Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • WindEurope: Πολύ χαμηλότερα του στόχου οι νέες εγκαταστάσεις υπεράκτιων αιολικών - Τι πρέπει να αλλάξει στους διαγωνισμούς


    Η Ευρώπη εγκατέστησε 2,1 γιγαβάτ υπεράκτιων αιολικών κατά το α΄ εξάμηνο του 2023, ενώ ελήφθησαν τελικές επενδυτικές αποφάσεις για άλλα 5 γιγαβάτ μετά τις καθυστερήσεις του περσινού έτους, όπως αναφέρει ο σύνδεσμος WindEurope.

    Οι παραπάνω προσθήκες υπολείπονται του στόχου που έχει τεθεί και ο σύνδεσμος τονίζει ότι χρειάζονται περαιτέρω επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις οποίες δεν μπορεί να προσφέρει η νομοθεσία Net-Zero Industry με την παρούσα μορφή της.

    Ο WindEurope παρατηρεί ότι θα χρειαστούν 11 γιγαβάτ υπεράκτιων αιολικών από σήμερα ως το 2030.

    Τα προβλήματα περιλαμβάνουν ελλιπείς επενδύσεις σε εργοστάσια, στο εργατικό δυναμικό και τις υποδομές, όπως και σε εργοστάσια καλωδίων για διασυνδέσεις. Επίσης, εκτιμάται ότι χρειάζονται επενδύσεις 9 δισ. ευρώ σε λιμενικές εγκαταστάσεις.

    Παράλληλα, σημαντικός είναι και ο σχεδιασμός των διαγωνισμών που πραγματοποιούν τα κράτη-μέλη. Οι τιμές θα πρέπει να καλύπτουν τον πληθωρισμό, τη στιγμή που το κόστος των υπεράκτιων ανεμογεννητριών έχει αυξηθεί έως 40% την τελευταία διετία. Ο WindEurope προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν τα παραπάνω υπόψη, τότε θα χαθούν έργα, όπως συνέβη πρόσφατα με το έργο Boreas της Vattenfall στη Βρετανία.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο σύνδεσμος, "οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να υποκύψουν στον πειρασμό των αρνητικών προσφορών, που απαιτούν από τις εταιρείες να πληρώσουν όσα μπορούν για να κατασκευάσουν ένα υπεράκτιο έργο. Από τα 12 γιγαβάτ που απονεμήθηκαν φέτος σε δημοπρασίες, το 60% έγινε με αρνητικές προσφορές, όμως οι εταιρείες πληρώνουν τεράστια ποσά, πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στη Γερμανία. Αυτό προσθέτει πολύ στο κόστος, το οποίο πρέπει μετά να μετακυλιστεί στους καταναλωτές και/ή την εφοδιαστική αλυσίδα, που ήδη ασθμαίνουν".


    Πηγή: https://energypress.gr/news/windeurope-poly-hamilotera-toy-stohoy-oi-nees-egkatastaseis-yperaktion-aiolikon-ti-prepei-na



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.