες σε απορρόφηση προϋπολογισμού της τάξης του 50% μέχρι στιγμής, όταν το συνολικό ποσό είχε προσδιοριστεί στα 230 εκατομμύρια ευρώ.

    Αν και τα υφιστάμενα νούμερα, 10 μήνες σχεδόν μετά την έναρξη του προγράμματος, επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον της αγοράς, εντούτοις, αποκαλύπτουν, ταυτόχρονα, μια βραδύτητα στην υλοποίηση, δεδομένου κιόλας ότι οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για 33-35 χιλιάδες συστήματα.

    Ο βασικός λόγος για την περιορισμένη, μέχρι στιγμής, διάδοση του προγράμματος οφείλεται, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς, στο ζήτημα των πληρωμών. Συγκεκριμένα, η καταβολή των πληρωμών δεν έχει προχωρήσει με αποτέλεσμα κάθε ενδιαφερόμενος να καλείται υποχρεωτικά να διαθέσει αρχικά ένα ορισμένο κεφάλαιο, αναμένοντας σε μετανέστερο, απροσδιόριστο χρόνο την ανάκτηση μέρους της επένδυσης μέσω της επιδότησης.

    Σημειώνεται ότι ορισμένες εταιρείες έχουν εγκαινιάσει δικά τους «χρηματοδοτικά εργαλεία» προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων, πράγμα όμως που είναι «πεπερασμένο» και σε άμεση συνάρτηση με τη ρευστότητα της κάθε εταιρείας.

    Όταν μάλιστα, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν προχωρούν οι πληρωμές μέσω του προγράμματος, τα όποια περιθώρια για εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση των έργων στενεύουν ακόμη περισσότερο.

    Σε κάθε περίπτωση, η αυτοπαραγωγή, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΦ, γνωρίζει μεγάλη άνθηση στη χώρα μας με τις προβλέψεις του Συνδέσμου να αναφέρουν ότι φέτος θα καταρριφθεί το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς.

    Υπενθυμίζεται, ότι το 2023 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για την διάδοση της αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, με τη συνολική ισχύ των νέων συστημάτων να σημειώνει πάνω από 100% αύξηση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος.

    Μάλιστα, πέρυσι συνδέθηκαν περισσότερα συστήματα, από όσα είχαν εγκατασταθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, φτάνοντας σε σύνολο τα 250 Μεγαβάτ. Ο ΣΕΦ εκτιμά ότι το τρέχον έτος θα κινηθεί σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα με την εγκατάσταση περί των 300 Μεγαβάτ νέων συστημάτων, εκ των οποίων, όπως προαναφέρθηκε τα 60 Μεγαβάτ αφορούν συστήματα μέσω του PV Stegi.


    Πηγή: https://www.news247.gr/energia/eftasan-tis-2-000-oi-egkatastaseis-fotovoltaikon-stegis-me-bataries/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.