Jump to content
 • HoloBIM Structural
  HoloBIM Structural


 • Ακίνητα: Πέντε (5) σχεδιαζόμενες αλλαγές σε μεταβιβάσεις, πιστοποιητικά, φορολογική ενημερότητα, έντυπο Ε9


  Νέες ρυθμίσεις που διευκολύνουν φορολογούμενους αλλά και συμβολαιογράφους στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

  Συγκεκριμένα, το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ το οποίο αποτελεί το «κλειδί» για κάθε μεταβίβαση ακινήτου αλλάζει και περνάει σε νέα εποχή, καθιερώνονται νέες διαδικασίες για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας για όσους έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία και θέλουν να πωλήσουν ακίνητα ενώ πριν πέσουν οι υπογραφές σε συμβόλαιο αγοραπωλησίας, γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου ακόμη και σε δήλωση κληρονομιάς θα πρέπει να έχει ενημερωθεί η περιουσιακή εικόνα του φορολογούμενου στο Ε9.

  Επίσης έρχεται η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 μέσω της πλατφόρμας myProperty.

  Πιο συγκεκριμένα με τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών:

  1. Ενημέρωση Ε9 πριν την υπογραφή συμβολαίου: Θεσπίζεται υποχρέωση επικαιροποίησης των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Περιουσιολόγιο – Ε9 πριν από την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ή δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτου μέχρι και στο επόμενο της μεταβίβασης έτος. Η ίδια υποχρέωση υπάρχει και πριν από την υποβολή, δήλωσης φόρου κληρονομιάς ακινήτου.
  2. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9: Με την ανάρτηση από τον συμβολαιογράφο του συμβολαίου στην εφαρμογή myPROPERTY δημιουργείται αυτόματα ψηφιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τις απαιτούμενες εισαγωγές, μεταβολές και διαγραφές στοιχείων ακινήτων.
  3. Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Σε κάθε εκποιητική δικαιοπραξία για τη μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού, το πιστοποιητικό του άρθρου 54Α Κ.Φ.Δ. (πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ), το οποίο μνημονεύεται και επισυνάπτεται υποχρεωτικά από τον συμβολαιογράφο που συντάσσει το σχετικό συμβόλαιο, πιστοποιεί μόνο ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ των πέντε προηγουμένων της μεταβίβασης ετών ή έξι, εάν έχει ήδη εκδοθεί ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, και όχι ότι έχει καταβληθεί ο αναλογών φόρος για το συγκεκριμένο ακίνητο και ότι έχει ρυθμισθεί ο ΕΝΦΙΑ των υπόλοιπων ακινήτων για τα έτη αυτά, όπως ίσχυε ως τώρα. Επίσης, απαλείφονται περιπτώσεις χορήγησης πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με παρακράτηση του τιμήματος από τον συμβολαιογράφο, αφού πλέον με την παραπάνω τροποποίηση αυτές καθίστανται περιττές. Επιπλέον, ορίζεται ότι, εάν το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. εκδίδεται μετά την πράξη προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του τρέχοντος έτους, στο εν λόγω πιστοποιητικό θα βεβαιώνεται ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. για έξι έτη (και όχι πέντε έτη ως ίσχυε).
  4. Κατάργηση πιστοποιητικού: Σε κάθε περίπτωση πώλησης ακινήτου, εφόσον αυτό έχει αποκτηθεί από τον πωλητή με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, δεν θα απαιτείται πλέον η προσάρτηση στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο του πιστοποιητικού του άρθρου 105 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Προικών (ν. 2961/2001), το οποίο πιστοποιεί την ολοσχερή εξόφληση των επιμεριστικά αναλογούντων στο ακίνητο φόρων κληρονομιάς, δωρεάς-γονικής παροχής. Ωστόσο, πρέπει να γίνεται υποχρεωτική μνεία από τον συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει περί υποβολής της οικείας δήλωσης φόρου, ανάλογα με την αιτία κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου (κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής).
  5. Αποδεικτικό ενημερότητας: Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου όπου υπάρχουν χρέη του φορολογουμένου, αλλά είναι ενταγμένα σε ρύθμιση θα εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με παρακράτηση ποσοστού 70 % επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση. Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή.

  Πηγή: https://www.ot.gr/2023/03/17/forologia/forologia-eidiseis/akinita-ti-allazei-se-metavivaseis-pistopoiitika-forologiki-enimerotita-entypo-e9/  Engineer

  User Feedback

  Recommended Comments

  γελάνε και οι πέτρες! άντε το 105 να φεύγει σιγα σιγα

  Όλα τα δικαιολογητικά/στοιχεία ΕΠΡΕΠΕ να είναι προ-συμπληρωμένα σε ΜΙΑ πλατφόρμα από το ΚΡΑΤΟΣ και όχι από σύμ/φο-μηχανικό-λογιστή

  Α ξέχασα το κράτος δεν έχει εργατικό δυναμικό και όλη τη λάντζα θα την βγάλουν αφιλοκερδώς τα κορόιδα οι ελέυθεροι επαγγελματίες.

  ΤΟ λυπηρό είναι ότι όλο αυτό διαφημίζεται ως ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ

  πσ.... αλήθεια η ψηφιοποίηση των πνιγμένων αρχείων των ΥΔΟΜ πως πάει; 

   

  Link to comment
  Share on other sites

  On 17/3/2023 at 3:09 ΜΜ, killertomato said:

  γελάνε και οι πέτρες! άντε το 105 να φεύγει σιγα σιγα

  Όλα τα δικαιολογητικά/στοιχεία ΕΠΡΕΠΕ να είναι προ-συμπληρωμένα σε ΜΙΑ πλατφόρμα από το ΚΡΑΤΟΣ και όχι από σύμ/φο-μηχανικό-λογιστή

  Α ξέχασα το κράτος δεν έχει εργατικό δυναμικό και όλη τη λάντζα θα την βγάλουν αφιλοκερδώς τα κορόιδα οι ελέυθεροι επαγγελματίες.

  ΤΟ λυπηρό είναι ότι όλο αυτό διαφημίζεται ως ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ

  πσ.... αλήθεια η ψηφιοποίηση των πνιγμένων αρχείων των ΥΔΟΜ πως πάει; 

   

  Έτσι..., να υπήρχε η στοιχειώδης σοβαρότητα, αλλά που. 

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.